Vores 5 bedste tips til at sy i levende stof

Levende stoffer er berygtede for at være noget nær umulige at sy i.

Men i den her artikel får du 5 tips til at sy i levende stof. Tips, som gør det markant nemmere at håndtere alle de vilde men meget smukke stoftyper, du (måske) er gået udenom indtil nu.

Før du får de 5 tips til at håndetere levende stof, så lad os starte med at se på hvilke stoftyper, der kan kaldes levende.

Levende stof er stof, der ikke kan holde sig selv. Når du slipper det, vil det falde sammen i en blød bunke på bordet, eller endda glide ned ad bordet som om det selv kunne gå – som om det var levende.

Når levende stof er syet til tøj, vil det i mere tætte designs smyge sig omkring kroppen. I designs med mere vidde vil det falde i smukke draperinger (folder). Det er i høj grad kroppen, der bestemmer hvilken form stoffet tager, fordi stoffet former sig omkring den krop, der har tøjet på. Modsat kan mere stift stof holde sin egen form, og være med til at skabe en ny silhuet omkring kroppen som en slags “skal”. Det kan de levende stoftyper ikke så godt. De kan derimod danse med kroppen og give liv og bevægelse til den helhed, der er dig.

 

 

Den lidt mere nørdede forklaring på levende stof

Udover den helt overordnede forklaring om at levende stof bevæger sig med kroppen og stift stof holder en form af sig selv, så er der naturligvis en mere nørdet og kompliceret forklaring på hvorfor nogle stoftyper er levende og andre ikke er. Vi går ikke i alle detaljer her, men du får et kort overblik over hvor mange elementer, der er på spil, når man producerer stof.

Stof består af flere forskellige elementer, der alle har indflydelse på om hvordan det færdige stof kommer til at se ud og hvordan det kommer til at opføre sig. Der er især 6 elementer i produktionen af stoffet, der har indflydelse på om det bliver levende eller ej. Det er:

1. Råvaren/materialet. Dvs. om stoffet er lavet af silke, uld, bomuuld, polyester eller noget helt andet.
2. Vævningen / Strikkemetoden. Dvs. om det er en lærredsvævning, en satinvævning, en jersey strik eller noget helt andet.
3. Garnets konstruktion. Dvs. om det er stabelfibre eller filamentfibre (lange eller korte fibre, der er sat sammen til et garn) og hvordan garnet er snoet.
4. Garnets vægt. Jo flere fibre, der indgår i det færdige garn, desto tungere er det.
5. Tætheden af garner i stoffet. Stof kan væves og strikkes med mange garner, der ligger tæt eller med få garner, der ligger med afstand mellem hinanden. Man siger det er “tætvævet” eller “løstvævet”.
6. Efterbehandlinger. Med forskellige kemiske og mekaniske efterbehandlinger kan man give stoffet flere eller andre egenskaber. Man kan fx gøre det mere blødt og dermed mere levende.

Heldigvis behøver du ikke have styr på alle de tekniske dele af stoffet for at kunne finde ud af om det er levende eller ej. Og slet ikke for at kunne sy i det. De mange forskellige kombinationer af garn og vævemetoder har fået nogle såkaldte handelsnavne, som er de navne, stoffet hedder i stofbutikken. Når du vil sy i levende stof, skal du gå efter stoftyper som:

Chiffon – let og luftigt, tyndt og sart. Det er gennemsigtigt og ofte vævet i silke eller polyester.
Georgette – minder meget om chiffon, men er vævet af crepegarner, som giver det en mere ru overflade med lidt struktur. Det er nemmere at sy i, fordi stoffet har mere dybde. Georgette kan både være dobbelt og enkelt, og den dobbelte er mere tyk og mindre levende. Georgettete vævet i uld, viscose, silke eller polyester.
Satin – glat og blankt i overfladen på retsiden og mat og mere ru på vrangen. Satin er ofte vævet i silke eller polyester.
Jersey – glat på retsiden og mere ru på vrangen. Jersey er strikket og kan derfor strække sig og kræver nogle andre symønstre end de vævede stoftyper. Jersey strikkes ofte i viscose eller polyester, som giver en levende jersey, eller i bomuld, som giver en mindre levende jeresy.
Crepe de Chine – har lidt struktur i overfladen på samme måde som georgette og er “fjedrende” men på samme tid blødt og levende. Kan både være tyndt og mere kraftigt. Ofte vævet i silke eller polyester.

Der findes flere levende stoftyper (fx velour og blonde) og masser af stof “midt imellem” levende og stift, men de 5 herover er nogle af dem, mange synørder går en lang bue udenom.

Det laver vi om på nu, for herunder får du de 5 tips, der gør det meget nemmere at sy i de levende stoftyper.

 

5 tips til at sy i levende stof (+ et vigtigt bonus-tip)

Er du helt nybegynder i syning, så bør du ikke starte med at sy i levende stof – heller ikke med de tips, du får her. Men har du syet noget tid, og har du rimelig styr på at klippe stoffet, sy med det rigtige sømrum og få syet noget tøj, du er glad for at gå med, så vil de levende stoftyper være en god udfordring og et godt næste niveau i din syning. Med de levende stoftyper får du mange flere muligheder for at skabe forskellige udtryk i dit tøj, og du får adgang til alle de bløde og eksklusive metervarer, der for alvor gør det muligt at sy luksustøj på et højt niveau.

Ved at kunne mestre de levende stoftyper kan du sy tøj til dig selv, der er helt på niveau med de dyreste modebrands – men til en brøkdel af prisen, fordi der i den luksuriøse ende af modeskalaen er seriøst forskel på hvad en færdig bluse koster og hvad du skal give for 1½ meter stof. Og den forskel bliver til din fordel, når du kan sy selv.

 

Tip nr. 1: Det rigtige sygrej

Når du syr i levende stof er der noget sygrej, du simpelthen ikke må gå på kompromis med. Sørg for at alt dit sygrej er i en god kvalitet og især at knappenåle og synåle ikke er flossede eller stumpe. Er en nål skadet, så skal den kasseres med det samme. Især levende stof tager meget hurtigt skade af en ødelagt nål.

Det sygrej, du især skal være opmærksom på, er:

Saks – hav en god stofsaks, gerne en med microriller, der gør klippeoplevelsen i levende stof meget bedre. Du kan læse mere om stofsakse i dette blogindlæg.
Knappenåle – de skal være tynde, spidse og gerne med en teflonbelægning, der hjælper med til at holde på stoffet. Vi anbefaler Entomologypins eller tynde stål knappenåle.
Broderisaks – sørg for at den er skarp helt ud i spidsen og at den har en størrelse, du nemt kan håndtere. Vi er mest vilde med den lille broderisaks fra tyske Poul.
Symaskinenåle str. 70 – De levende stoftyper er ofte tynde, og det kræver en lidt tyndere nål, der matcher stoffet. Til symaskinen bruger vi gerne str. 70, enten universal eller microtex alt efter stoftypen. Du kan med fordel downloade SCHMETZ nåleapp og bruge den til at tjekke at du får valgt den rigtige nål til dit stof.
Mønstervægte – det er en rigtig god hjælp med mønstervægte sammen med knappenålene, når du skal holde mønsteret fast til stoffet. Vægtene skal være ret tunge – mindst 400 g.
Ritråd – for nogen er det en ekstra hjælp at ri sømmene i hånden, før de syr på symaskinen. Hvis du gør det, så brug ubehandlet bomuld (ægte ritråd), som er nemt at fjerne igen. Vi er glade for denne fra Gütterman.
Synåle – syr du i hånden i levende stof, så sørg også her for at dine synåle er i god kvalitet. Og så snart en nål er slidt, og ikke glider ubesværet gennem stoffet, bør du kassere den. Vi syr helst med sharps str. 10 fra John James.
Opsprætter – du kommer ikke uden om det. I levende stof kommer du helt sikkert også til at skulle sprætte en søm om i ny og næ. Sørg for at din opsprætter er skarp og nem at bruge. Når kniven i opsprætteren bliver sløv skal hele opsprætteren skiftes ud. Vi kan bedst lige den ergonomiske opsprætter fra Clover.

 

 

Tip nr. 2: Undgå tætsiddende designs med mange sømme

Ved at vælge et mere løst design, evt. med draperinger, får stoffet lov at falde flot og vise hvad det kan. Mange af de levende stoftyper er så sarte, at de går i stykker i sømmene hvis der er meget træk på dem, som der er i tætsiddende designs. Sørg for at der er ekstra vidde til bevægelse i designet, så sømmene ikke kommer på overarbejde. Det er også smart hvis du kan undgå for mange sømme i det hele taget. Hver gang du syr en søm, sætter du en stopper for at stoffet kan falde frit, og det begrænser de levende stoffers mulighed for at drapere, hvilket de er særligt gode til. Så hvis du vil have mest muligt ud af dit levende stof skal du faktisk gøre mindst muligt med det.

Du kan evt. klippe stoffet på skrå for at udnytte stoffets draperingsevne endnu mere. Når stoffet er klippet på skrå kan det give sig mere, og dermed vil du kunne sy mere tætsiddende designs uden at sømmene kommer helt så meget på overarbejde. Men du kan også sagtens klippe mere løse designs på skrå for at udnytte stoffets draperingsevner fuldt ud. Det er fx det, man gør med rundskårne nederdele som min lilla nederdel på billederne her. Den er syet i Pretty Purple, som er en viscosesatin der er glat og levende og super flot.

 

 

 

Tip nr. 3: De rigtige syteknikker

Når vi syr med inspiration i skrædderiet, som vi ofte gør her hos Skaberlyst, så anbefaler vi at have rigeligt sømrum og sy tøjet så det kan ændres med tiden. Med levende stof er det lidt noget andet, for hvis du har et bredt sømrum er det dels mere vanskeligt at styre i syningen og dels vil det klumpe sammen inde i tøjet. I levende stof bliver det som regel pænest at klippe og sy med 1 cm sømrum og at kante sømrummet samlet. Har du mod på franske sømme, hvor sømrummet er lukket inde og ikke skal kantes med zigzag eller overlock, så vil det ofte være at foretrække i levende stof. Du kan evt. øve dig i de franske sømme i en almindelig bomuldslærred først, og så prøve den af i noget mere levende, når du har helt styr på teknikken. Du kan se en guide til franske sømme her.

Kanterne i fx halsen og oplægningen er også lidt særlige i levende stof. Hvis stoffet har en vis dybde som fx georgette eller crepe de chine, kan du godt slippe afsted med at sy i hånden. Men ellers er de levende stoftyper faktisk lidt for tynde til håndsyning, medmindre du er virkelig rutineret i at sy i hånden. Er det ikke en spidskompetence (som i spidskompetence på professionelt skrædderniveau), så får du næsten altid et bedre resultat med at sy på symaskinen. Vi foretrækker at kante vores levende stoffer med skråbånd lavet i stoffet. Det giver en flot finish og mange muligheder for forskellige syteknikker i kantningen. Se en guide til at lave skråbånd her.

Som allerede nævnt i tip nr. 2, går det faktisk ud på at sy så  lidt som muligt i levende stof. Vælg syteknikker, du kan håndtere, så resultatet bliver så pænt som muligt, selvom stoffet er en udfordring. Og øv dig meget gerne i teknikkerne i en rest af stoffet, inden du syr for alvor, så dine hænder har en chance for at forberede sig på opgaven.

 

Tip nr. 4: Vær varsom med strygejernet

Mange levende stoftyper er ret sarte. Det kommer blandt andet til udtryk ved at de nemt får pressemærker. Pressemærker er blanke områder, der hvor strygejernet har været i kontakt med stoffet, og de er stort set umulige at komme af med igen. Pas derfor på med at presse og stryge løs på dit levende stof. Brug primært damp til at presse sømmene, og pres efter med enten hænderne eller et “klaptræ”, som er en træklods, du kan holde på sømmene, når du har dampet dem, for at presse dem glatte. Du kan også med fordel bruge et presseklæde, som er et tyndt stykke bomuld, du lægger over sømmene inden du presser dem. Så er det presseklædet der får mærker, og ikke dit fine stof. Et godt presseklæde er fx et gammelt, slidt viskestykke eller ryggen af en gammel, slidt skjorte.

 

Tip nr. 5: Start i knap så levende stof

Som med det meste andet kan levende stof deles ind på en skala fra “meget levende” til “ikke så levende”. Start i den ende af skalaen, som ikke er helt så levende, så du langsomt vænner dine hænder til at arbejde med stof, der har sin egen mening om syningen. Gode start-stoffer er fx de mange viscoser, der egner sig til bluser og toppe. De findes i et utal af varianter i stofbutikkerne og er typisk twill-vævede med små diagonale linjer i stoffet eller jaquard-vævede med et vævet mønster i stoffet.

Toppen, jeg har på her på billederne, er et eksempel på en jaquardvævet viscose, der har alle de flotte egenskaber fra levende stof med den smukke draperingsevne, blødheden, letheden og den blanke overflade, der også tit er i levende stof, men stadig med et rimeligt hold, så det ikke løber væk fra symaskinen af sig selv. Stoffet er fra The Fabric Lounge, som har flere varianter af de lidt levende viscoser, der er gode at starte ud med, når din syrejse med levende stof skal til at begynde.

 

 

BONUS tip: Tålmodighed og øvelse

Syning i levende stof er ikke et quick-fix.

Det kræver tålmodighed, god tid, friske øjne og en rimelig portion energi. Du ved bedst selv hvornår på dagen du er i besiddelse af alt det, så planlæg din syning i levende stof til de tidspunkter.

Og så kræver det øvelse. Øvelse gør mester…. det er en kliché, ja. Men det er rigtigt. Så lykkes det ikke at få perfekte, skræddersyede resultater første gang du kaster dig over en silkesatin, må du endelig ikke give op. Gør det igen og igen, indtil dine hænder er med på opgaven og kan styre det levende stof. For det er mest dine hænder, der skal på arbejde. Selvom du bruger godt sygrej og vælger de rigtige teknikker, så er det stadig hænderne, der former stoffet og får det hele til at ske.

Med øvelse og tålmodighed bliver du snart en mester i at sy i levende stof.

 

 

Her kan du købe levende stof i god kvalitet

Du kan købe stof rigtig mange steder. Og rigtig meget af det er heldigvis af en god kvalitet. På syværkstedet foretrækker vi naturlige og semi-syntetiske materialer som uld, silke og viscose. Det er de kvaliteter, vi oftest syr i. Men hør, tencel, modal, cashmir, og bomuld er også højt på listen. Vi går så vidt muligt udenom polyester, acryl, nylon og den slags fuldsyntetiske materialer, selvom vi indimellem ikke kan stå for et smukt print eller en god blanding.

Udover at vi underviser i syning og mønsterkonstruktion, så sælger vi også stof og sygrej. Det gør vi i vores stofbutik The Fabric Lounge, hvor vi vægter kvalitet absolut højest i både stof og sygrej. hos The Fabric Lounge kan du ikke købe alt muligt ligegyldigt braller, men derimod sygrej, du reelt har brug for, og stof, du kommer til at elske at gå med som tøj. Vi håndplukker alt, og vi går virkelig udenom mange flotte farver og fede prints, når vi vælger stof, fordi kvaliteten på stoffet bare ikke er noget, vi kan stå inde for.

Hvis du er lidt kræsen med kvaliteten i det, du selv syr, ligesom vi er, så tag et kig på de virtueller stofhylder hos The Fabric Lounge. Der er både levende og ikke-levende stof på hylderne – og en masse af det der er “midt imellem”, som er godt at øve dig i, hvis du drømmer om bløde silkekjoler og bluser med draperinger, men ikke helt føler dig klar til de letteste silker endnu.

Du kan besøge The Fabric Lounge webshop her <<

 

Mønsterinfo: toppen er fra Synoter Tema 13 – Sommertoppe. Nederdelen er 1/1 sol efter vejledning i bl.a. Synoter Magasin nr. 1 – Den Lille Sorte Kjole.
Stofinfo: Top i jaquardvævet viscose fra The Fabric Lounge. Nederdel i Pretty Purple viscose satin fra The Fabric Lounge.
Foto: Modelfotos af mig er taget af Malene Nelting

 

Oprindeligt blogindlæg fra 2013.
Opdateret og genudgivet i 2022.

Læs også:

3 thoughts on “Vores 5 bedste tips til at sy i levende stof

  1. Signe Eriksen says:

    Hej Sanne

    Jeg har filmet videoen – men ikke fået redigeret og lagt op endnu. Det gør jeg i aften, og så skal jeg nok linke til det på fb. Jeg vil glæde mig til dit spørgsmål til brevkassen:)

  2. Signe Eriksen / Skaberlyst says:

    Sikke et godt tip, Rita, det vil jeg teste næste gang jeg skal klippe levende stof 🙂

    Kh
    Signe /Skaberlyst

  3. Signe Eriksen / Skaberlyst says:

    Hej Peter
    Jeg kan godt lide silke, og skriver bl.a. om silke i online kurset “12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof”. Der er grænser for hvad jeg kan nå at producere af gratis indhold til bloggen, og silke som materiale har ikke været prioriteret endnu. Måske det kommer på et tidspunkt.
    Kh
    Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap