30-wears challenge – hvor meget bruger du egentlig dit tøj?

Del 1 – 30 wears challenge starter her.

Jeg har for nyligt læst om The 30 Wears Challenge.

I et blogindlæg fra 2017….jeg er muligvis lidt bagud, men konceptet er desværre stadig højaktuelt, i og med at modebranchen stadig overproducerer og vi som forbrugere stadig overforbruger.

Udfordringen går ud på at man, når man overvejer at købe et nyt stykke tøj, skal spørge sig selv, om man vil komme til at bruge det 30 gange.

Tanken er, at man så kommer til at købe færre stykker tøj, som til gengæld er i bedre kvalitet og passer bedre til den, man er. Og som man bruger markant mere, end hvis man ikke får tænkt over, hvad man køber.

Det er helt essentielt, at vi gør en markant indsats de næste mange år, for at forbruge langt færre stykker tøj og færre meter stof. Det er der bred enighed om blandt folk, der beskæftiger sig med bæredygtighed i modebranchen.

Herhjemme snakker blandt andet Bedre Mode og Tekstilrevolutionen om at vi skal bruge vores tøj i meget længere tid.

Internationalt er blandt andet Union of Concerned Researchers in Fashion og The Sustainable Angle fortalere for et skift i modebranchen. Business as usual er ganske enkelt ikke godt nok. Modebranchen, som den er i dag, bruger alt for mange ressourcer.

Blogindlægget spøgte i mine tanker et par dage. Og mens jeg gik rundt og prøvde at gætte på, hvor mange gange, jeg egentlig bruger mit tøj, gik det op for mig, at jeg er nødt til at dokumentere det.

Jeg har en idé om, at jeg bruger mit tøj meget mere end 30 gange. Men jeg ved det faktisk ikke. Noget tøj gør jeg helt sikkert. Men der er også noget, hvor jeg er i tvivl om, hvor meget det egentlig bliver brugt.

Så det næste år – fra 1. marts 2021 til 28 februar 2022 – vil jeg gøre mit absolut bedste for at huske at tage et billede af mig selv hver dag. På den måde kan jeg følge med i, hvor meget jeg egentlig bruger mit tøj.

De første 3 dage har jeg haft de her sæt tøj på. Tøjet har været i mit skab længe, og er allerede blevet brugt mange gange. Det bliver spændende at se, hvor mange gange det kommer på i løbet af det næste år. Og om jeg kommer til at gå med flagermusærmer og pencilskirts hele året…det er bestemt ikke med vilje at det er samme silhuet på de første 3 outfits.

30 wears challenge

 

Formålet med dette eksperiment er udelukkende at blive klogere på, hvor meget jeg rent faktisk bruger mit tøj. At få en fornemmelse af, hvor meget 30 ganges brug egentlig er i hverdagen.

Blogindlægget her kommer til at fungere som en opsamling på projektet. Det er planen at lave en status hver 3. måned, og se hvilket tøj, jeg bruger mest – og mindst. Jeg forventer, at det også vil give nogle indsigter omkring hvilke typer tøj, det giver mest mening for mig at sy mere af i fremtiden, når det jeg har, ikke længere kan hænge sammen.

I The 30 Wears Challenge har jeg ikke fundet et tidsperspektiv på, om de 30 ganges brug er over hele tøjets levetid eller om det er om året eller noget andet. Nu har jeg sat mit eget eksperiment til at løbe et år i første omgang.

Jeg vil bestræbe mig på at dele dagens outfit i stories på Instagram, vel vidende at der vil være dage i løbet af året, hvor jeg glemmer det.

Hvis du vil følge med, så sker det her <<

 

30 wears challenge

 

 

Del 2 – De første 3 måneder

Ok, der er faktisk gået næsten fire måneder inden jeg får skrevet denne update. Men den kommer alligevel kun til at handle om de første 3 måneder af mit 30-wears challenge eksperiment.

Efter de første 3 måneder kan jeg konstatere, at jeg er meget glad for:

 • Rundskårne nederdele
 • Pencilskirts
 • Flagermusærmer

Nogle dage har jeg været rigtig glad for det tøj, jeg har fået sat sammen. Andre dage har jeg bare haft tøj på. Fordi, det skal man jo 😉 Før dette projekt har jeg nok haft flere af de dage, hvor jeg bare har haft tøj på. Det at vide, at jeg skal dele et billede med jer på Instagram hver eneste dag, har fået mig til at tænke mere over, hvilket tøj, jeg tager på om morgenen.

Det er godt, for det får mig til at vælge tøj, jeg har det meget bedre i. Tøj, der giver mig energi og lader mig op. Og får mig til at føle mig flot og godt tilpas.

En stemme inde i mig kommer indimllem frem og hvisker, at det er noget overfladisk pjat. Stemmen minder mig om den holdning, der oftest var omkring mig, da jeg var teenager og skulle finde mig selv og min plads i verden. At det med udseende ikke er vigtigt – det er det indre, der tæller.

Men den voksne udgave af mig tør godt sige højt, at den holdning er jeg på ingen måde enig i.

Jeg synes overhovedet ikke, det er overfladisk, at gå op i sit udseende.

Hvis man er indrettet sådan, at det æstetiske er vigtigt for, om man har det godt og føler sig tilrette i tilværelsen, så er udseendet alt andet end overfladisk. Det er tvært imod helt essentielt for, at man har overskud til at lave alle de ting, der for alvor tæller – der hvor man gør en vigtig forskel i verden ved at udføre det arbejde, man nu engang har ansvaret for, hvad det så end er.

Det ydre er en enorm støtte til det indre, hvis man formår at tage sig selv alvorligt og klæde sig, så tøjet passer til ens stil og livsstil.

Det er en svær opgave. Især for de af os, der i alt for mange år har svigtet den side af os selv, og bare haft tøj på. Fordi det skal man jo, trods alt.

Men det at tage et billede hver dag, har gjort opgaven lettere. Jeg får syn for sagen på en helt anden måde, end når jeg kigger i spejlet. De stillestående billeder er meget mere ubamhjertige end spejlbilledet, der bevæger sig og er levende og mere tilgivende. Bevares, nogle dage er det også lidt brutalt at få sine egne trætte øjne og halvdårlige farvekombinationer smidt op på fuld skærm. Men har man modet, så ligger der virkelig meget viden i de billeder.

I denne update vil jeg dele de bedste outfits fra de første 3 måneder med dig. De bedste efter min egen mening, altså. Dem, der får mig til at føle mig smuk og fuld af power.

De knap så gode outfits er der ikke grund til at bruge alt for meget energi på. Hjernen husker det, man giver den lov til at fokusere på, så jeg vil fokusere på det, der virker. Det, jeg gerne vil have mere af. Og forbedre endnu mere.

Der er især en nederdel, der går igen på de billeder, hvor jeg rigtig godt kan lide mit tøj. Jeg har længe beskrevet den som “yndlingsnederdel”. Og det er den virkelig. Nok den bedste nederdel, jeg nogensinde har haft. Den er syet i en polyesterblanding fra Citystoffer i Aarhus. Jeg købte af den første sending, de havde af den metervare, og den er genial. Der kom en sending mere, men der var kvaliteten desværre tyndere og ikke nær så flot.

Og hvis du studser over at det er polyester, og at jeg alligvel har købt stoffet og elsker nederdelen, så er den altså god nok. Selvom jeg generelt synes, at mængden af polyester, og plastik i det hele taget, skal reduceres markant, så er det altså nogle gange ganske fornuftigt. Den her nederdel har fx holdt sig flot både i overfladen og i farven i nu 6 år. Den havde helt sikkert ikke set så godt ud stadig, hvis den havde været lavet af bomuld. Det kan man se på det bomuldsskråbånd, den er lagt op med, som forlængst er falmet og ser nusset ud. Det gør heldigvis ikke så meget, da det sidder på indersiden.

Nogle af mine yndlings outfits med yndlingsnederdelen er de her:

yndlingsnederdel skaberlyst yndlingsnederdel skaberlyst yndlingsnederdel skaberlyst  yndlingsnederdel skaberlyst yndlingsnederdel skaberlyst

 

Et andet flittigt brugt snit er flagermusærmerne. Jeg har en del bluser og kjoler med flagermusærmer, og jeg bruger dem virkelig meget. Det er ikke de eneste bluser, jeg har det godt i. Men der er noget med draperingerne, som skabes i siden af tøjet, som jeg virkelig godt kan lide.

Et par af mine yndlings-styles med flagermusærmer er de her:

yndlingsnederdel skaberlyst yndlingsnederdel skaberlyst yndlingsnederdel skaberlyst yndlingsnederdel skaberlyst

 

Hvis jeg skal være helt ærlig (og det kan jeg jo lige så godt), så begyndte jeg ret hurtigt at synes, at min garderobe er lidt kedelig. Det er meget det samme, jeg har på igen og igen.

Det fede ved den konstatering er, at mit tøj virkelig er i god kvalitet. Meget af det er mindst 3 år gammelt, og det ser stadig godt nok ud til at blive brugt næsten hver uge. Det holder til en vægt der svinger +/- 3 kg og det meste af det egner sig til både sommer og vinter med få tilføjelser (uldundertrøjer og -strømpebukser om vinteren, fx).

Men jeg blev ærlig talt træt af at se på mig selv dag efter dag i de samme outfits.

Foråret har været hektisk, så jeg har ikke sådan rigtigt haft tid til at sy. Ikke helt fra bunden, i hvert fald. Så jeg har været i stakken med næsten færdige prøvemodeller og med modeller, jeg var blevet træt af, men som godt kunne syes om til noget brugbart.

Det har givet de her nye tilføjelser til garderoben:

1) Helt ny kjole med flagermusærmer. Det er en prøvemodel fra 2018, som kun manglede at få lavet halsudskæringen færdig og oplægning i ærmerne. Det er nu lavet, og den er allerede blevet en ny yndling.

2) Jerseykjolen i den hvide tencel med print har været et hit i garderoben de foregående 2 somre. Men jeg har tabt mig, og den fungerede ikke længere som kjole. Den var allerede syet ind et par gange, og nu var jeg bare træt af den. (Måske hjulpet lidt på vej af at “nogen” har lavet det klassiske vask-det-hvide-tøj-sammen-med-noget-rødt-så-det-får-et-lyserødt-skær trick med den…ups!). Nu er den reduceret til t-shirt, og det kommer til at give den en sommer eller 2 mere i brug.

3) Næsten samme historie har kjolen som den sort/hvide bluse kommer fra. Den fungerede et godt stykke tid, men så blev jeg træt af den som kjole. Det er egentlig en prøvemodel, men den blev så god, at jeg har brugt den ret meget. Desværre har stoffet ikke helt kunnet følge med, og den er lidt nusset at se på. Som bluse generer det mig ikke helt så meget som det gjorde i kjolen, og den har nu fået nyt liv sammen med nogle af mine også lidt glemte nederdele.

4) Denimnederdelen har hængt i min garderobe i rigtig mange år. Præcis hvornår jeg syede den, kan jeg faktisk ikke huske, men den er mere end 5 år gammel. Til gengæld har jeg ikke brugt den ret meget. Så den er en genfunden lille skat i garderoben, der nu bruges flittigt.

yndlingsnederdel skaberlyst yndlingsnederdel skaberlyst yndlingsnederdel skaberlyst yndlingsnederdel skaberlyst

Det er meget tilfredsstillende, når det gamle får nyt liv og kommer i brug igen. Og det er jo lige i projektets ånd, som netop går ud på at give tøjet et længere liv.

Jeg kan dog mærke at det stikker lidt i mig, at tøjet faktisk kan holde længere end den tid, jeg synes det er smart. Og at det dræner mig lidt for energi at hænge fast i de gamle styles, bare fordi de ikke er gået i stykker.

Så i den næste periode vil jeg tillade mig selv at opdatere min garderobe, så den kommer til at passe bedre til den stil, jeg gerne vil have. Om det byder på flere omsyninger, eller om nogle ting ryger helt ud af skabet, det vil tiden vise.

Du kan følge med på Instagram, hvor det lykkes mig at dele dagens outfit i en story næsten hver dag.

Eller du kan blive hængende her og vente på næste update, som ifølge planen kommer i starten af september.

Læs også:

10 thoughts on “30-wears challenge – hvor meget bruger du egentlig dit tøj?

 1. Norma Hornung says:

  Hej Signe. Det er et ambitiøst projekt, du har gang i, men garanteret lærerigt.
  Selv er jeg begyndt at notere, hvad jeg bruger, både for at se forskellige kombinationer og for at finde ud af, hvad jeg mangler (og hvad der skal til genbrug)
  Kærlig hilsen Norma

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   God idé at notere også. Det ville jeg glemme lynhurtigt…. så jeg udnytter at jeg har alle jer at stå til regnskab for, hvis jeg glemmer at poste billeder 😉 Jeg regner også med at jeg kommer til at blive klogere på hvilke kombinationer, der er gode. Og måske også at lave nye kombinationer, fordi det kommer til at blive meget tydeligt, at jeg vælger de samme igen og igen.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. Inge Mlrkedahl says:

  God ide. Festtøj må være undtaget. Jeg stiller også krav til køb eller syning af nyt tøj, at det skal passe til mindst fire eksisterende stykker tøj i min garderobe. Vi kender vist alle købet, der trækker andre køb med sig, fordi det ikke passer i farver eller silhuet eller materialer til det tøj, der allerede er i skabet.

 3. Lis Hjort says:

  Det bliver spændende at følge med i.
  Glæder mig til at se og læse om det. Jeg ville også gerne gøre det, men det er et kæmpe job og mit tøj er altså blevet lidt stort her på det sidste. Så jeg er igang med at planlægge og sy nyt tøj til mig.
  Til gengæld genbruger jeg mit gamle tøj. Sprætter op og lægger ind til stout stoffet. Så kan jeg lave prøvemodel nummer 2 af det.

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Fantastisk at du på den måde kan bruge dit gamle tøj til nye prøvemodeller, Lis 😀 Og hvem ved – måske nogle af dem endda kan bruges som nyt tøj 🙂
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 4. Lis says:

  dit indlæg satte lidt tanker i gang ved mig, for hvorfor skal jeg partout, trisse rundt i arbejdstøj med firmalogo på fridage bare fordi det føles rart? når en velsiddende nederdel med en pæn t-shirt til sidder lige så behagligt og gør at man ser godt ud, modsat i arbejdstøj hvor bukserne hverken er høj eller lavtajlede, men sidder lige der under muffintoppen og fremhæver den særligt hvis man har for vane at stoppe T-shirten ned i bukserne for at den ikke skal kravle op under jakken.

  i øvrigt er dine mode/påklædnings tips mere brugbare end de fleste modeblades for du skriver mere om hvorfor tøjet indimellem sidder som røv og nøgler på en selv om man er slank og bruger en almindelig str. 38 i tøj, end hvad man skal klæde sig i.

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Dejligt at sætte nogle tanker i gang 🙂 Jeg er helt enig – hvorfor dog gå i grimt logo-tøj når den pæne, hjemmesyede version er mindst lige så behagelig.
   Og tak for rosen. Måske, det er fordi, det her ikke er en modeblog. Jeg har ingen interesse i at sælge jer en masse forskelligt tøj, I aldrig får brugt, og derfor behøver jeg slet ikke gå op i, hvad der er moderne lige nu. Det er en stor befrielse – jeg bliver selv helt bims bare ved tanken om, hvor hurtigt der kommer nye varer i tøjbutikkerne.

   Signe / Skaberlyst

 5. Aud says:

  Hei, Signe.
  For en fantastisk idé at du forsøker 30 Wears-Challenge! Jeg oppdaget din hjemmeside for få uker siden og anser den som en ren gullgrube. Jeg følger blogen, har meldt meg inn i Synoter og kjøpt online-kurset om foer. Jeg setter stor pris på at du oppforder til å sy færre plagg og av god kvalitet, plagg som sitter godt og er pent sydd, både på retten og vrangen. Jeg hater at alt skal gå så hurtig. Jeg er en skikkelig “synørd” som har stor glede av å se et plagg vokse frem under mine hender. Tiden det tar, er uvesentlig. Lykke til med 30 Wears-Challenge.

  • Signe says:

   Hej Aud
   Dejligt med opbakning – tusind tak 🙂
   Det lyder som om, du er havnet det helt rigtige sted her hos os. Velkommen til.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Copy link
Powered by Social Snap