Sømvalg til jersey og strikket stof

Er du nogen gange i tvivl om, hvordan du syr i jersey og andet strikket stof?

Hvilket sømrum, du skal klippe med, og hvilken sømtype, du skal vælge?

Så læs videre – svaret kommer her.

Jersey og andet strikket stof adskiller sig fra vævet stof ved at være lavet på en anden måde. Det ligger lidt i navnet, ikke? Strikket stof er strikket og vævet stof er vævet. De to måder at fremstille stof på giver stoffet forskellige egenskaber. En af de egenskaber, der kendetegner strikket stof, er at det er meget strækbart.

Jersey er den mest udbredte type strikket stof. Derfor taler man ofte om strikket stof som jersey, selvom det ikke nødvendigvis er det. Men i forhold til sømtypen og sømrummet er det ikke så vigtigt – det er nemlig fælles for alle typer strikket stof.

 

 

Sy strikket stof med 4-trådet overlocksøm

For at undgå at sømmene går i stykker, når du bruger tøjet, skal de kunne følge med stoffet. Sømme til strikket stof skal derfor være strækbare ligesom stoffet.

Der er stræksømme på alle moderne symaskiner. Men det mest optimale sømvalg til strikket stof er at sy på en helt anden type symaskine, nemlig en overlocker. Overlockeren er opfundet til at sy strækbare sømme i strikket stof, og det gør den virkelig godt. Sy med en 4-trådet overlocksøm, da den er mest solid og giver de mest holdbare sømme i det strækbare stof.

Sømrummet til en søm, der skal syes sammen på overlocker, skal være 1 cm bredt. Det passer med at du indstiller sømbredden på overlockeren til det bredeste (7-8mm) og lader overlockerens indbyggede kniv skære lidt af kanten mens du syr. Det giver en ensartet kant og en flot søm, og du skal kun have hver søm en gang igennem maskinen for både at sy sammen og kante sømrummet.

Se i videoen herunder, hvordan du syr en 4-trådet overlocksøm:

 

Alternativt sømvalg: stræksømme på symaskinen

Har du ikke en overlocker, kan du vælge at sy jersey og andet strikket stof sammen på symaskinen.

Moderne symaskiner har flere forskellige typer stræksømme, og det kan være en god idé at teste dem i en rest af det stof, du skal sy i. Nogle af stræksømmene giver sig mere end andre, og hvad der passer bedst til stoffet kan variere lidt fra stof til stof.

Du kan med fordel sætte stinglængden op til de fleste stræksømme for at få en mere jævn søm. De meget korte sting stræksømmene har som automatisk indstilling, har tendens til at skabe en bølget søm, der er svær at presse flad igen. Men med længere stinglængde bliver stoffet ikke behandlet helt så hårdt på sin vej gennem symaskinen, og det giver en flottere finish i sidste ende. Som altid bør du prøve dig frem og vurdere hvad den bedste indstilling er i det stof, du aktuelt syr i.

I videoen herunder kan du se en test af de forskellige stræksømme på syværkstedets favorit symaskine, Brother Innovis 15. Det er ikke sikkert, din symaskine har præcis de samme sømme eller skal have de samme indstillinger. Tjek i manualen hvilke sømme, der er strækbare og lav en lignende test med din egen symaskine.

 

 

Sømrum i strikket stof

Du skal altid sy stoffet sammen med det sømrum, det er klippet med. Ellers passer størrelsen på tøjet ikke sammen med mønsteret, og så bliver det svært at tilrette og finpudse pasformen i dit tøj og dit mønster.

Syr du efter købemønstre, fremgår sømrummet af dit mønster. Det er forskelligt fra mærke til mærke hvor meget sømrum, der er lagt til. I nogle symønstre er der ikke lagt sømrum til på forhånd, og så skal du selv lægge det til. Det skal du blandt andet i alle vores symønstre fra Synoter.

Så længe du syr prøvemodeller og tester pasform er det generelt en god idé med ekstra sømrum, så du har noget at tilrette i. Prøvemodeller i strikket stof kan du sy med lange sting på symaskinen, så du nemt kan sy med fx 2 cm sømrum. Men når du syr de endelige sømme, der skal holde stoffet sammen i brug, giver det mest mening at sy med 1 cm sømrum i strikket stof, så sømrummet ikke fylder unødvendigt inde i tøjet. Klip sømrummet ned til 1 cm, hvis det er bredere, og sy det med en strækbar søm.

Den almindelige søm på symaskinen kan ikke følge med det strikkede stof i brug. Det resulterer i at sømmen knækker, og dit tøj går i stykker. Som en midlertidig syning kan en almindelig søm på symaskinen være fin i processen med at designe og finpudse tøjets udseende. Du skal bare huske at fjerne den almindelige søm igen, når du har syet den endelige strækbare søm. Hvad der sker, hvis du ikke fjerne symaskinens søm (eller kun har den!) kan du se i denne korte video:

 

 

Få styr på sømmene

De 2 første videoer herover er fra onlinekurset “Sy dit yndlingstøj – Nemme bluser og kjoler”. I kurset lærer du alt det, du skal vide, for at have et solidt fundament i din syning. Du lærer blandt andet at bruge din overlocker til syning både i strikket stof (bl.a. jersey) og vævet stof. Man bruger overlockeren forskelligt til de forskellige stoftyper, og i kurset bliver du guidet igennem hvordan du skifter fra den ene søm til den anden, hvordan du indstiller overlockeren til at sy pænt i forskellige stoftyper og du får et nemt trick til at skifte trådfarve uden at tråde forfra.

At vælge sømme på overlockeren er langt fra det eneste, du lærer i onlinekurset. Er du forholdsvis ny i syningen, så er onlinekurset er en kæmpe genvej. En genvej, der kan skære flere år af din læreproces, og give dig godt tøj i skabet helt fra starten.

Læs mere om onlinekurset her:

Sy dit yndlingstøj – Nemme bluser og kjoler

 

 

Oprindeligt blogindlæg fra 2013.
Opdateret og genudgivet 2024.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

«

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap