GUIDE – Sådan afslutter du enden af en lynlås med skråbånd

Lynlåse skal naturligvis helst passe til den åbning i tøjet, de skal sættes i.

Men det er ikke altid muligt. Måske er farven eller længden udsolgt. Måske er der bare et ret begrænset udvalg af lynlåse i din lokale stofbutik. Måske er det søndag eftermiddag, og du har ikke en lynlås på lager, der passer perfekt i længden.

Hvis du ikke kan finde en lynlås, der passer i længden, så kan du bruge en, der er længere. Du klipper den nederste del af lynlåsen af, så den kommer til at passe. Og afslutter den afklippede kant af lynlåsen med et stykke skråbånd.

Det er et godt fif, fordi lynlåse ikke altid lige kommer i de længder, du har brug for. Og det er ikke altid hensigtsmæssigt at have resten af lynlåsen til at hænge løst inde i tøjet, hvis den er meget lang.

Du kan sjældent nøjes med en kortere lynlås. Lynlåse skal åbne tøjet helt ned til det punkt, hvor kroppen er størst – nemlig hoftelinjen. I kjoler betyder det at lynlåsene skal være mellem 30 og 60 cm, alt efter om den er placeret i siden eller midt bag. Mens de i nederdele skal være ca. 20 cm, afhængig af om taljelinjen er i kroppens naturlige talje eller om den er hævet eller sænket.

 

Undgå at lynlåsen går op nedefra

Når du klipper lynlåsen over, så får du en rå kant i bunden af lynlåsen. Det er ikke så smart. Hvis du er uheldig, risikerer du, at lynlåsen går op fra bunden, og så er der ikke andet for end at skifte den.

Når du klipper lynlåsen over, gør du det i øvrigt med en universal saks. IKKE med din dyre stofsaks. Det er plastik, du klipper i, når du  klipper spiralen over

Og tricket her virker kun med lynlåse, der har en plastik spiral eller plastik tænder. Hvis du har en metal lynlås, skal du ikke klippe i den eller sy hen over tænderne. Der skal du i stedet korte lynlåsen af i toppen. Hvordan du gør det, lærer du i dette online kursus.

Heldigvis er der en nem løsning: du kan sy et lille stykke skråbånd på i enden, som holder lynlåsen lukket og afsluttet på en fin måde.

Det både sikrer at lynlåsen ikke går op, og beskytter dit tøj mod at lynlåsen river hul i det. Slutningen på lynlåsen kan nemlig godt have lidt skarpe kanter, som kan ødelægge tøjet (især nylonstrømper under en nederdel), men med skråbåndet hen over bunden og de skarpe kanter er det ikke længere et problem.

 

Sådan afslutter du enden af en lynlås med skråbånd

Jeg lærte teknikken her på skrædderskolen, og bruger den især i tøj, der ikke er foret. Men jeg kan også finde på at tilføje afslutningen i forede kjoler og nederdele, hvis stoffet er lidt sart.

Hvis lynlåsen er mere end 5cm for lang, klipper jeg det nederste af, så lynlåsen kun går 3cm ned under lynlås slidsen, og syr skråbånd på efter denne metode.

 

Trin 1:

Klip et stykke skråbånd, der er ca. dobbelt så langt som lynlåsen er bred. De fleste lynlåse er 2cm brede incl. bånd, og så skal skråbåndet være 4cm langt.

 

2013-02-03 10.41.51

 

Trin 2:

Sæt skråbåndet fast til bunden af lynlåsen. Fold den ene kant af skråbåndet ud, og placer det så den udfoldede kant flugter med bunden af lynlåsen. Fold enderne af skråbåndet om på bagsiden af lynlåsen, og sæt et par knappenåle i, så de bliver der.

 

2013-02-03 10.43.13

 

Trin 3:

Sy på tværs af lynlåsen i den foldekant, der er fra skråbåndet. Det svarer til ca. 0,5cm sømrum.

 

2013-02-03 10.45.37

 

Trin 4:

Fold skråbåndet ud over syningen, så den bliver skjult. Fold enderne ind, så de lapper lidt ind over hinanden – kanten i skråbåndet skal være en lille smule smallere end lynlåsen.

 

2013-02-03 10.46.17

2013-02-03 10.48.19

 

Trin 5:

Fold skråbåndet ind over kanten af lynlåsen, så foldekanten af skråbåndet kommer til at ligge på bagsiden af lynlåsen.

 

2013-02-03 10.48.36

 

Trin 6:

Sæt et par knappenåle i, for at holde det foldede skråbånd på plads på bagsiden af lynlåsen, og sy det fast til sømrummet. Sømmen skal være en forlængelse af de stikninger, der holder lynlås båndet fast til sømrummet.

 

2013-02-03 10.49.47

 

Trin 7:

Voila – et styks pænt afsluttet lynlås i din nederdel eller kjole.
(Det bliver pænere og mere usynligt, hvis du bruger en tråd, der matcher lynlåsen. Og en overlock tråd, der matcher stoffet. Men prøven her er syet, så du tydeligt kan se, hvad der sker).

 

2013-02-03 11.35.08

 

Hvis du skal være ekstra blæret laver du selv dit skråbånd. Du kan enten lave det i foer eller i en rest af stoffet, hvis det ikke er for kraftigt. Her kan du se teknikken brugt i en kjole, hvor trådfarven også passer til stoffet. Flot, ikke?

 

sy lynlås i hånden

 

 

Vil du lære flere syteknikker med og omkring lynlåse? Så tjek dette online kursus i lynlåse. 

Lynlåse – Online Workshop i Syteknikker

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *