Trådtrenser som bæltestropper og hængestropper

Trådtrenser som dem, du kan lære at lave i videoen længere nede, er næsten usynlige i dit færdige tøj  men virkelig nyttige. Det er en af de små hjælpere, der gør hverdagen nemmere uden at gøre et stort nummer ud af sig selv.

Trådtrenserne kan du bruge flere steder. Vi bruger dem typisk 3 steder i tøjet:

1. Som hængestropper i nederdele og bukser

2. Som bæltestropper i kjoler

3. Til at fæstne foer og yderstof i rundskårne underdele eller andre underdele med meget vidde.

De smalle trådtrenser er mere hæklede end de er syede. Men bare rolig – du skal ikke til at finde en hæklenål frem. Du bruger din pegefinger som hæklenål og kan nemt og hurtigt lave stropper i dit tøj, så snart dine fingre har luret teknikken.

 

Sommerkjole design nr. 13

 

Fordelen ved denne type stropper eller trenser er, at de er nemme og hurtige at lave. De er tæt på usynlige, fordi de er meget smalle og er lavet i sytråd, som du har god mulighed for at finde i en farve, der matcher stoffet perfekt. Trenserne fylder næsten ingenting inde i tøjet og når de er der, opdager du dem faktisk ikke. Du ville tilgængæld opdage det, hvis de ikke var der – for så ville dit tøj være mere irriterende end det er nødvendigt.

Der er ikke forskel på hvordan du laver selve trensen, men der er forskel på hvordan du afslutter den alt efter hvad den skal bruges til.

 

Trådtrenser som hængestropper

Bruger du trenserne som hængestropper i nederdele og bukser, skal de placeres vandret og fæstnes i linningen. Sørg for at trensen er lang  nok til at den kan komme over bøjlen, når den foldes og går op over linningen. Det smarte ved at placere trensen på langs af linningen er, at den ligger udglattet og tæt ind til stoffet, når du har nederdelen eller bukserne på, så den ikke titter op over kanten af linningen. Men så snart du tager tøjet af og folder det sammen, kan trensen bevæges op over linningen og fungere som en strop, du kan hænge over bøjlen. Du kan bruge stropperne som hængestropper i de fleste nederdele og i lette bukser. I tunge bukser som fx jeans eller meget tunge nederdele er det ikke sikkert, trådtrenserne er stærke nok til at holde vægten i lang tid.

 

Trådtrenser som bæltestropper

Bruger du trenserne som bæltestropper udvendigt i en kjole, placerer du dem lodret der hvor bæltet skal være, så det kan komme igennem stropperne. Det giver som regel mest mening at placere bæltestropper i taljen, når de er lavet som trådtrenser, fordi det er her på kroppen, bæltet automatisk gerne vil være. Bæltestropperne kan holde et let bælte, fx et stofbælte syet i kjolens stof, men ikke et tungt læderbælte eller lignende. Skal bæltet dække en søm i taljen i en kjole, kan du med fordel sy enderne af bæltestropperne i samme afstand på hver side af sømmen, så bæltet kommer til at sidde midt på sømmen. Lav ikke bæltestropperne for lange – de skal helst passe til bredden af det bælte, du vil bruge til kjolen.

 

Trådtrenser, der holder foer på plads

Bruger du trenserne til at fæstne foer og yderstof i en nederdel eller kjole med meget vidde i bunden, starter du i det ene stoflag (fx. yderstoffet) og hæfter til sidst i det andet stoflag (foret). Lad trensen være lang nok til at foer og yderstof kan bevæge sig uafhængigt af hinanden, så foret ikke kommer til at trække i yderstoffet. Men sørg på den anden side for at trensen er kort nok til at den faktisk holder stoflagene samlet. Trensen må ikke være så lang, at den kan ses under oplægningen, når den folder sig sammen. I en rundskåret underdel i halv sol som i kjolen på billederne her, er det fint med en trense i hver sidesøm. Er der mere vidde i din underdel, skal du måske overveje flere trenser.

 

Bæltestop tæt på

 

Sådan syr du trådtrenser

Trådtrenserne er ikke uendeligt stærke, så de kan risikere at gå i stykker med tiden. Vær varsom med dem – de er ikke egnet til at stort pres eller til at holde meget tungt stof der fx hænger på en bøjle. Hvis du ikke hiver unødvendigt i dem, er de dog forbløffende stærke når man tænker på, hvor tynde de er.

Du laver typisk mere end en trense, og nogle gange er det vigtigt at de er lige lange. Det gælder fx hvis du laver bæltestropper der sidder udvendigt i en kjole, hvor man kan se dem. Der er det ekstra vigtigt at alle trenserne har samme længde, men det er også en god idé at hængestropper i linningen har samme længde, så din nederdel ikke kommer til at hænge skævt. For at sikre lige lange trenser kan du tælle hvor mange løkker/knuder, du laver på tråden. Gentag samme antal knuder på alle trenser, så er de så tæt på hinanden i længde, som du kan lave dem. Der kan stadig være lidt forskel, fordi det ikke er sikkert alle knuderne på trensen bliver strammet helt ensartet. Men hvis du tæller knuderne burde forskellen på trensernes længder ikke være noget af betydning.

Trådtrenserne er nemme at lave – se her i videoen, hvordan du gør.
Vises videoen ikke herunder kan du se den på vores Youtube kanal via dette link: https://youtu.be/MPZyk2f1LQQ

 

 

 

Du syr trenser sådan her:

a) Læg tråden dobbelt, så du har en løkke i enden, og hæft gennem løkken.

b) Sy gennem stoffet endnu en gang i samme punkt, du har hæftet, og træk tråden igennem til der dannes en løkke.

c) Fang den lange trådende med pegefingeren og træk den gennem løkken, så der dannes en ny løkke. Den foregående løkke låser sig omkring sytråden helt nede ved stoffet som en lille knude.

d) Fortsæt på denne måde indtil trensen har den ønskede længde. Løkkerne danner knuder oven på hinanden, der gør trensen holdbar og giver den længde.

e) Hæft ved at sy gennem den sidste løkke og trække til, så tråden låses. Sy trensen fast helt ned til stoffet og hæft med et par sting og endnu en knude.

 

Sommerkjole design nr. 13

 

Vi bruger trenser som disse i Synoter Magasin nr. 12 – Sommerkjoler i kjole nr. 13, som er den lange, printede kjole på billederne her. I denne kjole bruger vi trådtrenserne både som bæltestropper og til at holde stof og foer sammen i bunden af kjolen.

Stoffet, kjolen er syet af, er købt hos Citystoffer i Aarhus.
Billederne er taget af Malene Nelting.

 

Du kan lære at lave mønster til kjolen på billederne og til 14 andre kjole i onlinemagasinet Synoter Magasin nr. 12 – Sommerkjoler.
Køb det her:

Synoter Magasin Nr. 12 – Sommerkjoler

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap