Vidste du, at v-hals er en halsudskæring, der klæder de fleste kvinder? Hvis ikke, så er der (måske) godt nyt til dig. Og har du endnu ikke prøvet kræfter med at sy v-hals i dine kjoler og overdele, så er det måske på tide, du går i gang med at eksperimentere. Du får en billedguide til at sy v-hals længere nede, men først skal vi lige se nærmere på, hvordan en v-hals kan gøre dig mere lækker.
Skal man tro erfarne stylister – og det kan du roligt gøre – er det slet ikke så tosset med en v-hals udskæring. Stylist Katrine Holck anbefaler fx. v-hals som noget af det, man skal gå efter, til 3 ud af 5 kropstyper. Ikke bare 3 tilfældige kropstyper, men faktisk 3 af dem, jeg tilretter aller flest grundmønstre til. Så sandsynligheden for, at du vil få glæde af en v-hals i dine overdele, er ret stor.
Der er nemlig MANGE kvinder, der render rundt med de her 3 kropstyper, og er lidt i tvivl om hvilke snit, de skal gå efter i tøjet, for at komme til at se endnu bedre ud end de gør i forvejen. En v-hals udskæring er naturligvis ikke det eneste vidundermiddel, men det er altså en af de halsudskæringer, du med fordel kan se lidt nærmere på.
De 3 kropstyper, der har ekstra meget glæde af v-hals udskæringen, er de 3 jeg kalder H, X og O figur. Og nu skal du høre hvorfor:
Det, en v-hals gør for din krop, er at den tilføjer en illusion af talje pga. den trekantede facon, der peger ned mod en “smal” talje. V-hals fremhæver din barm, og trækker opmærksomheden op til ansigtet. Det er et super smart trick, hvis der er en del af din krop længere væk fra ansigtet, du ikke er så begejstret for. Du skal nemlig ikke skjule de ting, du ikke er så pjattet med, men i stedet fremhæve de dele af din krop, du er stolt af og glad for.
Hvis du fx. er H figur, eller har dele af H-figurens træk, og ikke har nogen talje af betydning (det hold melder jeg mig på med det samme), så kan en v-hals være med til at man (næsten) ikke ser den manglende talje. Øjnene drages automatisk af den spændende v-hals, der viser hud. (Jep, vi mennesker er nemme at narre).
Er du mere timeglas figur (X-figur), så vil en v-hals fremhæve din flotte barm, og understrege dine kvindelige former. Igen vil halsudskæringen tiltrække opmærksomheden, og du kan selv styre hvor meget opmærksomhed den får, ved at variere dybden af V’et.
Til den mere runde figur (O-figur), der fylder mest omkring maven, vil en v-hals bryde op med den store flade, man godt kan føle tøjet er, og give facon og liv, så man helt glemmer at maven fylder lidt mere end hos de fleste andre. Her kan en lidt mere vovet v-hals være et forsøg værd, hvis den moderate udgave ikke bryder nok med stoffet.
Har du glæde af en v-hals? Tjek din kropstype
Hvis du ikke allerede ved, at du ser hamrende godt ud i v-hals, så find ud af det, ved at lave et kropstype-tjek og et stil-tjek på dig selv. Du kan få hjælp til begge dele (og gode råd til hvad du skal gå efter at få i tøjskabet), hos forskellige stylister.
Stylister er ellers noget, man forbinder med at købe tøj i butikker. Men når du syr selv er en stylist mindst lige så relevant. Du bruger rigtig meget tid på at sy dit tøj, og mange penge på kurser og lækkert stof. Så når du sætter dig ved symaskinen, skal du være så sikker som muligt på at du arbejder på et stykke tøj, som rent faktisk klæder dig og får dig til at føle dig lækker.
Det kan du blive mere sikker på, ved at arbejde med din kropstype og stilkerne, og lege med styling af dit tøj. Den viden, du får ud af det, kan du både bruge, når du køber tøj, men så sandelig også når du køber stof, vælger symønstre og syr til dig selv. Og måske kan du også blive klogere på, hvad du skal købe, og hvad du skal sy.
Sy v-hals i dine overdele – sådan gør du
En v-hals hører til i kategorien med ting, du fint selv kan sy. Der er flere forskellige metoder, og flere forskellige færdige udtryk i en v-hals. Her får du min yndlings metode til at sy v-hals i strikket stof. Den efterlader et overlap midt for, som giver ekstra liv, og er en fin lille detalje der tiltrækker opmærksomhed og er med til at understrege v-halsens effekt.
Den færdige v-hals efter denne metode ser sådan her ud i en sweatshirt i en mellemvægt hør/viscose jersey. Du kan også bruge metoden til en almindelig jersey i bomuld eller viscose, eller til kraftigere strikstoffer som den ternede kjole, du kan se længere oppe.
Sy v-hals – Trin 1
Inden du går i gang med at sy, skal du have forstærket det “ømme punkt” i bunden af V’et. Klip 2 helt smalle strimler vlieseline, og pres dem fast i sømrummet på vrangen, så de dækker de nederste ca. 5cm af v-hals udskæringen. Her syr jeg i strikstof, så jeg har valgt vlieseline til strikstof. Det skal være en helt tynd og blød vlieseline, som kun lige er med til at forstærke sømrummet – det skal ikke stive eller på anden måde ændre stoffets udtryk.
Sy v-hals – Trin 2
Lav en ri-markering i spidsen, så du er helt sikker på, du kan finde det punkt, hvor sømlinjerne fra hver side af V’et mødes. Du gør det nemmest ved at lægge dit mønster på stoffet, og markere efter det. Kridt holder ikke – det bliver slidt af under arbejdet.
Sy en stikning i sømlinjen i den nederste del af V’et, for at markere det, og som en ekstra sikring. Start 5-6cm fra spidsen med almindelig stinglængde, og sæt stinglængden ned efterhånden som du nærmer dig spidsen, så du helt nede i spidsen har en stinglængde på omkring 1.
Sy v-hals – Trin 3
Sy skuldersømmene ret mod ret. Har du en overlocker syr du på den med 4 tråde, når du syr i strikket stof. Har du ikke en overlocker, så sy på symaksinen med stræksøm og kant sømrummet bagefter med zigzag eller overlock-søm på symaskinen (som IKKE kan forveksles med en rigtig overlocker). Vil du vide mere om overlocker, så tjek dette online kursus.
Sy v-hals – Trin 4
Klip en ribkant i stoffet, som bliver kanten rundt i din v-hals. Bestem på forhånd, hvor bred en kant du vil have, og klip en strimmel stof på tværs af trådretningen, der har dobbelt bredde + 2cm til sømrum. Længden skal være halsudskæringens længde minus 10-20% + 10cm.
Det stof, jeg har syet i, indeholder ikke elastan og giver sig derfor ikke ret meget, selvom det er jersey. Så jeg har kun trukket 10% fra til denne v-hals. Det ternede stof i kjolen længere oppe giver sig noget mere, selvom det er en kraftigere kvalitet, og til den trak jeg 15% fra. I viscosejersey skal du regne med 20% fradrag, og er der ekstra meget elastan i dit stof (8-10%) skal du måske have 25% fradrag, for at ribkanten kan lægge sig flot ind til halsen. Er du i tvivl anbefaler jeg at du tester i en stofrest. Så kan du også lige øve syteknikken, inden det går løs i det rigtige stof.
De 10 cm du lægger til efter du har regnet længden med fradrag ud, er til at have ekstra længde i enderne til overlappet midt for.
Ri markeringer 5cm inde fra hver ende, så du har den udregnede længde markeret, og ri også midt bag. Igen er kridt ikke godt nok som markering, da det forsvinder under arbejdet, og det er en dårlig idé at klippe hak i strikkvaliteter som denne. I almindelig jersey kan det bedre gå med hak i sømrummet, men jeg anbefaler ri-markeringerne.
Sy v-hals – Trin 5
Sæt ribkanten fast til halsudskæringen med knappenåle. Start med at placere midt bag og de 2 ender ved midt for. Du skal have en nål i hver ende, så der er 2 knappenåle oven på hinanden midt for. Den ene flytter du om lidt, men du er nødt til at fordele hele ribben, før du kan gå videre til næste trin, for at være sikker på at den endelige v-hals bliver ensartet.
Stræk let i ribben, når du fordeler den rundt i halsudskæringen, så der bliver lige meget “for meget” stof i alle mellemrum mellem knappenålene.
Når alle knappenåle er fordelt, tager du den sidste nål du satte i midt for, og flytter den til midt mellem midt for og den nål, der er tættest på. Det giver dig en åbning på ca. 5cm, som du får brug for at have senere.
Sy v-hals – Trin 6
Sy ribkanten fast til halsudskæringen med 1cm sømrum. Start midt for, hvor knappenålen holder ribben fast, og fortsæt hele vejen rundt til den sidste knappenål, du lige har flyttet lidt tilbage i sidste trin.
Sy med stinglængde 3 eller 3,5, men vær sikker på du får hæftet præcist midt for. Denne stikning er en hjælpe stikning, for at holde ribkanten på plads og give mulighed for at rette skævheder, inden den endelige syning.
Tjek at ribkanten har samme bredde hele vejen rundt. Har den ikke det, så sy igen. I min bluse gled stoffet lidt væk under trykfoden, så jeg måtte sy hele bagstykket igen, for at få ribben til at have samme bredde over det hele. Det er helt fint, og ikke noget du behøver at pille op, så længe det er inde i sømrummet.
Sy v-hals – Trin 7
Fold enden ved midt for væk og klip et hak ned i stoffet midt for. Brug din bedste og skarpeste saks, og klip lige ned fra kanten til punktet, du har markeret i trin 2. Det er vigtigt, du ikke klipper igennem den forstærkning du har syet i trin 2, men du skal helt ned til den.
Sy v-hals – Trin 8
Pres ribkanten op over sømrummet, så sømrummet kommer ned i blusen, og ribkanten kommer til at være, hvor den skal på den færdige bluse. Sømrummet i de sidste 5-6cm, hvor ribkanten ikke er syet fast endnu, presser du om mod vrangen.
Fra vrangen placerer du enderne af ribkanten, og sætter en knappenål i, for at holde dem fast. Den nederste ende er den, du har syet fast, mens den øverste er den, der endnu er løs.
Kan det ikke lade sig gøre, at få placeret den nederste rib under den øverste, er det højst sandsynligt fordi du har ladet en for lille åbning være i trin 5 og 6. Er det tilfældet må du have gang i din opsprætter, indtil begge ender af ribkanten kan ligge fladt over hinanden.
Vend blusen rundt, så du har retten opad, og flyt knappenålen om på retten. Spidsen af knappenålen skal dog tilbage på vrangen, så den ikke sidder i vejen på retten til næste trin.
Sy v-hals – Trin 9
Fold blusen op over ribkanten, så du kan få fat i sømrummet, uden at du flytter for meget med ribkanten, som du lige har placeret. Sæt et par knappenåle i åbningen – gerne så en af dem får fat i enden af ribkanten også.
Sy v-hals – Trin 10
Nu skal du have lukket det sidste stykke i halsen. Start på den side, der allerede er syet fast, så du kan få enden af ribkanten fæstnet her også. Sy med almindelige sting til at starte med, men sæt stinglængden ned, så den er på 1 når du når punktet midt for.
Præcis i punktet, hvor du har din rimarkering at styre efter, sætter du symaskinens nål ned. Løft trykfoden, drej stoffet, tjek at alt ligger glat, og sy så det sidste stykke. I starten med stinglængde 1, men jo længere du kommer fra punktet midt for desto længere sting kan du have. Slut af med almindelig stinglængde 2,5 og hæft når du når lidt ind i den oprindelige søm fra trin 6.
Sy v-hals – Trin 11
Så ser din v-hals sådan ud fra vrangen. Hele ribkanten er syet fast, og enderne er med i syningen, så de bliver siddende, hvor de skal.
Klip det overskydende stof af ved enderne, og fjern ri markeringerne. Nu er alt fæstnet, og du har ikke mere at bruge markeringerne til. Om lidt skal du overlocke hele sømmen, og hvis overlock sømmen får fat i ritråden bliver den vanskelig at fjerne. Så derfor skal du gøre det nu.
Sy v-hals – Trin 12
Overlock ribkanten fast til halsudskæringen med 4-trådet overlock. Dette er den endelige syning, så nu er det vigtigt at du er præcis. Overlockere er forskellige, men de fleste har markeringer på en eller anden måde, du kan følge, så du ved præcis hvor nålene går ned i stoffet. På min overlocker er der 2 streger/forhøjninger i trykfoden, som markerer hvor nålene går ned i stoffet. Dem kan jeg styre efter, så den venstre nål kommer til at ramme præcis i den syning, der er den gældende fra trin 6.
Lykkes det ikke at ramme 100% i syningen hele vejen rundt, så lad det være som det er. Du skal ikke pille op for at rette få millimeters unøjagtighed. Du har jo en stikning, der sikrer v-halsens bredde hele vejen rundt, og medmindre du har lavet en usandsynligt stram v-hals, så får du ikke problemer med at det er en almindelig stikning, der er den sikrende søm.
Enden af overlock sømmen hæfter du ved at trække den ind gennem sømmen med en stoppenål.
Sy v-hals – Trin 13
Pres den færdige v-hals en sidste gang fra retten. Husk at bruge et presseklæde, og vær meget opmærksom på at overlock sømmen ikke bliver presset igennem, så man kan se den på retten.
Sy resten af blusen færdig. Og så er du klar til at vælte Verden i din nye v-hals udskæring – måske mere lækker end nogensinde før?
Og nu er det din tur – har du allerede prøve at sy v-hals i dine overdele? Og hvad synes du – gør den noget godt for dig, eller har du en anden favorit? DEL gerne dine erfaringer i en kommentar, så vi alle sammen kan blive klogere.
Stofinfo:
Det ternede stof er en dobbelt strik fra www.metermeter.dk
Den lyse hør/viscose jersey er fra www.citystoffer.dk
Hej. Jeg har sat my ribkant på en Adidas bluse, som ha de smitter af på den oprindelige. Det er meget tydeligt på den, men faktisk på alle mine hj syet t shirt. Halsribben står ligsom op/ud. Den lægger sig ikke til halsen. Det rynker ikke i selve blusen, men skal jeg gøre ribben størrer?
Hej Jane
I fht. at ribkanten står op, skal du gøre den kortere, for at få den til at lægge sig ned. Og evt. også smallere, afhængig af hvor bred du har lavet den.
Ifht. at den smitter af, så skulle du have vasket det nye stof 1-2 gange før du syede det på blusen. Den gamle bluse har fået vasket overskudsfarven ud, mens det nye stof stadig er fuld af overskudsfarve. Der findes nogle klude, Dr. Beckmann, der skulle kunne fjerne misfarvninger når man putter dem med i vaskemaskinen. Jeg har ikke selv prøvet, men har fået det anbefalet af kursister. Det kunne du evt. prøve.
Venlig hilsen
Signe / Skaberlyst