Få styr på pasformen i stramme jeans

Stramme jeans skal give dig en pæn numse (eller en god røv. Det bestemmer du selv).

Færdig – Bum.

Hvad skal man ellers med bukser, der er så stramme, at man skal arbejde for at få dem på? For det skal man med stramme jeans. Det er ikke sådan et par bukser, man lige hopper i, når man skal hygge sig. Stramme jeans er designet til at vise kroppen – og især bagdelen.

Hvis dine stramme jeans ikke gør noget bemærkelsesværdigt godt for dig, har du 2 valgmuligheder:

Din ene mulighed er at droppe alt om stramme jeans og arbejde på at få en god pasform i et par mere “almindelige” bukser.

Din anden mulighed er at tilrette “røven ud af bukserne” på dine jeans, så de kommer til at opfylde deres formål: at give dig en pæn numse. Jeg synes det er lykkedes meget godt for mig selv her:

Stramme jeans med god pasform
Foto: Bibi Berge (www.bibiberge.dk)

Stramme jeans er lidt særlige. De er for det første lidt vanskelige at finde gode symønstre til, og for det andet er de meget fint-følende i forhold til pasformen. Den skal være lige i skabet. I meget tøj kan man slippe afsted med en ok pasform, uden at nogen rigtig opdager det, men det går ikke i stramme jeans. De viser ALT, så der er ikke plads til ret store fejl i pasformen.

Det er sket en enkelt gang, at jeg sammen med en kursist har opgivet at få stramme jeans til at sidde pænt.  Så jeg vil ikke love dig, at alle kan få en pæn numse i stramme jeans. Men jeg vil love dig, at hvis du gør en indsats med at forbedre pasformen, så er det ret sandsynligt at det vil lykkes for dig. Det gør det nemlig for langt de fleste, der bruger lidt ekstra tid og energi på at tilrette deres jeans mønster og finpudse pasformen.

De jeans, jeg har syet til dette indlæg, er efter et mønster fra Sysiden, som er til jeans med 2-5% stræk. Elastanen i stoffet er med til at give den gode pasform, men det er ikke nok til at kunne klare alle pasforms problemer. Og slet ikke i min størrelse 44/46. Så jeg har tilrettet både forbuksen og bagbuksen, for at få den gode pasform, der er i mine jeans.

Første gang jeg syede efter dette mønster, var til det nummer af Sysiden, jeans mønsteret er med i. Dengang lavede jeg tilretning til “blød mave”, som jeg kalder det, når man fylder lidt ekstra foran. Og jeg rettede skridtbuen, fordi min prøvemodel lavede stjerner foran, som tegn på at de var for stramme. Her kan du se den første færdige version af det her jeans mønster:

Stramme jeans med god pasform

 

Til den nye version har jeg finjusteret mønsteret på baggrund af de erfaringer, jeg har gjort mig, mens jeg har gået med den første færdige model.

Jeg har bl.a. hævet taljen, så den nye udgave er 1,5cm højere end den gamle. Jeg havde nemlig det problem med at de oprindelige bukser, at de gled ned i løbet af dagen, så jeg hele tiden skulle trække dem op. En højere talje modvirker det problem, fordi mine jeans kommer til at sidde et andet sted på maven, som er mere egnet til det, når man nu engang er lidt rigeligt rund.

 

Tilretning i stramme jeans – fjern ekstra stof under numsen

Men det er en anden tilretning, jeg vil vise dig. Jeg har ikke selv brugt den i mine jeans, men jeg bruger den nogle gange i andre bukser. Og rigtig tit, når jeg tilretter bukser og jeans på mine kursister. Så jeg ved, det er en tilretnihg mange har glæde af.

Når dine stramme jeans skal sidde helt tæt under numsen, for at fremhæve din flotte bagdel (tegning 1), er det vigtigt at der ikke er for meget stof – altså for meget længde på mønsteret – lige under balderne. Er der det (og det kommer helt an på, hvordan din numse er formet, og hvor meget tyngdekraften har nået at manipulere med den), så skal du have det fjernet. Ellers har du bare en poset omgang stof siddende under numsen, og det er ikke særlig pænt (tegning 2).

Stramme jeans med god pasform
Tegning 1: Stramme jeans, der sidder til ind under numsen.
Stramme jeans med god pasform
Tegning 2: Stramme jeans med for meget stof under numsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selvom det ekstra stof sidder under numsen, og man derfor skulle tro det er benene, der skal tilrettes, så er det faktisk ikke tilfældet her. Hvis du fjerner stoffet nede i benet, så får du et problem med at få indersømmene i bukserne til at passe, og så skal du til at justere på forstykket. Og det kan give en masse problemer – især hvis bukserne ellers sidder flot foran.

I stedet skal du “skubbe” den ekstra vidde op på selve numsen, og fjerne det ved hoftelinjen midt bag. Start med at kopiere dit jeansmønster, så du kan vende tilbage til det oprindelige mønster, hvis det viser sig at denne tilretning alligevel ikke er det, der skal til for dig.

Stramme jeans med god pasform

 

Den ekstra længde, der er i bukserne, fjerner du ved at lave en fold på tværs af bukserne. Det ligner et stort indsnit, der går fra midt bag til sidesømmen, og det giver dig en lidt anden vinkel på det øverste af bukserne, som er med til at få dem til at sidde tættere til kroppen.

Stramme jeans med god pasform

 

En af faldgruberne ved denne metode er, at du får kortet en del af skridtsømmen bagpå. Og det er ikke sikkert, den havde brug for det. For langt de fleste løser det problem sig selv, hvis du fortsætter midt bag sømmen fra taljen og ned til indersømmen i en dybere kurve end den, der oprindeligt var i mønsteret. Det giver ekstra plads til numsen, og du undgår at den bliver mast flad. Trådretningen retter du op, så den fortsætter som den er under tilretningen. Det er altså det øverste af dine jeans, der får en anden trådretning. Se de blå linjer.

Stramme jeans med god pasform

 

Er det nødvendigt, kan du tilføje lidt ekstra længde i toppen af bagsømmen, så du hæver taljen midt bag lidt mere. Det kommer ikke til at betyde noget for pasformen under numsen – den hænger nemlig sammen med den nye vinkel, der er på det øverste af buksen, og den nye skridtbue. Men det vil give lige den længde, du har brug for, så bukserne ikke trækker ned bagpå, når du sætter dig.

Du kan også tilføje den ekstra længde på bærestykket, der bliver syet fast øverst på bagstykket. Om det skal til det ene eller det andet sted (eller måske slet ikke) må du prøve dig frem med.

Stramme jeans med god pasform

 

Se i videoen, hvordan du får en god numse i stramme jeans:

Du kan se i videoen, hvordan du laver tilretningen i din prøvemodel, og hvordan du får det overført til dit mønster. Du er nødt til at sy en prøvemodel først, for at finde ud af, om du har brug for denne tilretning. Det er nemlig en af de tilretninger, man ikke kan lave i stoffet.

Hvis du skal lave denne tilretning i et par færdige bukser, så er du nødt til at sy et vandret indsnit på tværs over bagstykket, og det er de færreste jeans designs, hvor det vil passe ind. Du kommer både i problemer med lommerne og med den kraftige søm midt bag. Så gør dig selv en tjeneste, og sy en prøvemodel i en billig rest denim med ca. samme strækprocent som de endelige jeans.

Eller lev med at du har et par jeans, der ikke sidder helt så godt som de kunne, og lav ændringerne til det næste par.

 

Når du arbejder med dine jeans, så husk at du skal kunne bevæge dig i dem. De skal ikke sidde helt glat uden en eneste fold, for så kan du ikke bøje benene, når du går, cykler eller sætter dig ned. Så de små folder, der er under numsen, skal være der. Det, der ikke skal være der, er store poser af stof.

Stramme jeans med god pasform
Foto: Bibi Berge (www.bibiberge.dk)

Jeg ved godt, at mange har det lidt stramt med prøvemodeller – især til jeans, fordi det er “rigtigt stof”, du syr prøvemodellen i, og ikke en grim rest fra rodekassen. Men en prøvemodel behøver ikke koste mere end 100  kr i stof. Og hvis du stod i en butik og skulle købe jeans, og der kun var 100 kr forskel på det par, der sidder ok og dem der sidder hamrende godt, så ville du betale de 100 kr ekstra. Gør det, når du syr også.

 

 

Stof-info:
Denim stoffet til begge jeans, du kan se i dette indlæg, er fra www.citystoffer.dk

Læs også:

23 thoughts on “Få styr på pasformen i stramme jeans

 1. Marie-Ann Mürer says:

  Tusen takk! Det var akkurat det jeg trengte akkurat nå. 🙂 Jeg holder på å forsøke å lage et buksegrunnmønster og dette er en av de tilrettingene som var nødvendig. Hadde jeg bodd litt nærmere ville jeg deltatt på ditt jeanskurs!

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Skønt at tilretningerne gør gavn 🙂 Du er da meget velkommen på kursus, selvom du bor langt væk 🙂 Der er faktisk tit kursister med, der bor i udlandet, som passer det ind med fx. familiebesøg eller ferie i DK.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. Anette says:

  Så fine jeansene dine ble! Har kjøpt mønsteret, og skal prøve meg på dem så snart jeg er ferdig med Godt i gang-kurset 🙂 Blir det et online jeanskurs også?

  Jeg sliter med å finne bukser som ikke “gaper i ryggen”, og som ikke sklir nedover. Håper å klare å lage noen brukbare jeans selv!

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Mange tak 🙂 Jeg ved ikke med online jeanskursus endnu – nu starter jeg lige med et live-kursus og ser hvordan det går 😉
   Husk at det godt kan kræve mere end et forsøg at få den perfekte pasform. Mine jeans her er 2 udgave af færdige jeans, og inden det var der en prøvemodel, der blev syet om 2 gange.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 3. Anette Petersen says:

  Hej Signe.
  Du er helt fantastisk,til at lære fra dig,så selv jeg kan følge med.Jeg sendte nogle billeder,til dig før jul,af mig selv.Så efter mange tilretninger,og personlig vejledning fra dig,har jeg fået lavet en grundmodel til nederdel .Jeg har lært så meget,Netop om de ting,man som nybegynder tit bøvler med.Desuden bliver man ligefrem i godt humør,for du udstråler humor,varme og glæde.
  Skal nu igang med bukser.Også her rammer du plet,i din fredagsvideo.Mange tak.
  Stort knus
  Anette fra København

 4. Ira Hartling says:

  Hej Signe
  Nu er jeg endelig kommet til tidspunket, hvor jeg også skal afprøve jeansmønsteret 🙂 Jeg er endnu ikke færdig med første forsøg, men dog kommet så langt, at jeg tror på, jeg kan få noget fornuftigt ud af det med lidt tilretninger. Dog håber jeg du kan hjælpe med lommerne. De gaber noget …. Tænker det kunne rette det op at sy tilpassede (større – bredere) lommeposer fast i gylpen. Er jeg på rette spor for at undgå at lommerne gaber? Eller skal der noget helt andet til? Mange hilsener Ira

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Ira
   Det kan godt hjælpe at lade lommeposen gå med ind i gylpen midt for. Men det kan nu også lyde som om dine jeans ganske enkelt er for stramme. Prøv at lave dem lidt løsere i sidesømmene, og se om det ikke også har en effekt.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

   • Ira says:

    Tak for svar 🙂 Jeg fandt lige din video om lommer i jeans. Dem (som ligner dem i mine købe-jeans) vil jeg prøve at lave i stedet for den lommepose, der er i sysidens mønster – OG jeg lægger også til i siden – og jeg prøver også et gøre taljen højere. Jeg er spændt ???? Kh ira

 5. Kirsten utzon says:

  Hej Signe, jeg er igen igang ked at sy jeans til min søn. Det ene ben vrider sig en smule, selvom jeg har fulgt trådretningen til punkt og prikke. Er der noget at stille op med det eller er det bare saksen, så det bliver et par shorts?

  Mange hilsner fra kirsten utzon

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Kirsten
   Det er svært at sige, når man ikke kan se bukserne. Prøv at sprætte sømmene op til der hvor de snor sig, og se om der er sømrum nok til at rette dem ud. Hvis der ikke er det, så kan shorts godt være en løsning.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 6. Irene Villadsen says:

  Hej Signe
  Jeg har købt jeansmønster et Men har store problemer med hvilken størrelse jeg skal vælge. Jeg har smalle hofter (102 cm) og stor talje (88 cm). Hvad gør man så? Skal hej vælge str 42 og gøre taljen større og i givet fald: hvordan gør man det?
  Venlig hilsen Irene

 7. Kirsten says:

  Hej Signe, tak for alle dine skønne videoer, jeg bruger dem meget. Jeg kunne godt tænke mig at sy de bukser du har på din blok, så kommer spørgsmålet, er det et mønster du sælger og sender med posten eller skal man selv printe. hvis du sælger med post kunne jeg godt tænke mig at købe et, på forhånd tak oghvad koster det.
  venlig hilsen Kirsten

 8. Charlotte Jensen says:

  Hej Signe.
  Jeg har brugt dit tip med at “løfte røven” for at få noget pludder væk fra lårene – ikke på jeans, men på et par cargobukser til min mand som jeg købte mønsteret til på wardrobe by me (wardrobebyme.com) – vist nok et link jeg fandt på én af dine sider. Et fint og godt mønster, men altså lidt for fyldigt til min meget slanke (suk) mand. Det blev bare PERFEKT efter rettelsen, bortset fra at jeg også var nødt til at tage 1,5 cm af i taljen efter rettelsen – de blev for høje.
  Det er den første rettelse jeg nogensindehar foretaget på et mønster – men nu har jeg fået blod på tanden – det er jo “piece of cake” når bare man ved hvordan!!! ????????

  Ih, hvor jeg glæder mig til at komme på weekendkursus hos dig i januar!

  Mange hilsener en forventningsfuld kursist!

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Charlotte

   Hvor er det skønt at høre 😀 Dejligt at tilretningerne bliver brugt – og virker. Og fedt, at du kaster dig ud i tilretninger. Der er nemlig slet ikke så farligt. Til gengæld bliver resultatet meget bedre, når man rammer rigtigt med tilretningerne.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 9. Annette Østerskovgaard says:

  Hej Signe

  Jeg er ved at sy et par jeans, men jeg har et “indsnit” som går fra skridtsøm midt bag og skrådt op over Ballen, hvordan fjerner denne, jeg har fjernet mervide under Ballen

  MVH
  Annette

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Annette,
   Det er svært at svare på, uden at have set det. Men den slags tilretninger er noget af det, vi arbejder med på weekendkurser. Du er meget velkommen på et weekendkursus – du kan finde de aktuelle datoer her: https://skaberlyst.dk/kursuskalender/

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 10. Ingibjørg Henningsen says:

  Hej Signe
  Jeg synes, det er en genial måde at løse dette virkeligt store problem, men jeg tænker: Når man laver denne tilretning i mønsteret, så ændres trådretningen jo i den øverste del af mønsteret, hvor der ofte er et indsnit. Har det nogen betydning?

  • Signe says:

   Hej Ingibjørg
   Pointen er netop at ændre trådretningen 🙂 Det er det, der får stoffet til at forme sig om kroppen på en anden måde. Der er flere tilretninger, man kan arbejde med, hvis denne ikke løser hele problemet, men det her er et godt sted at starte.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

 11. Ingibjørg Henningsen says:

  Hej Signe,

  Tak for lynhurtigt svar. Det, jeg mente, var: Skal indsnittet ændres, eller skal man bare lade det være lidt “skævt”?

  Venlig hilsen
  Ingibjørg Henningsen

  • Signe says:

   Indsnittene skal blive som de er, så de bliver måske lidt mere “skæve” eller skrå ifht. midt bag. Men det er helt fint.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap