GUIDE: Lav et bærestykke i dine bluser eller kjoler

I det her blogindlæg kan du se en videoguide til at lave bærestykker i dine bluser og kjoler.

Og du bliver også inspireret til hvordan du kan bruge et bærestykke til at skabe mere liv i dit tøj.

Men lad os først se på, hvad et bærestykke overhovedet er.

Det er heldigvis ret enkelt.

Slår du ordet “bærestykke” op i en ordbog, kan du læse at det er: den øverste, selvstændigt klippede del af fx en skjorte, kjole eller jakke.

Og det er lige hvad det er.

Den øverste del af blusen (eller kjolen eller jakken eller tøjet i det hele taget), der er klippet af og syet på igen.

Det lyder måske skørt at klippe et stykke af tøjet af, blot for at sy det på igen.

Men det er det ikke.

Læs med her, så finder du ud af hvad du kan bruge et bærestykke til.

 

Derfor er det en god idé med et bærestykke

Du kender måske bedst bærestykker fra skjorter.

Især herreskjorter, hvor de næsten altid er der som den øverste del af ryggen.

Men bærestykker er langt fra forbeholdt skjorter.

Et bærestykke i en bluse eller kjole giver dig rigtig mange fordele og muligheder med designet. Du kan nemlig bruge bærestykket på forskellige måder til at lave detaljer i dine bluser og kjoler.

Du kan for eksempel:

✂️ Bruge bærestykket som en detalje, hvor du vælger at klippe den i blonde eller et andet stof, der danner en kontrast eller en variation til det stof resten af blusen eller kjolen er klippet i. (Se et eksempel på det i videoen længere nede).

✂️ Gøre noget med ryggen under bærestykket, fx. lægge vidde ind i ryggen, der giver mere bevægelighed i blusen eller kjolen, og samle det til bærestykket som rynk eller læg.

✂️  Bruge bærestykket til at lave en overskæring i ryggen, hvor du kan komme af med dit skulderindsnit. Det kan især være en fordel, hvis du har et dybt skulderindsnit pga. rund ryg eller fremadvendte skuldre.

(Har du ikke et skulderindsnit i dit symønster, men til gengæld en masse stof, der flapper ud ved ærmegabet på ryggen? Så har du brug for et skulderindsnit. Du kan se i tilretningsmodulet i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy, hvordan du flytter ekstra stof fra ærmegabet ind i et indsnit – og hvordan du i øvrigt tilretter både bluser, kjoler, nederdele og bukser).

 

Nå ja, så går jeg da heller ikke af vejen for at tilføje et bærestykke, hvis jeg ganske enkelt ikke har stof nok til den længde, jeg gerne vil have, medmindre jeg deler ryggen over. Så er et bærestykke en glimrende mulighed for at få sin vilje med stofvalg og model, uden at det ser ud som om, der ikke var stof nok.

Den her bluse er et eksempel på netop det. Det er blusen fra vores store online gurndkursus i syning, Kom Godt I Gang Med At Sy. Den er syet i et stykke stof jeg havde liggende på mit velvoksne stoflager, og jeg kunne kun få mønsteret til at passe ind på den mængde stof, jeg havde tilbage, ved at lave bærestykket som her.

 

gode symønstre metoden

 

 

3 variationer af mønsterkonstruktion til bærestykke.

Det er ret nemt at konstruere et bærestykke.

Men som med så meget andet mønsterkonstruktion kan teknikken gradbøjes, og der kan tilføjes flere detaljer.

Variation 1: Lige bærestykke uden detaljer

I sin enkleste form er bærestykket den øverste del af ryggen op til skulderen og halsen. Alt du behøver at gøre i konstruktionen er at tegne en streg tværs over ryggen i den bredde, du vil have dit bærestykke til at være.

 

Variation 2: Flyt indsnittet til bærestykkets søm

Har du et skulderindsnit kan du flytte det til sømmen i bunden af bærestykket. Det gør du ved at klippe ind fra ærmegabet ad bærestykkets bundlinje og klippe ned ad indsnittets ene ben, så du får et hægtepunkt hvor indsnittet møder bunden af bærestykket. Er indsnittet ikke så langt, at det når helt ned til bunden af bærestykket, må du forlænge det.

Når du har klippet, lukker du indsnittet, og så er det flyttet til sømmen. Du skal ikke gøre mere ved det, for det skal ikke syes som et indsnit, men forsvinder ind i sømmen, når du syr bærestykket på ryggen.

 

Variation 3: Bærestykket går om på forstykket

Du kan gøre bærestykket endnu mere detaljeret ved at lade det forstætte om på forstykket et lille stykke. Her tegner du en linje ind på forstykket, hvor du vil have bærestykket til at gå til, og lægger det sammen med bagstykket, så du får et bærestykke der primært består af toppen af ryggen, men også har en smule af det øverste af forstykket med.

 

Præcis hvordan du gør alle de ting, viser jeg dig i videoen her:

 

 

Sådan sikrer du dig succes med mønsterkonstruktion af bærestykker

Der er nogle vigtige detaljer, du skal tage med fra videoen her, hvis du vil have succes med at designe bærestykker.

Tilret altid dine symønstre, før du begynder at ændre designet. Har du ikke et tilrettet grundmønster, du designer ud fra, kan du sagtens bruge et symønster til en allerede designet model, som du gerne vil tilføje et bærestykke. Men tilret modellen først, så du ved om den passer dig. Ellers kan du ende med at have spildt en masse tid og kræfter på noget, der ikke kommer til at fungere.

Når du begynder at konstruere dit bærestykke, så er det vigtigt at selve ryggen er lige i overskæringen. Er der et indsnit, der tages højde for, skal det blive i bærestykket. Ryggen under bærestykket må ikke få form som en sur smiley, der buer ned ved ærmegabet. I stedet må bærestykket gerne bue op ved ærmegabet som en glad smiley, hvis du har flyttet et indsnit ned i sømmen. Har du ikke noget indsnit, så er både bærestykke og ryg helt lige i overskæringen.

Bredden af bærestykket er en balancegang. Der er ikke et fast mål på hvor bredt det skal være, for det kommer helt an på din højde, størrelse og figur. Du skal finde et sted til overskæringen, hvor det ser harmonisk ud og passer i proportionerne, når du har tøjet på. Det betyder at det godt kan tage en prøvemodel eller 2 før du finder den helt perfekte placering til et bærestykke. Så har du til gengæld også en solid viden om, hvad der klæder dig, som du kan bruge i alle dine fremtidige modeller med bærestykker.

Bliver bærestykket for bredt – altså går for langt ned i forhold til ærmegabet – kan det komme til at se kasset og konet ud på den knap så fede måde.

Og bliver bærestykket omvendt for smalt kan det komme til at ligne en fejl. Det er heller ikke helt fedt. Bærestykket i min grå bluse længere oppe er lige på nippet til at være for smalt.

Inspiration til bærestykker

Bærestykker kan som sagt bruges på flere måder.

I den sorte skjortebluse her har jeg klippet bærestykket i blonde. Du kan lige ane det her på billedet, og ellers kan du se ryggen i videoen længere oppe – vi fik af uransaglige årsager desværre ikke taget billeder af blusen bagfra, da vi i sin tid havde den med på fotoshoot.

Når bærestykket klippes i blonde giver det mest mening at holde det i et enklet stoflag. På den måde får blonden en gennemsigtighed, der giver en lethed og en lidt mere eksklusiv og festlig detalje til tøjet.

For at undgå synlige sømrum igennem den gennemsigtige blonde, har jeg her presset sømrummene mod det sorte stof og stukket dem fast med pyntestikninger både i skuldrene og på ryggen. Det er næsten usynligt, fordi jeg har lagt pyntestikningerne helt tæt til sømmen, men det holder sømrummene på plads, så de er skjult.

 

Sy blonde nederdel

 

Er stoffet ikke alt for tykt kan bærestykket laves dobbelt, så sømrummet bliver lukket inde mellem stoflagene. Det gør man som udgangspunkt i skjorter, så det måske sådan du kender bærestykker fra tøjbutikkerne.

Metoden giver en pæn inderside, hvor sømrummene (modsat min model med blonde ovenfor) bliver preset mod bærestykket og holdt fast her af de 2 stoflag.

Det har jeg gjort i kjolen herunder. Her er bærestykket ikke en detalje i sig selv, som det er i skjorteblusen. Det er derimod med i konkstruktionen, for at få et læg i ryggen, der giver bagstykket i kjolen mere vidde, så den får mere komfort og bedre bevægelighed.

I den her model er bærestykket ret smalt, fordi detaljen med lægget ikke blev god, hvis den kom længere ned på ryggen.

Modellen er en prøvemodel, og den er syet i det forvirrende print for at det ikke skulle blive for synligt, hvis detaljerne med bærestykke og læg ikke virkede efter hensigten. Ved at bruge grafiske prints i prøvemodeller kan man ofte få en brugbar prøvemodel, selv hvis designet ikke helt fungerer som det skal.

 

 

Her er endnu et eksemel, hvor jeg har lavet et smalt bærestykke øverst i en kjole. Her er pointen at designdetaljen med åbningen i ryggen får et andet udgangspunkt end hvis den startede i halsudskæringen. Med det mere lige bærestykke bliver faldet i ryggen og udseendet af hullet lidt nemmere at styre.

 

 

I videoen længere opppe viser jeg dig, hvordan du konstruerer et bærestykke i blusen fra lektion 6 i Kom Godt I Gang Med At Sy online kurset.

Men du kan bruge præcis samme fremgangsmåde til at lave bærestykker i næsten alle dine bluse- og kjolemønstre. Har du ikke et grundmønster, du arbejder ud fra, når du laver nye symønstre, så vælg en model du ved passer dig, og eksperimenter med bærestykker i den.

 

Modelfotos af mig er taget af Bibi Berge.
Alt stof til modellerne her er fra Citystoffer i Århus.

Læs også:

One thought on “GUIDE: Lav et bærestykke i dine bluser eller kjoler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap