Hvad bivoks kan gøre for din sytråd

Selvom du sikkert syr det meste af dit tøj på din symaskine, så kan det være en fordel ind imellem at skifte til hånd synåle og syteknikker, der ikke kræver en symaskine.

En af de syteknikker, der bliver flot af at blive syet i hånden, er et knaphul.

Det kan være en fordel at kunne sy et håndsyet knaphul i jakker og frakker, dels fordi det er meget holdbart, dels fordi mange symaskiner faktisk ikke syr så flotte knaphuller. Men håndsyede knaphuller er derimod enormt flotte – hvis de altså bliver syet rigtigt.

Og ja, jeg skal nok vise dig hvordan du syr et håndsyet knaphul. Men ikke i dette indlæg.

Her skal vi faktisk bare forberede os.

Men eftersom god forberedelse ofte betyder en hel del for det færdige resultat, så skal du ikke hoppe over hvor gærdet er lavest her.

Forbered dit håndsyede knaphul

Først skal du vælge den rigtige sytråd. Og her må jeg komme med en advarsel mod ekspedienter i stofbutikker: de har det altså med at holde hele trådrullen ned til stoffet og sige “det skal vist være den”.

Men hvis du skal være HELT sikker på at det er den rigtige trådfarve, så skal du være lidt mere grundig. Du skal trække en enkelt tråd ud af de 2 eller 3 trådruller, du tror mest på, og lægge dem helt ned på stoffet. Så kan du se, hvilken tråd der forsvinder mest ind i stoffet, eller hvilken der giver den kontrast du er ude efter, hvis du vil sy med en kontrast farve.

sytråd til knaphuller

Og som du kan se på mine trådruller her, så er det ikke altid den rulle man tror mest på, der faktisk er den rigtige farve. Når man bare ser på rullerne er det den forreste kraftige bomuldstråd med lidt beige toner, der ser bedst ud. Men når trådene bliver rullet ud enkeltvis, som de jo er, når man syr med dem, så er det den grå almindelige sytråd, der passer bedst i farven. Og ja, jeg har fået lagt den på det grå print her på billedet, men det er faktisk også den, der passer bedst i den lyse del af stoffet.

En almindelig sytråd er ikke helt stærk nok til at være bærende tråd i et håndsyet knaphul, og den har i øvrigt også ret nemt ved at lave små knuder og være rigtig træls at sy med, for nu at sige det på godt jysk (jeg er jo trods alt jyde).

Det er der heldigvis noget at gøre ved. Du kan nemlig forstærke din tråd, og fjerne det meste af det knudrede og fnulrede, der kan drille når man syr håndsyede knaphuller.

Alt du skal bruge er:

* Bivoks
* Et lille stykke mønsterpapir eller køkkenrulle
* Et varmt strygejern

bivoks til forstærkning af sytråd

Du forstærker sytråden ved at vokse den. Og det gør du helt lavpraktisk ved at placere tråden mellem din tommelfinger og  et stykke bivoks, og trække tråden hen over bivoksen.

Når du gør det, vil der komme for meget bivoks ind i tråden. Det overskydende bivoks skal helst ikke ende i stoffet, så inden du kan sy med din voksede tråd, skal du have smeltet det overskydende voks ud af den. Det gør du ved at lægge tråden imellem 2 lag mønsterpapir, placere et middel-varmt strygejern oven på papiret, og trække tråden igennem papiret.

Du kan se en stribe på mønsterpapiret bagefter, som er det overskydende voks, der er blevet trukket ind i papiret. Er du i tvivl om det hele er kommet ud, så gentag øvelsen med mønsterpapiret og strygejernet en gang til. (Man kan desværre ikke se den stribe, der kommer i mønsterpapiret, på videoen herunder – men kig efter den i dit eget mønsterpapir, den er ret tydelig).

Det er så simpelt at alle kan finde ud af det. Og du får en stærkere og meget mindre drilsk sytråd ud af det, selvom det tager lidt længere tid at gøre hver tråd klar til at sy med.

Se i videoen hvordan du vokser tråden med bivoks og fjerner det overskydende voks:

 

Når du klipper sytråd af til at vokse, så klip ca. 1 meter tråd.

Hvis du folder tråden dobbelt inden du syr, kommer du til at sidde med 0,5 meter sytråd, og det er ca. hvad der er overskueligt at arbejde med. Syr du med enkelt tråd skal du måske have lidt kortere længder. Det finder du ud af ved at teste dig frem til den længde, der passer til dig.

Så er du klar til at sy i hånden – uden knuder på tråden.

 

Bivoks og vokset sytråd

 

 

Læs også:

8 thoughts on “Hvad bivoks kan gøre for din sytråd

 1. Henriette says:

  Hej Signe. Jeg har prøvet at håndsy knaphul med DMC brodergarn. Vil du anbefale at vokse broderigarn på samme måde som med alm tynd sytråd?
  kærlig hilsen Henriette

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Henriette
   Det har jeg aldrig prøvet. Umiddelbart tænker jeg at broderigarn ikke er stærkt nok til knaphuller, men jeg ved ikke så meget om broderi, så jeg er ikke helt sikker. Prøv det af, og se hvordan det bliver både at arbejde med garnet og hvordan knaphullet bliver 🙂

   UPDATE: sikke noget ævl at jeg aldrig har prøvet det. Vi brugte DMC broderigarn på skrædderskolen – jeg havde bare glemt det var det, det hed. Det fungerer fint.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. Birthe says:

  Hej Signe
  Det er en super praktisk ting til alt tråd, vil jeg tro. Når ritråden slår knuder og man må klippe tråden af og tråde igen. Det synes jeg tit sker for mig. Men kan sådan en lille bøtte ikke købes i Danmark andre steder end hos dig på kursus. Jeg har fundet den et sted, men der skal jeg købe en hel lille kasse med fine ting, men til 395kr.
  Venlig hilsen Birthe

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Birthe
   De har bivoks hos Læderiet, er jeg ret sikker på. Jeg har også set det hos forskellige historiske håndværks stande på messer, og jeg har hørt rygter om at http://www.metermeter.dk får bivoks fra Merchant&Mills hjem, så man kan købe det i deres butik i Århus eller online.

   Kh
   Signe

 3. Viggo says:

  Bivoks fås helt sikkert billigst hos en biavler eller hos firmaer, der sælger vokstavler til biavlere. F.eks. http://www.swienty.com.

  Men som signe forklarer, så er den praktiske indpakning måske mere afgørende. Bivoks smeltes også nemt om I en anden form f.eks. med et brugt margarine bæger og næsten kogende vand I en gryde. Bivoks kan også bruges til en del andet.

 4. Solvej Jüngling says:

  Hej Signe. Har set din video og vil høre, om det er nødvendigt at vokse den kraftige knaphulstråd? og skal jeg også sy med dobbelt tråd da?

  • Signe says:

   Hej Solvej
   Knaphulstråde er ret forskellige, så jeg vil anbefale at du prøver dig lidt frem. Hvis tråden knudrer meget, når du syr, vil den højst sandsynligt te sig bedre, hvis den bliver vokset. Med knaphulstråd skal du ikke sy med dobbelt tråd, det er kun en nødløsning, hvis man er nødt til at sy med almindelig sytråd.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap