Vælg det rigtige stof til dit syprojekt

Kunsten at vælge stof efter det udtryk, du vil have i dit tøj, er efterhånden blevet en af mine kæpheste. Det er så super vigtigt, at du vælger det rigtige stof. Tilskæringen og valget af syteknikker afhænger af, hvilket stof, du skal sy i, så det er afgørende for et helt syprojekt, at du har styr på hvilket stof, der skal bruges.

Det er langt fra ligegyldigt, hvilket stof du vælger at sy dit tøj af. Alt efter hvilket udtryk du vil have i dit færdige tøj, kan dit stof være en hjælp eller en stor og måske uoverkommelig udfordring.

Derfor skal vi i dette indlæg se lidt nærmere på nogle af de mest almindelige typer stof, og hvad de egner sig til. I den anledning har jeg været en tur forbi Citystoffer i Aarhus, hvor jeg har filmet ugens fredagsvideo, som du kan se længere nede.

Stof

Stof, der er strikket

Strikket stof kan være rigtig mange ting, og her får du en introduktion til de mest almindelige typer. Jeg har valgt 3 forskellige jersey metervarer ud, både for at vise dig at jersey kan være mange forskellige ting, og fordi det er 3 typer der bliver brugt rigtig meget.

På samme måde som stof kan være vævet på forskellige måder, kan det også være strikket på forskellige måder. Jersey er en af måderne at strikke stof på.

Strikket Stof

Viscose jersey
Denne type stof er det, de fleste tænker på, når man snakker om jersey. Det er en glat metervare, der draperer flot og falder tungt. Stoffet er meget elastisk, fordi der ofte er strikket en del elastan med, som giver stoffet ekstra stræk. Viscose jersey og bomulds jersey minder meget om hinanden, og begge dele egner sig til kjoler, t-shirts, nederdele, gamacher og børnetøj. Jo mere elastan, der er i stoffet, desto tættere kan man lave pasformen. Hvis tøjet skal være så tæt, at der er negativ vidde i mønsteret (dvs. mønsteret er mindre end kroppen), skal der være mindst 5% elastan for at give en god pasform.

 

Vinter jersey
Denne type jersey er en kraftigere kvalitet, der er vævet af tykkere garner, og derfor virker mere isolerende. Vinterjersey kan være strikket både i naturmaterialer (fx. bomuld) og i kunststof (fx. polyester). Dette stof er ikke helt så fleksibelt som viscose jersey, og der er som regel ikke helt så meget elastan i stoffet. Derfor egner det sig ikke til modeller, der skal sidde helt tæt til kroppen. Man kan i nogle tilfælde klippe vinter jersey efter mønstre til vævet stof, og lade elasticiteten i stoffet være ekstra komfort og bevægelighed i tøjet.

 

Uld jersey
Dette stof minder rigtig meget om viscose jersey i sit fald og draperingsevne. Det er ofte et let gennemsigtigt stof, som egner sig rigtig godt til langærmede t-shirts til vinterhalvåret, fordi det er tyndt og nemt at have på som inderste lag, men samtidig varmt, fordi det er uld eller delvist uld. Det er ikke altid let at få fingrene i uldjersey, men der er kommet mere af det de sidste par efterårs sæsoner.

Stof - uld jersey

 

Stof, der er vævet

Vævet stof findes i helt utrolig mange udgaver, og det vi ser på her er blot en lille brøkdel. Jeg har valgt at vise dig vævet stof, der dækker en bred del af de funktioner, man normalt syr til.

Tricket med vævet stof er at finde ud af, om man skal bruge stof med elastan, som er strækbart, eller om det helst skal være uden elastan, så man bedre kan bruge stoffets naturlige draperingsevne og hold.

Vævet Stof

Viscose
Denne bløde metervare findes også i bomulds-, silke- og polyester versioner. Den draperer næsten lige så blødt som viscose jersey og falder flot omkring kroppen. Stoffet egner sig til bluser, kjoler og nederdele med et blødt udtryk, og til modeller med meget vidde, der skal falde tungt og flot ind til kroppen.

 

Bomuld
Det lidt mere stive bomulds stof findes i mange forskellige vægtklasser. Den du kan se i videoen er helt let og gennemsigtig, og er god til skjorter, bluser, toppe, kjoler og nederdele. Hvis du ikke vil have modellen gennemsigtig, eller hvis du vil have lidt mere styrke i stoffet, kan du sy i 2 lag eller sy foer i tøjet. I kraftigere kvaliteter vil bomulds stof også være godt til bukser. Er bomulden blandet med polyester, vil den være mere slidstærk og ikke krølle så meget.

 

Chiffon / Georgette
Chiffon er gennemsigtig og helt tynd. Georgette er en mere avanceret vævning, der minder om chiffon, men som også findes i kraftigere kvaliteter, der egner sig til jakker, kjoler og nederdele.
Den gennemsigtige chiffon kan bruges både til bluser, toppe, kjoler og nederdele, men kræver i mange tilfælde et foer for at kunne holde til almindelig brug.

Stof med struktur  Stof med struktur

 

Vævet stof med elastan
De vævede metervarer med meget elastan kan godt snyde  lidt. De kan have lige så meget stræk som en viscose jersey, men de vil aldrig falde lige så blødt. Fordi stoffet er vævet vil det altid have en struktur og en evne til at stå selv, som jersey aldrig kommer i nærheden af. Denne type stof er god til bukser, kjoler, nederdele og jakker. Hvis du vælger at fore tøjet kan det være en fordel med strækfoer, for at du kan udnytte den elasticitet, der er i stoffet. Denne type stof skal bruge indlægsmaterialer, der kan strække sig, fx. vlieseline til strikket stof. Ellers vil indlægsmaterialerne låse stoffet fast, så du ikke har gavn af, at der er elastan i stoffet. I værste fald vil stoffet strække sig alligevel, og ødelægge indlægsmaterialet.

 

Uld
Dette stof er en klassisk metervare til skræddersyede kjoler og nederdele. De mere kraftige udgaver er gode til inde-jakker, og de tyndere udgaver kræver lidt ekstra af indlægsmaterialerne for at være rigtig gode til jakker. Ulempen ved uld er at det kan kradse lidt når man får varmen, men fordi dette stof meget sjældent har elastan i sig, strækker det sig ikke. Derfor er det oplagt at fore tøjet. Foer har desuden den fordel, at det glider lettere på kroppen og det tøj, man har under, hvilket ulden ikke gør i sig selv. Uden foer vil denne type stof “sidde fast” til kroppen og strømpebukserne, og det kan være ubehageligt at gå i tøjet.

Uld stof

 

Se hvordan de forskellige stof typer draperer i videoen.

Og ja, jeg har min baby med på job, så hende kan du også lige få et glimt af.

Der er stor forskel på de forskellige slags stof, og det er vigtigt at vælge stof efter hvilket udtryk, du vil have i dit tøj.

Hvis du har lyst til at snakke endnu mere om valg af stof, og have vejledning i hvordan du laver tilskæringen så dit stof kommer til sin ret, og hvilke syteknikker der er optimale i de forskellige stykker stof, så kom med på weekendkursus i syning og tilskæring. Der kan vi dykke ned i det stof, du drømmer om at sy et-eller-andet-vildt af, men som du ikke helt tør sætte saksen i, før du har fået professionel vejledning.

 

Lige et ekstra tip: Mariann, der har Citystoffer, har det med at gemme designer stof rundt omkring på hylderne. Silke chiffonen fra videoen er fx. fra Valentino. Nogle gange står det på mærkerne, men ellers spørg om de har nogle lækre designer stoffer på lager. De koster lidt mere, men det er altså også lækker kvalitet.

Designer Stof

 

 

Hvis du syntes klippet af min skønne baby i videoen var lidt for kort, så er der lige et billede af hende her – installeret på klippebordet. Hun kan ikke selv trille endnu, så det er ikke så farligt som det lige lyder.

Baby med i stof butik

 

Det blev disse 2 sorte stykker stof, der fik lov at komme med mig hjem. Den ene er en uld jersey, som jeg glæder mig til at få omsat til t-shirts til vinteren. Den anden er en “krøllet” ting (tror det er bomuld – glemte at tjekke) med sådan lidt batik-agtigt mønster. Den bliver til en kjole.

Mit Stof

Læs også:

14 thoughts on “Vælg det rigtige stof til dit syprojekt

 1. Eva Marianne Pedersen says:

  Hej Signe
  Tak for en super god information om stoffer. Jeg er selv allermest glad for naturstoffer, som jeg synes er mest dejlige mod kroppen. Jeg bliver også meget let “elektrisk” når jeg har syntetiske stoffer på..
  Men hvad så når man skal sy foer i en kjole af fast viscose ….
  Hvad vil du anbefale af stofvalg til foer i en kjole af fast viscose, hvis den skal være lækker at have på ?
  Venlig hilsen
  Eva Marianne Pedersen

 2. Karlsson says:

  Hej Signe, tak for dit gode info 🙂 Vil lige høre hvad du ville anbefale af stof hvis man nu skulle lave ikke tætsiddende shorts med stræk i?

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Karlsson
   Uden at have nogle personlige erfaringer med shorts, så tænker jeg en twill (evt. denim) med elastan eller en satin, hvis det skal være sådan lidt fint og shiny. Det skal nok ikke være for tyndt, så gå efter en god buksekvalitet.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 3. Anna Pedersen says:

  Hej.

  Tak for en meget brugbar beskrivelse af stof. Jeg er meget glad for viscose fastvævet, men det krøller, så det ser ikke så pænt ud. Er der et lignende stof som ikke krøller så meget.

  Venlig hilsen
  Anna

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Viscose krøller ligesom hør og bomuld gør det. Men kropsvarmen gør faktisk at det ikke krøller helt så ustyrligt. Så hvis du opbevarer dit viscosetøj hængende på bøjle i stedet for foldet sammen, så er det faktisk ikke så slemt. Det eneste, der sådan rigtig kan være med på viscosens draperingsevne er silke. Men afhængig af vævningen er viscose altså ikke så slemt 🙂

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 4. Nanna Steensen says:

  Kære Signe,

  Mange af mine købte ting i 100 % viscose, til desværre alt for mange penge, har det med at gå op i vævningen. Hvordan vil du anbefale at sy/lappe det og med hvad slags tråd?

  Ps. Tak for en skøn side!

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Nanna
   Hvis det er vævningen, der går, så ville jeg lige overveje, om det skyldes for hård brug, eller om der kunne være en fidus i at reklamere over for dårlig stofkvaliitet. Stof kan naturligvis godt være så fint og tyndt, at det ikke egner sig til en tur på legepladsen, men hvis det er almindeligt hverdagstøj og ikke fine selskabsbluser, så burde vævningen ikke gå i stykker.
   Det kan være svært at lappe. Det kommer lidt an på, hvordan det går i stykker. Men umiddelbart ville jeg sy det med helt almindelig sytråd. Men det kommer altså lidt an på, hvad det konkret er, der går i stykker.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Eva
   Georgette er et handels-navn for en bestemt type vævning. Men vævningerne har mange varianter, og crepe er mere overordnet end georgette. I praksis har det ikke den store betydning om stoffet er georgette eller en anden variant. De kan nogenlunde det samme. Du skal mere se på om det er enklet- eller dobbeltvævet, for det betyder noget for hvor kraftigt stoffet er, og hvad du kan bruge det til.

   Håber det giver mening 🙂
   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

 5. Kirsten Malinovsky says:

  Hej Signe,
  Jeg har med lys og lygte ledt efter et “cigaret” buksemønster til stof uden stræk. Jeg kom til at tænke på, at du måske kunne hjælpe mig, da jeg faldt over din guide til at vælge det rigtige stof fra 2014.

  Mange hilsner
  Kirsten

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Kirsten
   Jeg har desværre ikke en guide til at lave cigaret bukser, men du er meget velkommen på et weekendkursus, hvor vi arbejder med lige præcis det, du har aller mest lyst til at få en skrædder til at guide dig igennem. Du kan se de aktuelle kurser her i kursuskalenderen: https://skaberlyst.dk/kursuskalender/

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

 6. Susanne says:

  Hej jeg har for mange pr brugt garbadine stof til nederdel og jakke,da det en skrædder der syer i fastvævet stof uden strech hvad kan jeg købe som er solidt uden strech?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap