Must have sybog til alle seriøse syere.

header_dressdesign

Jeg har i mange år ledt efter en helt bestemt bog.

Der er bare lige et problem.

Alt, jeg har fra den, er nogle kopier, jeg har fået udleveret da jeg læste, og der står ikke på dem, hvor de er fra.

Og ak, ungdommen ved ikke hvad der er godt for den. Hvor geniale de kopier er, gik naturligvis først op for mig langt senere end jeg fik dem, og der havde jeg glemt, hvem jeg fik dem af.

Så jeg har ikke vidst, hvad det er for en bog, jeg har ledt efter.

Helt tilfældigt sad jeg og læste på forskellige syblogs for et par uger siden, og vupti! Så var der skisme et link til download af en bog, der ligner de ark, jeg har.

Om det er lige præcis den samme bog, er jeg lidt i tvivl om, men det gør heller ikke så meget. For nuiii, den er skøn, den bog jeg har downloadet!

Det er en bog fra 1948. Dvs. fra dengang man stadig vidste, hvordan man lavede tøj med en god pasform. Fra før alt blev standardiseret og sat i kasser og måleskemaer og sendt til Østen, hvor der nogle steder er 8 led mellem den danske “ekspert” og hende, der laver mønsteret til tøjet (yup – sådan en kollega har jeg haft. En, der var 8 led fra mig. Gæt selv om det var hunde svært at få gode pasforme hjem fra ham/hende).

Den her bog er ikke for begyndere.

Den er heller ikke for folk, der gerne vil have nemmeste og hurtigste løsning til hurtige syprojekter man kan lave på under en time.

Den er til gengæld helt og aldeles uundværlig, hvis man vil have en seriøs pasform i sit tøj, og vil lære at designe og lave mønstre, der er lavet efter samme principper, som hos de store modehuse.

Sidst i bogen er der et dejligt stort og grundigt afsnit omkring tilretning, som rent faktisk fungerer. Det er teknikker, der tager udgangspunkt i den menneskelige anatomi. Og det virker.

Her er et par sider fra bogen:

Tilretnings delen har tydelige tegninger af både problemet og løsningen.
Tilretnings delen har gode tegninger af både problemet og løsningen.
Designdelen viser komplicerede designs, som man ikke altid lige kan tænke sig til på egen hånd.
Designdelen viser komplicerede designs, som man ikke altid lige kan tænke sig til på egen hånd.
Denne side viser 12 forskellige designmuligheder med udgangspunkt i taljeindsnittet. Dejligt teknisk og nørdet.
Denne side viser 12 forskellige design muligheder med udgangspunkt i taljeindsnittet. Dejligt teknisk og nørdet.

Jeg ved at teknikkerne virker, for bogen indeholder mange af de teknikker, vi brugte på skrædderskolen.

Der havde vi ikke ret mange bøger. Vi lærte ved at tilrette på kunder og på os selv og hinanden. Hvilket er en super god måde at lære på. Men at have tegninger og forklaringer af teknikkerne i en bog er helt genialt, fordi man kan få genopfrisket, og danne sig et overblik over de forskellige muligheder.

Der er trods alt grænser for, hvad man kan blive ved med at gå rundt og huske på.

Er det nu lovligt sådan at downloade en hel bog?

Normalt absolut NEJ!

Ifølge bloggeren, der deler bogen (hun har scannet den ind side for side), så er det lovligt i dette tilfælde fordi bogens copyright er udløbet og ikke fornyet.

Jeg må indrømme at jeg ikke har læst op på copyrigt loven, men det lyder rimeligt. Man kan ikke købe bogen nogen steder, andet end i hunde-dyre vintage udgaver fra USA (=der kommer told oven i prisen), og det er også ret begrænset hvor mange af den slags, der er til salg.

Så den her pdf download er helt genial indtil videre. En “rigtig” udgave er dog så absolut på ønskesedlen!

Jeg har printet min, fordi jeg godt kan lide at bladre i bøger. Desværre er det en fejl i pdf’en så noget af teksten er ulæseligt i den printede version, så hvis du kan klare dig med computerskærmen vil jeg anbefale det.
Du kan downloade bogen her (og se nogle skarpere billeder fra den) :

http://theperfectnose.wordpress.com/2013/06/01/friday-freebie-dress-design-draping-and-flat-pattern-making/

Det er som sagt ikke en begynderbog. Men hvis du deltager på en af mine workshops om tilretning eller har lært lidt tilretning og tilskæring andre steder, så vil jeg godt vædde en god flaske rødvin på at du vil få noget ud af bogen – i hvert fald afsnittet om tilretning.

Bogen er på engelsk – jeg har ikke fundet nogen danske oversættelser, men hvis du kender til nogen, så giv gerne lyd – fx. i en kommentar.

Og kender du til andre uundværlige seriøse sybøger, så hold endelig ikke din viden for dig selv – få plusser på din karma konto ved at dele med os andre her i kommentarerne.

God fornøjelse med læsningen!

 

UPDATE 31/12 2013. Desværre er linket på den blog, jeg linker til her, ikke længere aktivt, da hende der skriver bloggen fik mistanke om at nogen alligevel havde copyright på bogen, og så er det jo altså ulovligt at kopiere den, hvilket er hvad man gør, når man downloader. Finder du bogen brugt, så skynd dig at købe den!

UPDATE Juni 2015: Jeg har købt bogen. Fra USA. Den var DYR, men NØJ den er dejlig! Jeg fandt den på Amazon lidt billigere end jeg oprindeligt havde fundet den på ebay.

tilskæringsbog

tilskæringsbog1

Læs også:

11 thoughts on “Must have sybog til alle seriøse syere.

 1. Lillian says:

  hej Signe

  Jeg så lige dit link til denne bog. Jeg tænkte den kunne jeg godt tænke mig at få fingre i.
  Men netop dette link er her i dec. blevet taget ned. Da hun mente der var nogen der gjorde krav/rettigheder til bogen.
  ØV hvor er det ærgeligt. Hvor andre bruger timer på at læse forskellig litteratur. Elsker jeg at bruge timer på at studere tilskærings muligheder.

  Jeg bor på sjælland så jeg kommer jo desværre ikke lige forbi.
  Hilsner Lillian

 2. Signe Eriksen says:

  Hej Lillian

  Øv, det kan jeg godt se hun har fjernet igen. Det er ærgerligt, men hvis nogen har copyright på bogen er der jo ikke så meget at gøre ved det, desværre. Hvis man er heldig at finde den brugt, så er det bare om at købe den! Du kan evt. holde øje med hendes blog eller tjekke under hendes Friday Freebies, der er en del tilskærings bøger til gratis download. Jeg har lige hentet et par om bukser, som er noget af det næste jeg selv skal have styr på, inden jeg begynder at undervise i det 😉

  • Signe Eriksen says:

   Bogen hedder “Dress Design – Draping and flat pattern making” og er skrevet af Marion S. Hillhouse og Evelyn A. Mansfield.

   Prøv evt. at søge på den på ebay – den er der ind imellem og til meget forskellige priser.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Kian
   Jeg har begge bøger, og jeg må sige at der er en ret stor forskel på dem. Den her er fra 1948, og den er noget mere raffineret både i sin grundighed og i de designs, den guider en igennem. Men ja, Mønsterkonstruktion for Kvinder (som den anden bog hedder) er oversat til dansk, og guider også en igennem at lave symønstre til forskellige designs.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 3. Gitte Øland Jensen says:

  man kan hente den på http://www.scribd.com, hvis man opretter et medlemskab. Man får en måneds gratis prøveperiode, og så længe man husker at downloade bogen og afbestille medlemsskabet igen, så er bogen gratis.

 4. Susanne Bækvig says:

  Personlig ville jeg nødig undvære Den store sybog af Professorinde Ella Lund, men det er nok fordi jeg voksede op med min mors eksemplar. Det fik jeg ikke lov at arve, det gik til min søster, men jeg fandt den heldigvis brugt på nettet og fik den hjem med alle mønsterarkene i.

  • Signe says:

   Den har jeg også et eksemplar af, og den er også rigtig fin 🙂 Jeg synes nu der er markant mere interessante designs i Dress Design bogen 🙂

   Vh
   Signe / Synoter

   • Susanne Bækvig says:

    Det har du da helt sikkert ret i, men den har jeg jo ikke set andet af end de par udpluk du har vist. Jeg kigger selvfølgelig efter den, men jeg leder også efter BH – bogen som min niece ønsker sig, og som altid viser sig at være udsolgt, når man endelig finder den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap