En overlocksøm rummer flere muligheder, end du tror

En overlocksøm er ikke bare en overlocksøm. Din overlocker kan sy mange forskellige sømme, og der er forskel på hvornår du skal vælge hvilken søm.

Som med alle andre sømtyper er sømvalget også på overlockeren afhængig af stoffet og hvad du syr. Du kan vælge forskellige sømme til sammensyning alt efter stoffet, forskellige sømme til oplægning og kantning og forskellige sømme til detaljer og pynt.

Hvis du er helt ny i det med overlocker, og ikke helt har styr på hvad sådan en kan bruges til, så start med at tjekke op på hvad en overlocker er.

Har du derimod fuld gang (eller bare en lille smule gang) i din overlocker, så er der måske alligevel et eller andet, der driller ved den. Eller noget du ikke ved, den kan. Det er nemlig ikke alt, der står i den manual, der følger med til din overlocker – uanset hvilken overlocker du har.

Men mange af de sømme, du kan sy på en overlocker, kan din overlocker også sy, selvom det ikke står i manualen. De fleste sømme har nemlig de samme indstillinger uanset hvilken overlocker du bruger, så derfor kan du sy flere typer sømme end du tror på din overlocker, når du bare kender “koden” bag sømmen, og ved hvordan du skal indstille din overlocker fra den ene overlocksøm til den anden.

Alt det med indstillingerne til de forskellige overlocksømme kommer vi grundigt igennem i det store online kursus “Syteknikker No. 3 – OVERLOCKER”, men jeg vil gerne hjælpe dig lidt på vej her.

online kursus syning på overlocker

De mest simple sømme, du kan vælge på din overlocker, er 2-trådet, 3-trådet og 4-trådet overlocksøm. Der kan være lidt forskel på hvordan du skal indstille din overlocker til 2-trådet overlocksøm, men det er en af de ting du stensikkert kan se i din manual.

Hvad du sjældent kan se i manualen er hvornår du skal vælge hvilken overlocksøm.

Men det kan jeg heldigvis hjælpe dig med.

Sådan vælger du den rigtige overlocksøm

I online kurset kommer du igennem 9 forskellige syprojekter, som netop skal lære dig hvordan du vælger den rigtige overlocksøm til dit projekt, alt efter design og især stoftype. Og i denne uges fredagsvideo kommer du med en tur ind i kurset, hvor jeg viser dig forskellen på 2-trådet, 3-trådet og 4-trådet overlocksøm i 3 af online kursets projekter.

Tøjet fra kurset er syet i ½ størrelse, så det der derfor det ser lidt skørt ud. Det er altså hverken dukketøj eller børnetøj, men voksentøj i str. 36-38, der er skaleret ned til 50%, så det passer min lille fine gine, der har fået æren af at vise projekterne frem i kurset.

valg af overlocksøm valg af overlocksøm valg af overlocksøm

 

De 2 vigtigste faktorer for valget af overlocksøm er:

* Hvor meget sømmen trækker i stoffet.
*
Hvor stort et stræk eller slid de færdige sømme skal holde til.

Sømmen kan trække i stoffet, hvis stoffet er fint strikket eller vævet og meget tyndt. Overlockeren er i sin grund indstilling justeret sådan at den venstre nåletråd er strammere end den højre nåletråd, når de er indstillet til samme trådspænding. Tallet der står på trådspændingen er således ikke et udtryk for at de er lige stramme, men blot en indikator for hvor tæt de står på “normal” indstillingerne. Det kan du høre Finn Guldager fortælle om i online kurset, hvor der bl.a. er et langt interview med ham om hvordan en overlocker virker.

I praksis betyder det, at du kan sy i stof, hvor en 4-trådet overlock ikke fungerer, fordi den venstre nåletråd ganske enkelt er for stram for stoffet, og kommer til at trække i det og lave rynker.

Du kan så enten justere trådspændingen på den venstre nåletråd, og håbe at du kan finde en indstilling, hvor trådspændingen både er stram nok til at du får en lukket søm, og løs nok til at det ikke rynker. Kan det ikke lade sig gøre, må du i stedet prøve med en 3-trådet overlocksøm, og se om det afhjælper problemet.

På samme tid skal du tage stilling til hvad det færdige tøj skal bruges til. Er det børnetøj eller sportstøj du syr, så vil du helst have en 4-trådet overlocksøm til at fungere, fordi den er væsentlig stærkere end de andre sømtyper, og holder til meget længere stræk i stoffet. Det er smart både når man har med livlige børn og løbeture eller yogaøvelser at gøre (du gider ikke sidde der midt i yoga timen med det ene ben over hovedet, og så går sømmen i dine nye yogabukser, fordi du ikke lige brugte tid på at teste sømvalget…).

Syr du en tynd strikbluse til dig selv, som du skal have på når du er på kontoret eller er på café med veninderne, eller hvad du nu laver hvor der ikke er nogen der hiver i dit tøj, så kan du bedre klare dig med en 3-trådet overlocksøm, som fylder mindre, bølger mindre og derfor er mindre synlig under tøjet.

Du kan se konkrete eksempler fra overlocker kurset på hvordan jeg bruger 2-trådet, 3-trådet og 4-trådet overlocksøm her i videoen:

Sådan bruger du 2-, 3- og 4-trådet overlocksøm

Når du skal vælge din overlocksøm skal du altså have flere ting til at gå op i en højere enhed. Det er altid en god idé at teste dine teorier i en stofrest, inden du bestemmer dig for en overlocksøm, men her får du lidt at gå efter, så du ikke tester i blinde.

2-trådet overlocksøm

Den 2-trådede overlocksøm egner sig ikke til sammensyning i færdigt tøj, da den ganske enkelt er for skrøbelig til det. Men den er rigtig god til fx. kantning i stof, hvor en rullesøm ikke vil blive pæn. I et af projekterne fra online kurset har jeg syet en bluse i slub-yarn, som er garn der ikke er ensartet, men derimod varierer mellem flere forskellige tykkelser. Det giver en god effekt i det færdige tøj, som nogle steder næsten er gennemsigtigt og andre steder mere fyldt ud i farven, hvor garnet er tykt. Men det giver også en ujævnhed i oplægningen som gør at en rullesøm kun vanskeligt bliver pæn. Rullesømmen kan ganske enkelt ikke omstille sig fra de tykke til de tynde områder i stoffet.

Det kan den 2-trådede overlocksøm derimod fint klare, og den laver en ensartet kant hele vejen rundt i bunden af blusen.

Du kan enten lade overlocksømmen være kanten, eller du kan folde oplægningen om mod vrangen og sy den fast på symaskine eller i hånden.

Jeg har også brugt den 2-trådede overlocksøm i halsen af blusen, hvor den er brugt til at sy blonden fast til stoffet. Her er valget faldet på den 2-trådede overlocksøm, fordi den er flad og fylder meget lidt i forhold til de andre varianter. Og i det fine stof vil jeg have så jævn en overgang fra stof til blonde som muligt, så sømrummet skal fylde mindst muligt. Det sikrer den 2-trådede overlocksøm, mens den samtidig kanter sømrummet så det ikke kommer til at trævle op i brug.

2-trådet overlocksøm kan bruges i fine strikkvaliteter, hvor de andre sømtyper fylder for meget eller manipulerer for meget med stoffet.

Valg af overlocksøm

 

3-trådet overlocksøm

Denne overlocksøm bruger jeg primært til at kante sømrum i vævet stof. Men den er også god til sammensyning i lettere strikkede kvaliteter, hvor den 4-trådede overlocksøm er for kraftig.

Det er den søm, jeg bruger mest på min overlocker, fordi jeg primært syr i vævet stof, og derfor kanter rigtig mange meter sømrum. Nogle gange kanter jeg sømrummet hver for sig i en splittet søm, og andre gange samler jeg det og overlocker begge lag sømrum på en gang. Det afhænger af stoffet – tynde kvaliteter som bomulds batist bliver samlet og kraftige kvaliteter som uld bliver splittet.

Jeg bruger også 3-trådet overlocksøm i oplægninger i både vævet og strikket stof, hvis jeg vælger den hurtige udgave og overlocker kanten før jeg lægger den op. Ofte vælger jeg dog at sy oplægninger på andre måder, hvor sømrummet er lukket helt inde i oplægningen, og overlocksømmen derfor er overflødig.

Her er det 3-trådet overlocksøm i det splittede sømrum i den lille jakke fra online kurset.

Valg af overlocksøm

 

4-trådet overlocksøm

4-trådet overlocksøm er designet til sammensyninger i strikstoffer i mellem og kraftig kvalitet. Langt de fleste strikstoffer, du kan finde i de danske stofbutikker, skal syes sammen med 4-trådet overlocksøm for at få mest muligt ud af det tøj, du syr af stoffet. Det gælder fx. jersey, isoli, sweatstof og det meste ribstrik, uanset om det er strikket i bomuld, viscose, uld, hør, polyester eller blandinger.

Du kan være heldig at finde nogle helt sarte og fine uld-jerseyer eller viscose jerseyer, der er for tynde til en 4-trådet overlocksøm, og de er næsten altid gennemsigtige. Så hvis stoffet er gennemsigtigt skal du være lidt ekstra opmærksom, og ellers kan du som udgangspunkt gå ud fra at sammensyning i strikket stof foregår med 4-trådet overlocksøm.

Valg af overlocksøm

 

Syning på overlocker i praksis

Det kan godt lade sig gøre at sy alt i et stykke tøj på overlockeren, men personligt synes jeg det er lidt kedeligt, og jeg bruger min overlocker meget mere som et supplement til min symaskine. Jeg kombinerer sømmene på overlockeren  med sømme på symaskinen, og på den måde får jeg mange flere syteknikker at vælge imellem, når jeg designer mit tøj.

Jeg har brugt både overlocker og symaskine til både nederdelen og blusen på billedet her, selvom nederdelen er i vævet stof og blusen er syet i jersey.

Valg af overlocksøm

Nederdelen har fået overlocket sømrummet, som er splittet, som du kan se et billede af i det røde tweet stof længere oppe. Blusen er syet sammen med 4-trådet overlocksøm, fordi stoffet er en mellemvægt modal jersey.

Valg af overlocksøm

Det er en hverdagsbluse, der skal holde til det slid man bliver udsat for som mor til 2 små banditter under 5 år (det er ikke så lidt, kan jeg hilse og sige), hvilket har været afgørende for at oplægningerne er syet som stræksømme på symaskinen. Jeg har fundet ud af at den søm holder længst i vores familie, både til  mig selv og ungerne, så det er min favorit oplægning i jersey og andet hverdags-strik. Og på retten ligner den en helt almindelig stikning. Det kan jeg også godt lide.

Valg af overlocksøm

Halsudskæringen ville jeg gerne have lidt fin, og samtidig skal den kunne klare mange ture i vaskemaskinen, og derfor skulle den syes på maskine frem for i hånden. Valget af syteknik faldt på den smalle kant, hvor en strimmel jersey er syet ret mod ret til stoffet med 3-trådet overlocksøm, for at få en smal kant, derefter er den foldet rundt om sømrummet og stukket fast i grøften med stræksøm på symaskinen. Til sidst er det overskydende stof på vrangen klippet af, så der kun er 1-2mm sømrum tilbage under stræksømmen.

Den syteknik  – og mange andre – lærer du også i online kurset, som ikke kun er fokuseret på overlockeren, men også på de syteknikker på symaskinen, der hænger sammen med at få det fulde udbytte ud af din overlocker.

Valg af overlocksøm

Udover at være en hverdags bluse, så er blusen her faktisk også en prøvemodel til det næste online kursus, der udkommer i efteråret 2016. Det kommer til at handle om bluser med flagermuse ærmer, som du kan lave efter egne mål og med mange fede designdetaljer. Det her er en af grund-modellerne uden detaljer, men du kan godt glæde dig til efteråret og en masse ny inspiration til flagermuse-bluser i alverdens udgaver.

UPDATE:
Online kurser, som blusen her er prøvemodel til, er udkommet. Det hedder “12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof”, og du kan læse om det HER<<

 

Og lad mig så høre i en kommentar – bruger du din overlocker fuldt ud, eller er der sømme du godt kunne bruge mere eller gerne vil vide om din overlocker kan sy?

 

Stofinfo: Blusen med flagermuse ærmer er syet i modal jersey fra www.citystoffer.dk. De får den i 10 forskellige farver i efteråret 2016, så du behøver ikke gå efter en klassisk sort som jeg 😉
Nederdelen er syet i bomulds satin fra Stof & Stil.

Læs også:

8 thoughts on “En overlocksøm rummer flere muligheder, end du tror

 1. Anette says:

  Hei!
  Jeg kjøpte meg en overlocker i går, og så snart jeg var hjemme fra butikken kjøpte jeg også overlock-kurset ditt. Der ser jeg at du anbefaler helt andre overlockere enn det jeg kjøpte. Nå lurer jeg på om ikke Berninas mellommodell likevel er bedre enn den jeg fikk anbefalt i min lokale symaskinbutikk – en Janome MyLock. Synes du jeg burde prøve å bytte? (Har ikke brukt overlockeren ennå)

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Anette
   Jeg ville ikke selv bytte en Janome maskine. De har et rigtig godt ry, og er også et af de mærker, der bliver anbefalet af mange. Det symaskine værksted, jeg bruger og samarbejder med, arbejder mest med Brother og Bernina, og derfor er det de maskiner, de kender bedst – og bedst kan anbefale. Men både Janome og Juki er også rigtig gode mærker, som ofte anbefales. Så længe du har købt din overlocker hos en forhandler, hvor du kan gå tilbage med den, hvis der er noget galt, så ville jeg bestemt tage overlockeren i brug og komme i gang med at eksperimentere og lære den at kende 🙂

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. Anette says:

  Hei igjen,
  Tusen takk for utfyllende svar! Da beholder jeg MyLocken og durer igang med kursmodul 2 ????
  De kursene dine er kjempebra!! Har lært masse!! Og blitt helt hekta på å sy! Kjempegøy ????
  Anette

 3. Jette Birkø says:

  Hej.
  Jeg syr en del i strækstof og er (efter at have læst din blog) overbevist om, at jeg bliver nødt til at købe en overlocker, men hvilken? Jeg har set en Toyota SL3335 på tilbud, sat ned fra 4.500,- til 3.000,- men aner intet om overlockere.
  Kender du noget til Toyota som symaskine? Og hvilken overlocker vil du anbefale?
  Kh Jette

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Jette
   Jeg kender ikke noget til Toyota symaskiner, og har aldrig set dem hos symaskine butikkerne. Jeg vil anbefale dig at gå til en forhandler, der også har værksted, for så ved de hvad de har med at gøre, og kan hjælpe dig med maskinen, hvis der skulle opstå problemer. Der er flere gode forhandlere rundt i landet. Jeg er glad for Guldager og Sønner i Århus og Byens Sycenter på Amager i København. Men du kan prøve at spørge inde i Facebook gruppen efter gode forhandlere i nærheden af hvor du bor, hvis Århus eller København ikke lige er i nabolaget.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 4. Gitte Kjærsgaard says:

  Hej Signe.
  Dejlig blog. Gode nyhedsmails og info. Overvejer dit overlockkursus 🙂
  Er der på kurset noget om pyntesømme, dem vi ser uden på tøj enten som oplægning eller over en syning (mange uldjakker har det) evt i kontrastfarve?
  Hilsen Gitte

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Gitte
   Mange tak 🙂
   Ja, der er en gennemgang af flatlock søm i kurset, som giver en effekt som det du henviser til. Det er ikke helt det samme som at have en dæksøms maskine, der syr uden kniv, og derfor kan sy midt på stoffet. Det kan overlockeren ikke helt på samme måde, men i de fleste designs kan det fint lade sig gøre at bruge overlockeren til den type pyntesømme også. Det kræver bare at der rent faktisk er en søm 😉
   Kh
   Signe / Skaberlyst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap