Den absolut vigtigste ting at have styr på, når du klipper en mønsterdel til fold

En af de små ting der afslører, om du har en god grundforståelse for syning, er hvordan du klipper dine mønsterdele til fold.

Det virker så simpelt, at det faktisk har taget mig næsten 1½ år at skrive den her blogpost. Så længe siden er det nemlig, jeg klippede den her sweatshirt, og tænkte “jeg laver også lige et blogindlæg om at lægge mønsterdelene rigtigt til fold”.

Jeg tog billederne.

Og så tænkte jeg “arhj, det er altså for simpelt. De er jo ikke dumme, for pokker”.

Det er I helt sikkert heller ikke!!

Har du syet noget tid, så ved du godt at det her er vigtigt. Er du helt ny gør du måske ikke (endnu), men så kan du glæde dig over at få styr på det her fra starten. Det vil spare dig for mange problemer!

Der sker nemlig det, at når man er i en læreproces, er der mange ting at holde styr på.

Og jeg har erfaret, at når man ikke er super rutineret udi syningens kunst, så er det med at lægge mønsterdele rigtigt til fold faktisk noget af det, der ofte smutter forbi ens opmærksomhed.

Det er bare et virkelig skidt sted at lade noget smutte. For det har virkelig stor indflydelse på pasformen og designet i tøjet, at mønsterdelene er klippet rigtigt til fold. Hvis du kikser her, så kan det  meget vel tænkes at hele dit projekt ender i skraldespanden. Det kan nemlig være meget svært at redde et projekt, hvis mønsterdele til fold er klippet forkert.

 

Lad perfektionisten komme til

Du kan se i videoen længere nede, hvad det er, der går galt, når mønsterdele til fold ikke bliver klippet rigtigt. Her kan du først se i billedguiden, hvordan du skal gøre det, for at det bliver rigtigt.

Når du klipper en mønsterdel til fold, skal du være ret perfektionistisk, hvis det skal gå godt.

Alle andre linjer i et mønster, end lige den, der er til fold, kan du justere i sømrummet. Så har du sjusset lige rigeligt, har du som regel en chance for at rette fejlen igen. (Hvis du har sømrum nok, men det er en anden historie).

Det har du IKKE i en foldelinje.

Mønsterdel til fold

Får du lagt kanten af mønsteret ud over en foldekant, bliver dit tøj for småt.

Får du ikke lagt mønsteret helt ud til foldekanten, bliver det for stort.

Den afstand, der er fra kanten af mønsteret til foldekanten i stoffet, bliver fordoblet i det færdige tøj, fordi stoffet netop ligger til fold. Så er der 0,5cm fra kanten af dit mønster til foldekanten af stoffet, bliver din mønsterdel 1cm for stor. Det er meget, hvis tøjet er nogenlunde tætsiddende og mønsteret godt konstrueret. Og det vil give dig problemer i det færdige tøj.

Får du lagt kanten uens til folden, er der større afstand foroven end forneden (eller omvendt). Det vil medvirke til at din trådretning bliver forskubbet. Og så er vi altså ude på dybt vand. I hvert fald hvis målet er en god pasform, for en meget stor del af pasformen i et symønster ligger netop i trådretningen.

Vær derfor altid ultra forsigtig og opmærksom, når du ligger dine mønsterdele til fold. Tjek at hele linjen flugter helt præcis med folden af stoffet.

Mønsterdel til fold

 

Mønsterdel til fold i mønstret stof

Er der print eller et vævet/strikket mønster i stoffet er det også vigtigt at du får foldet stoffet rigtigt efter printet. Ellers bliver det skævt i tøjet, og det ses ofte meget tydeligt.

Find den linje i stoffet, der skal være din foldeline, og marker den evt. med risting, hvis den er lidt svær at finde. Fold stoffet præcis i linjen, så du er sikker på at din mønsterdel bliver symmetrisk på hver side af foldelinjen.

I det her stof (som er en jacquard strik) har jeg valgt teksten “New Fashion For Summer” som min midt for linje. Jeg har foldet stoffet præcis mellem de 2 linjer tekst. Det var det nemmeste at gå efter i dette print, fordi det er det mest lige. Teksten er gentaget præcis over hinanden og parallel med ægkanten, så den følger trådretningen i stoffet.

Mønsterdel til fold

Når du lægger mønsterdelen på stoffet, så hav folden hen imod dig selv. Så kan du bedre se om mønsterdelen rent faktisk ligger helt ud til folden. Og du kan tjekke at stoffet folder præcis hvor det skal.

Mønsterdel til fold

Har du foldekanten væk fra dig selv, ser du kanten fra en anden vinkel. Så kan der nemt gemme sig et par millimeter stof, du ikke opdager, alene fordi du står på den forkerte side af bordet.

Sæt først en knappenål i toppen af mønsterdelen, og få den derefter rettet til, så den linje, der skal være til fold, følger foldekanten af stoffet hele vejen. Det er samme princip du altid bruger, når du lægger mønsterdele op efter trådretningen. Først når du er helt sikker på, at mønsterdelen ligger helt ud til foldekanten, kan du sætte knappenåle i resten af mønsterdelen.

Og så er du klar til at klippe dit stof.

Så husk det nu : ingen sjusk, når du lægger mønsterdele til fold! I videoen kan du se, hvor galt det kan gå, hvis du sjusker på det her punkt.

 

 

Jeg arbejder i skrivende stund på en omfattende opgradering af online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy. Det er et grundkursus i syning, hvor du lærer alt det grundlæggende. Som for eksempel at lægge dine mønsterdele helt ud til folden, inden du klipper.

Der er masser af den slags små ting, som alle sagtens kan se vigtigheden af, men som ofte kikser i praksis, fordi der er så meget at holde styr på, når man starter med at sy. Online kurset guider dig igennem den vigtigste teori og de mest grundlæggende syteknikker i udførlige guides, videoer og opgaver, så du også selv får praktisk erfaring med teknikkerne og teorien.

Har du allerede adgang til kurset, så får du helt automatisk adgang til opdateringen, efterhånden som den udkommer (der kommer en lektion ad gangen).

Du kan læse mere om kurset her:

Kom Godt I Gang Med At Sy – Grundkursus i Syning

 

Læs også:

5 thoughts on “Den absolut vigtigste ting at have styr på, når du klipper en mønsterdel til fold

 1. Louise d. Lund says:

  Selv om man ved det, synes jeg det er fint at se hvad der sker, har ikke nødvendig vis tænkt over alle de steder hvor det ender med at have indflydelse på … du er super god til at forklare det… og du er endt min min lille Jesper fårkylling stemme i hovdet, sammen med min sylære

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Tusind tak, Louise 🙂 Ja, det er nemlig ret meget, de små detaljer kan have indflydelse på.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. Merete Nordstrøm says:

  Ret banalt og let nok når man ved det, det har du ret i. Det er et rigtig fint indlæg du kommer med her, flot beskrevet og med gode forklaringer. Det fik mig til at tænke på, hvorfor det med at lægge til fold er noget jeg bare gør, det foregår helt per automatik. Da jeg lærte at sy var jeg knap 10 år gammel og kiggede efter, hvad min mor gjorde. Der var ikke de store forklaringer, mest en form for sidemandsoplæring. Nogle gange måtte jeg lave om, sprætte op, smide ud, men det gav mig samtidig de grundlæggende færdigheder i at sy. Alt det du beskriver her i dit indlæg kan jeg se at min mor også gjorde, og det fik jeg med mig på en legende, afprøvende, naturlig måde. Jeg sender lige en venlig tanke til min mor, og næste gang jeg ser hende, vil jeg give hende et kram og tak for alt det hun har lært mig.

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Skønt at høre, at du har fået de små teknikker og detaljer med fra starten, Merete 🙂 Jeg sender også lige en venlig tanke til din mor 😉
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 3. Kate says:

  Du har så MEGET ret. Når jeg lægger mønster på, er jeg også hysterisk, trådretning og mønster, skal være korrekt. Men også når jeg hopper over, hvor gæret er lavest – når jeg køber færdig tøj! Vil hellere undvære, end at lade mig irritere , hver gang jeg bærer tøjet 👌🏼
  Men UNDSKYLD, nogen mærker eller ser det ikke såååå! Godt vi ikke alle er hysteriske 😂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap