Den store begynder-guide til overlocker

Før eller senere støder alle, der syr, ind i dilemmaet “skal jeg købe en overlocker?”

Men hvad er en overlocker egentlig?

Hvad er det, der gør den forskellig fra symaskinen, og hvorfor er der nogen, der bare ikke kan leve uden deres overlocker?

Det kan du finde ud af i denne begynder-guide til overlocker.

Overlocker

 

Overlocker – en særlig symaskine

En overlocker er en helt særlig slags symaskine til syning i strikstof. Den adskiller sig fra den almindelige symaskine ved at sy sømme, der er markant mere strækbare, end symaskinens stræksømme. Overlockeren er opfundet i slutningen af 1800 tallet i USA, med det formål at mekanisere og lette processen med at sy strikstof sammen.

Strikkede metervarer som jersey og isoli, der i dag bliver brugt rigtig meget til tøj, er så fleksible at sømmene hurtigt knækker i brug, hvis man syr stoffet sammen med en almindelig symaskine. Simpelthen fordi stoffet strækker sig mere, end symaskinens sømme kan følge med til.

Derfor er det super smart med de strækbare sømme, man kan sy med en overlocker. De sikrer at tøjet holder længere, og at sømmene kan holde til det stræk de bliver udsat for, når tøjet er i brug. Hvis sømmene ikke kunne strække sig, ville man ikke kunne bruge elasticiteten i strikket stof, som fx. giver en bedre komfort og mere bevægelighed i tøjet. Det ville i stedet være sømmene, og ikke stoffet, der bestemte hvor meget tøjet kunne give sig, og dermed hvor stor bevægelighed man ville have i det.

 

Overlocker til sammensyning i jersey
Overlocker er super god til sammensyning i jersey.

 

Nye symaskiner har som regel en stræksøm, der kan bruges til at sy strikstof sammen med, men den kan ikke alt det andet, en overlocker også kan. Der er nemlig flere grunde til at man forelsker sig fuldstændig pladask i sin overlocker, når først man knækker koden til hvordan den virker.

 

Sådan virker en overlocker

Hvor en almindelig symaskine syr med en overtråd og en undertråd, som den “låser” mellem stoflagene for at holde stoffet samlet, så arbejder overlockeren lidt anderledes. Den syr med 1 eller 2 nåle og 2 gribere. Der er altså ikke en undertråd på en overlocker, som man kender det fra en almindelig symaskine.

Gribertrådene på overlockeren går ud over kanten af stoffet, og “låser” ude i kanten. På den måde er en overlockersøm både en sammensyning og en kantning på en gang. Gribertrådene “låser” også med nåletrådene, så stoffet bliver holdt sammen, men det sker på en måde, så sømmen er strækbar, og altså kan give sig.

Udover de særlige sting, der i deres oprindelige opbygning minder lidt om hækling, så er overlockeren også kendetegnet ved at den har en kniv monteret, som skærer kanten af stoffet af. Det er nødvendigt for at få en pæn søm, at der er en skarp og ensartet kant, og derfor er kniven en ret vigtig del af en overlocker.

 

Overlocker
Kniven på overlockeren skærer kanten af sømrummet helt skarp.

 

Pga. kniven, der skærer kanten af sømrummet af, kan du ikke have knappenåle til at sidde på tværs af stoffet, når du syr på en overlocker. Hvis kniven skærer en nål over går både nålen og kniven i stykker. I bedste fald kan den slibes hos en symaskine reparatør, men du kan også risikere at skulle investere i en ny kniv, hvilket kan være en bekostelig erfaring at gøre sig.

Kan du ikke styre stoffet uden at sætte knappenåle i, så kan du sætte dem på langs af stoffet i stedet, og et godt stykke inde fra kanten, så de hverken kommer under trykfoden eller kniven.

 

Overlocker
Knappenåle skal placeres inde på stoffet, væk fra kniven.

 

Du kan bruge en overlocker til flere ting

En overlocker kan ikke kun sy en slags søm, men derimod mange forskellige typer overlockersømme, der egner sig til forskellige syprojekter og stoftyper. Du kan blandt andet bruge din overlocker til:

*  Kantning af sømrum, hvor den er god, fordi den skærer kanten af så den er lige, og låser trævlekanter inde på en gang.

*  Sammensyning i strikkede metervarer som fx. jersey, fordi sømmene er strækbare og derfor holder længere.

*  Dekorative afslutninger som fx. rullesøm i stedet for en almindelig oplægning. Dette bruges især i jersey og lignende strikkede stoffer eller i chiffon-lignende lette vævede stoffer.

*  Blindsting i oplægninger – især hvis man kan få en usynlig/gennemsigtig tråd.

*  Påsyning af elastik, tittekanter, perlebånd og andet pynt – det kræver specielle trykfødder, som ikke er standard udstyr, men kan tilkøbes til de fleste overlockere.

Overlockeren kan sy i både strikket og vævet stof, men nogle af dens sømme egner sig bedre til det ene frem for det andet. De mest grundlæggende sømme er de almindelige overlocker sømme, hvor du kan variere antallet af tråde, du bruger.

2, 3 eller 4 trådet overlocker?

Der er forskel på hvor mange tråde, du syr med på din overlocker. En almindelig overlocker har mulighed for at sy med 4 tråde, men kan også sy sømme med 2 eller 3 tråde. I industrien bruger man også 1 og 5 trådet overlock.

Her er en kort guide til de grundlæggende sømme, du kan sy med en overlocker.

1 trådet overlocker søm

Bruges i industrien til at sikre kanterne på tøj, hvis de enkelte dele skal have nogle efterbehandlinger, inden de bliver syet sammen. Det er den mindst holdbare søm på en overlocker, og svarer til at man “i gamle dage” kastede over sømmene i hånden, for at holde trævlekanter på plads under arbejdet.

Tråde i brug: Kun den ene nåletråd.

 

2 trådet overlocker søm

2 trådet overlock er ikke stærk nok til sammensyning af tøj, men den er god til kantning af sømrum i lette stoffer, hvor sømmen helst ikke skal fylde for meget. Der er forskellige sømme på en almindelig overlocker, der kan syes med 2 tråde, bl.a. fladlock, som ikke fylder helt så meget som overlock sømmen, og 2 trådet rullesøm, som er god hvis du vil sy  rullesømme med effekttråd, fx. metaltråd eller en kraftigere sytråd.

Tråde i brug: 1 nåletråd og 1 gribertråd.

Overlocker - 2 trådet overlocker søm
2 trådet overlocker søm.

3 trådet overlocker søm

Denne søm er stærk nok til sammensyning af tøj, hvor der ikke er et kraftigt stræk på sømmene. Løse modeller i lette metervarer kan syes sammen med en 3 trådet overlock søm. Det er en af de mest brugte sømme, og bruges i den billige ende af industrien til sammensyning, fordi den kræver mindre trådforbrug end en 4 trådet overlock søm. I vævet stof bruges denne søm oftest til at kante sømrummet, da det giver en mere professionel finish af tøjet, frem for at zigzagge sømrummet.

Tråde i brug: 1 nåletråd og 2 gribertråde.

Overlocker - 3 trådet overlocker søm
3 trådet overlocker søm.

 

4 trådet overlocker søm

Den 4 trådede overlock bruger man primært til at sy strikstoffer som fx. jersey og isoli sammen med. Den er stærkere end en 3 trådet overlock søm, fordi der er en ekstra nåletråd, der giver styrke til sømmen. På grund af den måde, sømmene er bygget op på, er den stadig fleksibel, selvom den ekstra nåletråd fungerer lidt på samme måde som en stikning på den almindelige symaskine.

Det er ofte lettere at få en pæn søm, der holder tæt, med en 4 trådet overlock søm, end det er med en 3 trådet. En 4 trådet overlock søm er mere slidstærk og holder længere i brug. Denne søm er især velegnet til modeller, der har en tæt pasform, negativ rørlig vidde og til børnetøj, der skal holde til lidt ekstra stræk og slid.

Tråde i brug: 2 nåletråde og 2 gribertråde.

 

Overlocker - 4 trådet overlocker søm
4 trådet overlocker søm.

 

5 trådet overlocker søm

Denne søm bruges primært i industrien til syning af sømme, der skal være ekstra slidstærke. Udover at den kanter sømrummet med en overlock søm, så syr den på samme tid en stikning, der er separat fra overlock delen. Det er en hurtig metode, fordi tøjet ikke skal igennem maskinen 2 gange for først at blive syet sammen og derefter få kantet sømrummet, og derfor er den god til industrien hvor alting gerne må gå lidt hurtigt. Det er en ekstra stærk søm, men den bruger også meget tråd – op til 16 meter tråd pr. meter søm.

Tråde i brug: 2 nåletråde og 3 gribertråde.

 

3 gode grunde til at du skal anskaffe dig en overlocker

Selvom mange syere er rigtig glade for deres overlocker, og siger at man ikke kan leve uden, så er der nu også mange, der sagtens kan leve uden. I hvert fald behøver du ikke skynde dig ud og købe en overlocker som det første, når du får lyst til at lære at sy.

Mange af de ting, du kan med en overlocker, kan du sy variationer af på den almindelige symaskine. Nyere symaskiner har både stræksømme og overlock effekter, der er ganske udmærkede, og kantning af sømrum kan du langt hen ad vejen klare med zigzag.

Når det er sagt, så kunne jeg ikke selv undvære min overlocker. Det er der flere grunde til, og hvis du en dag finder ud af, at du irriterer dig over et eller flere af de punkter, der er på  listen her, så er det blevet tid til at se dig om efter en overlocker.

Grund nr. 1

I vævet stof bruger jeg enten en 2- eller 3-trådet overlock søm til at kante sømrummet. Sømrummet bliver meget pænere og ser mere professionelt ud, og jeg slipper for at slås med zigzag, der krøller stoffet sammen hvis det er en let metervare. Kanten af sømrummet bliver skåret af mens jeg syr, så trævlekanter bliver skåret væk af maskinen og jeg slipper for at klippe dem af med en saks, hvis stoffet trævler meget.

 

Grund nr. 2

Det er væsentlig hurtigere at sy en stræksøm på overlockeren end på symaskinen, og det bliver en pænere og mere professionel søm. Sammensyning af strikkede metervarer er en leg på overlockeren, fordi den syr holdbare sømme og kanter sømrummet på samme tid. Syr du meget i fx. jersey, vil du hurtigt opdage fordelene ved en overlocker til lige præcis sammensyning af strikkede stoffer.

 

Grund nr. 3

Min overlocker kan sy nogle effektsømme, jeg ikke kan lave med den almindelige symaskine. Det er især rullesøm jeg bruger, men en overlocker kan fx. også rynke et stoflag til et andet, som ikke bliver rynket og den kan sy næsten usynlige oplægninger hvor den kanter oplægningen mens den syr. Min overlocker kan dermed automatisere nogle arbejdsgange, og den er med til at gøre det hurtigere at få syet nogle tidskrævende processer. Der er flere effekter og muligheder som er skønne at kunne finde frem, når man har brug for dem.

 

Overlocker - effektsømme

 

Hvis du har fået lyst til at anskaffe dig en overlocker, så start evt. med at købe en brugt maskine. Det kan være en god måde at få lidt mere kvalitet for pengene.

Køber du privat,  (fx. gennem dba.dk eller Gul&Gratis), så lav en aftale med sælger om at få maskinen tjekket på et symaskine værksted inden du køber den, så du er sikker på der ikke er nogle alvorlige mangler eller slitage på din nye overlocker, du ikke kan se udefra. Det er især en god idé hvis det er en ældre model, der har stået på loftet noget tid. Selvom det koster lidt i reparation vil det i mange tilfælde stadig være billigere end en tilsvarende ny maskine. Skulle det vise sig at der er behov for en større reparation til 1000-1500 kr, kan det måske bedre betale sig med en ny model.

Mange forhandlere sælger også brugte overlockere, og det er der naturligvis større sikkerhed i, da maskinen så er gennemgået på værkstedet og sat i stand inden salg.

Jeg bruger selv Guldager Symaskiner i Århus, som jeg varmt kan anbefale at besøge, hvis du kommer i nærheden. De har en webshop på deres hjemmeside, og sender både symaskiner og overlockere rundt i hele landet. Tjek Guldagers hjemmeside her.

 

Online kursus i overlocker

Du kan lære meget mere om overlocker i det store online kursus “Syteknikker No. 3 – OVERLOCKER” som du kan downloade til din computer eller ipad og vende tilbage til igen og igen.

I online kurset bliver du både guidet igennem de forskellige sømme, hvordan du indstiller din overlocker til at sy perfekt, hvordan du vedligeholder din overlocker og hvilke tråde, trykfødder og andet værktøj du har brug for.

Derudover bliver du guidet gennem 9 forskellige syprojekter, hvor du får praktisk erfaring med at bruge din overlocker på forskellige måder i forskelligt stof. Jeg  har valgt stoftyperne og sømmene så du kan se hvordan du kan kombinere søm og stof, og på den måde få det absolut bedste ud af din overlocker og dine syprojekter.

Nogle af de projekter, du lærer at bruge din overlocker til at sy, er de her:

overlocker ebogoverlocker ebog3overlocker ebog5overlocker ebog6

 

Læs hele kursus beskrivelsen af overlocker kurset, inden du bestemmer dig for om du har brug for det.

KLIK HER for at læse mere om online kurset “Syteknikker No. 3 – OVERLOCKER” <<

Læs også:

38 thoughts on “Den store begynder-guide til overlocker

 1. Marianne says:

  Rigtig god oversigt – i hvert fald for sådan en som mig, der alvorligt pønser på at genoptage syningen efter en pause på 20 år! Jeg skal nok ud og købe en ny maskine og overvejer om jeg skal købe en mellem-symaskine eller en absolut basic-model og så en overlocker (altså ikke på een gang).

  I sin tid – for 20 år siden – købte man helst Bernina, hvis det skulle være en solid, god all round maskine. Mon det stadig er sådan? De er jo ikke helt billige

  • Signe Eriksen says:

   Jeg er blevet anbefalet Bernina eller Brother, og nye maskiner fra omkring 3000 kr og op.

   Som jeg ser der skal man vurdere, hvor meget og hvad man vil sy, og især hvad ens krav er til kvaliteten. Hvis man ved, man ikke gider bøvle med indstillinger, og bare vil have en maskine, der kan sy alt uanset om der går flere uger mellem man bruger den, så er det pengene værd at give lidt ekstra og få en solid maskine. Er man mere ligeglad med om resultatet bliver langtidsholdbart, så kan man bedre leve med en billigere maskine, der måske syr godt i skjortestoffer men kræver en del indstilling for at sy i chiffon eller denim. Så det er lidt en temperaments sag. Og naturligvis også en smagssag, hvilket mærke man foretrækker. Hvis man kan komme til at prøve et par maskiner på forhånd, som man fx. kan hos Guldager&Sønner i Århus, så er det klart at foretrække – så har man et lidt bedre billede af, hvad man vælger.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

  • Line says:

   Hej Signe
   Tak for et godt indlæg!
   Mon du vil lave et lignende om dæksømsmaskiner? Som evt også kunne omhandle overlap eller forskelle de har med overlockere?
   Vh Line 🙂

   • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

    Hej Line
    Mange tak 🙂
    Jeg tror ikke jeg kommer til at lave et indlæg om dæksømsmaskiner. Jeg har prøvet et par stykker, men er ikke så begejstret for dem. Jeg synes man får finere afslutninger og detaljer med nogle af de andre teknikker, man kan sy på overlockeren. Men ønsket er hørt – måske tager jeg det op en dag 🙂

    Venlig hilsen
    Signe / Skaberlyst

 2. Elin Larsen says:

  hej
  Jeg har en overlocker, jeg kan ikke få den til at sy nogle sting ? Jeg har trådet den rigtig men den syer ikke noget ? 5-4,5-3,5-4 sådan står den i tråden
  Mvh
  Elin Larsen

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Elin
   Hvilken overlocker er det? Er nålene sat korrekt i? Er trykfoden nede? Er trådene helt inde i spændskiverne? Prøv evt. at tjekke manualen, der kan du måske se hvad der typisk kan være af grunde til at maskinen ikke syr. Det er svært at hjælpe med så få informationer 😉
   Kh
   Signe / Skaberlyst.

 3. Rikke Husted Brodersen says:

  Hej Signe.

  Jeg sidder med min et år gamle Singer overlocker, jeg har syet fine kjoler i Jersey til mig selv. Men pludselig er den begyndt at svinge i hastighed, selvom jeg har pedalen helt i bund ja så går den ned i fart, kan gå helt i stå, lyder som om den er helt død for strøm, ( og nej den køre ikke på batteri) det som den syer, er fint, fine sting og et rent snit fra kniven, det er det samme om jeg syer i to lag Jersey eller et lag, maskinen er altid rengjort efter brug samt overholdt smørring.
  Så måske du lige ved hvad der skal til for at få den til at kører igen, for lige nu har jeg da mest lyst til at spænde den bag efter bilen og køre på lossepladsen med den 😩
  Håber på at du måske har et svar for ellers må jeg jo sende den ind der er jo da stadig garanti på den.
  Med kærlige hilsner Rikke.

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Rikke
   Det har jeg aldrig oplevet eller hørt om, så jeg ville bestemt tage den ind til tjek, især når der stadig er garanti. Men du kan også lige prøve at ringe til din forhandler og høre om det er noget der kan klares over telefonen. Har du tjekket om stikket er sat ordentligt i? Det er det eneste jeg lige kan komme i tanke om, selvom det er sådan lidt “har du tændt maskinen?” agtigt – undskyld for det 😉

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 4. lene says:

  Hej Signe,
  tak for en overskuelig og appetitlig indføring i overlockere :-). Lige hvad jeg havde brug for! Jeg er begyndt at sy enkle jersey slå-om-kjoler til mig selv og jeg synes det er vældig morsomt! Mine veninder er begyndt at lægge billetter ind på kjoler til dem også – men ellers har jeg ikke de store ambitioner. Jeg har en Singer – en ret ny men meget simpel symaskine og jeg overvejer en overlocker. Det gør jeg fordi jeg ikke kan få kanten pæn med mindre jeg intet gør ved den. I tynde jerseystoffet fungerer det hverken at zigzagge over søm eller at bukke kanten om og sy med lige ud sting. Kan ikke se at maskinen har en stræksøm, som du nævner – eller også ved jeg ikke hvad det er.
  Synes måske det er lidt overkill at købe en overlocker (da der er en grænse for hvor mange slå-om-kjoler jeg trods alt kan bruge) og tænker da også at min nuværende maskine må kunne klare opgaven på en eller anden måde.
  Har du nogle tips eller ideer?
  Kh
  Lene

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Lene
   Hvis din økonomi tillader det, så ville jeg helt klart købe en overlocker. Du kan bruge den til mange andre ting end at sy jerseykjoler sammen. Jeg bruger mest min egen overlocker til at kante sømrum i vævet stof, men den er også jævnligt i sving til netop jersey, til oplægninger med blindsting, forskellige sømme med fladlock og rullesømme en sjælden gang imellem. Hvis du generelt syr meget, synes jeg på ingen måde det er overkill med en overlocker. Jeg bruger til gengæld ikke symaskinens mange funktioner ret meget, og synes mere det er overkill med 50 forskellige pyntesømme 😉

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 5. Lene Jeanette Larsen says:

  Hejsa,

  Jeg er helt nybegynder, så har muligvis et lettere dumt spørgsmål. Kan man sy med en overlocker, uden at den skærer stoffet af?

  Mange hilsner Lene.

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Lene
   Det kan du ikke, nej. Men hvis du har en coverlock maskine (dæksøms maskine), så kan du sy nogle sømme der ligner overlock sømmen. En dæksøms maskine har ikke nogen kniv. Og der findes også kombi-maskiner der kan stilles om fra overlock til dæksøm, og hvor kniven derfor kan slåes til og fra. Forhandlerne anbefaler dem generelt ikke, fordi de ikke er særlig stabile i syningen, men de findes.

   Er det noget bestemt du skal sy, hvor du tænker det vil være smart med overlock uden kniv?

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 6. Jette Barkholt says:

  Hej Signe
  Super at læse om maskinens mange kvaliteter jeg havde en Bernina overlocker for nogle år siden men solgte den da jeg ikke brugte den- jeg skal hel sikkert ud og have en igen og igang igen. Jeg overvejer også at investere i maskine der kan sy coversømme- og ikke i een maskine da jeg har hørt at det er noget bøvl- glæder mig til at se din e-guide. Tak for hjælpen.

 7. Dorte Olsen says:

  Hej Signe jeg har fået en brugt overlocker på hånden (Pfaff hoppylock 4752) hun fortæller mig at den er 7 år og kun er brugt meget lidt , køber jeg katten i sækken , det skal siges at jeg skal give 800kr for den hilsen Dorte

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Dorte
   Det kan jeg desværre ikke sige om du gør eller ej. Jeg anbefaler at du laver en aftale om at få den tjekket hos et symaskine værksted, hvor de kan vurdere om den er velholdt eller ej. Det kan sagtens være et røverkøb. Det kan også være katten i sækken. Uden at have set og prøvet maskinen har jeg ikke et bud på om det er det ene eller det andet, desværre.
   Kh
   Signe

 8. Mette says:

  Kan man “nøjes” med en overlocker eller skal man også bruge en symaskine? Jeg er i tvivl om jeg kan sy “almindeligt” på en overlocker?
  Tak 🙂

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Mette
   Du kan ikke sy almindeligt på en overlocker, så svaret er nej – du kan ikke undvære en almindelig symaskine.
   Teoretisk kan du godt, for man kan godt sy et helt stykke tøj udelukkende på overlocker. Men i praksis og i længden vil det begrænse dig enormt kun at have en overlocker. Du kan bedre undvære overlockeren, og nøjes med en solid symaskine, evt. med overlocksøm. Men begge dele er rart, især hvis du vil sy en del i strikket stof, eller bare gerne vil have indersiden af tøjet til at se professionelt ud.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Heidi
   Lige umiddelbart tænker jeg om det kan være “øverste gribertråd”, hvis det er i forbindelse med overlocker? Men hvilken sammenhæng er det i? Det kan jo have stor betydning for hvordan ord skal oversættes, og hvad de betyder.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Jeanette
   Ja, der er hjælp at hente i online kurset “Syteknikker no. 3 – Overlocker”, hvor du lærer både at tråde, indstille og bruge din overlocker. Kurset er bygget op, så det er lige meget hvilken type overlocker du har. De fleste overlockere bliver trådet og indstillet på samme måde, men har du brug for ekstra hjælp fra din manual, er der også i kurset en lang række links til at downloade manualer på alverdens modeller og mærker. Du kan få adgang til online kurset her: http://skaberlyst.dk/butik/syteknikker-no-3-overlocker/
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 9. Anne Linnel says:

  Hej Signe
  Jeg har lige købt en Singer 14sh754 overlocker og har tråden den for at komme igang. Det tog et par forsøg men nu syr den, det hele virker bare lidt for løst i det hvis man vender det om så ligner det et gammelt sørøverar med lange tråde i søgningen. Jeg prøver at sy to stykker tyndt fleecetæppe sammen for at lave varmepuder til microovn, altså sådan nogle med korn i og derfor ville det virke perfekt med en overlock søm som jo kan strækkes mere end en symaskinesøm. Jeg har siddet og prøvet at justere en tråd af gangen og prøvet at stramme eller løsne dem alle men det har ikke rigtigt nogen effekt. Nogle gode råd til hvordan det hele kan blive strammere? Med venlig hilsen Anne

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Anne

   Tjek at alle tråde er rigtigt inde i spændskiverne. Der er nok en (eller flere) af dem, der er hoppet ud af spændskiven, hvis der ikke sker noget, når du ændrer trådspændingen. Du må gerne lægge billeder op inde i Facebook gruppen, hvis du vil. Der er an masse dygtige medlemmer derinde, der plejer at være lynhurtige til at spotte konkrete problemer med den slags. Og ellers har jeg online kurset i syning på overlocker, hvis du gerne vil blive rigtig gode venner med din overlocker.
   Facebook gruppen finder du her: https://www.facebook.com/groups/skaberlyst/
   Og online kurset her: http://skaberlyst.dk/butik/syteknikker-no-3-overlocker/

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 10. Helle Rask says:

  Hejsa,

  Vil gerne vide om kurset også omhandler, hvordan man tråder en Pfaff Coverlocker 4.0?
  Jeg tror jeg har rimeligt fat i det, men vil helst ikke lave en “Gordisk knude” ☺

  Mvh. Helle

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Helle
   Jeg går ikke i detaljer med hvordan man tråder forskellige modeller, for der er så mange forskellige på markedet, og det skifter hele tiden med nye modeller. Jeg viser hvordan man generelt tråder en overlocker (de er ikke så forskellige igen – 9 ud af 10 bliver trådet på samme måde), og så supplerer man med sin manual. Den overlocker, jeg bruger i kurset, er i øvrigt udgået. Men det betyder ikke noget for indholdet i kurset – det er bygget op så det er lige meget hvilken overlocker, du syr på. Kurset er mere fokuseret på at bruge overlockeren i praksis. Jeg viser, hvordan de forskellige sømme fungerer, og så er der 9 projekter, hvor du bliver guidet igennem både mønsterkonstruktion og syrækkefølger og også får links til købemønstre, der kan bruges til projekterne. Meningen med kurset er at gøre dig tryg ved at bruge overlockeren i praksis.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 11. Maria says:

  Hej signe

  Jeg er nybegynder og vil skaffe mig min første overlocker, så jeg kan lære grund tingene inden design uddannelsen. Er en SINGER OVERLOCK 14SH754 INCL. LUKSUS OVERLOCKTASKE en mulighed af en overlocker?

  Mvh.
  Maria

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Maria
   Jeg kender ikke modellen, desværre. Det bedste, når man er i tvivl ifht modeller på symaskiner, er at kontakte forskellige forhandlere og høre deres meninger. De kender de nye modeller og ved hvad der kan være af problemer med tidligere modeller, så de kan bedre vejlede dig ifht. dine behøv og din økonomi.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 12. Sofie says:

  Hej Signe. Jeg har en Bernina 700D. Jeg skal igang med at kante en Jersey-sol-nederdel med noget specialtråd (neon-farvet sytråd, lidt kraftigt). Ville egentlig bruge en alm. 4-trådet men syningen bliver bare ikke pæn. Trådene mødes slet ikke i kanten af stoffet og undergriberen laver brede og smalle “trekanter” på bagsiden. Jeg har tjekket alt ift manualen og roder nu med trådspændingen, desværre uden held.
  Har du nogle råd til hvordan man tilpasser trådspændingen til kraftigere sytråd og generelt ift specialtråd? Skal den løsnes eller strammes?
  Vh Sofie

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Sofie
   Jeg synes generelt ikke det bliver godt at sy med specialtråd med 4 tråde. Prøv at skifte til 3 tråde, brug en nål med et større øje der er beregnet til specialtråd (så tråden kan komme igennem) og en større stinglængde. Trådspændingen skal indstilles efter stoffet, så der må du prøve dig lidt frem.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

 13. Marianne says:

  Hej Sofie
  Jeg er nybegynder og har en gammel overlocker (Elna Serger 704 DEX) – så vidt jeg kan se, kan jeg desværre ikke indstille stingenes/sømmenes bredde. Eller hedder det dybde? Altså ikke afstanden mellem de enkelte sting/søm (for det kan reguleres), men hvor brede/dybe hvert søm er. Det betyder, at jeg får en ret bred/tyk sømkant/syning, som især i lettere viskose-jersey-stof er ret synlig og irriterende. Kan jeg mon gøre et eller andet – eller er det bare at skaffe en bedre maskine?

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Marianne
   Det er ikke alle maskiner, der kan indstille stingbredde, så det kan sikkert godt passe at du ikke kan det. Jeg kender ikke din model, så jeg kan ikke svare på, hvordan du evt. kan indstille det. Jeg har nu aldrig set en overlocker sy bredere sømme end 1 cm (ofte er de kun 7-8mm, så det burde være fint til at sy i jersey, hvor man plejer at bruge den bredeste indstilling.
   Du kan evt. lave sømmen smallere ved at sy med 3 trådet overlock i stedet for 4 trådet, men det er ikke helt så holdbart, hvis du bruger det til sammensyning.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

 14. Birthe Jensen says:

  Jeg har lige arvet min mors overlocker hvilke slags tråd skal man bruge til Jersey stof

  • Signe says:

   Hej Birthe
   Det mest almindelige i dag er at bruge polyestertråd til syning af tøj. Kvaliteten af moderne sytråd er ret god, og det passer til de fleste stoftyper. Vi bruger almindelig universaltråd til næsten alt på syværkstedet. Man kan også få silketråd og bomuldstråd, men til almindelig hverdagsbeklædning giver det ikke meget mening at bruge det.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

 15. Susanne Bækvig says:

  Jeg har selv lige haft problemer med min overlock. Lige meget hvad jeg gjorde knækkede tråden efter 4-5 cm. Så foreslog min niece, der er synørd at jeg lånte 4 ruller overlock tråd af hende og prøvede at tråd maskinen igen. Så kørte den fint meter efter meter. Så nu holder jeg op med at bruge tilfældig tråd til min overlock maskine. Det giver for meget arbejde.

  • Signe says:

   Hej Susanne
   Det kan også være et problem med symaskiner, hvis tråden er for ringe i kvaliteten. Det behøver nu ikke være overlocktråd på de store ruller til overlockeren. Det vigtige er, at tråden er i en god kvalitet. Hvis du køber sytråd fra Amann eller Güttermann burde det fint fungere også med de små ruller. Vi bruger som regel de små ruller på syværkstedet, medmindre vi syr med sort eller hvid.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

  • Signe says:

   Hej Christian
   Hvis det ikke er for voldsomme tæpper, så kan du måske godt sy kanterne med overlock og bukke dem om mod bagsiden og sy dem fast på symaskinen. Men som regel synes jeg tæpper er kantet med et skråbånd, så der ikke er et ombuk der fylder i kanten af tæppet. Afhængig af hvor kraftigt et tæppe det er, kan det kræve ekstra slidstærkt materiale og en ekstra kraftig symaskine. Det stof, man kan købe i de fleste stofbutikker, er ikke slidstærkt nok til tæpper, men måske noget møbelstof vil være ok. Jeg er ikke lige ekspert på det område, men det er mine bedste bud.
   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap