Tips til at vende hjørner

I det her blogindlæg får du to tips til at vende hjørner.

Så de bliver smukke, vel at mærke.

For noget af det, der kan afsløre at dit tøj ikke er syet på en professionel systue, er hvordan hjørnene er vendt og klippet.

Eller ikke klippet – det komme vi tilbage til længere nede.

Hvis du ikke får vendt hjørner i tøjet på en god måde, kan du risikere at det ses. På en ikke så fed måde.

Hjørner, der er vendt forkert, kan nemlig hurtigt ende med at se både nussede, bulede og klumpede ud.

Det er heldigvis nemt at undgå.

Her får du 2 tips du kan bruge, når du vender hjørner i dit tøj, som sikrer dig smukke hjørner – hver gang!

 

tips til at vende hjørner

 

Vende hjørner – tip nr. 1: Brug en nålebindingsnål/bodkin

Vores go-to hjælper, når vi skal vende hjørner på syværkstedet, er den lille nålebindingsnål. Vi bruger nålebindingsnålen fra Merchant&Mills, som kommer sammen med en trækkenål, der er glimrende til at trække elastikker og bånd igennem løbegange.

Men til hjørnerne er det nålebindingsnålen, vi har fat i.

Når du har syet hjørnet, folder du sømrummet omkring sylinjen og “pakker” hjørnet.

Så kan du vende det, og nålebindingsnålen kan bruges til at finjustere og gøre hjørnet ekstra skarpt, uden at stoffet klumper sig sammen inde i hjørnet.

Du bruger nålebindingsnålen mellem stoflagene, hvor du kan forme sømmen og hjørnet omkring nålen. Nålen er ikke spids, men afrundet, så der ikke går hul i stoffet. Og så er den flad, hvilket gør det muligt at modellere stoffet ret tæt omkring nålebindingsnålen, og dermed justere ned i detaljen.

Nålebindingsnålen er god i fine og mellemfine stoftyper. I de mere grove stoftyper bliver den for lille. Her kan du i stedet bruge en hjørnevender, fx hjørnevenderen i bambus fra Merchant&Mills, som vi også bruger på syværkstedet.

Tricket med at pakke hjørnet og justere med nålebindingsnålen eller hjørnevenderen virker i langt de fleste hjørner. Det er kun hvis hjørnerne bliver så spidse, at nålebindningsnålen ikke længere kan nå ud i dem, at denne metode ikke kan bruges. Her kan du i stedet tage fat i tip nr. 2.

 

tips til at vende hjørner

 

 

Vende hjørner – tip nr. 2 – Brug en sytråd

Hvis hjørnet er syet ud til en fold i stoffet, som det fx ofte er i en linning eller en manchet, så er det tip nr. 1, du skal benytte dig af.

Men syr du rundt i hjørnet, så der er sømrum på begge sider, har du endnu en god mulighed.

Så  kan du nemlig sy en sytråd med ind i det sidste sting, som du kan bruge til at vende hjørnet.

Du syr første søm ned mod hjørnet helt normalt, men stopper 1 sting tidligere, end du normalt ville gøre, når du syr rundt i hjørnet. Her sætter du nålen ned i stoffet og løfter trykfoden.

Klip et stykke sytråd på ca. 30 cm (du skal ikke måle efter – bare sådan nogenlunde), og læg det helt ind til nålen. Den ene halvdel af tråden skal ligge inde mellem stoflagene, og den anden halvdel skal gå ud forbi nålen og helt tæt til den.

Sy så det ene sting, til du er der hvor du normalt ville sætte nålen ned for at vende i hjørnet. Tag igen trykfoden op. Inden du vender stoffet og syr næste del af sømmen, fører du sytråden tilbage omkring nålen og ind mellem stoflagene, så begge ender af tråden nu ligger inde mellem stoflagene – men altså er syet med ind i det sidste sting i sømmen.

Så kan du sy resten af sømmen helt normalt.

Når du har syet færdigt, pakker du hjørnet. Det gør du ved at sætte en pegefinger ind mellem stoflagene i hjørnet, folde begge sømrum omkring pegefingeren og holde det fast med tommelfingeren, og så vende hjørnet ud over tommelfingeren.

Du finder en grundig trin for trin vejledning til at pakke hjørner (og mange andre grundlæggende syteknikker) i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy. I online kurset kan du også se, hvad du skal være ekstra opmærksom på, når du syr og vender spidse hjørner.

Når hjørnet er pakket og vendt, er du klar til den sidste finish.

Når sytråden er syet med i det sidste sting, kan du trække let i den, for at trække stinget helt ud, så hjørnet bliver skarpt.

I stedet for at skubbe til sømrummet inde mellem stoflagene, trækker du altså selve stinget og sømmen ud på plads. Så er der bare tilbage at glatte sømrummet ud, og her er nålebindingsnålen en stor hjælp.

Det er en meget mere skånsom metode til at vende hjørnet,  fordi du undgår at trække tråde ud af stoffet eller få lavet klumper inde i hjørnet.

 

 

tips til at vende hjørner

 

 

Se i videoen hvordan du bruger de 2 tip i praksis.

Du kan kombinere de 2 metoder alt efter behov. For at kunne bruge tip nr. 2 har du dog brug for at have et hjørne med sømrum på begge sider.

I fine stoftyper kan det være en fordel at bruge ritråd, når du vender hjørnet efter tip nr. 2. Ritråden knækker nemt, og så risikerer du ikke at trække stoffet eller syningen i stykker.

På den anden side kan du også risikere at ritråden knækker for tidligt, inden du har fået vendt hjørnet helt ud, så det er kun i de helt lette stoftyper, du kan bruge ritråd til at vende hjørnet. I de lidt kraftigere stoftyper kan du bruge en helt almindelig sytråd, som vi gør i videoen.

Se her i videoen, hvordan du vender hjørnerne, så du sikrer dig at de bliver pæne:

Sådan skal du IKKE gøre, når du vender hjørner

Hvis du troede, du kendte det bedste trick med at klippe sømrummet af i hjørnet og prikke til det med en knappenål, så har du altså nu lært et nyt bedste trick.

Knappenålen er ganske enkelt aldrig en god løsning. Så bare læg den tilbage i æsken.

I noget stof kan det være nødvendigt at klippe sømrummet ned, hvis stoffet er meget kraftigt. Men undlad så vidt muligt at klippe af sømrummet. Det er sjældent nødvendigt, og det giver alt for ofte bare en skrøbelig søm, der risikerer at gå i stykker.

Og hold nu fingrene langt fra at stikke sakse og andre spidse genstande ind i dine hjørner!

Sakse og knappenåle er lavet til at skære stoffet over og prikke huller i det, og det er lige præcis hvad de gør. Og når nu du nemt kan vende hjørner uden at maltraktere stoffet, så er der ingen grund til at stikke flere knappenåle end højst nødvendigt i det stakkels stof.

 

tips til at vende hjørner

 

Hjørner er ikke kun i kraver

Det er naturligvis ekstra vigtigt, når du syr kraver, og andre detaljer, hvor hjørnerne er en stor del af designet, at du får vendt hjørnerne pænt.

Men det er ikke kun i kraver, de her teknikker har deres berettigelse.

Der er masser af hjørner i tøj, uden at der er krave på det.

Her får du et par eksempler på hjørner her fra bloggen, som er vendt med de metoder, du kan se i videoen længere oppe.

 

Første hjørne er i manchetterne i ærmet her. Samme hjørner har du hver gang du syr en linning i taljen i en nederdel eller et par bukser.

sy knapper i tøjet

 

Syr du jakker er der hjørner i forkanten både i toppen og bunden af jakken. Foruden naturligvis i kraven, hvis der er krave på din jakke.

 

Her er hjørnerne i toppen af slidsen i halsudskæringen. Udover at hjørnerne her skal være super skarpe, så skal slidsens ben også være præcis lige lange, for at det ikke ser sjusket ud.

 

Og så er hjørnerne i enderne af bindebånd også værd at bruge lidt ekstra akkuratesse på. De kan være ret svære at få pæne og ensartede, men med nålebindingsnålen er det markant nemmere at få vendt hjørnerne inde i bindebåndene.

 

Det sygrej, vi bruger hos Skaberlyst, kan du nu købe i vores egen webshop. Du finder både den lille nålebindingsnål (som hedder en “bodkin” på engelsk), hjørnevenderen, og alle de andre darlings, vi har i vores sykasse, her på syværkstedet.

Besøg vores webshop for at få fingrene i det sygrej, vi bruger i videoerne <<<

 

Vil du gerne lære endnu flere grundlæggende syteknikker som de 2 tips, du har set her?
Vi har samlet alle vores bedste teknikker, som gør det muligt at få professionelle resultater med dine syprojekter, selvom du er langt fra at være professionel syerske.

Du finder hele samlingen i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy, som du kan få adgang til her:

Kom Godt I Gang Med At Sy – Grundkursus i Syning

Læs også:

One thought on “Tips til at vende hjørner

  1. Memsen says:

    Hvor er det smart! Rigtig god video.
    Jeg har lige fået et par ting til ønskesedlen, der passer perfekt til gaver fra børnene 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap