Syteknik: sy en pæn halskant i jersey

Du har mange muligheder for at sy en pæn halskant i jersey.

I det hele taget har du mange muligheder for at afslutte dine kjoler, bluser og toppe i halsudskæringen. Men alt efter om du syr i vævet stof eller strikket stof som fx jersey, er der forskellige variationer af syteknikkerne, der egner sig bedst.

I denne artikel kan du lære en syteknik til at sy en pæn halskant i jersey. Du kan bruge den i t-shirts, tanktoppe, sweatshirts og jerseykjoler. Vi bruger ofte denne teknik på syværkstedet, når vi syr i jersey, fordi den giver en fin afslutning til halskanten.

Vi har fx brugt den i denne top fra Synoter Magasin nr. 7 – Draperinger i jersey:

 

 

Og i denne sweatshirt fra Synoter Magasin nr. 5 – Sweatshirts med et twist:

 

 

Teknikken minder lidt om at sy et skråbånd i halskanten på en kjole eller bluse i vævet stof. Men fordi der allerede fra starten er stræk i jerseystof giver det ikke mening at klippe stoffet på skrå. Klip i stedet kanten på tværs af stoffet, så det kan strække sig med stoffets naturlige elasticitet.

For at få en pæn halskant i jersey er det vigtigt at den ikke er for løs. Og faktisk lige så vigtigt at den ikke er for stram. Hvis kanten bliver for løs, er der risiko for at den kommer til at flane og falde ud fra kroppen. Og bliver den for stram vil der være folder og rynker langs med kanten. Målet er en halskant, der lægger sig fint og glat ind til kroppen.

For at opnå det, skal du klippe stoffet til kanten 15-20% kortere end halsudskæringen. Præcis hvor meget kortere kommer an på, hvor meget stræk, der er i stoffet. Jo mere stræk der er, desto kortere kan kanten klippes. Det bedste er at lade det komme an på en prøve. Start med at trække 15% fra længden og ri kanten fast til halsudskæringen. Hvis det ser fornuftigt ud kan du nøjes med 15% fradrag. Kommer det til at flane, så træk lidt mere fra.

Bredden på din kant skal være 4-5 cm når du klipper stoffet. Den færdige kant bliver smallere, men selve syningen bliver nemmere, når du starter med en lidt bred kant.

 

 

Syteknik – sådan syr du en pæn halsudskæring i jersey

Når du har fundet længden på din halskant og har klippet stoffet skal du i gang med syningen. Du kan se hele processen i videoen længere nede. Her får du den først i punktform.

1. Sy kanten sammen i den korte ende ret mod ret, så du har en lukket cirkel.

2. Markér midt for ved at folde kanten på midten med sømmen i den ene side (midt bag) og klippe et lille hak i sømrummet i den anden side (midt for). Du kan evt. dele kanten i kvarte ved at lægge midt for og midt bag oven i hinanden og markere halvvejs mellem dem i begge sider på samme måde.

3. Markér midt for og evt. midt bag i halsudskæringen. Fold stoffet så skuldersømmene ligger oven i hinanden og klip et lille hak i sømrummet midt for og midt bag, hvor stoffet folder. Har du en søm midt bag behøver du ikke klippe hak her. Har du delt kanten i kvarte skal du også gøre det med halsudskæringen. Fold stoffet så midt for og midt bag ligger oven i hinanden og klip hak hvor stoffet folder til hver side. Det er sjældent skuldersømmene, der er midt mellem midt for og midt bag, da halsudskæringen på forstykket som regel er større end på bagstykket.

4. Læg kanten ind i halsudskæringen, så stoffet ligger ret mod ret. Sy kanten i halsudskæringen med en 4 trådet overlocksøm, hvis du har en overlocker. Har du ikke det, så start med at sy med lange sting på symaskinen og sy derefter med stræksøm, når du er sikker på at kanten er syet rigtigt i. Undervejs i syningen strækker du kanten, så den kommer til at passe med markeringerne midt for og midt bag. Jersey har tendens til at rulle i kanterne, så du skal hele tiden være opmærksom på at stoffet er glat, at kanterne flugter med hinanden og at du får strukket kanten tilpas meget til at vidden fordeler sig ensartet hele vejen rundt.

5. Når kanten er syet fast folder du den op over sømrummet og om mod vrangen af yderstoffet. Kanten skal fyldes helt ud af sømrummet. Det er på den måde overlocksømmens bredde, der bestemmer hvor bred den synlige kant bliver. Start på bagstykket, så du ikke får en hæftning i halsen foran. Når du har foldet kanten omkring sømrummet de første ca. 5 cm lægger du det ind i symaskinen og syr med en stikning i grøften. Grøften er sømmen fra sammensyningen af kant og halsudskæring, og der kan syningen blive helt usynlig. Er din halsudskæring stor nok til at komme over hovedet uden problemer, kan du sy med en almindelige stikning (ligeud søm). Har du brug for at stoffet kan strække sig, fx hvis det er en tæt halsudskæring, skal du sy med en stræksøm. Stil stingbredden på din stræksøm så lavt som muligt, så du får så lidt zigzag som muligt i sømmen. På Brother A16, som er en af de maskiner, vi bruger på syværkstedet, kan stingbredden blive så smal, at sømmen ligner en helt almindelig stikning, men er lige så strækbar som enhver anden stræksøm.

 

 

6. Når du har syet hele vejen rundt kan du trække trådenderne om på indersiden, så der ikke er en synlig hæftning på retten. Se i videoen herunder, hvordan du kan gøre det.

7. Kanten er bred, og den vil rulle og trække i halsudskæringen på indersiden. Derfor skal du klippe sømrummet ned, så halsudskæringen kan ligge glat. Klip kantens sømrum ned til ca. 2-3 mm. Jersey trævler sjældent, så det holder fint, men kommer sømrummet tættere på sømmen end 2 mm begynder det at blive for skrøbeligt. Du kan enten klippe sømrummet ned med en applikationssaks eller en broderisaks. Pas på ikke at klippe hul i yderstoffet undervejs.

8. Til sidst mangler du bare at presse/dampe din halskant. Har du et presseføl eller en pressehest, du kan lægge halsudskæringen over mens du presser den, er det klart at foretrække. Men ellers kan du hænge den over det yderste af strygebrættet, så der ikke kommer folder ved siden af kanten, når du damper. Du må gerne glatte stoffet ud mens du damper, men du skal ikke strække det ud af facon. Det færdige resultat skal være glat og trække sig lidt sammen, når du slipper halsudskæringen. Så vil den sidde flot ind til  kroppen, når du får tøjet på.

 

 

 

Du kan se hele processen i videoen herunder. Kan du ikke se videoen her på siden, så kan du finde den på vores Youtube kanal via dette link: https://youtu.be/nglNeGDAZoo.

 

 

 

 

Variation: skjult halskant i jersey

Denne metode er blot en enkelt metode til at sy en pæn halsudskæring i jersey. En anden metode er at skjule kanten på indersiden af tøjet. Den teknik kan du se en billedguide til i Synoter Magasin nr. 7 – Draperinger i jersey, hvor vi har brugt den til blandt andet kjolen på billedet herunder:

 

 

Vi har også brugt teknikken med en usynlig kantning i denne sweatshirt fra Synoter Magasin nr. 5 – Sweatshirts med et twist:

 

 

Synoter magasinerne er onlinemagasiner, der udkommer 3 gange om året i vores online medlemsklub Synoter Studio. Medlemmer får adgang til magasinerne så snart de udkommer, og efterfølgende kan de købes i webshoppen. Du finder Synoter Magasin nr. 7 – Draperinger i Jersey her:

Synoter Magasin Nr. 7 – Draperinger i jersey

 

Modelfotos taget af Malene Nelting for Synoter Studio.

Stof fra Stofshop Åbyhøj og Metermeter.

Symønstre fra Synoter Magasin nr. 5 og Synoter Magasin nr. 7.

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap