Delbar lynlås – Sådan syr du en delbar lynlås

Oprindeligt blogindlæg fra marts 2014.
O
pdateret marts 2022.

 

Lynlåse findes i forskellige udgaver, hvoraf 4 af dem er særligt gode til tøj.

En af dem er en delbar lynlås.

En delbar lynlås er især god til jakker, hættetrøjer, fleecetrøjer, børnetøj, veste og…ja…sikkert også flere ting, jeg ikke lige kan komme på i skrivende stund.

Men hvordan er det nu, man syr sådan en delbar lynlås i tøjet?

Det får du en guide til her.

 

Delbar lynlås – Sådan gør du

Denne guide er taget fra onlinekurset Syteknikker – Lynlåse. Kurset indeholder 13 moduler med vejledninger til at sy lynlåse i dit tøj. I kurset bliver vejledningerne vist på video, som du kan se et eksempel på længere nede.

Sammen med videoen får du her også en skriftlig trin-for-trin guide. Den kan du støtte dig til, når du selv syr delbare lynlåse i dit tøj. Og så er der bare tilbage at øve dig til du mestrer teknikken.

 

 

Delbar lynlås – trin 1

Åben lynlåsen helt og placer den ret mod ret på stoffet, så lynlås båndet flugter med kanten af sømrummet. Sæt de 2 dele af lynlåsen fast på hver deres stofstykke med knappenåle, der peger med spidsen mod toppen af lynlåsen.

Delbar lynlås – trin 2

Sy lynlåsen fast en side ad gangen. Syningen skal være ca. midt i lynlåsbåndet. Brug lynlåstrykfoden, så er det nemmere at komme til. Husk at fjerne nålene undervejs.

Delbar lynlås – trin 3

Når du kommer til selve  lynlås skyderen, så stop med at sy lidt inden, sæt nålen ned i stoffet og løft trykfoden. Nu kan du køre skyderen forbi nålen ind under trykfoden, og godt om på den anden side, inden du syr videre. På den måde kommer du ikke til at få en skæv søm af at styre udenom skyderen.

Delbar lynlås – trin 4

Hvis du vil have modellen vendt med foer eller belægning, kan det være en fordel at sy det på nu. Lad som om lynlåsen ikke er der, og sy belægningen på helt normalt. Pas dog på at få en jævn søm ned langs lynlåsen. Lynlåsen kommer til at ligge imellem de 2 stoflag.

Delbar lynlås – trin 5

Hvis du kan sætte strygejernet på retten af stoffet, uden at det får pressemærker, så pres forsigtigt stoffet væk fra lynlåsen, så du får en skarp søm. Brug evt. en presseklud imellem strygejernet og stoffet, for at beskytte begge dele. Pas på ikke at presse på tænderne af lynlåsen. Hvis de er af plastik kan de smelte, og metal bliver meget varmt, så det kan du risikere at brænde dig på. Pres både stoffet og foret/belægningen væk fra lynlåsens tænder.

Delbar lynlås – trin 6

Sy en pyntestikning fra toppen til bunden af lynlåsen. Du skal sy igennem alle 3 lag (stof, lynlåsbånd og belægning) på en gang. Jeg synes det er pænest, hvis pyntestikningen er placeret 5-7mm fra den søm, du har syet lynlåsen fast med, men det er lidt en smagssag. Lav evt. en syprøve, for at se, hvad der passer til dit stof og din model. Du kan også vælge at lave 2 parallelle pyntestikninger i hver side. Så skal den ene være 2 mm fra sømmen, du har syet lynlåsen på med, og den anden 5-7mm længere væk. Gør det samme for begge sider af lynlåsen.

Delbar lynlås – trin 7

Sy til sidst oplægningen i bunden og evt. afslutningen i toppen, hvis den ikke er vendt med belægning. Hvordan du skal gøre dette, afhænger af din model.

 

 

 Video – Sådan syr du en delbar lynlås

En stor del af vores onlinekurser er videoer. Her kan du se hvordan teknikken udføres i praksis, hvilket gør det nemmere at få vendt det hele rigtigt, når du selv syr. Videoen herunder er fra onlinekurset Syteknikker – Lynlåse. I den kan du se, hvordan de 7 trin i guiden til at sy delbar lynlås i dit tøj, udføres i praksis.

 

 

 

Det er altid en god idé at sy et par prøver i en stofrest, hvis det er første gang du prøver en ny teknik. Det gælder naturligvis også med en delbar lynlås.

Syning er ikke noget, du lærer af at læse om det. Du lærer det først rigtigt, når det har været igennem hænderne et par gange. Så brug lidt tid på at lære teknikken at kende, inden du giver dig til at sy en delbar lynlås i tøjet, hvor det jo gerne skal se ud som om, du aldrig har lavet andet.

 

 

Onlinekurset, denne syteknik er snuppet fra, fungerer perfekt som opslagsværk over syteknikker til lynlåse.

Du kan lære mere om lynlåse i nogle af de andre artikler på bloggen:

Guide til usynlig lynlås

Inspiration til at lade lynlåsen være detaljen i dit tøj

Lynlås syet i hånden i sarte materialer

Afslut enden af lynlåsen med skråbånd

 

Det fulde onlinekursus kan du få adgang til her:

Syteknikker nr. 2 – Lynlåse

Læs også:

3 thoughts on “Delbar lynlås – Sådan syr du en delbar lynlås

 1. Jannie Petersen says:

  Rigtig god guide. Men hvor er guiden til den usynlige lynlås blevet af? Jeg har kun fået set den første halvdel 3 gange, så mangler slutningen…

  • Signe Eriksen says:

   Tak 🙂
   Den usynlige lynlås guide er såmænd stadig på bloggen: https://skaberlyst.dk/usynlig-lynlas-video-guide/

   Der er et søgefelt ude i siden, hvis der er andet du ikke kan finde 😉 Der er jo ved at være ret mange guides herinde, så det kan godt være lidt svært at finde rundt, hvis man skal kigge alle siderne igennem. Det er nemmere fx. at skrive “lynlås” i søgefeltet, så kommer der kun de artikler frem, hvor der står noget om lynlåse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap