Hvis det første, man lærer på et sykursus, er at sy en søm, og lære at det stof, der er ved siden af sømmen på indersiden af tøjet, hedder sømrum, så må det næste nødvendigvis være at få kantet det sømrum.
Der er 2 grunde til, at sømrum skal kantes:
1. For at undgå at stoffet trævler og i værste tilfælde at sømmene derfor går op (= tøjet går i stykker).
2. For at få en pæn inderside i tøjet.
Alle sømme skal syes først og sømrummet kantes bagefter. Ellers er det ikke til at vide, hvor sømlinjen er, medmindre man er sådan en ekstra grundig en, der har tegnet sømlinjen ind på alle stofdele.
Oversigt over måder at kante sømrum på
Måske har du allerede luret, at man kan kante sit sømrum ved at zigzagge det på symaskinen eller overlocke det, hvis man er så heldig at have en overlocker. Men der er mange andre måder, man kan kante sit sømrum på. I denne artikel får du en oversigt over de forskellige måder at kante sømrum på, og lidt tips til, hvornår du skal vælge hvilke metoder til dit sømrum.
Sømrum metode 1 – Takkesaks
Med denne metode klipper du ganske enkelt kanten af dit sømrum med en takkesaks. Teknikken ses ofte i vintage tøj, hvor sømrum er klippet med takkesaks og ellers ikke gjort noget ved. Denne metode er ikke stærk nok til det meste moderne hverdagstøj, som bliver vasket i vaskemaskinen og måske endda puttet i tørretumbleren (ikke af dig, selvfølgelig, men nogle mennesker kan godt finde på at tørretumble deres tøj). Den er til gengæld god i finere tøj, hvor sømmene skal være så usynlige som muligt, og i modeller, der er vendt med foer (se metode 6), men hvor stoffet er lidt for skrøbeligt til ikke at få kantet sømrum.
Egner sig til: Faste tætvævede stoffer, der ikke trævler så meget i det hele taget. Hvis stoffet er for løst vævet bliver sømrummet hurtigt grimt, og kan sagtens finde på at trævle alligevel. Du kan bruge teknikken i foer af god kvalitet og metervarer som fx. thaisilke eller taft, der er tæt vævet.
Variationer: Jeg går ud fra, at det vil have samme effekt, hvis du klipper små takker ud i dit sømrum med en almindelig saks. Men du kan nok godt finde noget sjovere at bruge din tid på. Metode 4 vil fx. være hurtigere, og alligevel have fordelene med det ikke-fyldende sømrum.
Sømrum metode 2 – zigzag
Den mest anvendte metode til at kante sømrum, når man starter med at sy, er at zigzagge det. Vælg en lidt bred zigzag for at få en mere holdbar kantning. Alle nye symaskiner kan sy zigzag.
Egner sig til: Kraftige og meget faste stoffer. Bliver stoffet for tyndt eller for blødt har det tendens til at krølle sig sammen, så du ikke får en pæn zigzag, men en sammenklemt lille pølse i kanten af sømrummet (se de øverste billeder). Det kan modvirkes en smule ved at presse sømmen efterfølgende, for at få den mere flad.
Variationer: Du kan enten zigzagge dit sømrum hver for sig eller samle dem med en enkelt omgang zigzag igennem begge lag. I kraftige stoffer er det bedst hver for sig, så du kan splitte sømmen efterfølgende, og i tyndere stoffer kan det give en flottere zigzag, hvis du samler stoflagene. Prøv dig frem i nogle stofrester, for at finde ud af, hvad der virker bedst i dit stof.
Sømrum metode 3 – Overlock
Industriens foretrukne metode til at kante sømrum er at overlocke det. Hvis overlockeren er indstillet rigtigt, kan det se meget professionelt ud – måske fordi vi har vænnet os til at se overlockede kanter i vores købte tøj. Men er overlockeren indstillet forkert, kan det til gengæld se virkelig billigt ud. Man ser begge dele i tøj, man køber.
Egner sig til: Alt, der kan gå igennem en overlocker (dvs. praktisk taget alt).
Variationer: Til kantning i vævet stof bruger man ofte en 3 trådet overlock. I lette materialer kan man bruge en 2 trådet overlock, hvis man gerne vil have kanten så flad og usynlig som muligt. 4 trådet overlock er ikke til at kante med, men til at sy sammen med i fx. jersey. Her er fordelen at den 4 trådede overlock både syr sammen og kanter sømrum på en gang.
Sømrum metode 4 – Ombuk + syning
Skal det være lidt finere, kan man stryge den yderste halve cm af sømrummet om mod vrangen af stoffet, så kanten bliver “lukket inde” mellem stoffet og sømrummet. Når man har strøget skal man sy ca. 2mm fra foldekanten, for at holde sømrummet låst fast, og dermed undgå slid på kanten, som er det, der får den til at trævle.
Egner sig til: Tynde stoffer, der kan bære at blive bukket om, uden at det vil slå igennem og blive synligt på retten. Det er en god måde at kante sømrum i foer, hvis man gerne vil have en lidt finere inderside i tøjet.
Variationer: Sy enten en almindelig stikning, en smal zigzag eller en pyntesøm langs foldekanten i sømrummet. Største forskel på de 3 sømtyper er i denne sammenhæng udseendet.
Sømrum metode 5 – Skråbånd
Skråbånd kan være en rigtig fin detalje inde i tøjet. Udover at det forhindrer kanterne i at trævle, kan det også være med til at gøre en model uden foer mere behagelig at have på, fordi et glat skråbånd bevæger sig bedre rundt på det tøj, man har indenunder, end et overlocket sømrum. Vælg enten satin vævninger eller glatte kvaliteter som fx. Liberty bomuld eller en god poplin til skråbåndet, hvis du laver det selv.
Egner sig til: Sømrum i mellemkraftigt og kraftigt stof. Metoden kan bruges i alt slags tøj, hvis blot stoffet kan bære den ekstra fylde der uundgåeligt vil komme af at tilføje skråbånd. Klipper du skråbåndet i selve stoffet, kan tyndere kvaliteter også bære denne metode.
Variationer: Du kan enten folde skråbåndet på midten, og sy det på i en arbejdsgang, som man fx. ser det meget på børnetøj, der er kantet med skråbånd, eller du kan lave en Hong Kong søm, hvor skråbåndet først syes fast ret mod ret til sømrummet, og derefter bliver strøget rundt om kanten af sømrummet, og stukket fast ved at sy i grøften, som er den første søm, du syede skråbåndet fast med. Jakken på billedet er kantet med Liberty stof syet som Hong Kong sømme.
Sømrum metode 6 – Ingenting
Lidt skørt, men det mest “skrædder rigtige” er faktisk at gøre ingenting ved kanterne i sømrum. Det er det, fordi man i rigtig meget skræddersyet tøj vil vælge at sy foret til hele vejen rundt, så man slet ikke kan komme ind til sømrummet, når tøjet er syet færdigt. Hvis man kanter sit sømrum med en af ovenstående metoder (bortset fra metode 1), så vil det blot fylde unødigt inde i tøjet. Der er ikke så meget slid på sømmene, når tøjet er foret, og derfor kan det fint lade sig gøre med et sømrum, der ikke er kantet.
Egner sig til: Alt hvor der er foer, der bliver syet til hele vejen rundt.
Variationer: Det er svært at variere ingenting. Men jeg kan tilføje, at selv i modeller, hvor foret ikke er lukket til, skal man ikke kante det sømrum, der fx. sidder i taljesømmen i nederdele eller hals sømmen i overdele. Hvis man ikke umiddelbart kan komme til at få fat i tøjets sømrum, så vil det blot fylde for meget i sømmen med den ekstra tråd, der bruges til at ordne kanterne. Er stoffet til gengæld ualmindeligt løst vævet, kan det være en idé at overlocke sømrummet inden foret bliver syet til. Er du nervøs for, om det nu kan være rigtigt at stoffet ikke trævler, når det er lukket inde bag foret, så kant det med metode 1 (takkesaksen).
Hvornår skal man bruge de forskellige metoder til at kante sømrum?
Du skal generelt mærke efter på vægten af stoffet. Metode 1 og 4 er gode til lette materialer, der er tæt vævede. Zigzag er bedst til kraftige materialer, men kan godt bruges i andre. Overlock og at lukke med foer kan bruges alle steder (pånær bukser, hvor man ikke ville foret hele buksebenet), og kantning med skråbånd giver mest mening i lidt kraftigere materialer.
Er du mere til video? Så se med her:
Jeg håber du er blevet inspireret til at gøre lidt mere ved indersiden af dit tøj. Hvis du har noget, du er stolt af indersiden i, så vis det gerne frem i Skaberlyst gruppen på Facebook: www.facebook.com/groups/skaberlyst/