Du behøver ikke finde dig i tøj, der sidder dårligt

I dag skal du møde Mette.

Mette går til syning hos Josephine mandag eftermiddag i vores hyggelige sylokaler på 2. sal. Det har hun gjort i 1½ år forud for dette interview, men inden da har Mette syet i mange flere år.

Syningen startede da Mette var barn. Hun lærte at sy af sin mor derhjemme, og i folkeskolen tog hun sit symaskinekørekort på en enkelt dag. Hun har altid godt kunnet lide at sy og har flair for det. Alligevel er det med at sy tøj til sig selv først kommet til at lykkes for alvor, efter Mette startede til syning hos Josephine.

Før syholdet har Mette med mellemrum prøvet at sy til sig selv efter købemønstre. Hun var træt af at tøjet i tøjbutikkerne ikke sad godt, selvom hun altid har været god til at gå efter det bedste, hun kunne finde. Men købemønstrene ”de sidder heller ikke godt, når man bare tager dem som de er og syr dem en til en”, fortæller Mette. ” Så derfor er det med tøj tit blevet pakket væk igen og så har jeg syet tasker eller bamser eller ting til børn, som er lidt mere tilgiveligt i forhold til størrelse”.

Men interessen har altid været der. Der manglede bare lige det sidste for at få det til at blive, som hun gerne ville have det.

 

Er ikke længere bange for at sy til sig selv

Efter Mette er begyndt til syning hos Josephine, er der sket en forandring med den måde, hun syr på. Før var det lidt skræmmende at købe stof og klippe i det og tage chancen, fortæller Mette. Hun understreger at det jo ikke altid er helt billigt at sy, og derfor er det lidt skræmmende bare at håbe på, at det bliver til noget. I dag er Mette ikke længere bange for at sy tøj til sig selv. ”Jeg har fået meget mere selvtillid”, siger hun og fortsætter ”det skal nok blive til noget. Det er ikke altid det bliver til det, som jeg havde tænkt til at starte med, men det skal nok blive fint”.

”Jeg har faktisk også lært at slappe lidt mere af i det; det skal ikke være perfekt”, siger Mette. Selvom hun i dag kan se fejlene i de første ting, hun syede, har hun ikke planer om at rette dem, for som hun siger: ”Nu ved jeg mere om hvordan man gør det rigtigt, men jeg synes faktisk det er ret hyggeligt at se, hvor langt jeg er nået med mit tøj”.

Da Mette besluttede sig for at tage fat på syning af tøj til sig selv igen, tænkte hun over om det skulle være online eller på et syhold hvor man mødes. ”Jeg vidste godt, at jeg lærer nemmest, hvis der er et menneske ved siden af, der kan fortælle mig det, i hvert fald til at starte med”, begrunder Mette sit valg af syholdet. Hun har også adgang til online sykurser, men hun er begyndt at sy på en anden måde nu, efter hun er startet på syholdet. ”Der har været nogle gange, hvor jeg har siddet og bokset med noget derhjemme, og så tænker jeg, jeg vender det lige med Josephine på mandag, og så finder vi svaret i stedet for, at jeg sidder og bruger mere tid på det. Det er fx hvis jeg ikke kan få det til at sidde, som jeg gerne vil have det. Måske er der er en anden teknik, jeg ikke vidste fandtes. Noget jeg ikke vidste, jeg ikke vidste.”

Og der har været noget næsten hver gang til syning, som Mette ikke vidste på forhånd, så hun har lært noget og er blevet dygtigere til at sy hver eneste gang, hun er mødt op til syning.

Det Mette har syet, som hun selv er mest glad for og stolt over, er hendes røde kjole. Det er den første kjole, Mette syede til sig selv, og den betyder noget ganske særligt for hende.

”Vi startede med at sy kjoler, som er fuldstændig udenfor min komfortzone, for de sad aldrig godt”, fortæller Mette. Hun har altid drømt om at have en rød kjole, men som hun siger ”den råber også bare ”her kommer jeg”, og det har jeg ikke haft selvtillid til, eller sådan et menneske er jeg generelt ikke”. Men den selvtillid har Mette fået på syholdet. Med hjælp fra Josephine har hun nemlig fået tilrettet sin kjole, så den sidder godt, og ”så bliver jeg bare glad for at have den på”, siger hun. ”Jeg troede aldrig, jeg skulle komme til at gå i kjoler, og nu vil jeg helst gå i de kjoler jeg har syet, fordi de sidder godt”, fortsætter hun.

Det næste, Mette har kastet sig over, er bukser, som hun er spændt på.

Men den røde kjole, den er hun især glad for.

 

 

Vil ikke længere finde sig i tøj, der sidder dårligt

Mette er stadig vild med at sy, men hun er blevet endnu mere glad for mønsterkonstruktion. Selvom det nogle gange tager lang tid at lave et symønster fra bunden, så synes Mette at hele processen med at tegne, klippe og klistre er super fed. ”Da du lærte mig at tegne et ærme, der passer til ærmegabet”, siger hun ”den matematik, det var sådan; blow my mind, fordi det var helt videnskabeligt, at det er sådan man gør. Matematikken fungerer. Det synes jeg er sjovt”.

Mette er også fascineret af tilretningen af tøjet. At man kan få tøj til at passe til alle former af mennesker. ”Jeg kan ikke lade være med at kigge på mennesker nu, inklusiv min familie, som har alle mulige former, og tænke, uuh du har en lidt større bagdel end mig, hvordan skulle man rette det til for at det sad godt på dig, og du har større arme – eller mindre, og hvordan skulle man – altså, jeg har lyst til at lave tøj til alle mennesker”, siger Mette.

Indtil videre har hun dog ikke planer om at sy til andre, selvom det kunne være sjovt. Hun håber, hun får overskud til det på et tidspunkt, men ”nu har jeg 117 ting at lave til mig selv først og fremmest”, siger hun.

Efter at være startet til syning har Mette fået lyst til at gå i noget helt andet tøj end før. Men det der startede syrejsen denne gang, var faktisk et stykke tøj, man kun har på en gang. ”Det startede med at jeg skulle giftes og ud og prøve min brudekjole og fik den rettet til af en dejlig skrædder i Horsens”, fortæller Mette. Med tilretningen af brudekjolen fandt hun ud af, at man faktisk godt kan få tøj, der sidder godt. ”Tøj, der fremhæver de rigtige ting; der sidder i min naturlige talje og ikke den de putter i tøjet”, siger Mette om oplevelsen med brudekjolen. Det fik hende til at tænke over pasformen i det tøj, hun kunne købe og træffe en vigtig beslutning: ”Jeg gider ikke finde mig i det længere”.

Det var med den beslutsomhed i tankerne, at Mette tilmeldte sig syholdet. ”Det er den bedste beslutning jeg har taget i 2 år – mindst – hvis ikke længe før”, siger Mette. ”Jeg synes det er en super fed hobby. Det giver bare så meget bedre selvtillid at gå i noget man selv synes sidder godt og man selv har lavet”.

Mette kan se den samme forandring hos sine medkursister og nyder når nye på holdet tager tøj på, de selv har syet, og siger ”nu kan jeg mærke, hvad du siger”. For man kan nemlig først og fremmest mærke forskellen på købetøj og tøj, man selv har syet. ”Man bliver lige 2 centimeter højere og lige lidt mere glad for at vise det frem, og det det betyder noget”, siger Mette. Den forandring kender hun fra sig selv, og hun synes det er fedt også at se den hos de andre på syholdet.

”Man kan lave alle mulige ting online nu om dage, og du kan også komme rigtig, rigtig langt, men der er jo bare noget med hyggen og noget med sparring”, siger Mette om fordelene ved at være på et syhold fremfor at sy selv derhjemme. ”Man har mulighed for at få forklaret det på en anden måde til syning, hvis man ikke lige forstår den måde, der er beskrevet i en tekst”. En anden fordel er at man er flere på samme hold, der arbejder med forskellige projekter og derfor bliver undervist i forskellige teknikker. ”Der er også andre, der har udfordringer, og så kan man høre med hvad de får at vide”, siger Mette. ”Så kan det godt være, at det ikke lige passer til det projekt, man selv sidder med, men det er godt at få tingene gentaget. Der er én, den ene dag, der spørger om det, så er der én en anden gang, og så har man lige pludselig fået det 3 gange hen over et halvt år, så begynder det at sidde fast”.

Og syningen sidder i den grad fast hos Mette. Se bare hendes smukke, røde kjole, som altså er et af hendes første syprojekter på syholdet.

Hvis du heller ikke længere vil finde dig i tøj, der ikke sidder godt, så kan du gøre som Mette og gå til syning hos Josephine. Du finder de aktuelle syhold med Josephine her:

Opdatering: Vi afholder ikke længere live kurser

 

 

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap