Lærredsvævet ulddug til afstivning og understøtning i klassisk skrædderi.
Ulddugen er mellemblød, og kan bruges til det meste.
Ulddugen indeholder 57% uld, 37% bomuld og 6% viskose
Ulddugen kommer i metermål på rulle, og er 160 cm bred. Det er en “light weight” ulddug, der vejer 165 g/m2.
Ulddug syes på i hånden med pikérsting. Pikérsting fæstner ulddugen på vrangside af yderstoffet, og er helt usynlige fra retsiden.
Ulddug kaldes også hestehårscanvas – på engelsk hair-canvas. Oprindeligt blev der nemlig spundet hestehår (eller hår fra geder eller køer) ind i stoffets skudtråd. Dyrehår er stift og giver en sprød, næsten springende stofoverflade. Samtidig er dyrehårene bløde og bøjelige nok til at være behagelige at have på. Ulddug findes med varierende indhold af bomuld, uld, kunststof og dyrehår. Et højt indhold af uld gør ulddugen blød og let at forme med damp. Ulden gør også det færdige stykke tøj varmere. Et højt indhold af dyrehår øger ulddugens evne til at holde faconen, og modvirker krøl. Samtidig vil dyrehårene hænge bedre sammen med yderstoffet, så de to lag stof virker som ét. Et højt indhold af kunststof er med til at holde materialeprisen nede.
Ulddug bruges traditionelt som understøttende indermateriale i skræddersyede blazere og jakker. Skudtrådenes stive dyrehår er svære at bøje på den lange led. Derfor er ulddug svær at folde langs trådretningen (altså ægkant mod ægkant). Derimod er det nemt at folde ulddugen, så skudtrådens stive fibre ligger parallelt. (klippekant mod klippekant). Ulddug er altså stiv og nærmest fjedrende parallelt med trådretningen, og blødere på tværs af trådretningen. Det udnytter man i klassiske jakker til at sikre kravens facon og til at understøtte jakkens forstykke, så det ikke falder ind i kroppens hulrum, men holder sin faste facon uden at virke stiv.
Som udgangspunkt skal ulddugens trådretning følge stoffets trådretning.
Ulddugen må ikke vaskes, men skal renses. Det er sjældent et problem, da ulddug bruges i klassiske materialer, der heller ikke kan vaskes. Til gengæld kan du let presse og dampe din ulddug i facon til kraver, revers og lignende.
Har du ikke al sytid i verden, kan du bruge strygelærred til afstivning i stedet for ulddug.
Du kan læse mere om Ulddug, andre indlægsmaterialer og afstivning af jakker og blazere i Synoter Magasin nr. 4 om Couture Jakker og Synoter Magasin nr. 10 om Blazerjakker.
Inspiration
I Blogindlægget her kan du læse om at afstive indersiden af tøj med bla ulddug