Den ultimative guide til at sy lommer i jeans

Jeans er noget helt for sig selv. Det hører man igen og igen, når man sætter sig for at lære lidt mere om de ikoniske blå bukser. Men hvad er det, der gør jeans så specielle?

Noget af det, er lommerne. Traditionelle jeans hedder “5 pocket jeans”, fordi de har 5 lommer, som ser ud på en helt bestemt måde. Der er 2 rundede forlommer, en møntlomme og 2 baglommer.

I dag lader designere sig inspirere af alt muligt, og fortolker begrebet “5 pocket jeans”. De eksperimenterer med nye lomme designs, dropper måske møntlommen eller tilføjer flere lommer på siderne eller bag på jeans. Det kan du også gøre, men inden du går i gang med at lege for meget, så bør du sætte dig ind i, hvor jeans designet kommer fra, og hvad der er essensen i et par jeans. Eller rettere sagt: hvad der gør jeans til jeans, og ikke bare bukser.

Det er en lang historie, som du må få en anden gang. Nu skal vi nemlig se på, hvordan du kan sy lommer i jeans, når du holder dig til det traditionelle 5-pocket design. Du får en grundig videoguide til at sy de runde forlommer og møntlommen.

Sy lommer i jeans

Sy lommer i jeans – trin for trin

Guiden tager dig trin for trin igennem hvordan du skal sy lommer i forstykkerne i dine jeans. Det er nemlig noget af det første, du skal have syet, når du går i gang med at sy jeans. Forstykkerne er ikke samlede, før lommerne er syet, så derfor kan du ikke rigtig komme videre, før du har lært at sy lommer i jeans.

Du kunne naturligvis starte med at sy lynlåsen. Men det er nemmere at arbejde med de enkelte dele, hvis de ikke er for store. Og når du har syet lynlåsen, så hænger dine forstykker sammen, og du har et stort stykke stof at arbejde med i symaskinen. Det er ikke altid hensigtsmæssigt, og slet ikke når du skal sy lommer i jeans, som kræver en del præcision. Så sy lommer på forstykkerne før du syr lynlås eller noget andet på dine jeans.

Sy lommer i jeans – Trin 1

Start med møntlommen. Pres den øverste kant om mod vrangen 2 gange, så den rå kant er lukket helt inde. Sy “oplægningen”, som det rent teknisk er.

Sy lommer i jeans

Pres sømrummet om mod vrangen, sæt møntlommen fast med knappenåle på lommespejlet til højre lomme, og sy den fast med 2 parallelle pyntestikninger fra retten.

Sy lommer i jeans

Sy lommer i jeans – Trin 2

Overlock kanten af lommespejlet med 3-trådet overlock søm og sy det på den store lommepose. Gør det samme for både højre og venstre side.

Når du syr lommespejlet på lommeposen, skal du sy med 0,5cm sømrum. Så bliver stikningen skjult i sømrummet af den endelige syning, som har 1cm sømrum.

I den kant, du har overlocket, syr du midt i overlocksømmen. Det passer ca. med 0,5cm.

Sy lommer i jeans

Sy lommer i jeans

Sy lommer i jeans – Trin 3

Sy den lille lommepose ret mod ret til forstykket, klip hak i sømrummet og pres lommeposen ud over sømrummet.

Pres lommeposen om mod vrangen, sæt den fast med knappenåle og sy 2 parallelle pyntestikninger, der holder lommeposen på plads i lommeåbningen. Den yderste pyntestikning skal være ca. 2mm fra kanten, mens den anden skal være længere inde. Hav ca. 5-7mm mellem de 2 stikninger.

Sy lommer i jeans

Afhængig af hvilken symaskine, du har, kan det være nemmere at skifte til en anden trykfod, når du syr pyntestikningerne. På min maskine synes jeg det er lettere at holde styr på stikningen, når jeg syr med lynlåstrykfoden, fordi den gør det muligt at se meget mere præcist, hvor nålen går ned i stoffet. Hvad der virker bedst for dig må du selv teste dig frem til.

Sy lommer i jeans

Sy lommer i jeans – Trin 4

Nu skal du have samlet lommen. Læg forstykket med den lille lommepose på bordet med vrangen opad. Læg den store lommepose ovenpå – ligeledes med vrangen opad. Så kommer de 2 lommeposer til at ligge ret mod ret.

Placer den store lommepose, så det passer med de hak (eller pasmærker, som det hedder), du forhåbentlig har lavet i den, der hvor lommeåbningen går til. Der er et hak både i sidesømmen og i taljen, som markerer den færdige lommeåbning. Har du ikke de mærker på dine forstykker, kan det være en fordel at finde mønsteret frem og få det lavet.

Sæt lommeposen fast med knappenåle i sidesøm og taljesøm, og sy de 2 lommeposer sammen i den kurvede linje. Derefter overlocker du naturligvis kanten.

Sy lommer i jeans

Sy lommer i jeans – Trin 5

Sæt en ekstra knappenål i sidesømmen, så lommeposerne er holdt godt på plads over det hele. Sy lommeposen til forstykket med en stikning 0,5cm fra kanten i både den del af sidesømmen, hvor lommerne er, i midt for sømmen og i taljelinjen i det stykke lommen er.

Så er dine forstykker samlet, og du kan begynde at behandle dem som normale forstykker uden lommer. Du skal nu til at sy de andre spændende, og nogle gange lidt særlige, syteknikker, jeans har at byde på.

Sy lommer i jeans

Sy lommer i jeans

Video guide til at sy lommer i jeans

Det her er en af de længere videoer, jeg har lavet til dig. Hele 18 minutter sniger den sig op på! Men det er altså også bare super vigtigt, at du får syet dine lommer i jeans rigtigt. Det er afgørende for, hvordan pasformen bliver i dine jeans, fordi lommerne udgør en del af forstykket. De er ikke bare en pynteting, som baglommerne er, men en central del af dine jeans.

Se i videoen, hvordan du kan sy lommer i jeans:

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap