Der findes to typer synørder:
Dem, der syr først og forstår hvorfor og hvordan bagefter.
Og dem, der helst vil forstå hvorfor og hvordan, før de syr.
Jeg er helt klart i den første gruppe. Hvis der er en udfordring i en syrækkefølge, et design eller en syteknik, jeg ikke forstår, så sætter jeg mig ved symaskinen med en stofrest eller en prøvemodel og syr, indtil jeg har en løsning, der virker.
Men jeg ved at mange af jer, der følger med her, tilhører den anden gruppe. Den gruppe, der gerne vil forstå hvordan teknikken fungerer, før symaskinen tændes.
Tilhører du den gruppe, så er denne guide især til dig.
Under research til tidligere onlinekurser fandt vi nemlig ud af, at mange er i tvivl om hvordan man starter og stopper en rund søm på overlockeren. Den tvivl har holdt alt for mange synørder fra at bruge deres overlocker optimalt i syprocessen, og sådan skal det ikke være. Derfor får du herunder en guide til at starte og stoppe en rund søm på en overlocker, så al tvivl kan fejes af banen og du trygt kan sy videre.
Hvad er en rund søm?
Inden vi kommer til løsningen, så lad os lige være enige om hvad en rund søm er. En rund søm er en søm, der ikke starter i den ene ende af stoffet og stopper i den anden ende, men i stedet fortsætter rundt i en cirkel.
Den type sømme findes flere steder i tøjet. Her er et par eksempler:
* I bunden af ærmegab
* I bunden af næsten alt tøj (oplægningen)
* I en rund halsudskæring. Men faktisk også i en bådhals, en U-hals og mange andre halsudskæringer.
* I taljen i et par bukser eller en nederdel, hvis der er en løbegang og derfor ikke en åbning til lynlås.
I videoen længere nede kan du se, hvordan du syr en ribkant i ærmet på en sweatshirt. Det er samme teknik i forhold til at starte og stoppe sømmen på overlockeren, uanset om det er en ribkant, en krave, en oplægning der foldes om mod vrangen eller noget helt fjerde. Er sømmen helt rund uden et tydeligt start- og stoppunkt, så starter og stopper du overlocksømmen på den måde, du kan se i videoen længere nede.
5 trins guide til at starte og stoppe en rund søm på overlocker
Den metode, du kan se i videoen herunder, er den vi bruger på syværkstedet. Hvis du vender vrangen ud på købetøj vil du ofte kunne se at metoden også bruges i industrien. Det er der en god grund til: den er hurtig og effektiv. Vi har dog en lille tilføjelse til hvordan du kan hæfte trådenderne fra overlocksømmen, som der ikke er tid til i industrien. Det er et lille trick, der ikke tager ret lang tid, men til gengæld er effektivt og ganske pænt.
RUND SØM PÅ OVERLOCKER – TRIN 1
Inden du syr, lægger du stoflagene sammen så de flugter i kanten. Er det oplægningen i bunden af fx en nederdel eller et par bukser vil det kun være et enkelt stoflag, der skal overlockes. Er det derimod en ribkant, der syes i et ærmegab som i videoen længere nede, vil det være 3 stoflag, du skal have til at passe sammen. Er der sømme, der skal passe sammen som fx i en ribkant og et ærmegab, lægger du dem helt op til hinanden med sømrummet til hver sin side.
RUND SØM PÅ OVERLOCKER – TRIN 2
Drej hjulet på siden af overlockeren baglæns, så nålene går op, og løft trykfoden. Det løsner knuden på overlocksømmen, når du drejer hjulet baglæns, og det giver dig mulighed for at lægge stoffet helt ind under trykfoden. Læg stoffet ind under trykfoden så de sømme, der skal passe sammen i stoffet, ligger lidt foran trykfoden. Sænk trykfoden og sy et par centimeter hen over sømmene. Sørg for at nålene er nede i stoffet ved at dreje hjulet fremad, hvis nålene ikke stoppede nede i stoffet, da du slap fodpedalen.
RUND SØM PÅ OVERLOCKER – TRIN 3
Tag nu fat i alle stoflagene igen og juster den næste del af sømmen, så alle sømrum flugter med hinanden. Sy derefter lidt ad gangen, så du hele tiden kan følge med og justere stoflagene undervejs. Er det en ribkant, du syr i en større åbning som fx i bunden af ærmet i videoen, skal du sørge for at ribkanten strækkes ensartet hele vejen rundt i åbningen. Er kanten og yderstoffet lige lange, som fx kraven og halsudskæringen i min sweatshirt, skal du sørge for at du ikke får trukket i nogle af stoflagene undervejs.
Når du syr på overlockeren er det en god ide at lade kniven skære 1-2mm af stofkanten for at få en helt skarp og ensartet søm.
RUND SØM PÅ OVERLOCKER – TRIN 4
Når du når startpunktet fortsætter du med at sy til du er ca 3-4 cm forbi startpunktet. Overlocksømmen skal altså fortsætte henover sig selv et lille stykke. Når du er sikker på at du er forbi starten af sømmen, syr du ud over kanten og fortsætter med at sy lidt, så der dannes en kæde af sting bag trykfoden.
RUND SØM PÅ OVERLOCKER – TRIN 5
Du kan hæfte overlocksømmen på flere forskellige måder.
Den langsomme måde er at klippe trådkæden lidt lang og derefter tråde den ind i sømrummet med en stoppenål.
Den hurtige metode er mindst lige så pæn og holdbar. Her klipper du trådenderne af ca. 1 cm fra stofkanten og trækker ganske let i de løse trådender en ad gangen. Det får trådene til at danne en knude helt tæt på stofkanten. Du behøver kun trække i de 2 gribertråde, og du skal kun trække til knuden er ved stofkanten. Trækker du for voldsomt, får du trukket sømrummet sammen til en lille knold, og det er ikke så pænt. Når du har trukket trådenderne ind til en lille knude, kan du klipper de overskydende trådender af helt ind til knuden.
Det var det.
Nu er din søm syet og hæftet, og du kan gå videre til den næste runde søm, som du syr på samme måde.
Se hvordan du syr en rund søm på overlocker i videoen herunder.
Vises videoen ikke på skærmen, kan du se den på vores Youtube kanal her: https://youtu.be/3JwQB4f9AHk
Sy sweatshirts med os
Sweatshirten, jeg har på her på billederne og i videoen, er lavet efter vejledning i Synoter Magasin nr. 5 – Sweatshirts med et twist.
Sammen med onlinemagasinet får du et PDF symønster til en sweatshirt og i magasinet lærer du at lave det ene mønster om til yderligere 14 forskellige sweatshirts. Den model, jeg har syet, er design 14 fra magasinet. Jeg har lavet en enkelt ændring og forhøjet kraven, så den får flere draperinger, når den falder ned og folder sig sammen. For at få plads til det ekstra stof i kraven har jeg udringet halsudskæringen 1,5 cm på skulderen både for og bag, så halsåbningen bliver lidt større.
I onlinemagasinet fra Synoter Studio bliver du guidet igennem mønsterkonstruktionen til sweatshirts og du får masser af syteknikker til inspiration, når du skal sy dine egne sweatshirts. Du kan sy magasinets designs som de er, eller du kan gøre som jeg og tilføje dine helt egne små ændringer til designet, så modellerne kommer til at passe perfekt ind i netop din garderobe.
Du kan få adgang til Synoter magasin nr. 5 og sy sweatshirts med os her:
Mønsterinfo: Design nr. 14 fra Synoter magasin nr. 5, med lidt ændringer (se længere oppe).
Stofinfo: Autumn Leaf Isoli fra The Fabric Lounge.
Oprindeligt blogindlæg fra december 2015.
Opdateret januar 2022.