Værd at vide, når du klipper ternet stof

Har du hørt, at du kan se om ternet tøj er i god kvalitet ved at se om ternene passer?

Det er rigtigt nok.

Men man kan også høre på samtaler om tern hvor rutinerede synørder det er, der snakker. For det er ikke alle tern, der kan passe i alle sømme i et stykke tøj. Hvis du vil have tern til at passe sammen både på tværs og på langs og i alle sømme, så kan du sy dig et rør. Og det er ikke ligefrem pointen med at sy selv.

Så det er mere korrekt at sige at kvaliteten i tøj med tern, kan ses i at ternene passer sammen de rigtige steder.

Hvad det er for nogle steder, kan du blive klogere på i denne artikel. Og i videoen længere nede kan du både se hvordan du bedst klipper ternet stof og hvorfor ternene i min nederdel faktisk kun passer sammen på tværs af lommerne, uden at det er en fejl.

 

Ternet nederdel

 

Tern og linjer i stof

Kunsten at få tern til at passe er i høj grad et spørgsmål om at træffe de rigtige beslutninge hele vejen igennem syprocessen.

Tern kan være enormt flotte og dekorative. De kan skabe liv i tøjet og gøre det let og fascinerende at se på. Men de kan også gøre det klumpet og tungt, hvis de ikke er brugt rigtigt. Tern, der er brugt uden omtanke, stjæler opmærksomheden i tøjet ved at forstyrre øjet med hårde afbrydelser i tøjets helhed. Hvorimod tern, der passer sammen alle de steder, de kan, skaber harmoni i tøjet og er med til at danne en helhed rundt om kroppen, som binder tøjet smukt sammen.

Det er især de vandrette linjer i ternet stof, der er på spil. De kan komme til at fortsætte uforstyrret hele vejen rundt om kroppen, hvis du klipper stoffet korrekt og er opmærksom både med valg af design og igennem syprocessen.

Hvordan du klipper ternet stof på den smarte måde kan du se i videoen længere nede. Men først stiller vi skarpt på nogle af de beslutninger, du skal træffe, når du syr i ternet stof.

 

Ternet nederdel

 

 

Oplægningen i ternet stof

Alle linjer i det ternede stof tilføjer en designlinje til tøjet. Især i oplægningen kan ternene komme til at have en stor effekt.

Er bunden af tøjet lige, kan du få en linje fra ternene til at følge oplægningskanten hele vejen rundt om tøjet. Men det ses tydeligt, hvis oplægningen ikke følger linjen meget præcist. Det vil komme til udtryk som sjusk i det færdige tøj hvis en markant linje i bunden af oplægningen “danser” og ikke er lige synlig hele vejen rundt i oplægningen.

Et trick er et placere oplægningen mellem to linjer i det ternede mønster, så du får bunden af tøjet til at være i et mellemrum mellem to tern. Det giver lidt mere fleksibilitet i forhold til hvor præcis du behøver at være. Jo længere fra bundlinjen den første linje i ternene er, desto mindre ser man om der er et par millimeters unøjagtighed i oplægningen. Der er forskel på hvor tæt linjerne i tern er placeret, så i noget ternet stof vil det være forholdsvist nemt at følge en linje i bunden mens det i andet ternet stof kræver en ekstra portion fokus og koncentration.

Dette trick kan du bruge i tøj med en lige oplægningslinje.

Men hvis der er facon i bunden af tøjet, som der fx er i mange kjoler og nederdele, så er det fysisk umuligt at følge linjen fra det ternede mønster i oplægningen. Her må du vurdere om stoffets tern er så markante at det betyder noget, eller om det vil være ok at linjerne i bunden af tøjet “skæres over” forskellige steder.

I en rundskåret nederdel er det oplagt at klippe stoffet på skrå. Det giver ternene et helt andet forløb, som ikke kommer til at blive afbrudt på samme forstyrrende måde i bunden, fordi linjerne i det ternede mønster aldrig kommer til at flugte med oplægningslinjen. Derudover falder stoffet flottere i en rundskåret nederdel, når det er klippet på skrå, uanset om det er ternet, printet eller ensfarvet.

Men det giver en anden udfordring. Den kan du læse om under billedet.

 

Ternet nederdel

 

Sidesømmene i ternet stof

Sidesømmene er der, hvor de vandrette linjer fra ternene næsten altid kan passse sammen. For at få dem til det, er det vigtigt at du placerer dine mønsterdele på stoffet i samme højde. Det gør du nemmest ved at vælge en linje i dit mønster, fx oplægningen eller taljelinjen, og placere dem i den samme stribe i stoffet.

For- og bagstykke behøver ikke ligge ved siden af hinanden på stoffet, men du skal sørge for at de ligger tilsvarende i forhold til ternene. I det stof, jeg har klippet min brune nederdel i, kunne det fx være den orange linje i ternene, der blev placeret i taljelinjen i en jakke eller kjole. Så ville den orange linje fortsætte omkring kroppen på tværs af sidesømmene, og ternene ville passe sammen.

Når du sikrer dig at ternene passer sammen i en bestemt linje som fx taljelinjen eller hoftelinjen, så vil resten af mønsteret automatisk passe sammen på tværs af sømmen, som du kan se de gør i min sort/hvide nederdel på biledet herunder. Er ternene brede, som de sorte og hvide tern, så vælger du enten toppen eller bunden af et tern, så du har et helt præcist punkt at gå efter. I nederdelen herunder kunne det fx være at placere hoftelinjen i toppen af et sort tern.

 

Ternet nederdel

 

Du skal stadig være meget nøjagtig og opmærksom i både klipningen og syningen, men ved at placere mønsterdelene i samme højde i forhold til ternene, har du mulighed for at få ternene til at passe sammen vandret. Hvis mit brune ternede stof blev klippet således, at taljelinjen var placeret i den orange stribe på forstykket og i den gule stribe (eller mellem to striber) på bagstykket, vil det være fysisk umuligt at få ternene til at passe sammen, uanset hvad du gør i resten af processen.

Undtagelsen i at få tern til at passe i sidesømmene er hvis stoffet klippes på skrå.

Linjerne i tern følger trådretningen, så de vandrette linjer går på tværs af trådretningen mens de lodrette linjer går på langs af trådretningen. Når du klipper på skrå går linjerne i en 45 graders vinkel på trådretningen. Og så er det pludselig nogle andre faktorer der bestemmer, om linjerne kan mødes perfekt på tværs af kroppen.

Er ternene kvadratiske, så vil du kunne få linjerne til at passe på tværs af kroppen i en rundskåret nederdel. Her følger den ene sidesøm nemlig trådretningen på langs i stoffet mens den anden sidesøm følger trådretningen på tværs af stoffet.

Er ternene ikke kvadratiske, så vil de ikke kunne passe på tværs af sidesømmene i en rundskåret nederdel. Du vil nemlig have den korte side af ternene på forstykket og den lange side af ternene på bagstykket. Du kan se i videoen længere nede, hvordan det ser ud i min brune nederdel, som er en halv sol klippet på skrå. Du kan måske også få øje på det i bunden af sidesømmen i venstre side af billedet herunder.

 

Ternet nederdel

 

Her kan tern aldrig passe sammen

Nu har vi set på to steder, hvor tern ofte kan komme til at passe sammen.

Men der er også steder i tøjet, hvor tern aldrig kan passe sammen. Og det er især her, det afslører sig i samtaler om tern, hvor god en forståelse man har for formgivning i stof.

For hvis tøj skal syes bare lidt i facon, så ændrer forløbet af især sømme sig. Men også indsnit i tøjet har indflydelse på linjerne i tern.

I sidesømme er der som ofte indlagt facon i tøjet der betyder, at tern kun kan passe i de vandrette linjer. I den sort/hvide nederdel længere oppe kan du se, hvordan de lodrette linjer i stoffet forsvinder ind i sømmen, jo tættere på taljen de kommer. Der er også syet indsnit i nederdelen, som på forstykket “spiser” halvdelen af et af de sorte tern i taljen, og gradvist fader ud i indsnittets længde.

Et andet eksempel er brystindsnit. Brystindsnit fjerner noget af stoffet, og dermed nogle af de ternede linjer. Du kan være enormt heldig at et ternet mønster passer perfekt med lige præcis din placering og størrelse af et brystindsnit, så linjerne på magisk vis kommer til at mødes på tværs af indsnittet, men det hører absolut til undtagelserne. Normalt vil linjerne forsvinde ind i brystindsnittet som du kan se i jakken herunder.

 

Couture jakke i tern

 

Når linjerne i brystindsnittet forstyrres vil det også have indflydelse på sidesømmen. Det er derfor ikke alt ternet stof, hvor du vil kunne få linjerne til at passe på tværs af sidesømmen over brystindsnittet. Det kommer igen helt an på hvor lang din sidesøm er, hvor stor afstand der er mellem linjerne i ternene og hvor stort dit indsnit er. Dette er endnu en grund til at det er talje- og hoftelinjerne, man placerer mønsterdelene efter, når de lægges på stoffet. Placerer du mønsterdelene efter en linje over brystpunktet, så vil ternene passe i sidesømmen over brystindsnittet men ikke under, som er der de ses mest tydeligt.

Læg også mærke til oplægningen i jakken herover. Den følger en line i stoffet i kroppen men ikke i ærmet. Ærmet er et 2-sømsærme som har en facon der gør, at bunden af ærmet ikke følger trådretningen på tværs af stoffet. Det giver en bedre pasform og større bevægelighed i ærmet, men betyder altså at tern ikke kan følge ærmets oplægningskant.

Til gengæld passer alle tern på tværs af midt for og lukningen i jakken, hvilket er langt mere iøjnefaldende end bunden af ærmet. I denne jakke er det også lykkes at få ternene til at passe i det mest lige stykke midt i ærmegabet, hvor ternene fortsætter fra krop til ærme. Det er umuligt at få alle tern til at passe i hele ærmegabet, da der er meget facon både i bunden og toppen af ærmegab og ærmekuppel. Men i midten kan det som regel lade sig gøre at få mindst en linje i ternene til at passe fra ærmegab til ærme på forstykket. Er du heldig med faconen på mønster og ternenes design, kan du også få linjen til at mødes på bagstykket. Her er det dog vigtigere at taljelinjen passer, så du får flest mulige vandrette linjer til at passe sammen i sidesømmene og i en evt. midt bag søm.

Har du facon i midt bag sømmen vil du opleve det samme som i sidesømmene, nemlig at de lodrette linjer forsvinder ind i sømmen. Det er helt som det skal være. Du kan ikke både få facon i sømmen og have helt lige lodrette linjer, og netop derfor er de vandrette linjer altid første prioritet i ternet stof.

 

 

Sådan klipper du ternet stof på den smarte måde

Nu er du (forhåbentlig) blevet lidt klogere på, hvad der kan lade sig gøre i ternet stof. Og hvor det er helt naturligt at ternene ikke passer sammen.

Så lad os se på, hvordan du klipper stoffet på den smarte måde.

Det er ret enkelt.

Du starter med at lægge stoffet meget nøjagtigt op. Sørg for at foldekanten er helt præcis i samme afstand til nærmeste linje fra ternene. Du kan også folde stoffet præcis i en linje, hvis du vil have en lodret linje fra det ternede mønster midt for i tøjet.

Derefter lægger du mønsterdelene på stoffet som du plejer, men med ekstra fokus på at placere dem i samme højde i forhold til ternene.

Og så klipper du først det øverste stoflag. Klip alle mønsterdele ud i kun et lag stof, selvom knappenålene sider igennem begge stoflag. Stoffet mellem mønsterdelene fjerne du undervejs.

Tag mønsterpapiret af de klippede mønsterdele, men lad stoffet ligge på bordet. Nu kan du finjustere placeringen af det øverste stoflag, så alle linjerne i ternene passer med det nederste stoflag. Når alt ligger helt nøjagtigt kan du sætte knappenålene igennem begge stof lag igen og klippe det nederste stoflag efter kanten af det øverste. På den måde kommer ternene til at være placeret helt ens på både højre og venstre side af tøjet.

Til sidst kan du sætte mønsterdelene fast til det klippede stof igen, hvis du har brug for fx at overføre markeringer til stoffet eller bare for at kunne holde styr på de forskellige mønsterdele indtil du skal bruge dem i syningen.

 

Se processen med at klippe stoffet i videoen herunder. I videoen kan du også se nogle af de overvejelser, du skal gøre dig med ternet stof, ligesom du får lov at se nærmere på min brune ternede nederdel og et par af de steder, hvor tern ikke kan passe sammen.
Vises videoen ikke her på skærmen, kan du se den på vores Youtube kanal her: https://youtu.be/rmW0Ucw5dGE

 

 

Som med alt andet kræver det øvelse at sy i ternet stof. Men nu ved du, hvordan du klipper stoffet, hvad du skal tage højde for undervejs og hvad du kan forvente af dit tøj i ternet stof.

Så er der faktisk bare tilbage at du øver dig i praksis og gør dig dine egne erfaringer med at klippe og sy i ternet stof.

 

 

Oprindeligt blogindlæg fra 2014.
Opdateret og genudgivet 2022.

Læs også:

1 thoughts on “Værd at vide, når du klipper ternet stof

  1. Kirsten says:

    Jeg er ved at sy en jakke, i småternet stof, er nu endelig næsten færdig. jeg er meget glad for at have hjælp af min sylærer. Det har været et stort tålmodigheds arbejde! Ternene passer de steder hvor de skal, men det skyldes mange markeringer på stoffet. Det er dejligt,at du har skrevet et blogindlæg om tern, for det kræver sin mand. Gode fif fra dig hjælper meget til dem/os, der skal sy i tern og få et godt resultat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap