Find den rigtige stræk-procent til dine syprojekter i jersey stof

Jersey stof er ikke bare jersey stof.

Der er stor forskel på hvordan stoffet falder, hvor meget det strækker sig og hvor godt det trækker sig tilbage igen, når det har været strakt ud.

Det er vigtigt at vide, når du syr.

Hvis du altså syr i jersey stof.

Strækket i stoffet har nemlig stor betydning for dit færdige resultat. Og når du kender den lille hemmelighed bag stræk i jersey stof, som du lærer i dette blogindlæg, så har du meget bedre forudsætninger for at komme hjem fra stofbutikken med det rigtige stof.

 

Skaberlyst top i jersey stof

 

En perfekt pasform kræver perfekt jersey stof

Når du har tilrettet et mønster til jersey stof til at være perfekt i pasformen, så vil du måske gerne gentage succesen.

Ganske forståeligt, når du nu har brugt krudt på at finpudse pasform og symønster. Det kan du også fint gøre. Du skal bare være opmærksom på, at du får syet de næste versioner af dit perfekte jersey mønster i det perfekte jersey stof.

Noget af det, der har betydning for om stoffet er perfekt, er at det har samme strækprocent som det stof, der blev en succes. Altså er det ikke et bestemt materiale, en bestemt strikketeknik eller en bestemt leverandør, der er en garanti for perfekte resultater med jersey stof. Faktisk næsten tværtimod. Det stof, der er perfekt til et projekt kan være helt ubrugeligt til et andet.

For at finde det perfekte jersey stof til næste variation af et jersey projekt, skal du kigge på det stof, den originale version er syet i.

 

Skaberlyst top i jersey stof

 

Strækket i stoffet er med til at definere pasformen i jersey. Derfor er det en vigtig faktor, der er mindst lige så vigtig i forhold til pasformen end de forskellige vævninger er det i vævet stof.

Jersey kan være super blødt og elastisk, eller det kan være mere stift og “dødt”. Det kan være helt tyndt eller meget kraftigt. Og det strækker sig forskelligt, alt efter hvordan det er lavet og hvor meget elastan, der er i det.

Når vi laver symønstre til jersey tager vi højde for strækket i stoffet. Er der meget stræk i stoffet, skal der være mindre rørlig vidde i symønsteret, for at vi kan bruge noget af strækket til at forme stoffet omkring kroppen. Derfor er strækket i stoffet med til at at definere pasformen, når vi arbejder med jersey stof. Og strækket i stoffet er med til at definere det færdige udtryk i tøjet.

Hvis du går efter nogenlunde samme udtryk i version 2, som du fik arbejdet dig frem til i version 1, skal du derfor tjekke stoffets strækprocent. Tager du ikke højde for, hvor meget stoffet strækker sig, starter du i realiteten forfra med nye prøvemodeller og tilretninger. For hvis stoffet har en anden strækprocent vil det give en anden pasform. Og dermed andre behov for tilretninger eller et andet udtryk i det færdige tøj.

Det at vælge et stykke stof med en helt anden strækprocent og draperingsevne er på den anden side en genvej til at få forskellige udtryk i tøjet uden at ændre på dine symønstre.

 

Skaberlyst top i jersey stof

 

Sådan finder du det perfekte jersey stof

Du finder det perfekte jersey stof til dine projekter ved at tjekke strækprocenten i stoffet.

Det er nemt.

Alt du skal bruge er et par knappenåle, et målebånd eller en lineal og det stof, du overvejer at bruge til version 2 af dit yndlings projekt.

Du gør sådan her:

1) Sæt 2 knappenåle i stoffet med 10 cm mellemrum.

2) Læg et målebånd oven på stoffet, så det starter ved den første knappenål. Tryk godt ned på målebånd og stof med en fingerspids, så det ikke flytter sig.

3) Tag fat i stoffet ved den anden knappenål og stræk det. Se hvor langt den anden knappenål når til på målebåndet, før stoffet giver dig modstand.

Hvis den anden knappenål kom helt hen til 20 cm på målebåndet, har stoffet en strækprocent på 100. Strakte det sig til 15 cm har stoffet en strækprocent på 50.

Du skal strække i stoffet på tværs af trådretningen. Det vil sige at knappenålene skal sidde langs med trådretningen, for at det bliver nemmest at strække stoffet og måle strækprocenten. Du kan se i videoen lidt længere nede, hvordan du gør.

 

Skaberlyst top i jersey stof

 

Det er yderst sjældent at strækprocenten på jersey stof er skrevet på stoffet i stofbutikken, så du må tjekke strækprocenten manuelt for at sikre dig, at du får det rigtige stof med hjem. Eller får valgt det rigtige stof i din egen lager-bunke.

Start med at finde strækprocenten på det stof, der gav et vellykket stykke tøj. Det er den strækprocent, du skal finde igen til næste version, for at få så tæt på samme resultat som muligt. Skriv ned hvad stoffet strækker sig til – om de 10 cm bliver til 12, 15 eller 17 cm eller noget helt andet. I stofbutikken kan du spørge om lov til at tjekke strækprocenten, og forsigtigt strække i den nederste kant af stoffet, og se hvad 10 cm bliver til. I stofbutikken kan du næppe bruge knappenåle for at markere de 10 cm, så du må holde fast i kanten af stoffet med fingerspidserne. Husk altid at passe meget godt på stof, du ikke har købt endnu.

Strækprocenten behøver ikke være helt præcis det samme. Hvis det oprindelige stof strækker sig fra 10 til 14 cm kan du fint gå efter stof der strækker sig til 13,5-14,5 cm og forvente nogenlunde samme resultat, hvis tykkelsen og blødheden af stoffet også er nogenlunde det samme.

 

Skaberlyst top i jersey stof

 

Når du har fundet strækprocenten på et stykke jersey, du har syet i med succes, kan du med fordel notere det sammen med mønsteret. Så slipper du for at teste hver eneste gang, du vil sy en ny version efter samme mønster.

Ved at tage højde for strækprocenten i stoffet kan du undgå at spilde godt stof på et mislykket syprojekt, fordi du får sorteret alle de ikke-egnede stoffer fra lynhurtigt, alene på grund af deres forkerte strækprocent. Det kan også være en hjælp til at finde ud af, hvad et givent stykke jersey skal bruges til, når du kan sammenligne med de modeller, du allerede har syet, blot ved at finde stoffets strækprocent.

Strækprocenten er ikke alt. Stoffets tykkelse, vægt og draperingsevne er også en del af det færdige billede. Men strækprocenten er en rigtig god guide når du syr i strikket stof som fx jersey.

 

Se i videoen, hvordan du måler strækprocenten i jersey stof:

I videoen kan du se hvordan du måler strækprocenten.

Og du kan se hvordan forskellige jersey stoffer har forskellige egenskaber, der gøre dem egnet til forskellige ting. Stoftyperne i videoen bliver vurderet i forhold til om de egner sig til toppen, du kan se på billederne i dette blogindlæg.

 

 

Alt det stof, du ikke kan bruge til et givent projekt, kan du bruge til andre projekter, der kræver andre strækprocenter og fald i stoffet for at give et andet udtryk. Så lad være med at sætte dig fast på en enkelt metervare eller 2, fordi de “plejer at virke”. Der er ikke noget forkert med de stoftyper, der har en anden strækprocent – de giver dig blot et andet udtryk i det færdige tøj.

Der er mange forskellige måder at strikke stof på. Jersey er en af dem. Men selvom det meste strikkede stof i de danske stofbutikker er bomulds jersey og viscose jersey, så stopper jersey-verdenen ikke der. Jersey laves også af uld, silke og hør og de mange forskellige variationer er spændende at arbejde med. De giver forskellige udtryk til dit tøj og er med til at løfte dine syprojekter op til et nyt niveau, som ikke skriger “basis t-shirt” helt så meget som de almindelige jersey kvaliteter gør.

Hvis du bruger det her værktøj med at finde strækprocenten i dit strikkede stof, så får du en nem måde at navigere rundt i de forskellige stoftyper.

Laver du bare en lille smule analyse arbejde, når du har syet et godt projekt i jersey stof, så er du allerede meget tæt på at kunne gentage succesen.

Blot med hjælp fra et målebånd og 2 knappenåle.

 

 

Skaberlyst top i jersey stof

 

Toppen i blogindlægget her er syet i modal jersey.

 

Stof info: Modal/polyester jersey. Købt hos stofshop.dk eller citystoffer.dk

Mønster info: Lavet efter eget grundmønster ud fra vejledningerne i online kurset Syteknikker: Overlocker. Du kan også lave toppen efter vejledningen i kurset, hvis du har et godt t-shirt mønster, der passer dig. Det behøver ikke været et grundmønster.

Foto: Bibi Berge.

 

Dette blogindlæg er opdateret august 2023.

Læs også:

4 thoughts on “Find den rigtige stræk-procent til dine syprojekter i jersey stof

 1. Karen says:

  Hej Signe!
  Den er så flot og sommerskøn den top, så nu er jeg gået igang med at lave eget mønster og forsøge mig med teknikker. Har endda noget modal jersey liggende, men jeg har også en anden jersey med mere stræk, her skal jeg vel være opmærksom på at klippe 10-15% mindre stof til kantning, for at det ikke flaner? Også lige et andet spørgsmål, hvor bred er din rib klippet 3-3,5 cm?
  Dejlig dag til dig og dine og tak for alle kurser og din ihærdighed med at svare alle dine syersker rundt om i det ganske land❤️
  Kh. Karen

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Karen
   Ja, du skal være opmærksom på kanterne alt efter stoffet. Det kan være en god idé at ri dem på først, for at se om det passer, inden du syr dem endeligt fast.
   Jeg plejer at klippe kanten omkring 4-5 cm bred.
   <3
   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

 2. Mette says:

  Er det rigtig forstået så
  At 1 cm svare til 10 % stræk, og 2 =20% Stræk
  Som man trækker fra
  Hvis nu man siger hofte 102 og på de 10 cm kunne stoffet trække sig med 2 cm, altså 12 så ville strækprocenten være 20 %

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Mette
   Ja, det er rigtig forstået 🙂
   Men pas på ikke at hænge dig for meget i tallene. Stoffets handfeel er mindst lige så vigtig, og det samme er tyngden og i det hele taget stoffet som helhed. Strækprocenten er kun en lille del af et stykke stof. Stoffet skal altid vurderes i sin helhed i forhold til det projekt, du tænker at bruge det til.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap