Sy lynlås i som en rigtig skrædder, og brug dine hænder til opgaven i stedet for din symaskine.
Jep. Håndsyede lynlåse er en af de finesser, der adskiller skrædderiet fra konfektions syning (som industriel syning også hedder). Og selvom det måske lyder som noget uholdbart noget, der går op mere eller mindre af sig selv, så kan jeg berolige dig med at det på ingen måder er tilfældet.
En håndsyet lynlås er bestemt lige så holdbar som en maskinsyet lynlås, hvis den ellers er syet rigtigt i.
Hvad “rigtigt” er, det kommer lidt an på hvem du spørger. Men det kommer vi til senere.
Først vil jeg lige vise dig et par eksempler på stof, hvor det giver god mening at sy lynlås i hånden i stedet for på symaskine. Et af dem er blonde, som jeg har brugt til nederdelen på billedet herunder. Her har jeg syet en kjolelynlås i nederdelen med den teknik, du kan se i videoen længere nede.
Hvornår skal du vælge at sy lynlås i hånden?
Som du kan se længere nede i videoen, så er en håndsyet lynlås en god syteknik til tøj, der er syet i blonde stof. Om der er foer i dit tøj eller ej er ikke så vigtigt. Det er selve stoffet, der gør at en håndsyet lynlås er at foretrække.
Har du foer i tøjet, skal du ikke tænke nærmere over indersiden af tøjet med lynlåsen og sømrummet, fordi du syr foret til i hånden (naturligvis), så det kommer til at dække sømme og sømrum.
Har du derimod ikke tænkt dig at fore tøjet, så skal du have ordnet sømrummets kanter på en måde, der passer til stoffet og designet. Det er ikke så fint, hvis man kan se trævlekanter, der stritter ud under lynlås båndet på indersiden af tøjet, så det skal du have styr på inden du går i gang med at sy lynlås i.
BLONDE STOF
Blonde kan du komme til at trække ud af facon i syningen, fordi der ofte er stor forskel på de områder, hvor der er meget tråd/mønster og de områder, hvor der ikke er noget mønster. Den risiko minimerer du, ved at sy i hånden, fordi du kan styre stoffet og syningen sting for sting.
I de blonde nederdele, hvor jeg den seneste tid har valgt at sy lynlås i hånden, har jeg foret nederdelene og syet lynlåsen i både blonde og foer på en gang. Og det er den teknik, jeg vil vise dig i det her indlæg.
I det meste blonde stof vil stingene fra syningen af lynlåsen forsvinde helt ned i stoffet, så det faktisk er usynligt, at du har syet lynlåsen i. Især når du naturligvis vælger en trådfarve, der matcher dit stof, og ikke bruger en skrigende kontrast som jeg gør i videoen.
SARTE MATERIALER
Du kan også bruge denne syteknik til at sy lynlås i sarte materialer som silkechiffon, en tynd georgette, tynde silker i det hele taget eller til andre levende og sarte materialer, der allerede er gledet langt væk fra sylinjen, inden du får taget låget af æsken med knappenåle.
I de lette og levende stoffer passer det ofte bedre ind i helhedsindtrykket, hvis lynlåsen er syet så let og usynligt på som muligt, og har du ikke haft held med en traditionel maskinsyet usynlig lynlås, så er den håndsyede lynlås altså en oplagt mulighed.
Det er ikke i alt stof, det bliver en helt usynlig lynlås. Hvordan det kommer til at se ud, kommer an på stoffet og hvilke sting, du vælger. Men uanset hvad, så passer det ofte bedre ind i helhedsbilledet med en håndsyet lynlås i de sarte materialer, end en maskinsyet lynlås, som kan komme til at virke lidt klumpet.
PERLER ELLER PAILLETTER
Syr du i stof med pailletter, perler eller andet pynt, der ikke er til at få igennem symaskinen, så er det et oplagt valg at sy lynlås i hånden. Her er du ikke nødt til at fjerne stoffets pynt, der hvor du skal sy, men kan blot variere dine sting, så de tager højde for placeringen af perler og pailletter.
I den her type stof vil stingene næsten altid forsvinde helt i virvaret af pynt, og det gør ikke noget, hvis du er nødt til at lade stingene “danse” lidt, for at komme uden om perlerne.
Forberedelse til at sy lynlås i hånden
Inden du kan sy lynlåsen i sømmen, skal du have forberedt stof og søm. Du kan se en detaljeret guide til forberedelserne i online kurset “Syteknikker No. 2 – LYNLÅSE”, som syteknikken her er en del af.
Men kort fortalt skal du:
* Presse vlieseline bag lynlåsen, hvis du kan komme til det i stoffet.
* Sy sømmen fra lynlås slidsen og ned.
* Ri lynlås slidsen sammen i hånden.
* Markere bunden af lynlås slidsen med et par ri-sting.
* Presse sømrummet fra hinanden.
* Placere lynlåsen, så tænderne eller spiralen ligger præcis oven i den riede søm.
* Ri lynlåsen fast ca. 1/3 inde i lynlås båndet fra kanten. Du skal kunne sy den endelige søm ca. midt i lynlås båndet eller en anelse tættere på tænderne/spiralen.
De lynlåse, der egner sig til at blive syet i hånden, er almindelige bukselynlåse eller kjolelynlåse. Du kan ikke bruge denne syteknik i en usynlig lynlås, da den type lynlås ikke er stabil nok, hvis den ikke bliver syet som en usynlig lynlås (det kan du også lære i online kurset).
Desværre er der tit forvirring omkring kjole lynlåse og usynlige lynlåse, men når du har været igennem online kurset er du ikke længere i tvivl, og så behøver du ikke spørge i butikken – så VED du, om du har fået den rigtige lynlås. Og ellers skal du hjem og repetere modul 1 i dit lynlås kursus.
Er din lynlås længere end åbningen, så er det en god idé at korte den af, så du ikke har en lang løs flap i bunden af lynlåsen. Du kan afslutte lynlåsen i bunden med et skråbånd eller en stofrest, for at få en flot finish og for at undgå at lynlåsen kradser hul i dine strømpebukser (hvis det er en kjole eller nederdel) eller i foret. Eller bare kradser. (Lynlåsen herunder er godt nok ikke syet i hånden, men afslutningen i bunden virker både til maskinsyede og håndsyede lynlåse).
Sy lynlås i hånden – sådan gør du (3 metoder)
I min research til dette indlæg er jeg stødt på 3 forskellige stingtyper, der anbefales til at sy lynlås i hånden. Jeg har selv været vant til at bruge den ene af dem, nemlig metoden med prik-sting, og den fungerer i mange forskellige stoftyper, og er fint slidstærk til almindelig brug.
De andre 2 metoder er bag-sting og almindelige korte ri-sting. Begge metoder har jeg set hos skræddere, og de virker uden tvivl efter hensigten. Hvad du vælger i det enkelte tilfælde må komme an på stofvalget og synligheden af syningen, og på formålet med tøjet – altså hvad det skal holde til, og hvor meget lynlåsen skal bruges.
Jeg viser dig alle 3 metoder i videoen, så kan du selv vælge, hvilken du vil teste først.
Alle de forberedende trin til at sy lynlås i hånden kan du se som billedguide i online kurset “Syteknikker No. 2 – LYNLÅSE”, som den håndsyede lynlås er en del af. I kurset kan du også lære en masse andre syteknikker til lynlåse, så du kan vælge præcis den syteknik, der passer til dit stof og dit sy projekt.
Læs mere om online kurset i lynlåse HER<<
Den færdige lynlås kom til at se sådan her ud i min lysegrå blondenederdel
Har du prøvet en af de syteknikker, jeg viser i videoen? Og hvad synes du – er den ene type sting bedre end den anden, eller er det hip som hap, hvilke sting man vælger? DEL i en kommentar herunder.
Stofinfo:
Den lysegrå blonde nederdel er syet i bomulds blonde fra www.citystoffer.dk og foret med et prikket gråt silkefor, købt engros for mange år siden.