Hvilken type nederdel med vidde passer til dig?

En god nederdel med vidde er altid et hit. Men der er mange forskellige typer nederdel med vidde, og hvilken er mon den bedste til dig?

Selvom silhuetten på en nederdel med vidde er rimelig ens, uanset hvilken type nederdel der er tale om, så er der nogle store forskelle i udtrykket og i den måde nederdelen bevæger sig på.

Det er en detalje, vi tit glemmer at tage højde for, når vi vælger hvilken type nederdel, vi vil sy. Mange af os (jeg er bestemt selv skyldig i dette, selvom jeg øver mig i at lade være), kigger på os selv i spejlet når vi står stille, og vurderer hele vores udseende baseret på hvad vi ser der.

Men vi glemme at tage højde for, at vi jo ikke står stiller foran spejlet ret mange minutter om dagen.

Det meste af tiden er vi i bevægelse.

Eller sidder på en stol.

Og der gør tøjet altså  noget helt andet, end når du står stille.

Vil du have et mere realistisk billede af, hvordan tøjet ser ud, er du nødt til at bevæge dig rundt.

Og det er netop i bevægelserne, at en nederdel med vidde afslører sit sande jeg. Det er her, du kan se, hvordan den er konstrueret.

Her ser vi nærmere på 3 forskellige nederdele med vidde, og ser hvordan de opfører sig:

* Nederdel i A-facon

* Klokke nederdel

* Rundskåret nederdel.

 

Nederdel med vidde

Nederdel i A-facon

En nederdel i A facon er nem at lave mønster til. Og det er nok en af de primære grunde til, at den er så populær. En analyse af nederdelen viser, at al vidden er lagt til i sidesømmene, og evt. lidt i bagsømmen. Taljen og hele den store flade af nederdelen er som en glat nederdel (et grundmønster), og vil derfor falde som en glat nederdel.

Bevægelsen i nederdelen kommer altså kun i siderne. Du kan se det på billedet herunder ved at lægge mærke til mønsteret i nederdelen. Cirklerne ligger i linjer, og der er skåret lige meget af de 2 store cirkler i taljen.

A-formen giver en nederdel, der har et meget stift udtryk, og bliver stående i den facon, den har fået. Silhuetten bliver trekantet og skarp, og den bliver ved med at være trekantet og skarp, når du bevæger dig.

Set fra siden er nederdelen derimod flad, og falder lige ned både fortil og bagtil. Helt som en glat nederdel.

Stofvalget til en nederdel i A-facon skal passe til det lidt stive udtryk. Derfor er kraftige metervarer og lærredsvævninger gode valg, fordi den type stof kan holde sig selv. Stoffet vil være med til at understøtte mønsterets facon, og holde den stive silhuet i nederdelen.

Den her nederdel i A-facon har meget vidde lagt ind. Den er syet i en kraftig jackquard vævning, som er lige på nippet til at være møbelstof. Derfor holder den faconen, også når jeg bevæger mig, og er en nederdel der fylder meget ud i rummet.

 

nederdel med vidde

 

Klokke nederdel

Klokke nederdelen er bygget over samme princip som den A-formede nederdel. Men i stedet for kun at lægge vidde til i siderne, har klokkenederdelen også vidde midt for og midt bag. Det giver 4 sømme i nederdelen, fordi der både er søm midt for, midt bag og i begge sider.

Til gengæld giver det også en mere jævn fordeling af vidden. I stedet for kun at være tilføjet i siden, er der også vidde midt på nederdelen. Det giver et mere helstøbt udtryk, når du bevæger dig, fordi nederdelen ser ens ud, uanset om du ser den forfra eller fra siden. Der er den samme fylde i nederdelen hele vejen rundt. Ganske som en klokke.

Stofvalget til klokkenederdelen kan både være i den mere stive ende som til den A-formede nederdel. Så vil klokken strutte en del, og man vil tydeligt se klokke faconen, når du går. Men det kan også være blødere stof, som så vil falde mere ind til kroppen og bølge mere levende i bunden af nederdelen.

Selvom klokkenederdelen giver en mere helstøbt og ensartet facon end A-formen, så er det dog stadig koncentreret omkring sømmene. Så stoffet vil bevæge sig forskelligt hen over nederdelen, når du går.

Ligesom ved den A-formede nederdel er klokkenederdelen stort set lige i taljen. Vidden kommer først længere nede, og det ses i den færdige nederdel. I min model herunder kan du skimte striberne i stoffets vævning, som er næsten vandrette rundt om kroppen.

Håndsyning af foer i nederdel

 

Rundskåret nederdel

Den rundskårne nederdel kan have mere eller mindre vidde. Det er den mindste udgave, nemlig den, der er konstrueret som en kvart sol, der kan sammenlignes med den A-formede nederdel og klokke nederdelen.

En rundskåret nederdel i kvart sol har også vidde i bunden. Men i stedet for at det er lagt til i en søm, er det lagt til jævnt over hele nederdelens bredde.

Taljelinjen i en rundskåren nederdel er meget kurvet, hvor de andre modeller er tæt på lige i taljen, og det er her hele forskellen ligger. Det giver nemlig et helt andet fald i stoffet, fordi trådretningen bliver en anden i taljen.

Klipper du oven i købet din rundskårne nederdel på skrå, får du endnu mere liv og blødhed ind i nederdelen, end konstruktionen giver i sig selv.

Lægger du en kvart sol nederdel og en A-formet nederdel oven på hinanden, kan de sagtens have fuldstændig samme vidde og silhuet. Men når du tager nederdelene på kroppen er der stor forskel i udtrykket.

Den rundskårne nederdel er blød og levende i sit fald, næsten uanset hvilket stof du vælger at sy den i. Den danner en bølget linje i bunden, som er fordelt over hele vidden af nederdelen, og ikke kun i sømmene. Det giver et mere feminint og helstøbt udtryk, der er meget mere blødt og levende end de andre typer.

Nederdelen på billedet herunder er syet i en kraftig vævet velour, men mønsteret gør sig også glimrende som en sommernederdel i tyndere stof.

sol nederdel

Som du kan se bruger jeg gerne alle 3 typer nederdele. Og det kan du sikkert også sagtens gøre. Den overordnede silhuet er det samme – nemlig vidde i bunden. Men hvordan nederdelen bevæger sig er vidt forskelligt, og derfor bliver udtrykket meget forskelligt, alt efter hvilken konstruktion du vælger.

Så faktisk er spørgsmålet nok ikke så meget, hvilken type nederdel, der passer til dig. Men mere hvilken type nederdel, der passer til en given situation og overdel. Du kan nemlig bruge de 3 typer nederdele til få samme grund-outfit, men med forskellige stemninger.

Hvis din grund silhuet er en nederdel med vidde og en eller 2 forskellige overdele, så kan du finpudse udtrykket ved at variere mellem de her 3 forskellige typer nederdel med vidde. Og på den måde lege med stemninger og udtryk, uden at gå på kompromis med en velfungerende silhuet.

Nederdelene bliver naturligvis bedst, hvis de er konstrueret til dig efter dine mål. Det kan du lære at gøre på egen hånd i online kurset Symønstre til Nederdele.

Online kurset guider dig igennem at lave et grundmønster til dig selv, som passer dig, og ud fra det udvikle nye nederdele. Trin for trin vejledning til at lave en A-formet nederdel, og en guide til at lave rundskårne nederdele fra bunden efter dine egne mål (i halv sol, som her lidt mere vidde end sol-nederdelen på billedet herover), er en del af kurset. Du får adgang til online kurset her<<

Klokke nederdelen finder du et færdigt mønster til i bogen Sy Nederdele, som du kan læse mere om her<<

Læs også:

2 thoughts on “Hvilken type nederdel med vidde passer til dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap