GUIDE – Sådan afslutter du enden af en lynlås med skråbånd

Lynlåse skal naturligvis helst passe til den åbning i tøjet, de skal sættes i.

Men det er ikke altid muligt. Måske er farven eller længden udsolgt. Måske er der bare et ret begrænset udvalg af lynlåse i din lokale stofbutik. Måske er det søndag eftermiddag, og du har ikke en lynlås på lager, der passer perfekt i længden.

Hvis du ikke kan finde en lynlås, der passer i længden, kan du bruge en, der er længere. Du klipper den nederste del af lynlåsen af, så den kommer til at passe med den længde, du skal bruge. Den afklippede kant af lynlåsen afslutter du med et stykke skråbånd eller en lille rest af stoffet. Du har ikke brug for mere end en firkant på ca. 4×4 cm.

Lynlåsen fylder for meget til at have hængende inde i tøjet under åbningen. Der skal ikke være mere lynlås på indersiden end nødvendigt. På den anden side skal der være lynlås nok. Du kan ikke bare korte en lynlåsåbning af, hvis du har en kortere lynlås. Lynlåsåbningen skal gå til hoften, for at du ubesværet kan få tøjet af og på, så syr du en lynlås i en kjole eller i en højtaljet nederdel nytter det ikke med en kort lynlås.

 

Undgå at lynlåsen går op nedefra

Når du klipper lynlåsen over, får den en rå kant i bunden. Det er ikke så smart. Hvis du er uheldig, risikerer du, at lynlåsen går op fra bunden, og så er der ikke andet for end at skifte den. Det overklippede plastik fra lynlåsen kan også risikere at ødelægge dit stof, fordi det lige så stille skærer garnerne i stoffet over indefra.

Når du klipper lynlåsen over, så brug en universal saks. Spar din dyre stofsaks for at klippe i plastikspiralen fra lynlåsen.

Du kan kun bruge denne teknik til lynlåse, der har en plastik spiral eller plastik tænder. Hvis du har en metal lynlås, skal du ikke klippe i den eller sy hen over tænderne. Der skal du i stedet korte lynlåsen af i toppen ved at trække tænderne af til den ønskede længde med en tang.

Vent med at klippe lynlåsen over til du har syet den fast i lynlåsåbningen. Det er alt for nemt at køre skyderen ud over kanten af lynlåsen i bunden, hvis den er klippet over, og så får du den ikke på igen.

 

Sådan afslutter du enden af en lynlås med skråbånd

Jeg lærte teknikken her på skrædderskolen, og bruger den især i tøj, der ikke er foret. Men jeg kan også finde på at tilføje afslutningen i forede kjoler og nederdele, for at passe på stoffet.

Er lynlåsen mere end 5cm for lang, klipper jeg det nederste af, så lynlåsen kun går ca 3 cm ned under lynlås slidsen, og syr skråbånd på efter denne metode. Er lynlåsen kun omkring 5 cm for lang lader jeg den som regel være.

 

Trin 1:

Klip et stykke skråbånd, der er ca. dobbelt så langt som lynlåsen er bred. De fleste lynlåse er 2cm brede incl. bånd, og så skal skråbåndet være 4cm langt. Du kan også klippe en rest af stoffet, der måler 4×4 cm.

 

2013-02-03 10.41.51

 

Trin 2:

Sæt skråbåndet fast til bunden af lynlåsen. Fold den ene kant af skråbåndet ud, og placer det så den udfoldede kant flugter med bunden af lynlåsen. Fold enderne af skråbåndet om på bagsiden af lynlåsen, og sæt et par knappenåle i, så de bliver der.

 

2013-02-03 10.43.13

 

Trin 3:

Sy på tværs af lynlåsen i den foldekant, der er fra skråbåndet. Det svarer til ca. 0,5cm sømrum.

 

2013-02-03 10.45.37

 

Trin 4:

Fold skråbåndet ud over syningen, så den bliver skjult. Fold enderne ind, så de lapper lidt ind over hinanden – kanten i skråbåndet skal være en lille smule smallere end lynlåsen.

 

2013-02-03 10.46.17

2013-02-03 10.48.19

 

Trin 5:

Fold skråbåndet ind over kanten af lynlåsen, så foldekanten af skråbåndet kommer til at ligge på bagsiden af lynlåsen.

 

2013-02-03 10.48.36

 

Trin 6:

Sæt et par knappenåle i, for at holde det foldede skråbånd på plads på bagsiden af lynlåsen, og sy det fast til sømrummet. Sømmen skal være en forlængelse af de stikninger, der holder lynlås båndet fast til sømrummet.

 

2013-02-03 10.49.47

 

Trin 7:

Voila – et styks pænt afsluttet lynlås i din nederdel eller kjole.
(Det bliver pænere og mere usynligt, hvis du bruger en tråd, der matcher lynlåsen. Og en overlock tråd, der matcher stoffet. Men prøven her er syet, så du tydeligt kan se, hvad der sker).

 

2013-02-03 11.35.08

 

Hvis du skal være ekstra blæret laver du selv dit skråbånd. Du kan enten lave det i foer eller i en rest af stoffet, hvis det ikke er for kraftigt. Her kan du se teknikken brugt i en kjole, hvor trådfarven også passer til stoffet. Flot, ikke?

 

sy lynlås i hånden

 

 

Lær flere syteknikker og små finesser i vores store onlinekursus om syning, Kom Godt I Gang Med At Sy:

Kom godt igang med at sy

 

 

Læs også:

2 thoughts on “GUIDE – Sådan afslutter du enden af en lynlås med skråbånd

 1. Kirsten says:

  Hej Signe. Det er en rigtig fin måde at forkorte lynlåsen på og det ser pænt ud. Jeg har tit tænkt på hvordan , jeg skulle gøre det!

  • Signe says:

   Hej Kirsten
   Tusind tak 🙂 Ja, det er en skøn metode. Jeg lærte den i sin tid på skrædderskolen, og har brugt den flittigt lige siden 🙂
   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap