Kjoler og bluser har ofte en lukket halsåbning, hvor du kan få hovedet igennem, men som du ikke kan tage fra hinanden. Det giver nogle begrænsninger for hvilke afslutninger du kan lave, når du skal til at sy halskant. Men hvis du varierer de syteknikker, du vælger til at sy halskant, behøver ud ikke ende med et klædeskab proppet med kjoler med ribkant eller bluser med kinakrave, eller hvad du nu har forelsket dig i at sy igen og igen.
Jeg har tidligere skrevet om at teste halskanter, når du syr efter samme mønster i forskelligt stof, fordi noget stof bare egner sig bedre til nogle syteknikker end til andre. Men du kan jo også helt med vilje vælge en anden metode at sy halskant, end den du normalt bruger, eller du kan vælge stof efter den syteknik, du gerne vil bruge.
Det har jeg gjort i denne sweatshirt. Den er syet efter samme mønster som mine tidligere sweatshirts, men med en mere bådformet hals. Og så ville jeg gerne sy en halskant, hvor ribben er lidt bredere, og hvor ribben fra forstykket lapper ind over ribben fra bagstykket ved skuldersømmen. Det minder lidt om en amerikansk lukning, bortset fra at i en amerikansk lukning overlappet helt ud i skulderen også. Her er det kun ribkanten, der lapper ind over hinanden. Skuldersømmen er syet sammen, og halsen bliver derfor siddende, hvor den skal, selv når man bevæger sig meget.
Sy halskant med overlap i ribkant – trin for trin
Denne metode til at sy halskant kræver at du syr halsudskæringen, før du syr resten af blusen. Så du skal kende dit mønster, og vide at det passer, inden du går i gang med det færdige design. Her er prøvemodeller, som så mange andre gange, en kæmpe hjælp til at finpudse pasform og halsudskæring, inden du går i gang med at sy i det rigtige stof.
Jeg har syet min sweatshirt i en dobbeltstrikket jacquard, som er ret tyk og fast af et stykke strikstof at være. Oprindeligt havde jeg klippet mønsteret i en isoli med glimmer, men det stof rullede så meget i kanterne, at jeg blev lidt bims bare af at se på det (du kan få et lille glimt af det i videoen, hvor en af kanterne lige sniger sig med ind i billedet). Men du kan principielt sy halskant på denne måde i al slags stof – noget er bare nemmere end andet. Mine tests syede jeg i forskellige jersey udgaver, og det blev ret fint, selvom stoffet var tyndere end det jeg har brugt her.
Sy Halskant – TRIN 1
Før du kan begynde at sy halskanten, skal du have lavet ribben. Klip 2 strimler på tværs af stoffet, du vil have i halsen, og sørg for at de er rigeligt lange i forhold til halsen. De skal være dobbelt så brede, som du vil have den færdige halskant + sømrum. Jeg ville gerne have mine kanter til at være 3cm færdigt, så jeg har klippet strimlerne 8cm brede, for at have 1cm sømrum, når strimlen er foldet på midten på langs.
Når strimlerne er klippet, så fold dem på midten på langs og pres, så foldekanten, der vender ind mod halsen i den færdige bluse (eller kjole), bliver markeret.
Selvom det hedder en “ribkant” behøver det ikke være rib-stof, du bruger til kanterne. Det er lidt misvisende, og ret forvirrende for mange begyndere og let øvede, men det er altså et af de tilfælde, hvor tingene ikke helt hedder det, de faktisk er. For rib stof er en bestemt måde at strikke på, mens ribkanter sagtens kan klippes og syes i jersey, isoli eller jacquard strik. Og naturligvis også i rib, hvis det er det, der passer bedst til det andet stof.
Sy Halskant – TRIN 2
Både forstykke og bagstykke skal forberedes med risting i hjørnet ved skulder/halskant. Sy i sylinjen – altså med det sømrum, du har klippet med i skulder og hals – og sy til ca. 3-4 cm fra hjørnet både i halsen og på skulderen. Jeg anbefaler 1cm sømrum til denne syteknik både i hals og skulder, men er du vant til at arbejde med 1,5cm sømrum, så prøv det til at starte med.
Sy Halskant – TRIN 3
Klip din ribkant til, så den passer til halsudskæringen. Du skal have et stykke rib til både forstykket og bagstykket. Mål på dit mønster, hvor stor halsudskæringen er hhv. for og bag, og træk 10-20% fra, afhængig af hvor meget stræk der er i stoffet. Jo mere stræk, der er i stoffet, desto større fradrag skal du beregne i ribkanten.
Læg 10cm til det mål, og så har du målet på din ribkant. De 10cm er ekstra længde til overlappet.
Sæt en nål i ribben 5cm fra hver kant, og sæt en i midten, for at markere midt for/midt bag.
Sy Halskant – TRIN 4
Sy halskanten på forstykket helt op til hjørnet af din ri-syning fra trin 2. Det er MEGET vigtigt at du rammer punktet præcist.
Du skal naturligvis sy med en trådfarve, der passer til stoffet, men hvis jeg gjorde det her, ville du ikke kunne se noget på billederne. Så derfor syr jeg med kontrastfarve i guiden.
På bagstykket stopper du ca. 4cm fra punktet.
Sy Halskant – TRIN 5
Pres sømmen, så ribben kommer op over kanten og sømrummet ned mod vrangen af blusen. Pas på ikke at lave pressemærker på retten, så brug gerne et presseklæde, hvis dit strygejern ikke er helt pålideligt på det punkt.
På bagstykket presser du sømrummet ned mod vrangen hele vejen op til punktet, så du får en presset kant i risyningen i halskanten på bagstykket.
Sy Halskant – TRIN 6
Sy skuldersømmen fra punktet ved hals/skulder og ca. 3cm ud på skulderen. Det er MEGET vigtigt at du rammer præcis i punktet, når du starter sømmen. Se hvordan du sikrer det i videoen længere nede. Pas på ikke at sy ind i ribkanterne – de skal være godt af vejen.
Sæt en nål i skulderen ved ærmegabet også, inden du syr, så du er sikker på at skuldersømmen passer sammen til sidst – også selvom du kun skal sy de inderste 3cm nu.
Klip hjørnet af helt inde ved hals/skulder på både forstykke og bagstykke. Pas igen meget på ribkanterne – dem må du endelig ikke klippe i! Klip i et lag ad gangen, så du er sikker på ikke at klippe i noget forkert.
Sy skuldersømmen på overlockeren, så den får den elasticitet den skal have. Start ved ærmegabet, så er det nemmest at holde ribkanterne fri af overlockeren – dem må du nemlig stadig ikke sy i!
Sy Halskant – TRIN 7
Pres skuldersømmen mod forstykket og vend blusen, så vrangen er op. Læg det ekstra længde fra ribben på forstykket fladt hen over sømrummet fra bagstykket, så forstykkets ribkant ligger pænt.
Sy Halskant – TRIN 8
Fold ribkanten fra bagstykket hen over ribben fra forstykket, så den også ligger fladt og glat. Sæt en nål i, og tjek at det også ser pænt ud på retten.
Sy Halskant – TRIN 9
Sy det sidste stykke af ribkanten fast til halsudskæringen på bagstykket. Du skal sy oven i ristikningen (eller i hvert fald lige ved siden af), så sylinjen i halsen bliver fortsat. Sørg for at sømrummet fra ribkanten passer med halsens sømrum, så den kommer til at have samme bredde hele vejen. Det kræver lige et ekstra tjek, fordi overlappet fra forstykkets ribkant ligger imellem, mens du syr.
Sy en ekstra gang på forstykket, så bagstykkets ribkant også bliver holdt på plads der.
Sy Halskant – TRIN 10
Til sidst klipper du de overskydende ender af ribben, og overlocker kanten rundt i halsen, så den bliver pæn indvendig.
Når du overlocker, så sørg for at den venstre nål rammer i den syning, du har lavet på symaskinen. På den måde sikrer du en elastisk søm, og så gør det ikke noget, hvis den oprindelige syning skulle knække efter noget tids brug. Syningen på symaskinen er ikke så fleksibel som på overlockeren, men denne halskant kræver så stor præcision, at du ikke kan sy den på overlockeren alene.
Den perfekte halskant – i hvert fald til mig
Den færdige halskant ligger fint ind til kroppen, og når den er syet i en bådudskæring som her, giver det nogle fine spidser ved skuldrene, som passer rigtig godt til mine skuldre, der ellers er meget runde og bløde. Om det også passer til dig, det må du lade komme an på en prøve.
Det kan være lidt irriterende, sådan at skulle prøve sig frem, men det er nu engang sådan at forskellige snit og linjer klæder nogle, men ikke andre. Hvis du ikke allerede ved, om det her er en halskant, der vil klæde dig, så kan du gøre 3 ting:
1.
Teste i en prøvemodel. Det er den langsomme og lidt dyre metode, fordi du skal bruge stof og tid på at sy. Til gengæld har du allerede erfaring og øvelse med teknikken, hvis det viser sig at være en god idé, og så bliver første rigtige halskant med denne teknik bedre.
2.
Se i dit tøjskab, om du har andre bluser eller kjoler med en lignende halskant, og se om de egentlig klæder dig. Hvis det er noget af det tøj, du bruger meget, så kan du roligt gå i gang. Er det noget du ikke bruger ret tit, så bør du tænke lidt over hvorfor – er det mon en helt skidt halskant til dig, eller mangler du bare den rigtige underdel eller det rigtige tilbehør?
3.
Gå i tøjbutikker og prøve alt hvad du kan komme i nærheden af med bådhals og brede ribkanter i halsen. Se hvad der klæder dig, og design noget, der ligner. Er der intet af det, du prøver, der ser godt ud, så spring dette design og denne syteknik over.
Med den fremgangsmåde jeg viser dig her, bliver det forstykket, der lapper over bagstykket. Hvis du hellere vil have bagstykket til at være øverst, så er det bagstykket, du skal sy helt op til punktet til at starte med, og forstykket du kun skal sy til ca. 4cm før punktet i trin 4.
Se hele metoden til at sy Halskant med overlap i videoen:
Du kan se i videoen, hvordan du bruger denne metode til at sy halskant med overlap i ribkanterne
Jeg havde glemt at optage en intro til videoen, inden jeg tog til København for at holde bogreception for min og Maria Fabæch Moesbys første rigtige bog, så den måtte jeg optage hjemme hos Maria, hvor vi holdt “pit-stop” på turen til København. Så hvis du også følger hendes Maria Denmark side, så har du set baggrunden i introen før – det er nemlig den hun plejer at bruge på sine videoer 😉
Den her metode egner sig til strikket stof, hvor det giver mening at sy en ribkant i halsen. Syr du i vævet stof, må du vælge nogle andre syteknikker til at sy halskant. Det kan fx. være denne her<<
Hvad synes du? Er det en halskant du vil prøve på et af dine fremtidige projekter? Eller har du allerede prøvet den? Lad mig høre i en kommentar 🙂
Stof info:
Alt stof til min sweatshirt er fra www.citystoffer.dk.
Nederdelen, du kan skimte på det øverste billede, er også syet i stof fra Citystoffer. Jeg har skrevet mere om den HER og den er i øvrigt inspirationen til sol-nederdelen i denne bog.