Delbar lynlås – Sådan syr du en delbar lynlås

Delbar lynlås - sådan syr du en delbar lynlås

Delbar lynlås er helt genialt til jakker, hættetrøjer, fleecetrøjer, børnetøj, veste og…ja…sikkert også flere ting, jeg ikke lige kan komme på i skrivende stund.

Men hvordan er det nu lige, man syr sådan en delbar lynlås i tøjet? Især hvis man også gerne vil have for i tøjet – hvad gør man så?

Det spurgte Freja om inde i Skaberlyst’s Facebook gruppe for et par dage siden, og jeg er i skrivende stund i fuld gang med at lave videoer til ebogen om lynlåse, som er lige på trapperne, så denne uges fredags video kan ikke rigtig bruges på andet end at vise Freja og dig, hvordan man syr en delbar lynlås!

Delbar lynlås – Sådan gør du

Denne guide er taget fra ebogen Syteknikker – Lynlåse. Den er ikke helt færdig endnu, men hvis du vil have besked med det samme den er færdig og til salg i butikken, så klik her og skriv dig på maillisten.

UPDATE! Ebogen er blevet til en online workshop – den er færdig, og du kan læse mere og melde dig til HER.

Her får du guiden til at sy en delbar lynlås trin for trin. Og så er det bare i gang med at øve dig!

Delbar lynlås - sådan syr du en delbar lynlås

Delbar lynlås – trin 1

Åben lynlåsen helt og placer den ret mod ret på stoffet, så lynlås båndet flugter med kanten af sømrummet. Sæt de 2 dele af lynlåsen fast på hver deres stofstykke med knappenåle, der peger med spidsen mod toppen af lynlåsen.

Delbar lynlås – trin 2

Sy lynlåsen fast en side ad gangen. Syningen skal være ca. midt i lynlåsbåndet. Brug lynlåstrykfoden, så er det nemmere at komme til. Husk at fjerne nålene undervejs.

Delbar lynlås – trin 3

Når du kommer til selve  lynlås skyderen, så stop med at sy lidt inden, sæt nålen ned i stoffet og løft trykfoden. Nu kan du køre skyderen forbi nålen ind under trykfoden, og godt om på den anden side, inden du syr videre. På den måde kommer du ikke til at få en skæv søm af at styre udenom skyderen.

Delbar lynlås – trin 4

Hvis du vil have modellen vendt med for eller belægning, så kan det være en fordel at sy det på nu. Lad som om lynlåsen ikke er der, og sy belægningen på helt normalt. Pas dog på at få en jævn søm ned langs lynlåsen. Lynlåsen kommer til at ligge imellem de 2 stoflag.

Delbar lynlås – trin 5

Hvis du kan stryge på retten af stoffet, uden at det får pressemærker, så stryg forsigtigt stoffet væk fra lynlåsen, så du får en skarp søm. Brug evt. en presseklud imellem strygejernet og stoffet, for at beskytte begge dele. Pas på ikke at stryge på tænderne af lynlåsen. Hvis de er af plastik kan de smelte, og metal bliver meget varmt, så det kan du risikere at brænde dig på. Stryg både stoffet og foret/belægningen væk fra lynlåsens tænder.

Delbar lynlås – trin 6

Sy en pyntestikning fra toppen til bunden af lynlåsen. Du skal sy igennem alle 3 lag (stof, lynlåsbånd og belægning) på en gang. Jeg synes det er pænest, hvis pyntestikningen er placeret 5-7mm fra den søm, du har syet lynlåsen fast med, men det er lidt en smagssag. Lav evt. en syprøve, for at se, hvad der passer til dit stof og din model. Du kan også vælge at lave 2 parallelle pyntestikninger i hver side. Så skal den ene være 2mm fra sømmen, du har syet lynlåsen på med, og den anden 5-7mm længere væk. Gør det samme for begge sider af lynlåsen.

Delbar lynlås – trin 7

Sy til sidst oplægningen i bunden og evt. afslutningen i toppen, hvis den ikke er vendt med belægning. Hvordan du skal gøre dette, afhænger af din model.

Delbar lynlås - sådan syr du en delbar lynlås

Og helt som du måske allerede kender det fra mine online kurser, så er der naturligvis en video med til guiden, hvor du kan se de 7 trin i at sy en delbar lynlås udført i virkeligheden:

 Video – Sådan syr du en delbar lynlås

 

Som altid anbefaler jeg at du syr et par prøver i en stofrest, hvis det er første gang du prøver en ny teknik. Det gælder naturligvis også med en delbar lynlås. Syning er ikke noget man lærer af at læse om det – man lærer det først rigtigt, når det har været igennem hænderne et par gange. Så brug lidt tid på at lære teknikken at kende, inden du giver dig til at sy en delbar lynlås i tøjet, hvor det jo gerne skal se ud som om, du aldrig har lavet andet.

Delbar lynlås - sådan syr du en delbar lynlås

 

Vil du have besked direkte i din inbox, når lynlås ebogen, hvor denne guide til delbar lynlås er snuppet fra, er klar til download? Skriv dig på maillisten, så får du besked så hurtigt jeg kan trykke på “send” knappen, når ebogen er i butikken. Klik her for at skrive dig på maillisten.

UPDATE! Ebogen er udkommet som en online workshop. Få permanent adgang til mere end 20 forskellige syteknikker, der hænger sammen med at sy lynlåse i tøjet. KLIK HER for at læse mere og tilmelde dig workshoppen – du kan være i gang med at lære flere teknikker i stil med denne teknik til delbar lynlås om et par minutter.

 

0 thoughts on “Delbar lynlås – Sådan syr du en delbar lynlås

  1. Rigtig god guide. Men hvor er guiden til den usynlige lynlås blevet af? Jeg har kun fået set den første halvdel 3 gange, så mangler slutningen…

    1. Tak 🙂
      Den usynlige lynlås guide er såmænd stadig på bloggen: http://www.skaberlyst.dk/usynlig-lynlas-video-guide/

      Der er et søgefelt ude i siden, hvis der er andet du ikke kan finde 😉 Der er jo ved at være ret mange guides herinde, så det kan godt være lidt svært at finde rundt, hvis man skal kigge alle siderne igennem. Det er nemmere fx. at skrive “lynlås” i søgefeltet, så kommer der kun de artikler frem, hvor der står noget om lynlåse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *