Håndsyet knaphul – lækre skrædderdetaljer til dit tøj

Der er flere måder at sy et håndsyet knaphul, og som med så mange andre syteknikker, så holder jeg mig ikke tilbage fra at blande forskellige skrædderes eller syerskers metoder til den kombination, jeg synes giver mest mening.

Det er også tilfældet her, hvor jeg har suppleret det knaphul jeg lærte at sy på skrædderskolen, med en ekstra forstærkning og “fylde” i form af en tråd, der bliver syet med ind i knaphullet.

Knaphulssting

Når du vælger tråd til dit knaphul, så skal du tænke over flere ting. For det første skal tråden passe i farven til stoffet. Men det er også en rigtig god idé at vælge en tråd, der er lidt kraftigere end en almindelig sytråd, for det vil give en anden fylde og finish til knaphullet, som er svær at få med en almindelig sytråd.

tråd til syning af håndsyet knaphul

Et oplagt valg er de typer tråd, der ligefrem hedder knaphulstråd. De findes både i bomuld, silke og polyester, og i de fleste tilfælde ville jeg vælge variant efter farven. På skrædderskolen brugte vi ofte broderigarn, og det fungerer også ganske glimrende.
Tråden er lettest at styre i knaphulsstingene, hvis du vokser den inden du går i gang. Du kan se hvordan du gør i dette indlæg.

Når du har fundet din tråd og gjort den klar, så skal du i gang med at sy dit knaphul. Følg billedguiden herunder.

Håndsyet knaphul – sådan gør du trin for trin

Først skal du sy et almindeligt knaphul i stoffet, for at have en god base for det håndsyede knaphul. Oprindeligt har man syet knaphullet i hånden helt fra bunden, men i dag er de fleste symaskiner så gode til at sy knaphuller, at det giver fint mening at sy det første knaphul på symaskinen. Jeg plejer dog at lave stingene lidt smallere og længere end hvis det er til et 100% maskinsyet knaphul.

Sy et maskinsyet knaphul

 

I enden af dit knaphul skal du have et rundt hul. Det gør at der er plads til halsen fra knappen, så stoffet ikke kommer til at forskubbe sig, når du knapper jakken. Det er en lille ting, men håndsyede knaphuller er jo en skrædder-nørde teknik, så du kan lige så godt få detaljerne med. Har du ikke en hultang til at lave hullet i enden, så klip det med en saks.

Hul i knaphul

 

Kanten i hullet skal ordnes med kastesting, for at holde styr på trævlekanterne. Sy med en enkelt almindelig sytråd, og forsøg at få stingene til at matche stingbredden fra det maskinsyede knaphul.

Kastesting i knaphul

 

Nu er du klar til at sy de håndsyede knaphulssting. Fold tråden dobbelt, og tråd de løse ender gennem nålen, så du har en løkke i den anden ende. Start med at hæfte tråden i øverste og inderste hjørne, ved at sy igennem løkken i enden af tråden.

Hæft tråden til knaphul

 

Træk knuden ind mod stoffet, og sy gennem et par millimeter stof i den anden ende af knaphullet, så der kommer til at ligge en tråd langs med det maskinsyede knaphul. Den tråd er med til at forstærke knaphullet og give mere fylde til det.

Forstærkning af knaphul

 

Gentag, så du får tråden til at ligge i en “kasse” rundt om knaphullet. I den ende, der er inde på stoffet, slutter du af med at sy ned i stoffet, og komme op med nålen igen hvor du startede.

Forstærkning af knaphul

 

Så er du klar til at starte dine knaphulssting. Sy inde fra knaphullet, så nålen går ned gennem åbningen af dit knaphul, og kommer op gennem stoffet i kanten af det maskinsyede knaphul. Den ekstra forstærkningstråd, du har lagt ind i de foregående trin, skal med ind i knaphulsstingene, så nålen skal komme op gennem stoffet på den anden side af tråden.

Knaphulssting

 

Træk tråden igennem til den danner en lille løkke, og sy gennem løkken fra bagsiden.

Knaphulssting

 

Stram tråden til – uden at det bliver for stramt – og placer knuden, der dannes, tæt på den op klippede linje i dit knaphul.

Knaphulssting

Knaphulssting

 

Gentag knaphulsstinget med at sy op gennem stoffet fra vrangen, så tråden danner en løkke, sy ind igennem løkken fra bagsiden og stram til, så du får en knude på tråden, der ligger sig i kanten af knaphullet. Stingene og knuderne skal ligge helt tæt, så det bliver et  lukket knaphul, og stingene skal så vidt muligt være lige lange.

Knaphulssting

 

Når du har syet knaphulssting rundt om hele knaphullet, slutter du af i enden inde på stoffet med at sy en trense. Sy 2-3 gange gennem stoffet, inden du går videre.

Knaphulssting

 

Afslut trensen med 2-3 knaphulssting i bunden af knaphullet. Træk knuderne ind mod stoffet.

Knaphulssting

Knaphulssting

 

Hæft tråden på bagsiden af knaphullet, og så har du et færdige håndsyede knaphul.

I denne guide har jeg syet det maskinsyede knaphul og kastestingene med sort tråd, for at gøre det nemmere at se, hvad der sker, men som du kan se på billedet herover, så ses det faktisk igennem knaphulstråden. Så når du selv går i gang, og det er for alvor i en jakke, så husk at bruge en tråd der matcher stoffet til alle dele af processen.

Knaphulssting

Det var det. Så skal du bare gentage hele processen ved hvert eneste knaphul i din jakke eller frakke.

Du kan også se det hele demonstreret og forklaret her i videoen:

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap