30-wears challenge – hvor meget bruger du egentlig dit tøj?

Jeg har for nyligt læst om The 30 Wears Challenge.

I et blogindlæg fra 2017….jeg er muligvis lidt bagud, men konceptet er desværre stadig højaktuelt, i og med at modebranchen stadig overproducerer og vi som forbrugere stadig overforbruger.

Udfordringen går ud på at man, når man overvejer at købe et nyt stykke tøj, skal spørge sig selv, om man vil komme til at bruge det 30 gange.

Tanken er, at man så kommer til at købe færre stykker tøj, som til gengæld er i bedre kvalitet og passer bedre til den, man er. Og som man bruger markant mere, end hvis man ikke får tænkt over, hvad man køber.

Det er helt essentielt, at vi gør en markant indsats de næste mange år, for at forbruge langt færre stykker tøj og færre meter stof. Det er der bred enighed om blandt folk, der beskæftiger sig med bæredygtighed i modebranchen.

Herhjemme snakker blandt andet Bedre Mode og Tekstilrevolutionen om at vi skal bruge vores tøj i meget længere tid.

Internationalt er blandt andet Union of Concerned Researchers in Fashion og The Sustainable Angle fortalere for et skift i modebranchen. Business as usual er ganske enkelt ikke godt nok. Modebranchen, som den er i dag, bruger alt for mange ressourcer.

Blogindlægget spøgte i mine tanker et par dage. Og mens jeg gik rundt og prøvde at gætte på, hvor mange gange, jeg egentlig bruger mit tøj, gik det op for mig, at jeg er nødt til at dokumentere det.

Jeg har en idé om, at jeg bruger mit tøj meget mere end 30 gange. Men jeg ved det faktisk ikke. Noget tøj gør jeg helt sikkert. Men der er også noget, hvor jeg er i tvivl om, hvor meget det egentlig bliver brugt.

Så det næste år – fra 1. marts 2021 til 28 februar 2022 – vil jeg gøre mit absolut bedste for at huske at tage et billede af mig selv hver dag. På den måde kan jeg følge med i, hvor meget jeg egentlig bruger mit tøj.

De første 3 dage har jeg haft de her sæt tøj på. Tøjet har været i mit skab længe, og er allerede blevet brugt mange gange. Det bliver spændende at se, hvor mange gange det kommer på i løbet af det næste år. Og om jeg kommer til at gå med flagermusærmer og pencilskirts hele året…det er bestemt ikke med vilje at det er samme silhuet på de første 3 outfits.

30 wears challenge

 

Formålet med dette eksperiment er udelukkende at blive klogere på, hvor meget jeg rent faktisk bruger mit tøj. At få en fornemmelse af, hvor meget 30 ganges brug egentlig er i hverdagen.

Blogindlægget her kommer til at fungere som en opsamling på projektet. Det er planen at lave en status hver 3. måned, og se hvilket tøj, jeg bruger mest – og mindst. Jeg forventer, at det også vil give nogle indsigter omkring hvilke typer tøj, det giver mest mening for mig at sy mere af i fremtiden, når det jeg har, ikke længere kan hænge sammen.

I The 30 Wears Challenge har jeg ikke fundet et tidsperspektiv på, om de 30 ganges brug er over hele tøjets levetid eller om det er om året eller noget andet. Nu har jeg sat mit eget eksperiment til at løbe et år i første omgang.

Jeg vil bestræbe mig på at dele dagens outfit i stories på Instagram, vel vidende at der vil være dage i løbet af året, hvor jeg glemmer det.

Hvis du vil følge med, så sker det her <<

 

30 wears challenge

Læs også:

8 tanker om “30-wears challenge – hvor meget bruger du egentlig dit tøj?

 1. Norma Hornung siger:

  Hej Signe. Det er et ambitiøst projekt, du har gang i, men garanteret lærerigt.
  Selv er jeg begyndt at notere, hvad jeg bruger, både for at se forskellige kombinationer og for at finde ud af, hvad jeg mangler (og hvad der skal til genbrug)
  Kærlig hilsen Norma

  • Signe Eriksen / Skaberlyst siger:

   God idé at notere også. Det ville jeg glemme lynhurtigt…. så jeg udnytter at jeg har alle jer at stå til regnskab for, hvis jeg glemmer at poste billeder 😉 Jeg regner også med at jeg kommer til at blive klogere på hvilke kombinationer, der er gode. Og måske også at lave nye kombinationer, fordi det kommer til at blive meget tydeligt, at jeg vælger de samme igen og igen.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. Inge Mlrkedahl siger:

  God ide. Festtøj må være undtaget. Jeg stiller også krav til køb eller syning af nyt tøj, at det skal passe til mindst fire eksisterende stykker tøj i min garderobe. Vi kender vist alle købet, der trækker andre køb med sig, fordi det ikke passer i farver eller silhuet eller materialer til det tøj, der allerede er i skabet.

 3. Lis Hjort siger:

  Det bliver spændende at følge med i.
  Glæder mig til at se og læse om det. Jeg ville også gerne gøre det, men det er et kæmpe job og mit tøj er altså blevet lidt stort her på det sidste. Så jeg er igang med at planlægge og sy nyt tøj til mig.
  Til gengæld genbruger jeg mit gamle tøj. Sprætter op og lægger ind til stout stoffet. Så kan jeg lave prøvemodel nummer 2 af det.

  • Signe Eriksen / Skaberlyst siger:

   Fantastisk at du på den måde kan bruge dit gamle tøj til nye prøvemodeller, Lis 😀 Og hvem ved – måske nogle af dem endda kan bruges som nyt tøj 🙂
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 4. Lis siger:

  dit indlæg satte lidt tanker i gang ved mig, for hvorfor skal jeg partout, trisse rundt i arbejdstøj med firmalogo på fridage bare fordi det føles rart? når en velsiddende nederdel med en pæn t-shirt til sidder lige så behagligt og gør at man ser godt ud, modsat i arbejdstøj hvor bukserne hverken er høj eller lavtajlede, men sidder lige der under muffintoppen og fremhæver den særligt hvis man har for vane at stoppe T-shirten ned i bukserne for at den ikke skal kravle op under jakken.

  i øvrigt er dine mode/påklædnings tips mere brugbare end de fleste modeblades for du skriver mere om hvorfor tøjet indimellem sidder som røv og nøgler på en selv om man er slank og bruger en almindelig str. 38 i tøj, end hvad man skal klæde sig i.

  • Signe Eriksen / Skaberlyst siger:

   Dejligt at sætte nogle tanker i gang 🙂 Jeg er helt enig – hvorfor dog gå i grimt logo-tøj når den pæne, hjemmesyede version er mindst lige så behagelig.
   Og tak for rosen. Måske, det er fordi, det her ikke er en modeblog. Jeg har ingen interesse i at sælge jer en masse forskelligt tøj, I aldrig får brugt, og derfor behøver jeg slet ikke gå op i, hvad der er moderne lige nu. Det er en stor befrielse – jeg bliver selv helt bims bare ved tanken om, hvor hurtigt der kommer nye varer i tøjbutikkerne.

   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Copy link
Powered by Social Snap