Noget af det, mange synørder efterspørger, er tips til bedre finish i tøjet. Netop sådan et tip får du i denne artikel.
Tricket er at sikre, at linjerne i dine symønstre er vinkelrette. Det er en lille ting, der kan virke helt ubetydelig, men som har stor betydning for det færdige resultat. Faktisk kan denne ene lille ting være afgørende for, om dit tøj ser hjemmelavet ud eller ej.
De vinkelrette linker er en vigtig del af dine symønstre. De har stor indflydelse på, hvordan det færdige tøj kommer til at se ud og hvor god en finish du har mulighed for at opnå i dit tøj. Finish i tøjet er nemlig ikke bare noget, du tjekker til sidst i syprocessen. Det er noget, du må arbejde med i hele processen fra mønster til færdigt tøj, hvis du vil have de bedstre resultater med det tøj, du syr.
I videoen længere nede kan du se hvad der sker med stoffet, hvis du ikke er præcis med dine symønstre. Du kan også læse hvilke vinkler, der skal være vinkelrette – og hvilke der ikke skal.
Fra halvt til helt symønster
Langt de fleste symønstre er kun et halvt mønster i papiret. Det vil sige at du kun arbejder med den ene side af kroppen. Det hele stykke tøj kommer først i klipningen af stoffet, hvor mønsteret klippes i dobbelt stoflag og derved bliver “kopieret” til den anden side af kroppen.
Forstykket ligger oftest til fold midt for og bagstykket har som regel en søm midt bag. Men det kan også være omvendt, hvis du fx har et mønster til en skjorte eller jakke med knaplukning foran og et læg midt bag. Uanset om der er en søm eller en fold midt i mønsterdelen, så bliver resten af mønsterets linjer spejlet omkring denne midterlinje. Det er i denne spejling, de vinkelrette linjer hjælper dig til et godt resultat.
Højre og venstre side skal være helt identiske, når stoffet er klippet, og overgangen hen over midterlinjen skal være ensartet. Den ensartede overgang opnår du netop ved at klippe mønsteret og stoffet så linjerne i mønsteret møder spejlingslinjen i en meget nøjagtig 90 graders vinkel. Er linjerne i mønsteret ikke vinkelrette på spejlingslinjerne, vil det kunne ses i det klippede stof og i værste fald i det syede tøj. Det betyder at finishen i dit tøj bliver ringere end den behøver at være, og det er der jo ingen grund til. Især ikke når det er ret nemt at opnå et flot forløb på tværs af midterlinjerne i tøjet, som du kan se længere nede.
Her skal du være (ekstra) opmærksom
Det er ikke alle linjer, der skal være vinkelrette. Skuldersømmen og halsudskæringen mødes fx meget sjældent i en ret vinkel. Og har du overskæringer, der danner en spids, skal de naturligvis heller ikke mødes vinkelret, for så får du netop ikke en spids. Et eksempel på det er bærestykket under linningen i jeans, der mødes i en spids vinkel midt bag. Det er dog kun den nederste linje i bærestykket, der er spids. Den øverste, der hvor linningen syes fast, skal være vinkelret midt bag.
Nogle linjer kan være en god idé at tjekke en ekstra gang. Du kan med fordel være ekstra ompærksom på linjeføringen og de rette vinkler i disse tilfælde:
* Sænkede taljer midt for og midt bag
* Belægninger midt for og midt bag
* Faconsyede linninger midt for og midt bag
* Overskæringer, der går på tværs af en søm, hvis de ikke med vilje skal mødes i en spids
* Kraver midt bag
* Kantninger, der er tegnet til fold, fx. manchetter, ribkanter og linninger.
Det er ganske let at lave vinkelrette linjer i dine symønstre. Du skal blot bruge en linial, der har en vinkelmåler indtegnet. Ved hjælp af den kan du sikre dig at starten af linjen ind mod spejlingslinjen (fx halsudskæringen ind mod midt for) bliver vinkelret på spejlingslinjen. Og dermed bliver overgangen fra højre til venstre side pæn og ensartet. Det vinkelrette stykke af linjen behøver ikke være langt. I en rund hals er det som regel nok at de første 0,5 cm af linjen er vinkelret på midt for. Hvor langt et stykke, der skal være lige og vinkelret, kommer helt an på hvad det er for et mønster, du arbejder med, og hvor på mønsteret linjen er placeret. Pointen er ikke at du skal til at lave en masse firkantede mønsterdele, men derimod at du får sikret dig en glidende overgang fra højre til venstre side af dit symønster.
Den linje i linealen, du bruger til at finde den rette vinkel, skal være godt lang. Den må meget gerne være 7-10 cm lang, hvis du har mulighed for det. Det kan du både med en traditionel trekantslineal (vinkelmåler) og med vores foretrukne patternmaker lineal, der giver dig flere muligheder for at tegne vinkelrette linjer.
Tegner (og klipper) du dine vinkelrette linjer korrekt, så vil dine klippede mønsterdele i stoffet have et ensartet og pænt forløb på tværs af midterlinjen, som du kan se på bærestykket på billedet her:
Får du ikke tegnet linjerne i dine symønstre helt vinkelret på deres spejlingslinje, får du ikke en ensartet linjeføring på tværs af folden eller sømmen. Det ses i de klippede mønstedele ved at stoffet går i en lille spids over sylinjen eller en lille dal ind på stoffet. Dit sømrum passer ikke længere med dine sylinjer, og hvis du ikke er meget opmærksom i selve syningen, ender du med en færdig linje, der har et hak i overgangen fra højre til venstre side. Det samme kan blive resultatet af upræcis klipning. Du kan nemlig godt have tegnet dine symønstre korrekt, men hvis du klipper stoffet upræcist, kan det give dig samme problem.
Du kan naturligvis sy unøjagtigheden væk ved at ignorere dit sømrum og bare sy lige ud. Men så bliver det på øjemål, og det er ikke altid let at fornemme helheden i linjen, når du sidder med stoffet i symaskinen. Det kan være en redning, hvis mønsteret er unøjagtigt og stoffet er klippet, men du kan spare dig selv for at skulle forholde dig til overgangene fra højre til venstre side ved at have styr på det allerede i mønsteret.
Sådan sikrer du dig vinkelrette linjer i dine symønstre
Det er virkelig nemt at tjekke linjerne i symønsteret og undgå små unøjagtigheder i foldelinjer og sømme.
Du gør sådan her:
Læg din lineal så en af de linjer, der er vinkelret på tegne-kanten ligger præcis oven i spejlingslinjen (fx midt for) i dit mønster. Tegn derefter det første stykke af den tilstødende linje efter linealen. Så er du sikker på at forløbet på tvæs af spejlingslinjen bliver ensartet, og du er langt tættere på at skabe et harmonisk linjeforløb i dit mønster, som skinner igennem til det færdige tøj som god finish.
Se i videoen herunder, hvordan du gør og hvor stor forskel præcisionen gør i de færdige mønsterdele i stoffet.
Hvis videoen ikke vises på skærmen herunder, kan du se den på vores youtube kanal her: https://youtu.be/mUYSB-zGSnk
Det at have vinkelrette linjer i dit symønster de rigtige steder er en lille ting, du nemt kan gøre til en god vane. Du kommer ikke til at tænke særligt over linjer og vinkler, når først du har arbjedet det ind i din rutine. Men er du ikke super skarp på de vinkelrette linjer, kan du skabe en masse bøvl for dig selv. Sjusk med de vinkelrette linjer kommer til udtryk i uforklarlige småting med pasformen, linjer der ikke passer sammen og en halvsløj finish i det færdige tøj, der kan være svær at rette op på sidst i syprocessen.
I Josephines bluse på billederne her er det både midt for, midt bag og faktisk også toppen af ærmegabene, der er vinkelrette, for at sikre flotte linjer på tværs af kroppen.
Har du ikke allerede en vinkelmåler eller en patternmaker lineal, bør du anskaffe dig en hurtigst muligt. Vinkelmåleren kan du få i de fleste boghandlere og i større supermarkeder. Patternmaker linealen kan du købe i vores webshop her:
Oprindeligt blogindlæg fra 2014.
Opdateret og genudgivet 2022.
God forklaring.
Jeg bruger ofte mønster i hel størrelse, dvs ikke til fold.
Jeg har tidligere oplevet udfordringer med vinkelret linier hvis mønstret ikke er 100% korrekt til fold.
Hej Henriette
Mange tak 🙂 Ja, det er meget tydeligt hvor vigtige de vinkelrette linjer er, hvis man ikke får klippet korrekt til fold. Der er en guide til at lægge mønsterdele til fold her: https://skaberlyst.dk/den-absolut-vigtigste-ting-at-huske-naar-du-klipper-en-moensterdel-til-fold/
Venlig hilsen
Signe / Skaberlyst