Guide til at starte og stoppe en rund søm på overlocker

Under mit arbejde med online kurset Syteknikker No.3 – Overlocker, er jeg blevet opmærksom på mange af de små irritationsmomenter og finurligheder, der forhindrer dig (eller i hvert fald mange, der har en overlocker stående i skabet) i at bruge den til alt det, den kan.

En af de ting, der er dukket op flere gange i min research – hvor jeg bl.a. har spurgt mere end 100 af jer, der syr på overlocker om hvad der driller – er hvordan man mon starter og stopper en overlock søm rigtigt, hvis det er en rund søm uden ende.

Sådan en søm har man fx. når man syr ribkanter i tøjet.

Og når man overlocker kanten i en oplægning inden den bliver lagt op.

Eller syr en løbegang i taljen i en nederdel eller et par leggins.

sy en rund søm på overlocker

Der er flere der undrer sig over, om det mon kan være rigtigt at sømmen kommer til at lappe over hinanden, der hvor man starter og stopper?

Og om man bare skal starte skråt på sømmen, eller om der er et trick?

Der er faktisk andre måder at starte og slutte en overlock søm på. Men for at det skal kategoriseres som et trick i min bog, skal det enten være væsentligt pænere eller væsentligt hurtigere og nemmere. Og sådan et trick har jeg ikke fundet endnu til runde sømme på overlockeren.

Så du får den “gode gamle” metode. Den slår aldrig fejl, hvis man bruger den rigtigt.

3 trins guide til at starte og stoppe en rund søm på overlocker

Metoden her er den der bruges i industrien, og hvis de må, så må du også. Det er også den metode jeg bruger, og den eneste jeg er blevet undervist i her i Danmark. Så her gælder den i hvert fald.

RUND SØM PÅ OVERLOCKER – TRIN 1

Start med at lægge de 2 (eller 3 hvis det er en ribkant eller løbegang) stoflag ret mod ret, og sørg for at kanterne flugter.  Sy ind fra kanten, så du kommer lidt skråt på stoffet, og ret op så snart du kan komme til det, så du ikke får skåret ind i stoffet med kniven.

sy en rund søm på overlocker

 

RUND SØM PÅ OVERLOCKER – TRIN 2

Sy sømmen hele vejen rundt, hvor du skærer 1-2mm af stofkanten med kniven, for at få en helt skarp og ensartet søm.

sy en rund søm på overlocker

 

RUND SØM PÅ OVERLOCKER – TRIN 3

Når du når startpunktet skal du sy ind over starten af sømmen, så nåletrådene syr ind over deres gamle sting.  Så er sømmen hæftet, og du kan dreje stoffet ud til venstre side, og sy ud over kanten. Trådkæden fra starten af sømmen klipper du af, når du syr forbi, så til sidst har du kun den afsluttende trådkæde at hæfte og klippe af.

Du må godt lade enderne på sømmen lappe lidt mere ind over hinanden, end jeg har gjort her.

sy en rund søm på overlocker

 

Se, det var nemt ikke? Det var garanteret sådan du gjorde allerede. Nu ved du at det er rigtigt. Ikke nødvendigvis den eneste rigtige og brugbare metode, men i hvert fald rigtigt.

Du kan se hvordan jeg gør i videoen her, som er fra online kurset Syteknikker No.3 – Overlocker.

 

Vil du gerne have adgang til hele online kurset om syning på overlocker? Det kan jeg skam godt forstå. Der er nemlig mange flere syteknikker og sømme, overlockeren kan bruges til. Du kan lære at sy de forskellige sømme OG at vælge den RIGTIGE søm til dit syprojekt i kurset. Det hele foregår online hjemme hos dig selv. Der er ikke noget bestemt tidspunkt du skal være klar på – og du mister ikke adgangen til kurset igen, når du først er “lukket ind” i det online rum, kurset bor i.

Læs mere om kurset “Syteknikker No. 3 – Overlocker” HER <<

eller

Spring kursusbeskrivelsen over og kom i gang med det samme HER <<

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap