Derfor bør din rundskårne nederdel sidde i taljen

Rundskårne nederdele gør sig bedst, hvis de sidder i taljen.

Altså helt oppe i din naturlige talje. Der hvor kroppen er smallest omkring livet.

Det er der flere grunde til.

Og der er også en helt bestemt grund til at mange helst ikke vil have deres nederdel til at sidde i taljen.

Alt det kommer vi omkring i det her blogindlæg.

Både hvorfor du bør prioritere at have dine rundskårne nederdele i taljen – og hvorfor du (måske) ikke er helt pjattet med den idé.

Nederdelen på billederne her er rundskåret som en halv sol.

Den er syet til en fast linning.

Som naturligvis sidder i taljen.

Du kan se i det her tidligere blogindlæg, hvordan du laver symønster til rundskårne nederdele. Og i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy kan du se hvordan du syr en linning på 3 forskellige måder – den ene pænere end den anden.

Du kan også vælge at sy en rynket underdel til din linning eller at folde stoffet i læg. Den type nederdele tager nemlig heller ikke skade af at sidde i taljen.

Hvorfor det er sådan, kan du læse under billederne her.

Skaberlyst rundskåret nederdel

Skaberlyst rundskåret nederdel

 

Derfor er du (måske) ikke pjattet med at have dine nederdele i taljen

Jeg bilder mig ind at jeg ved, hvorfor rigtig mange kvinder ikke er pjattede med at have deres nederdele siddende i taljen.

I flere årtier (især i 90’erne og 00’erne) sneg linningerne sig nemlig ret langt ned på hofterne. Og det har vi simpelthen vænnet os til.

Derfor føles det fremmed og mærkeligt at have noget til at sidde i taljen. Især hvis det sidder tæt ind til kroppen, som linningen i en nederdel gør.

Mange forsøger med sænkede taljer og belægninger i stedet for linninger.

Og det virker også i rigtig mange designs.

Men i de rundskårne nederdele er det en dårlig idé.

I en rundskåret nederdel er der nemlig kun linningen eller den øverste kant til at holde den fast. Den sidder ikke tæt til kroppen ved hofterne, så hvis linningen ikke passer helt perfekt til kroppen, så fungerer nederdelen ikke rigtigt.

Det resulterer i 3 ret trælse ting, der sker, hvis du sætter din rundskårne nederdel ret meget længere ned end taljen. (service info: “træls” er et godt jysk ord der dækker over ting, der er mere irriterende end irriterende, fordi de ofte nemt kan undgås ved at tænke sig lidt om).

Hvad det er, kan du se i videoen her:

 

 

Sæt dine nederdele i taljen og undgå de her 3 trælse ting

Som du kan se i videoen er der især 3 ting, der kan være en konsekvens af at sætte dine rundskårne nederdele andre steder end i taljen.

Om de er lige så trælse for dig, som jeg synes de er, er naturligvis ikke sikkert. Men hvis du har undret dig over hvorfor dine nederdele drejer rundt, hvor din delle mellem taljen og hoften kommer fra og hvorfor du ikke rigtig har nogen talje, så ved du altså nu hvad det kan skyldes.

De 3 trælse ting ved rundskårne nederdele, der ikke sidder i taljen, er:

 

Træls ting nr. 1 – nederdelen drejer rundt:
Hvis nederdele skal blive siddende på plads, så skal de sidde ret tæt.

Taljen er kroppens smalleste sted, og derfor et godt sted at placere dine nederdele. Her bliver nederdelen siddende af sig selv (hvis den passer til dit taljemål, vel at mærke), fordi kroppen går ud lige under taljen, og derfor holder nederdelen på plads helt automatisk og naturligt.

Der kan i realiteten ikke være rørlig vidde i taljen i en nederdel, hvis du vil være sikker på at nederdelen bliver siddende på sin plads hele dagen. Det betyder, at nederdelen som regel er lige til den lille side i taljen. Og når den er det, så vil den automatisk glide op til der hvor du er mindst – og det er i taljen.

Så er nederdelen ikke på forhånd lavet til at sidde i taljen, vil den alligevel selv finde derop i langt de fleste tilfælde. Med en kortere længde i bunden til følge.

Alternativt vil nederdelen kommer til at dreje rundt og tippe fremover, så den bliver længere foran end bagpå. Det giver en skævhed i taljen, som gør at nederdelen falder ned foran og kryber op bagpå. Som regel kombineret med at nederdelen begynder at rutche rundt om kroppen, fordi den ikke længere har et fast holdepunkt at sidde i.

Det sker hvis nederdelen er lavet for stor fra starten, men det kan også være en følgevirkning af et vægttab, hvor nederdelen så naturligt bliver for stor til kroppens talje.

Løsningen er heldigvis simpel: sy nederdelen ind, så den igen passer til din talje.

 

Træls ting nr. 2 – buler på maven (a.k.a muffintop):
Når nederdelene skal være ret så tætte for at blive siddende har det en bivirkning.

Det betyder nemlig i praksis at hvis du har bare en anelse blødhed omkring taljen/maven, så vil linningen sidde lidt ind i den blødhed (blødhed er det, de fleste kalder deller). Det er den nødt til for at holde nederdelen på plads. Naturligvis ikke så meget at det er ubehageligt, men kroppen buler en anelse ud på hver side af linningen.

Hvis du flytter linningen ned, så har du stadig samme scenarie: linningen sidder lidt ind i dine buler. Det er den nødt til, for at nederdelen bliver siddende.

MEN der er stor forskel på hvordan det ser ud, når du har en lille bule midt på maven, og når du har en større bule længere nede. Hvis du mangler et billede på hvordan det ser ud, så tag et par lavtaljede jeans på og stil dig foran et spejl. Hos langt de fleste laver linningen i jeans den såkaldte “muffintop”, som igen hos langt de fleste bliver affejet med et “jeg er også lidt for tyk”.

Men nej, det er du ikke (nødvendigvis). Dine jeans kan simpelthen ikke gøre andet end at give dig deller under taljen, når linningen er lige og du forventer at dine jeans bliver siddende hele dagen og at de ikke gaber alt for voldsomt bagpå, når du sætter dig ned.

Det samme med din nederdel.

Hvis du vil undgå at havne i træls ting nr. 1 med en nederdel, der glider rundt på  må og få, så er du nødt til at acceptere en tæt linning. I taljen kan du slippe afsted med at have en mindre mave-bule end du kan længere nede.

Og ja – det her gælder altså også hvis du er en slank str. 36. Jo længere nede fra taljen, du placerer din nederdel, desto mere er du nødt til at acceptere at den borer sig ind i huden/fedtlaget og giver dig buler, hvis den ikke skal kunne dreje rundt som den selv vil. Bulen bliver naturligvis større, jo blødere (større) du er.

 

Træls ting nr. 3 – farvel talje:
Din talje forsvinder.

No shit.

Det gør den.

Når du har nederdelen i taljen, så bliver din talje markeret netop fordi nederdelen sidder i taljen.

Når du placerer nederdelen længere nede, så er det næsten lige meget om du har en bluse ud over eller inden i nederdelen: du bliver firkantet at se på.

Med en sænket talje i en rundskåret nederdel kommer du til at skabe en silhuet der er langt fra den timeglas figur, de rundskårne nederdele ellers er så geniale til at give. Det er måske ikke helt så stort et problem hvis du fra naturens hånd er udstyret med en meget markeret talje. Men er du ikke, så er der endnu mere grund til at holde dine nederdele i taljen. Her er de nemlig med til at give den illusion at du har en meget markant talje. Også selvom det ikke nødvendigvis er tilfældet.

Og ja, det samme gør sig gældende, hvis du har din rundskårne nederdel som underdel i en kjole. Placér så vidt muligt overskæringen i taljen. Måske et par cm under, hvis din naturlige talje sidder meget højt, men ikke nede på hoften. Det “vælter” timeglasset, giver dig korte ben og fjerner din smukke talje.

 

Skaberlyst rundskåret nederdel

 

Skaberlyst rundskåret nederdel

Skab talje med den rigtige rundskårne nederdel

Med en rundskåret nederdel der sidder i din naturlige talje, får du simpelthen en feminin silhuet forærende.

Det er en af de nemmeste metoder til at skabe en markant talje, uanset om du har talje i forvejen eller om du er tæt på at være fuldstændig lige.

Er du udstyret med en V-figur (smallere hofter end skuldre), så vil en rundskåret nederdel i taljen være en genvej til at give dig bredere hofter – og dermed en mere markeret talje.

Og er du modsat udstyret med en A-figur (smallere skuldre end hofter), så vil samme nederdel understrege din i forvejen smukke talje og gemme dine hofter, som du ofte selv synes er for brede.

Men det er ikke alle der fungerer med alle typer rundskårne nederdele.

Som udgangspunkt så vil mere vidde i nederdelen betyde at færre kropstyper vil føle sig godt tilpas i den.

Du kan variere nederdelenes vidde fra en kvart sol, som minder mest om en A-formet nederdel, til en hel sol, som har rigtig meget vidde. De mest hyppigt brugte størrelser på de rundskårne nederdele er kvart sol, halv sol og hel sol, men du kan i princippet lave alverdens variationer af vidden i nederdelen. Her ser vi kun på de 3 mest brugte typer.

 

Rundskåret nederdel i kvart sol

Det kan være en fordel at lave en kvart sol frem for en A-form, fordi stoffet former sig anderledes i sol-konstruktionen og dermed falder mere harmonisk rundt om kroppen.

En kvart sol klæder næsten alle. Det er en nederdel med lidt vidde, som falder meget elegant. Den kan bruges både til hverdag og til festlige lejligheder alt afhængig af stoffet.

 

Rundskåret nederdel i halv sol

En halv sol er den jeg selv bruger mest. Det er den størrelse, du ser her på billederne. Den har noget mere swung i skørtet, men det er ikke så meget at det er upraktisk i hverdagen. Og det er heller ikke så meget, at man skal være åleslank i forvejen for at se godt ud i nederdelen.

Faktisk passer en halv sol til de fleste kropstyper og temperamenter. Og jeg vil varmt anbefale dig at give en rundskåret nederdel i halv sol en chance, også selvom du ikke umiddelbart tænker, det er noget for dig. Langt de fleste af mine kursister ender med at vælge netop den type nederdel, når vi analyserer og prøver forskellige typer nederdele og underdele til kjoler.

 

Rundskåret nederdel i hel sol

En hel sol er en ret stor nederdel. Den passer ikke til alle kropstyper, bestemt ikke til alle temperamanter og heller ikke til alt stof eller alle lejligheder.

En hel sol er en lille smule bøvlet i hverdagen. Der er så meget stof at det glider ned, når du sætter dig, falder ind i cykelhjulene når du cykler og at du nemt kommer til at træde på sømmen, hvis du har været nede på hug for at samle noget op eller snakke med et barn i øjenhøjde.

Til gengæld er en hel sol fantastisk smuk til festlige lejligheder, hvor du ikke skal så meget andet end at sidde på en stol, stå i en bar og tilbringe timer på et dansegulv.

 

Skaberlyst rundskåret nederdel

 

Skaberlyst rundskåret nederdel

 

Stofvalg til rundskårne nederdele

Som med alt andet tøj er stofvalget vigtigt.

Stoffet er en stor faktor i det færdige udtryk og betyder meget for, hvordan nederelen kommer til at se ud.

Du kan bruge rigtig meget forskelligt stof til rundskårne nederdele med stor succes. Men du skal være opmærksom på at stoffets fald bliver understreget af nederdelen.

Hvis stoffet er blødt og har et godt fald i sig selv, så vil det bliver endnu blødere af at blive klippet på skrå. Det vil smyge sig omkring kroppen i det øverste af nederdelen, og bunden vil falde ind mod kroppen i bløde folder.

Er stoffet derimod stift vil det komme til at strutte mere. Desto større en sol, din nederdel er skåret i, desto mere vil stoffet skubbe til sig selv og komme til at strutte.

Hvis du vil have ekstra meget strut i din rundskårne nederdel kan du have et tylskørt under nederdelen. Så kan du opnå den karakteristiske 50’er silhuet med en smal talje og et stort struttende skørt.

Nederdelen i dette indlæg er syet i en blød viscose. Den er ikke foret, hvilket betyder at den sidder en lille smule fast i tykke strømpebukser om  vinteren. Men om sommeren og i de mere milde forårs og efterårsmåneder er det ikke et problem. Der glider bagsiden af stoffet fint på enten bare ben eller tyndere nylonstrømper.

 

En anden rigtig vigtig ting at tage højde for i de rundskårne nederdele er trådretningen.

Vi klipper altid vores rundskårne nederdele på skrå og har sidesømme. Hvorfor vi gør det, kan du se i denne Facebook Live fra vores Facebook Gruppe d. 10/7 2020 (du skal være medlem af Facebook gruppen for at kunne se videoen).

 

Skaberlyst rundskåret nederdel

 

 

Mønsterinfo: Nederdelen er lavet som en halv sol efter mine egne mål. Der er guide til hvordan du gør i dette blogindlæg og i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy.

Stofinfo: Nederdelen er syet i en blød viscose, købt i stofbutikken i Ribe. Den er syet i 2019 og jeg har brugt den virkelig meget både sommer, forår og efterår, fordi den er så dejlig blød. Desværre har stoffet ikke helt kunnet holde til at blive brugt så meget, så efter et år er det fnugget/peelet så meget, at den sorte farve ser afbleget ud. Det kan dog friskes op igen med en fnug-shaver.

 

Læs også:

One thought on “Derfor bør din rundskårne nederdel sidde i taljen

  1. Pingback: Schnittkonstruktion | Pearltrees

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap