Dette indlæg indeholder reklamelinks
Velkommen til Modebiblioteket Anbefaler.
Modebiblioteket Anbefaler er en ny lille ting her på bloggen.
Her kan du læse anbefalinger af nogle af de bøger om syning, tøj og mode, jeg synes er allermest værd at bruge tid på at læse. Og jeg fortæller også hvorfor jeg mener, de er tiden værd. Du får altså mine holdninger til bogen med i købet.
Meningen er at inspirere dig til at læse flere nørdede sy- og modebøger og opnå en dybere forståelse for, hvordan vores tøj bliver til og hvorfor vi klæder os, som vi gør i dag. Det gælder både i forhold til det tøj, vi kan købe i tøjbutikkerne og det, vi syr selv.
Dette er den første episode af Modebiblioteket Anbefaler.
Her tager vi fat i en helt ny bog, nemlig bogen Klæd Dig Bedre, som er skrevet af garderobeforsker Else Skjold og modeblogger Johanne Stenstrup.
Noget af det, jeg elsker allermest ved bogen er, at den er bygget på forskning og interviews med eksperter inden for bogens områder.
Det er altså ikke bare et par damer, der har sat sig ned og skrevet hvad de synes og føler omkring mode og tøj.
Tværtimod bygger bogen på grundig research og årevis af forskning både herhjemme og i udlandet.
Klæd dig bedre: Bæredygtig på den nye måde
Klæd Dig Bedre er i høj grad en bog om, hvordan vi alle sammen bliver mere bæredygtige omkring vores håndtering af tøj.
Men som de to forfattere forklarede i P1 Morgen, hedder den med vilje ikke “Klæd Dig Bæredygtigt”, fordi ordet bæredygtig hos mange desværre sætter gang i forestillinger om at tøjet skal være kedeligt.
Og det skal det bestemt ikke, hvis det står til Else og Johanne.
Helt kort, så er bogens store pointe, at vi skal forbruge langt mindre tøj, end vi gør i dag, hvis vi skal være mere bæredygtige omkring vores tøj.
Og så skal vi fokusere på yndlingstøj.
For som Else og Johanne skriver i starten af bogen: Yndlingstøj giver superkræfter.
Hvordan vi så gør det – forbruger mindre tøj og får mere yndlingstøj i garderoben, ja det er lige præcis hvad bogen handler om.
Den handler om fakta. Fx. at under 10% af det tøj, der produceres i modebranchen i dag rent faktisk passer til en krop, der findes i virkeligheden. Og at 70% af det tøj, der hænger i vores garderober, bare hænger der uden at blive brugt.
Den handler også om vores følelser i forhold til tøjet, og om hvilken værdi vi lægger i noget tøj mens andet tøj er helt og aldeles værdiløst.
Den handler om hvordan du shopper bedre, så det tøj du kommer hjem med, rent faktisk er noget, du har lyst til at gå med. Så du kommer tættere på kun at købe yndlingstøj, der gør noget godt for dig, og ikke bare samler støv bagerst i skabet.
Og så handler den om hvordan du reparerer, vedligeholder og opbevarer dit tøj.
Det hele bakkes op af forskningsprojekter, som der naturligvis henvises til i kildelisten, så du kan nørde endnu mere, hvis du har lyst.
Bogens pointe er at få os til at bruge vores tøj i meget længere tid end vi gør i dag.
Det største problem med modebranchen er nemlig den gigantiske overproduktion, der finder sted. Der er så meget tøj i Verden, at der ikke er noget fornuftigt at gøre af det hele.
Og processen med at fremstille alt det tøj er skadeligt for planeten og for mange af de mennesker, der er involveret i produktionen.
Højtflyvende snak der rent faktisk kan gøres til virkelighed
Generelt kan snakken om klimaforandringer, “No Planet B”, forurening, mikroplast og bæredygtighed godt være overvældende og svær at finde rundt i.
Men med Klæd Dig Bedre har Else Skjold og Johanne Stenstrup rent faktisk formået at skrive en bog, der både giver helt klare fakta og underbyggede forklaringer på hvorfor det er så pokkers vigtigt at handle på tøj- og modeområdet – lige nu!
Og så har de – og det er nok det, jeg beundrer bogen og de to damer mest for – formået at skrive en letlæselig og let-følgelig guide til hvordan man selv, trin for trin, kan gøre sin garderobe mere bærdygtig, mere stilet, billigere, mere langtidsholdbar og fuld af superkræfter man kan iklæde sig hver eneste morgen.
Bogen gør noget utrolig kompliceret meget lidt kompliceret.
Krydret med eksempler fra virkelige menneskers oplevelser med deres tøj giver bogen helt konkrete vejledninger til, hvordan du kan forholde sig til dit tøj, så både du og planeten får mest muligt ud af det.
Efter hvert kapitel er der reflektionsspørgsmål, du kan stille dig selv, så du bliver opmærksom på din egen rolle i hele det store modesystem. Spørgsmålene er en invitation til at få taget stilling til hvad du vil gøre: om du vil fortsætte som du plejer, om du faktisk allerede er rigtig godt med, eller om der er noget, du med fordel kan ændre og optimere.
Jeg er vild med, at noget så simpelt som at sy en knap i en bluse, lægge et par bukser op eller ganske enkelt undlade at opbevare tøj i plastikposer i kælderen kan have en kæmpe indflydelse på hele modebranchen.
Hvis der bare er nok, der gør det.
Jeg håber inderligt at bogen her får flere til at se på deres tøj med nye øjne.
Der er meget brug for nye øjne på hele den måde vi anskaffer os og bruger tøj på.
Og jeg har ikke set det forklaret så enkelt og ligefremt andre steder.
Alt unødigt støj er skrallet af, der er skåret ind til benet og fokuseret på fakta, forskning og reelle brugbare løsninger, vi kan følge ude i vores egne garderober. Endda uden at det koster en formue eller tager oceaner af tid.
Så hvis du er bare det mindste forvirret omkring hvordan du bliver mere bæredygtig med dit tøj, om det overhovedet gør en forskel og hvad du helt konkret skal foretage dig med det tøj, du allerede har i din garderobe, så er jeg sikker på at Klæd Dig Bedre vil få dig til at sænke skuldrene og tænke “nå, ikke andet? Jamen det giver da god mening – og det kan jeg da sagtens gøre!”
Og så er der faktisk bare tilbage at du gør det.
Følger rådene i bogen.
Får din garderobe til at indeholde yndlingstøj der giver dig superkræfter.
Og få dine venner, veninder, familemedlemmer og kollegaer til at læse bogen også, så de også kan være med til at gøre en forskel i det store billede. For selvom du ikke nødvendigvis føler dig forbundet til modebranchen og ansvarlig for dens forurening og usunde systemer, så er du alligevel en del af løsningen.
For det er dig, der køber det tøj og stof, branchen producerer.
Og det er mig.
Det er os alle sammen, der holder modebranchen kørene, og derfor er det også os alle sammen, der kan få den til at skifte spor.
I bogen Klæd Dig Bedre får du ægte gode råd til hvordan du kan være med til dette skift.
Uden at lide afsavn og mangle tøj at tage på.
Snarere tværtimod: du får meget mere lækkert tøj i garderoben ved at følge bogens råd.
Køb bogen Klæd Dig Bedre og få mere yndlingstøj der giver dig superkræfter <<
Dette link er et reklamelink. Hvis du køber bogen via linket får jeg en lille del af beløbet. I så fald: tusind tak. Det koster ikke mere for dig at bruge linket.
Hvad har det med syning at gøre?
Nu er Skaberlyst jo først og fremmest en sy-blog.
Og jeg er med på at Klæd Dig Bedre ikke umiddelbart har noget med syning at gøre. Der er ikke en eneste syvejledning eller symønster med i bogen.
Men den er alligevel super relevant for os, der syr vores eget tøj.
For stoffet, symønstrene, designet, mængden af tøj i vores klædeskabe og holdningerne til hvor meget tøj man har og har brug for, er de samme i sykredse som de er hos folk, der ikke syr.
Ikke at vi alle er enige.
Men vi har alle holdninger.
Derfor er bogen på alle måder relevant for dig, der syr.
Du kan bruge alle rådene til hvordan du køber yndlingstøj i stedet for bare mere af det, der alligevel ikke helt fungerer. Du syr det bare i stedet for at købe det.
Du kan bruge alle rådende om at vedligeholde og opbevare dit tøj.
Du kan tjekke din egen syning efter rådene om kvalitet i tøjet.
Og du kan bruge alle rådene om materialer og certificeringer. De går direkte på stoffet, og det er netop det, du sidder med i hænderne, når du syr.
Bogens råd og indsigter kan ende med at spare dig en masse penge, fordi du bliver mere fokuseret på hvad du skal sy for at få mest mulig glæde af det.
Du kommer til at få mange flere ganges brug ud af dit stof, og det bringer prisen ned pr. brugsgang – og sparer dig penge fordi du så ikke behøver købe så meget nyt stof. Eller supplere med købt tøj fra butikkerne, fordi du ikke kan nå at sy alt det, du tror du har brug for, selv.
Ofte kan det tøj, vi selv syr, holde meget længere end tøj fra tøjbutikkerne. Især hvis dit alternativ til at sy selv er billigt fast fashion.
Det holder længere, fordi du kan være meget mere præcis omkring trådretning og klipning, bruge tid på finesser og gode syteknikker, sy i mere komplicerede rækkefølger, som gør tøjet mere holdbart, og bare i det hele taget bruge tid og energi på at sy et godt stykke tøj, end man kan når tid og penge er så stort et issue, som det er i modebranchen.
Når du syr selv har du mulighed for at få styr på pasformen fra starten. Og ja, det kræver et par prøvemodeller de første gange, men når du har fundet din facon, så er det meget sjældent du kommer til at kassere syprojekter.
Du har mulighed for at vælge stof, der passer til det du skal bruge det til. Og ikke mindst at designe det, du har brug for, i stedet for at lede efter det i en tøjbutik – måske uden held i flere sæsoner indtil det kommer på mode, hvis det nogensinde kommer det.
De tanker, Else Skjold og Johanne Stenstrup præsenterer i Klæd Dig Bedre, er starten til den nye verden.
Det er ting, vi er nødt til at tænke over.
Og handle efter.
Alle sammen.
Uanset hvem der syr tøjet – om det er en systue i Kina eller dig selv.
Og heldigvis så giver Klæd Dig Bedre helt klare anvisninger til hvordan du skal handle for at gøre det bedst for dig selv og for planeten.
Gør noget godt for dig selv og dit tøj: Køb bogen Klæd Dig Bedre lige HER<<
Dette link er et reklamelink. Hvis du køber bogen via linket får jeg en lille del af beløbet. I så fald: tusind tak. Det koster ikke mere for dig at bruge linket.
VIGTIG NOTE:
De bøger, jeg anmelder under Modebiblioteket Anbefaler er bestemt ikke de eneste bøger, der er noget værd. Der kommer nye anmeldelser i serien, efterhånden som jeg får dem skrevet. Men jeg når umuligt alle de bøger. der er værd at læse. Anmeldelserne vil næsten altid være fulgt af et reklame-link til at købe bogen. Det betyder at hvis du bestiller bogen via det link, der er i blogindlægget, så får jeg et lille beløb for at have reklameret for bogen.
Det er dog vigtigt for mig at understrege, at jeg kun anbefaler bøger, jeg faktisk synes er tiden værd at læse.