Smuk på indersiden – Finish med skråbånd i linning

Finish og lækre detaljer er altid værd at stræbe efter i tøj.

I det tøj, du syr selv, er det ekstra lækkert med god finish. Det giver – udover lækkerhed til tøjet – også et boost af din selvtillid. For det er altså fedt at skabe noget smukt. Det må du endelig ikke undervurdere, når det er dig selv, der er skaberen.

Og som man siger i sundhedsbranchen: skønhed kommer indefra.

Det gælder langt hen af vejen også dit tøj.

En smuk inderside skinner igennem og er med til at bære stoffet flottere og få det til at se endnu bedre ud, når du har det på.

Det kan altså på alle måder betale sig at kæle lidt ekstra for indersiden af tøjet.

Når det er sagt, så er det også en god idé at tage højde for dit syfaglige niveau, når du vælger syteknikker. Er du helt ny i syning, bør du starte blidt ud, så du får opbygget dine færdigheder og forståelse for skabelsen af tøj et trin ad gangen.

Efterhånden som du bliver dygtigere og mere rutineret, kan du kaste dig over mere avancerede teknikker og få endnu flottere resultater med dit tøj. Både på ydersiden og indersiden.

I dette blogindlæg skal vi se på en af de teknikker, du kan opgradere til, når du har de grundlæggende færdigheder i orden.

Vi skal se på, hvordan du kan afslutte den indvendige kant i en linning på en smuk måde med et skråbånd. Det ser sådan her ud:

finish i linning i nederdel

 

I online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy lærer du hele 3 forskellige versioner af at sy en linning på en nederdel (eller et par bukser): en nem, en pæn og en flad. Har du endnu ikke prøvet kræfter med at sy en linning i dit tøj, kan du gøre det meget nemmere for dig selv at få gode resultater ved at starte med onlinekurset.

Har du derimod været igennem kurset, eller har du lært at sy et andet sted, så er du formentlig klar til en opgradering.

Den får du her, hvor vi opgradere metoden “den flade linning” til at have en smukkere finish på indersiden af tøjet.

 

Derfor skal du afslutte din linning med skråbånd

Der kan være flere grunde til at du gerne vil opgradere og afslutte indersiden af linningen med et skråbånd i stedet for en overlocket kant.

1) Det er rent visuelt pænere end en overlocket kant (ok, den var oplagt)

2) Det er mere behageligt at have på, fordi skråbåndet er blødere end en overlocket kant

3) Tøjet holder sig pænt længere, fordi trævlekanterne er lukket helt inde bag skråbåndet og ikke “kun” er overlocket.

4) Er stoffet kraftigt bliver det en fladere linning med denne løsning – uden at du skal leve med synlige overlock kanter inde i tøjet.

 

finish i linning i nederdel

 

Skråbåndet kan du med fordel lave selv. Syteknikken bliver nemlig nemmere, hvis skråbåndet er lidt bredere end normalt. Køber du et færdigt skråbånd, skal du vælge det så bredt du kan finde det. Laver du det selv, klipper du det 5 cm bredt.

Vælg et tyndt materiale til skråbåndet, så det ikke fylder for meget. Når du syr et skråbånd på kanten af linningen efter denne metode, kommer der 3 ekstra lag stof. Det er helt fint, hvis det er et tyndt materiale. Men er det tykt, bliver det klumpet og alt andet end fladt og lækkert.

Til prøven i videoen herunder har vi valgt en silke habotai, som vi også ofte bruger som foer i kjoler og nederdele. Det er en tynd kvalitet, der giver lækkerhed og lukker trævlekanterne effektivt inde, uden at det fylder mere end en overlocket kant.

Du behøver naturligvis ikke bruge silke som skråbånd. Men det er oplagt at vælge en stofkvalitet, der kunne gøre det som foer. Syr du foer i nederdelen er det oplagt at vælge det samme foer til afslutning af linningen. Til den sorte uldnederdel på billederne har vi brugt en rest af foret fra nederdelen til skråbåndet i linningen.

 

finish i linning i nederdel

 

Set udefra er der ikke den store forskel, når stoffet er kraftigt som den sorte uld i nederdelen her.

Men set indefra gør det altså en forskel.

Den løstvævede uld ville med tiden bliver lidt flosset at se på i kanten ved linningen, hvis den bare var overlocket. Og hvis sømrummet blev foldet op i linningen og lukket væk på den måde, ville det blive en meget tyk overgang fra linning til nederdel. Det er sandsynligt, at det ville være synligt fra ydersiden. Derfor er den fine metode med skråbåndet det oplagte valg her.

 

finish i linning i nederdel

 

Sådan afslutter du din linning med skråbånd

Skråbåndet bliver syet på linningen i den sidste del af syprocessen. Inden du kommer hertil har du syet din nederdel sammen, syet lynlås i, syet linningen på, prøvet nederdelen og tilrettet pasformen.

Du har måske oven i købet syet foer i nederdelen som i den sorte uldnederdel, du kan se på billederne.

Det næste trin er at sy linningen fast på indersiden, så den ikke åbner sig. Og det er i den forbindelse, du skal have ordnet den indvendige kant af linningen.

Du skal bruge:

* Din nederdel (eller dine bukser) hvor linningen er syet på

* Et 5 cm bredt skråbånd, der er langt nok til at nå hele vejen rundt i linningen.

Klipper du selv dit skråbånd, skal du IKKE folde det, men blot lade det være fladt. Køber du et skråbånd, vil det være foldet, og du skal starte med at presse folderne ud, så skråbåndet har sin fulde bredde.

Og så følger du ellers bare guiden i videoen her:
(Hvis videoen ikke vises på skærmen herunder kan du se den på vores Youtube kanal HER)

 

 

 

Lynhurtig guide til skråbånd i linning

Som du kan se i videoen er der 4 trin i teknikken her. Her er de – lynhurtigt:

1) Sy skråbåndet på den inderste kant i linningen

2) Pres skråbåndet omkring sømrummet så det dækker trævlekanterne

3) Sy en stikning i grøften, der holder skråbåndet på plads til linningen (kan evt. udelades, hvis du har godt styr på det)

4) Sy en stikning i grøften fra retten af linningen, der lukker linningen helt sammen.

Her kan du se syprøven fra videoen, hvor de forskellige trin er syet lidt ad gangen:

finish i linning i nederdel

 

Den metode, du har set i videoen, er ikke for begyndere. Du skal kunne styre det lidt mere levende skråbånd og du skal kunne sy meget lige og præcis i grøften, hvis det skal blive et pænt resultat.

Har du aldrig (eller kun meget få gange) arbejdet med foer, skråbånd eller syet en linning på en nederdel eller et par bukser, er det ikke den her form for finish, du skal starte med. Start i stedet med nogle af de grundlæggende teknikker, der løser samme opgave, men er nemmere at gå til. Dem lærer du 3 af i onlinekurset Kom Godt I Gang Med At Sy.

Når du er mere øvet, er teknikken med skråbåndet til gengæld oplagt. Her kan du udfordre dig selv og tage dine syprojekter endnu en tak opad med endnu flottere finish og løsninger inspireret af skrædderiet.

Vil du gå hele vejen og sy linningen med skrædderteknikker, så skal de 2 syninger, hvor du syr i grøften, syes i hånden. Den første, hvor du hæfter skråbåndet til linningen, med priksting. Den anden, hvor du syr linningen fast, med understaffering inde mellem stoflagene, så alt er usynligt.

Den opgradering tager vi en anden dag 😉

 

Kom godt igang med at sy

 

 

finish i linning i nederdel

 

 

Stofinfo: Blusen på billederne er en prøvemodel til denne kjole. Den er syet i viscose jersey med en lille smule glimmer, som er købt hos Citystoffer i Århus. Nederdelen i den sorte uld er enten fra Silkehuset eller Fabric Minds. Den har boet på min hylde lidt for længe…. Det smukke blå foer er fra Fabric Minds. T-shirten jeg har på i videoen er en ramie jersey som er taget hjem engros for at teste. Den ruller og er svær at sy…. men er super lækker at have på.

Mønsterinfo: Blusen er konstrueret ud fra eget grundmøsnter til jersey. Vandfaldet er efter vejledning i bogen Pattern Magic 2. Du kan se en variation af vandfaldet i Synoter tema nr. 4 – Halsudskæringer.
Nederdelen er klokkenederdelen fra Sy Nederdele bogen. Jeg har taget 2 cm af i bunden i alle sømme, så den ikke strutter helt så meget.

Foto: Bibi Berge

Læs også:

5 thoughts on “Smuk på indersiden – Finish med skråbånd i linning

  1. Helle Andersen says:

    Hej Signe. For ca. 1/2 år siden købte jeg dit begynderkursus, men af forskellige grunde er jeg først kommet i gang nu. Jeg vil prøve at sy pudebetrækket, så det kan bruges som et hovedpudebetræk. Derfor tænkte jeg,
    1. om ikke kanterne bør zigzagges, da der er mere vask på en hovedpude end en pyntepude. Men skal jeg så zigzagge sømmene sammen eller splitte dem op til hver side?
    2. skal overlappet ikke være bredere end 10 cm – måske 15?
    Altså, du kan jo nok se, jeg er på et meget lavt begyndertrin :-). I øvrigt synes jeg, at videoen er utroligt god og instruktiv. Og du behøver altså ikke at offentliggøre det her, men jeg vil være meget glad for et svar på mailen, hvis det kan lade sig gøre. Mange hilsner

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Helle
      Dejligt at du er glad for kurset – og kommet i gang med det 🙂
      Svar på dine spørgsmål:
      1) Ja, det er en rigtig god idé at zigzagge (eller overlocke) kanterne på pudebetrækket, når det er til en hovedpude. Jeg ville kante sømrummet samlet.
      2) Det kan bestemt også være en god idé at lave overlappet større. Men du skal stadig kunne få puden ind, uden at sømmene går i stykker, så det kommer lidt an på, hvor hård din pude er. Du må prøve dig lidt frem.

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

  2. Pingback: Nederdelekursus | At skabe er at leve

  3. Lise says:

    Tusind tak Signe! Denne teknik har jeg virkelig manglet rigtig længe! Jeg syer mange bukser og har drømt om længe at få dem gjort helt færdige på indersiden! Så endnu engang, tusind tak!

    • Signe says:

      Hej Lise
      Dejligt at teknikken kan gøre gavn 🙂 Det er en af mine favoritter – så nemt og så flot et resultat 🙂 God fornøjelse med den!

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap