Få styr på måltagning og valg af størrelse med de her nemme tricks

I den her artikel kan du få styr på 2 ting:

1. Hvordan du tager dine mål korrekt

2. Hvilke 2 mål der er de eneste, du har brug for, når du skal vælge størrelse i symønstre.

 

Måltagning er super vigtig for pasformen i det tøj, du syr. Men måske ikke på den måde, du tror.

Du skal nemlig ikke bruge dine mål til at tjekke mønsteret igennem på kryds og tværs.

Og du skal ikke bruge en hel masse mål for at sikre en god pasform i tøjet, medmindre du er skrædder og laver symønstre helt fra bunden.

Når du syr efter symønstre, som de fleste hobbysynørder gør, er det eneste, du skal bruge dine mål til, faktisk at vælge den rigtige størrelse. Størrelsen skal du til gengæld vælge med den største tiltro til dit målebånd og din måltagning. Hvis du indtil nu har været sådan en synørd, der godt har kunnet finde på at vælge en størrelse mindre eller en størrelse større, for fx at tage højde for stræk i stoffet eller for lige at “få lidt mere plads” i tøjet, så er det en vane, du meget gerne må parkere i fortiden lige nu.

Er du på jagt efter en god pasform, så går vejen gennem tilretning.

Og er du på jagt efter den nemmeste vej gennem tilretningerne, så går den gennem korrekt måltagning OG korrekt valg af størrelse.

Undgå for alt i verden at falde i den klassiske kvinde-fælde med at se dig selv 1-2 størrelser større, end du er. Det kan godt være at de fleste medier, der formidler kvindeidealer, stadig hænger fast i en forestilling om at alle skal tabe sig, at slankhed er det ypperste vi som kvinder kan opnå og at vi alle sammen er for tykke uanset hvor tynde vi er. Men sådan er virkeligheden heldigvis ikke. Vi har alle helt unikke kroppe, de er i forskellige størrelser og det er muligt at sy lækkert tøj, der sidder godt, til dem alle. Hvis dit målebånd siger, at du er en størrelse 40, så lad være med at vælge en størrelse 42 eller 44 “bare for at være på den sikre side”. Det giver dig en masse problemer med pasformen, du nemt kunne være sluppet for.

Så vigtigst af alt: stol på målebåndet.

Se på målet som data, du skal bruge til at komme den nemmeste vej til lækkert tøj med god pasform. Glem alt om størrelser, forældede kvindeidealer og slankekure. Den hurtigste (og mest effektive) slankekur er at sy tøj, der passer til din krop. Det får dig til at se hamrende godt ud, uanset hvilke størrelse målskemaet placerer dig i.

 

 

Vælg den rigtige størrelse til kjoler og overdele

Det eneste mål, du skal bruge, for at vælge størrelse til kjoler og overdele er dit brystmål.

Ikke noget med over eller under brystet.

Bare et helt klassisk brystmål rundt om barm og ryg, der hvor barmen fylder mest.

På syværkstedet vælger vi størrelse til kjoler og overdele efter brystmålet, fordi en god pasform er afhængig af at der er den rigtige plads til barmen i tøjet. Når der er det, kan resten af mønsteret nemmere tilpasses til kroppens former.

Er der ikke plads nok til barmen, kan tøjet ikke falde ordentligt ned over kroppen. Det kommer i stedet til at klumpe sig sammen oppe under armhulerne, og udover at det ser tosset ud, så føles det meget ubehageligt. Er der omvendt for meget plads over barmen, kan tøjet ikke forme sig efter kroppen, og så ser det sjosket ud. Du vil få en fornemmelse af at have alt for meget stof i det øverste af tøjet, og ærmerne kan komme til at hænge ned ad overarmen. Det føles også virkelig ubehageligt og kan begrænse din bevægelsesfrihed, især for armene.

Skal du så slet ikke tage dit talje- og hoftemål?

Jo, det kan du godt. Men du skal kun bruge dem som en indikation for, hvor du skal have tilrettet dit symønster. Vi bruger aldrig alle tre mål til at vælge størrelse.

I designede symønstre er mange tilretninger helt overflødige, fordi designet tager højde for at der er plads til forskellige kroppe i tøjet.

I en kjole med meget vidde i underdelen er dit hoftemål unødvendigt. I en ærmeløs model eller en model med store pufærmer er dit overamsmål underordnet. I designs med rynk, læg eller slids i ryggen, der giver ekstra plads hen over ryggen, er bredden på din ryg og dine skuldre ikke så vigtige. Og på den måde er der masser af detaljer i tøjet, der gør dine mål mindre vigtige. Forudsat at du har startet dit syprojekt med det rigtige mål og den rigtige størrelse.

Starter du ikke med den rigtige størrelse, kan du derimod risikere at tilrette i en uendelighed og aldrig blive tilfreds. Vi ser det alt for ofte på vores kurser i tilretning af grundmønster, hvor både kvinder i små og store størrelser bedømmer sig selv forkert og tager udgangspunkt i for store størrelser. Det er ofte kvinder, der svinger over flere størrelser fra overkrop til underkrop, der får valgt for stor en størrelse. Tanken er, at der skal være plads nok til det største sted på kroppen, som typisk er hoftevidden, og det giver jo for så vidt meget god mening. Men dermed bliver der alt for meget plads til barmen, og det skaber en masse udfordringer i tilretningen, der kunne have været undgået ved at vælge størrelse efter brystmålet.

Taljevidden kan du tilrette i indsnit og sidesømme, så her har du mange muligheder for at tilpasse formen på tøjet til formen på din krop. I bluser er der ofte slet ikke indsnit, fordi en bluse i sin natur skal “bluse” (pose) lidt i taljen. Det giver mulighed for mange forskellige taljer inde bagved stoffet, og det er derfor helt underordnet om dit taljemål er nogle centimeter større eller mindre end målskemaet.

Hoftevidden kan du ofte slippe afsted med at tilrette i sidesømmene. Vil du have en mere fintfølende og personlig pasform i tøjet, skal du lave ændringerne i mønsteret der, hvor der er behov for dem. Det er noget af det vi arbejder med på vores kurser i tilretning af grundmønster, og noget du også kan finde vejledninger til i det store tilretningskompendie, der er tilgængeligt for vores medlemmer i onlineklubben Synoter Studio.

(Beklager mit ansigtsudtryk på billedet – det er et skærmprint fra videoen længere nede)

 

 

Vælg den rigtige størrelse til nederdele og bukser

Til nederdele og bukser vælger vi størrelse efter hoftemålet.

Det er det største sted på underkroppen, og derfor er det her, der skal være plads nok.

Taljen kan have mange forskellige størrelser og former, og det retter vi til efterfølgende i sidesøm og indsnit, ganske som vi gør i kjolerne. Der er mange muligheder for at ændre taljen til kroppens facon, netop fordi der er mulighed for at arbejde med indsnit. Den mulighed har du ikke på hoften, hvor du kun har sidesømmene at arbejde med, medmindre du går i gang med de mere komplicerede tilretninger. Og det er der helt ærligt ikke nogen grund til, hvis det hele kan klares med en korrekt måltagning og et par indsnit.

 

 

Kartonmetoden – måltagning til dig, der har mave

Der kan være flere udfordringer ved at få taget de rigtige mål. En af de største udfordringer er hvis du har en mave, der fylder lidt ekstra. Det betyder ikke noget for hvordan du tager mål til bukser, men hvis du vil sy nederdele er du nødt til at tage højde for din mave.

For at få en nederdel til at sidde godt, skal den som minimum slippe kroppen fra toppen af maven og falde lige ned derfra. Er der vidde i nederdelen giver det sig selv at den er større og har rigeligt plads til både mave og hofter, men i en figursyet, tæt nederdel får du den gode, skræddersyede pasform ved at lade stoffet falde lige ned fra toppen af maven. Derfor er du nødt til at have maven med i dit hoftemål. Maven sidder nemlig højere oppe end dine hofter og din bagdel, så hvis du går efter dit hoftemål vil stoffet i nederdelen komme til at bue ind under maven. Det får dig i bedste fald til at se ud som om du lige har rejst dig fra en rigtig god middag. I værste fald kan du komme til at se gravid ud i dine nederdele. Og medmindre du rent faktisk er gravid, er det ikke et look de fleste kvinder går efter.

Der er heldigvis en virkelig nem metode til at undgå nederdele, der får dig til at se gravid ud.

Vi kalder den karton-metoden.

Du kan se den i videoen herunder sammen med vejledning til at tage de andre mål, du skal bruge, for at vælge den rigtige størrelse.

Hvis du ikke kan se videoen på skærmen herunder, så se den på vores Youtubekanal her: https://youtu.be/HQUbmCbhh7Y

 

 

 

Sådan er vores størrelser hos Synoter

Du kan ikke regne med at du er samme størrelse på tværs af mærker, hverken i symønstre eller tøjbutikker. Og slet ikke på tværs af symønstre og stofbutikker. Så tjek altid målskemaet, når du går i gang med at nyt symønster.

Herunder kan du se de målskemaer, vi arbejder med hos Synoter. De er blevet forfinet og opdateret gennem årene, og passer til de grundmønstre, vi har testet og finpudset på os selv, vores modeller og kursister gennem en årrække. De rammer ikke alle. Men de rammer faktisk ret godt.

Vi har et målskema til vævet stof og et til strikket stof. Vælg størrelse i det målskema, der passer til stoffet og syprojektet. Det betyder at dine pæne bukser og figursyede kjoler vælges efter målskemaet til vævet stof mens fx sweatshirts vælges efter målskemaet til strikket stof.

 

 

 

Det skal du gøre, hvis du er imellem størrelser

Hvis nu alle kvinder passede perfekt ind i alle målskemaer ville verden være et meget nemmere sted at være for os synørder. Og for kvinder i det hele taget.

Så rosenrødt er det desværre ikke. Målskemaer er lige så forskellige som kvindekroppe. Og størrelser i tøjbutikker virker nogen gange som om de slet ikke er fra denne verden.

Det kommer ikke til at ændre sig. Alle verdens modebrands og mønsterkonstruktører bliver aldrig enige om ensartede størrelser. Det har været et problem siden størrelsessystemerne blev indført, og det vil blive ved med at være et problem forevigt. Så spild ikke din tid med at vente på at “nogen” finder ud af at lave tøjstørrelser der giver mening. Stol istedet på dit målebånd og mønsterets målskema.

Hvis du er imellem størrelser, så bør du vælge den størrelse, du er tættest på. Er du ikke entydigt tættest på en størrelse fremfor en anden, så se på om den model, du vil sy, er tætsiddende eller ej. Hvis den er tætsiddende, så vælg den nærmeste større størrelse. Er den løs så vælg den nærmeste mindre størrelse. Det giver de færreste tilretninger.

 

Spring for alt i verden ikke prøvemodellen over

Hele vores tilgang til valg af størrelse efter kun et enkelt mål, er baseret på at du syr en prøvemodel.

I prøvemodellen har du mulighed for at tilrette pasformen, så den kommer til at matche din krop bedre. Her kan du se, hvor meget vidde du skal have lagt til eller taget fra de forskellige steder på kroppen, hvor der måtte være behov for det.

Grunden til at vi kan vælge størrelse efter kun et enkelt mål er, at vi går ud fra at tøjet ikke passer.

Vi går ud fra, at der er behov for tilretninger. Og i stedet for at prøve at gætte os frem til hvilke tilretninger, der skal laves, syr vi en prøvemodel, hvor vi kan se præcis hvad der er behov for. Vi springer altså en arbejdsgang med teori og gætværk over og går direkte til praksis og reel viden. Ud fra den viden, du får fra din prøvemodel, kan du bestemme dig for hvilke ændringer, du vil lave i dit papirmønster. Det er en meget mere præcis arbejdsgang end at måle mønsteret på kryds og tværs for at prøve at forudse hvad stoffet gør. Og  markant hurtigere i det lange løb.

Du behøver ikke nødvendigvis sy en prøvemodel fra bunden hver eneste gang du syr et stykke tøj. Men første gang du syr et nyt design, bør du prioritere en prøvemodel. De næste mange gange du syr efter samme mønster, kan du nøjes med at have ekstra sømrum til en start, så du har mulighed for at lave små ændringer. Stof opfører sig nemlig altid forskelligt, så selvom du har tilrettet en prøvemodel er du alligevel aldrig på den sikre side med pasformen. Men med den rigtige størrelse fra starten af dit syprojekt, er du langt tættere på målet med en god pasform i tøjet.

Denne proces er også tankegangen bag vores onlinemagasiner fra Synoter Studio. Med onlinemagasinerne får du et PDF symønster til et basisdesign, som du i magasinet lærer at lave om til flere andre designs. Tanken er, at du tilretter en prøvemodel af basisdesignet, så du får styr på pasformen. Derefter laver du de nye mønstre ud fra den tilrettede pasform. Dermed behøver du ikke sy en prøvemodel af alle de designs, du laver ud fra magasinet, fordi pasformen er på plads fra starten.

 

Derfor er et mål ikke bare et mål

Baggrunden for en god pasform i tøjet er, at der er plads nok til kroppen inde i tøjet, og at tøjet følger kroppens figur.

Kroppen kan se ud på rigtig mange forskellige måder og stadig have de samme mål. Derfor skal du have tilrettet dine symønstre, så de kommer til at få en facon, der passer med din krop. Den facon hænger ikke nødvendigvis sammen med det mål, målebåndet angiver. Målet garanterer, at der teoretisk er plads nok i et stykke tøj, men det garanterer ikke at formen på tøjet passer til din krop. Derfor kan den rigtige størrelse godt føles forkert, indtil den er tilrettet. Og derfor giver det ikke mening at bruge en masse krudt på måltagning, for du kan alligvel først for alvor sammenligne tøjets og kroppens facon, når du tager tøjet på.

Illustrationen her viser 3 forskellige “kroppe”, der har forskellig facon men alle har det samme mål. De bruger derfor den samme størrelse, men de vil have brug for helt forskellige tilretninger, alt efter hvilken facon, mønsteret er lavet til.

 

Et eksempel på at tøjet føles for småt, selvom det ikke er det, er hvis du har brug for en tilretning til svajryg. Hvis du har det, så vil stoffet falde ned fra taljen og begynde at hænge skævt på underkroppen. Den skæve vinkel, stoffet møder kroppen i, får det til at føles for stramt. Men det hjælper ikke at tage en større størrelse, for her vil stoffet stadig falde ned og blokere for dine bevægelser. Når du derimod får lavet tilretningen til svajryg, kan stoffet hænge lige ned fra kroppen som det skal, og så har du meget bedre bevægelighed i tøjet.

Det kan være svært at se, hvilke tilretninger der er behov for, når du er helt ny i syning. Derfor har vi i vores online medlemsklub Synoter Studio givet alle medlemmer adgang til et kompendie med 70 forskellige tilretninger. Her kan du se de typiske udfordringer med pasformen i symønstre og løsningen på dem.

 

Sådan tager du dine mål og vælger størrelse – den korte version

Hvis du har læst helt herned, så er du nu proppet op med en god portion teori og en masse eksempler.

Måske er du blevet lidt forvirret?

Derfor får du her en helt kort og meget lavpraktisk opsumering. Hvis det ovenstående ikke giver helt mening, så bare stol på processen og gør som beskrevet herunder:

1. Tag dine mål med målebåndet glat omkring kroppen.
2. Til kjoler og overdele vælger du størrelse efter brystmålet.
3. Til bukser og nederdele vælger du størrelse efter hoftemålet.
4. Hvis du har mave, så tag hoftemålet efter kartonmetoden, som du kan se i videoen længere oppe, når du vil sy nederdele.
5. Sy altid en prøvemodel første gang du syr efter et nyt mønster.
6. Tilret faconen i tøjet i prøvemodellen, så du får en god, personlig pasform i dit tøj.

Og vigtigst af alt: stol på dit målebånd og vælg størrelse efter målskemaet i det mønster, du vil sy. Vær helt ligeglad med hvad du “plejer” at vælge. Plejer er sjældent den nemme vej til en god pasform.

Du kan se de aktuelle målskemaer, vi bruger hos Skaberlyst og Synoter på denne side.

 

Vil du lære mere mønsterkonstrukton og have adgang til de tilretninger, vi laver på vores kursister, så er du mere end velkommen i vores online medlemsklub Synoter Studio. Du kan blive kloger epå om et medlemskab er noget for dig her:

Synoter

 

 

Stofinfo: Soyajersey købt engros fra USA for flere år siden
Mønsterinfo: Basismodel fra Synoter Magasin nr. 7, der udkommer slut september 2022.

 

Oprindeligt blogindlæg fra 2013.
Opdateret og genudgivet i 2022.

Læs også:

2 thoughts on “Få styr på måltagning og valg af størrelse med de her nemme tricks

  1. Anne Grethe Ismail says:

    Kære Signe.
    Jeg er desværre gået lidt i stå med syning grundet et projkt, der skal være færdigt.
    Nu har jeg læst her, og det er netop det, der altid har bekymret mig, mave og tilretning, men der er ingen video til kartonmetoden.
    I øvrigt – er der en måde, hvorpå man simpelt kan regne stofforbrug ud, naå man pludseligt finder noget attraktivt stof i en stofbutik, jeg er vidende om mønster os,. Kun en grundberegnin?
    Håber snart at viderebringe mit kursus,
    Hav en dejlig dag.
    Mvh. Anne Grethe Ismail.

    • Signe says:

      Hej Anne Grethe
      Jeg har opdateret videoen, så den er forhåbentlig på skærmen nu. Ellers er der nu et link til at se den på vores Youtube kanal 🙂
      I forhold til stofforbrug, så er der mange faktorer, der spiller ind. Stoffets bredde, mønsterets design, din størrelse osv. Hvis mønsterdelene kan ligge ved siden af hinanden på stoffet, skal du regne med en længde + en ærmelængde. Kan de ikke skal du regne med 2 længder + en ærmelængde. Sådan meget overordnet set.

      Venlig hilsen
      Signe / Synoter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap