Tilskærings tip til bedre finish i tøjet

En af de ting, rigtig mange af jer læsere efterspørger, er tips til bedre finish i tøjet. Så sådan et får du i dag i Fredagsvideoen.

Det er en lille ting, der kan virke helt ubetydelig, men som har stor effekt, og er en af de afgørende ting for, om tøjet ser hjemmelavet ud, eller ej.

Det går helt simpelt ud på, at tjekke sine vinkler i mønsteret, inden man klipper det ud. Og især inden man klipper stoffet! Finish i tøjet er nemlig ikke bare noget, man tjekker igennem til sidst – det er noget, man arbejder med i hele processen fra tegning til færdigt tøj.

Du har kun et halvt mønster

Når man arbejder med et mønster, så arbejder man oftest kun med et halvt mønster. Forstykket ligger til fold midt for, og bagstykket har som regel en søm midt bag. Man tegner kun hele mønsteret op, hvis man skal arbejde med meget asymmetriske linjer, eller hvis man fx. er meget skæv i sin kropsbygning.

Det, mange glemmer, er, at der på den anden side af den fold eller søm jo i teorien gemmer sig et mønster, der er fuldstændig identisk med det, du arbejder med. Dit mønster bliver med andre ord spejlet om midt for og midt bag linjen.

Det betyder, at hvis dine designlinjer ikke er fuldstændig vinkelrette på disse “spejlings linjer”, så vil det kunne ses i dit mønster, og i din færdige model, hvis du ikke får det rettet til undervejs. Din finish i tøjet vil ganske enkelt være ringere, hvis dine linjer ikke er spejlet korrekt omkring fx. midt for eller midt bag.

Problemer med finish i tøjet i spejlings linjer

Det er typisk et problem, at linjerne ikke er spejlet korrekt, de her steder:

* Sænkede taljer midt for og midt bag

* Belægninger midt for og midt bag

* Faconsyede linninger midt for og midt bag

* Overskæringer, der går på tværs af en søm (igen ofte midt for og midt bag, men også i sidesømme og ærmesømme)

* Kraver midt bag

* Kantninger, der er tegnet til fold, fx. manchetter eller andre påsyede kanter.

 

Resultatet, hvis du ikke er opmærksom på denne problematik, er linjer, der enten stritter op i en spids, eller dykker ned i et v, som på billederne her (ok, der er måske lettere overdrevet. Se mere realistiske eksempler i videoen lidt længere nede):

   Bedre finish i tøjet    Bedre finish i tøjet

Du kan naturligvis sy det væk, ved at ignorere dit sømrum, og bare sy lige ud. Men alt for ofte kører man lidt på autopilot, når først symaskinen er oppe i omdrejninger. Man glemmer alt om, at man har været en sjuske-nisse med mønstre og klipning, og suser bare derudaf med det sømrum, man nu har klippet med. Så man får syet de her små unøjagtigheder med ind i tøjet.

Og det kan da godt være, at blusen går ned over taljen, så man ikke kan se det, når tøjet er på.

Men alligevel. Det her er altså et af de små fif, der kan løfte dit tøj fra hjemmelavet til noget lidt mere i nærheden af professionelt. Det er her, du løfter din finish i tøjet til et højere niveau.

Og det er SÅ nemt at tjekke sine linjer i mønsteret og undgå de her små unøjagtigheder i foldelinjer og sømme.

Alt du skal bruge er din vinkelmåler – og så sørger du ganske enkelt bare for, at de linjer du tegner, som går op til en af “spejlingslinjerne” er helt vinkelrette på denne, i hvert fald de første 1-2cm. Hvor langt et stykke, der skal være vinkelret, kommer an på hvad det er for en linje, og hvordan resten af den er. Husk altid at have harmoniske linjer i dit mønster.

Bedre finish i tøjet

Se i denne 5 minutters video, hvordan du retter dine linjer op, så du får bedre finish i tøjet.


Kunne du bruge denne video? Del den gerne på sociale medier, så endnu flere får glæde af den.

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap