God finish i overlock søm – sådan hæftes en overlock søm

Overlockeren er uundværlig, hvis du syr meget i jersey og andet strikstof. Og hvis du har en overlocker, så bruger du den sikkert også til at kante sømme i vævet stof, frem for at zigzagge. Det giver en flottere finish, fordi overlockeren skærer kanten af stoffet, så det bliver en helt skarp kant, der bliver syet over. På den måde undgår du små trævle-ender, der ellers i meget stof vil stikke ud mellem zigzag stingene, når du kanter sømrum på symaskinen.

Modsat symaskinen kan overlockeren ikke bakke, for at hæfte sømmen. Så du må tage andre metoder i brug, for at hæfte din overlock søm.

Hvis du skal sy en anden søm på tværs af en overlock søm, er hæftning af overlocksømmen ikke nødvendig. Den bliver låst fast af den søm, der går på tværs. Det kunne fx. være en oplægning, der går på tværs af alle overlock sømme i bunden af en bluse eller kjole.

Men det er ikke altid, der går en søm på tværs af en overlock søm, så i enkelte tilfælde har du brug for at hæfte trådenden i din overlock søm. Jeg skifter mellem 3 forskellige metoder at hæfte overlock tråden, alt efter hvad jeg syr, og du kan lære alle 3 metoder – og hvornår du skal vælge hvilken metode – i det store online kursus om syteknikker på overlocker.

Du bør hæfte en overlock søm, hvis:

** Sømmen er “rund”, så der ikke er start og stop, men så sømmen lapper ind over sig selv. Det er den fx. ved ribkanter, der er syet i halsen på en t-shirt eller bunden af et ærme, som på de her t-shirts.

** Sømmen går ud til kanten af tøjet, og ikke bliver sluttet med en oplægning eller en anden søm, der går på tværs. Det sker fx. hvis du vælger at sy en oplægning med flatlock på overlockeren, eller hvis du lægger op med en blindsting (coverlock) maskine, som ikke kan sy “rundt”.

Metode til at hæfte en overlock søm – Sådan gør du:

Dette ærme er lagt op med en fladlock søm på overlockeren. Det giver den udfordring, at ærmesømmen først kan syes bagefter, og så har du en trådende i bunden, der skal hæftes. Til denne teknik skal du bruge en trådende på overlocksømmen, der er 10-15cm lang. Når du har syet sømmen skal du blive ved med at sy i “ingenting”, så du får den lange trådkæde i bunden af sømmen.

Finish i overlocksøm

 

Find en stoppenål eller en anden nål med et stort øje, og tråd trådenden igennem den. Det er nemmest hvis du trækker lidt i den yderste ende af trådekæden, så du får 2 enkelte tråde i enden. Dem kan du klippe lidt ned, hvis de er meget lange.

Finish i overlocksøm

 

Før stoppenålen baglæns ind i den syede overlock søm, så den ligger mellem stoffet og tråden fra overlocksømmen. Den skal ca. 3 cm op, før du fører stoppenålen ud mellem trådene i sømmen igen.

Finish i overlocksøm

 

Træk stoppenål og trådkæde ud gennem sømmen, og stram til, så bunden af sømmen bliver fin. Du må ikke stramme så meget, at der kommer trækninger i sømmen i bunden, så det er lidt en balancegang, du lige skal have ind i fingrene.

Finish i overlocksøm

 

Klip trådenden af tæt til sømmen, så der ikke er løse ender, der stritter ud.

Finish i overlocksøm

 

Så har du en fin kant og en ret usynlig afslutning på din overlock søm. Trådenden er sikret, så overlocksømmen ikke går op i brug.

Finish i overlocksøm

 

Selvom overlock sømmen nu er sikret, kan det være en god idé at tilføje en stikning på symaskinen, så sømrummet bliver syet fast til selve ærmet. Stikningen skal kun være i oplægningen, og er med til at sikre holdbarheden og slidstyrken på tøjet endnu mere.

Finish i overlocksøm

 

Fra retten ses en stikning i sømrummet, som så til gengæld bliver holdt fast inde i ærmet. Det er en afslutning, der ofte anvendes i industrien, og som egner sig rigtig godt til hverdagstøj i jersey, isoli, interlock og andre stoftyper, der typisk bruges til tøj, der skal holde til et aktivt hverdagsliv.

Finish i overlocksøm

 

Vil du gerne lære, hvordan du syr oplægninger med fladlock, indstiller de forskellige sømme på din overlocker og i det hele taget bruger din overlocker i praksis i forskellige syprojekter?

Så tjek det store online kursus Syteknikker No. 3 – Overlocker, hvor du både bliver introduceret meget grundigt til det at sy på overlocker, og også får redskaber og inspiration til at kaste dig ud i forskellige syprojekter i både strikket og vævet stof.

>>Læs om online kurset i syning på overlocker HER<<

online kursus syning på overlocker

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap