Nogen elsker dem.
Andre hader dem.
Og der er helt sikkert også nogen, der elsker at hade dem.
Det er pufærmer, vi snakker om her.
Pufærmer er en af de mere alsidige ændringer, du kan lave i dine symønstre.
De kan være voluminøse og ekstreme ærmer, der tiltrækker al opmærksomheden.
Men de kan også være helt diskrete, og bare akkurat tilføje lidt ekstra detalje og liv til tøjet.
I Synoter magasin nr. 2, der er udkommet som en del af vores online medlemsklub, Synoter Studio, har vi designet og syet en del pufærmer.
Ærmerne har forskellig længde, forskellig vidde og ikke mindst forskellige udtryk.
I blogindlægget her kan du læse lidt mere om, hvad symønstrene til pufærmer har til fælles, og hvordan de adskiller sig fra hinanden.
Ekstra vidde i mønsteret
Pufærmer laves ved, at man lægger mere vidde ind i en mønsterdel, som efterfølgende samles i rynk, der hvor mønsteret er lavet større.
De forskellige varianter af pufærmet kan laves ud fra det samme mønster. Ærmets endelige form og udtryk afhænger af, hvordan vidden tilføjes, og hvor meget vidde, der lægges ind i mønsteret.
Når du skal konstruere et symønster til et pufærmer, kan du helt overordnet lægge vidde ind i mønsteret på tre forskellige måder:
1. Vidden kan lægges til i bunden af ærmet:
2. Vidden kan lægges til i kuplen:
3. Vidden kan lægges til begge steder på en gang:
Du kan se på tegningerne, hvordan princippet fungerer.
Om dine færdige mønsterdele kommer til at se præcis sådan ud, afhænger af hvor lange ærmer, du arbejder med, hvor mange opklipslinjer, du laver, og hvor meget vidde, du spreder ind i mønsteret.
Forskellige typer pufærmer
I Synoter magasin nr. 2 – Vintageinspirerede Bluser, kan du se, hvordan du trin for trin ændrer dit ærmemønster til forskellige former for pufærmer.
Her kan du se, hvordan de forskellige variationer af teknikkerne, kommer til at se ud i færdige ærmer.
Du kan vælge at lave et klassisk pufærme, hvor alt puffet sidder på skulderen, mens det er forholdsvis tæt i bunden. På billedet her har ærmet 3/4 længde, men teknikken bruges på samme måde i korte og lange ærmer.
Puffet holdes på plads af sømmen, hvor ærmet er syet i ærmegabet. Resultatet bliver bedst, hvis du ikke lader rynken fortsætte for langt ned ad ærmekuplen.
Du finder en vejledning til denne type pufærme i design 7 på s. 65 i Synoter magasin nr. 2.
Du kan også gøre det omvendte og lægge vidde til i bunden af ærmet. Så kaldes ærmet også et bishopærme. Her er der brug for en manchet i bunden af ærmet, til at holde rynkerne inde på plads, så ærmet kan danne puffet.
Du kan se, hvordan du laver mønster til et bishop ærme i Synoter magasin nr. 2 under design 10 på s. 85.
Den sidste metode til at lave pufærmer har vi brugt (og varieret) på flere ærmer i magasinet. Her lægges der vidde ind i hele ærmets længde.
Du kan lægge lige meget vidde ind i hele længden. Det har vi gjort i ærmet på Monikas bluse herunder, som er design 9 i magasinet. Dette ærme er lavet som tegning 3 længere oppe i dette blogindlæg, hvor der er lagt lige meget vidde ind i top og bund af ærmet.
Blusen er syet i en let og tynd viscose, som gør det muligt med ekstrem meget vidde i ærmet, uden at det står alt for meget ud til alle sider. Blusen er syet i str. 44, og du kan se den i bevægelse i videoen længere nede.
Du kan også vælge at fordele vidden uens, ved enten at lægge mere vidde ind forneden eller foroven i ærmet. I praksis bliver det forskellige blandinger af de teknikker, der er tegnet ovenfor.
Det har vi også leget med i magasinet, hvor vi i Katyas bluse i design nr. 6 har lagt mere vidde i kuplen end i bunden af ærmet.
Mere eller mindre volumen
Der er forskellige teknikker til at få puffet til at stå flot op fra skulderen eller bluse flot i bunden af ærmet. Dem kan du se i magasinet, hvor der, udover trin-for-trin teknikkkerne, også er en artikel om de vigtigste detaljer i pufærmer.
Men de færdige ærmer afhænger i høj grad også af stofvalget.
Syr du i blødt stof, skal der meget mere rynk og puf til, før det ser voldsomt ud. Det bløde stof vil falde ind til kroppen, og puffet fylder ikke helt så meget.
I mere stift stof, derimod, vil puffet stå af sig selv. Ærmet vil se mere fyldigt ud, og være et mere tydeligt pufærme.
Du kan se et eksempel med det korte pufærme herunder. Det er syet efter præcis samme mønster som ærmerne i Katyas stribede bluse herover. Det har vi gjort, for at du kan se, at det ikke kun er ærmemønsterets form, som betyder noget for det færdige udtryk. Dit valg af stof, er i høj grad afgørende for pufærmets udtryk, i det færdige tøj.
Du kan altså skrue op og ned for volumen, puf og vidde dels i din konstruktion af ærmet, men i høj grad også gennem dit valg af stof.
På den måde kan du variere og lege med alt fra store, voluminøse pufærmer, til mere diskrete puf-designs.
Du kan se de forskellige pufærmer i videoen her:
Trin for trin vejledninger til pufærmer
Du lærer at lave symønstre til de forskellige pufærmer, du har set i blogindlægget her, i Synoter magasin nr. 2. I magasinet lærer du også mange andre teknikker, så du kan lave symønstre til i alt 15 forskellige vintageinspirerede bluser.
Du behøver ikke at have et grundmønster, for at kunne lave pufærmer. Alt du har brug for, er et ærmemønster der passer dig og passer til den bluse (eller kjole), du vil have pufærmer i.
Med magasinet får du et symønster til en basisbluse i str. 32-48, som er udgangspunkt for alle 15 designs i magasinet. Og har du allerede et grundmønster, der passer dig, får du også en video, hvor du kan se, hvordan du laver basisdesignet ud fra dit grundmønster. Så behøver du ikke tilrette forfra, men kan lave de 15 designs ud fra dit eget grundmønster.
Synoter magasinet er en del af vores online medlemsklub Synoter Studio. Som medlem af klubben får du hver måned et nyt tema, som går i dybden med vigtige emner indenfor mønsterkonstruktion, design og tilretning. 4 gange om året er indholdet i klubben et online magasin med tilhørende symønster.
Magasinerne kan også købes enkeltvis, hvis du ikke er interesseret i alle de ekstra ting i klubben, som fx videoguides til basisteknikker indenfor mønsterkonstruktion, månedlige live-udsendelser på youtube (kun for medlemmer), og voskende opslagsværk med tilretning og avancerede syteknikker.
Synoter magasin nr. 2 – Vintageinspirerede Bluser kan du købe her<<
Hvis du vil nørde mere med os, er du også hjertelig velkommen som medlem i vores online medlemsklub Synoter Studio. Du kan læse mere om, hvordan det foregår, og hvad du får som medlem på denne side<<
Mønsterinfo: Bluserne er syet efter mønstre, du finder vejledninger til i Synoter magasin nr. 2 – Vintageinspirerede Bluser.
Stofinfo: Det stribede stof er fra Citystoffer i Aarhus og det orange er fra Metermeter, også i Aarhus. Begge har webshops, du kan bruge, hvis du ikke kommer forbi Aarhus.
Foto: Modelfotos af Monika og Katya er taget af Bibi Berge. www.bibiberge.dk
Mange tak for info/inspiration. Din bluse er flot til dig – ligeså farven.
Hej Dorte
Tusind tak <3 Jeg er også ret pjattet med den 🙂 Det er nu ikke min - den er syet til en model til magasinet, og er lidt til den store side til mig, især når jeg bevæger mig mere rundt end jeg gør i videoen. Men jeg skal have syet mig en i min egen størrelse.
Venlig hilsen
Signe / Skaberlyst
Hej Skaberlyst ???? Dejlig gennemgang af pufærmer, er det med vilje I ikke har taget et højt pufærme med i oversigten? Jeg syntes jeg ser ærmer hvor kuplen er forhøjet en del, i modebilledet lige nu? Jeg elsker pufærmer, forstår slet ikke dem som hellere vil undværer ☺️ Go’ sommer, hilsen Tanja
Hej Tanja
De tre metoder til pufærmer, vi har med, er de tre gund-teknikker. Man kan overdrive dem mere eller mindre, og dermed få skabt forskellige udtryk i pufærmet ved at tilføje en lille smule ekstra stof eller en masse ekstra. Et højt pufærme kommer ved at tilføje mere vidde og mere højde i kuplen. Så teknikken er der – det er blot et spørgsmål om, hvor meget ekstra du tilføjer.
Venlig hilsen
Signe / Skaberlyst
Hej jeg har en anorak som er for lang på ærmerne ,kan du sige mig hvordan jeg lægger dem op .Den er med for og Velcro luk ,hvordan ordner jeg det ,på forhånd tak ,
Mvh Jette Günther
6780 Skærbæk
gulfi56@gmail.com
Hej Jette
Det kan jeg ikke svare på uden at se anorakken og hvordan den er syet. Det lyder som om der er flere ting, der skal tages højde for med netop den anorak. Du er velkommen til at tilmelde dig et af vores sykurser og få hjælp til at lægge den op fra en af vores dygtige undervisere. Ellers ville jeg nok tage den forbi en skrædder, der udfører reparationer og forandringer.
Venlig hilsen
Signe / Skaberlyst