Tegn selv belægning til din halsudskæring

Halskanter i bluser og kjoler kan afsluttes på mange forskellige måder. En af de nemmeste er at sy en belægning i halsen.

En belægning er en kopi af den yderste del af mønsteret, som bliver klippet i yderstoffet. Den bliver syet fast i yderkanten ret mod ret og derefter vendt om på indersiden, hvor den enten kan være det eneste der er indvendig, eller den kan være syet sammen med foer.

Det giver en flot finish, hvor de yderste kanter er “lukket inde” mellem stoffet og belægningen, så de ikke trævler, og så man slipper for synlige syninger på retsiden. Derudover stabiliserer belægninger, og hjælper med til at tøjet holder faconen.

I videoen længere nede viser vi dig, hvordan du selv kan lave mønster til en belægning. Når du ved hvordn du gør, kan du nemlig selv bestemme hvilken afslutning, du vil have i din halskant, uanset hvad dit symønster er lavet til.

 

Her kan du bruge belægninger

En belægning er ikke altid den bedste løsning, så du skal vurdere fra gang til gang om du vil afslutte med en belægning eller med en anden syteknik, fx ved at sy et skråbånd i halsen.

Belægninger er generelt en god idé hvis:

  • Du vil have en helt ren finish på ydersiden uden nogen synlige stikninger
  • Du syr foer i tøjet og ikke vil risikere at foret kan ses i den øverste kant
  • Halsudskæringen har en skarp spids som fx en V-hals, der kan være svær at få pæn med andre teknikker. En meget lige bådhals får lignende spidser ved skuldersømmene, der kan være svære at afslutte med andet end en belægning.

 

Belægninger er generelt ikke en god idé hvis:

  • Stoffet er tyndt eller gennemsigtigt, da belægningen vil kunne ses igennem stoffet
  • Stoffet er blødt og levende, da belægningen nemt risikerer at “falde ud” på retsiden.

 

Det er ikke altid, der er mønsterdele til belægninger i et symønster. Men du kan lave dem selv, hvis du har brug for dem. Det kan både være belægninger til halsudskæringen, som vi laver i videoen længere nede, men det kan også være en nederdel eller et par bukser, du hellere vil afslutte i taljen med en belægning i stedet for en linning. Princippet er det samme i alle belægninger: det er en kopi af den yderste del af mønsteret.

 

 

Husk at stabilisere din belægning

Belægninger stabiliseres med vlieseline, for at hjælpe stoffet med at holde formen og blive på indersiden af tøjet.

På den måde er belægningen også med til at skabe et lidt mere fast fundament yderstoffet kan hvile på. Det kan være med til at løfte udtrykket i mere formelt tøj, der til en vis grad skal kunne holde sig selv.

Vælg altid vlieseline, der passer til stoffet. Hvis du er i tvivl, så lav en prøve hvor du presser et lille stykke vlieseline på stoffet og mærker, hvad det gør ved det. På syværkstedet bruger vi 3 forskellige vlieseliner, og til belægninger i kjoler og bluser vælger vi næsten altid den, der hedder stretch vlieseline G785 fra Freudenberg. Den kan du købe her: https://www.thefabriclounge.com/vare/g-785-stretch-interfacing/

Du kan læse mere om de 3 vlieseliner, vi anbefaler, i det her blogindlæg: https://skaberlyst.dk/du-behoever-kun-de-her-3-typer-vlieseline/

 

Sådan laver du mønster til en belægning

I videoen herunder kan du se, hvordan du laver mønster til en belægning. Halsudskæringen i videoen er en bådhals, men det er præcis samme fremgangsmåde til en rund hals, en U-hals eller en v-hals. Se også den skriftlige trin for trin vejledning under videoen.

Hvis videoen ikke vises herunder, kan du se den på vores Youtube kanal her:

 

Trin for trin – sådan laver du mønster til en belægning:

1. Afmærk 5 cm fra sylinjen ind på mønsteret flere steder langs halsudskæringen. Start midt for og bevæg dig mod skulderlinjen.

2. Tegn en mere fuldt optrukket linje der forbinder punkterne, så du har en kopi af halsudskæringen 5 cm inde på mønsteret. Linjen skal være vinkelret på midt for de første ca. 1-2 cm fra midt for.

3. Gentag på bagstykket: afmærk 5 cm ind fra sylinjen langs hele halsudskæringen og tegn en mere fuldt optrukket linje. På bagstykket tegner du vinkelret lidt længere ud fra midt bag end på forstykket.

4. Tegn en kopi af belægningen på nyt mønsterpapir, så du får færdige mønsterdele, du kan klippe stoffet efter. Du skal kopiere halsudskæring, skulderlinje, den nye linje du har tegnet til belægningen og midt for / midt bag. Tegn i første omgang kun sylinjer.

5. Læg sømrum til belægningen. Den skal have samme sømrum som selve kroppen, så du kan kopiere sømrummet og sømhjørnerne fra kroppen. Der skal ikke lægges sømrum til den inderste linje i belægningen, som er den nye linje, du har tegnet. Midt for klippes til fold og skal ikke have sømrum.

6. Tegn en linje parallel med midt bag, der markerer trådretningen.

7. Læg for- og bagbelægning over hinanden i skuldersømmen for at tjekke at skulderlinjerne er lige lange og at overgangen fra for til bag er pæn.

8. Klip mønsterdelene ud langs med sømrummets linjer. Så er du klar til at lægge dem på stoffet og klippe belægningen i stof.

NB! Tegn alle lige linjer med lineal, når du tegner mønsterdele af. Har du en kurvelineal, så tegn de buede linjer efter den. Flyt linealen efter behov for at kopiere de buede linjer i mønsteret nøjagtigt.

 

 

 

Få hjælp til syteknikkerne

Videoen og vejledningen herover er fra onlinekurset Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler. I kurset lærer du naturligvis også hvordan du syr belægningen i tøjet, så den bliver siddende indvendigt, hvor den hører til.

Men det er ikke det eneste, du kan lære i kurset.

Vi tror på at den måde, du får mest ud af din syning, er ved at kunne sy efter forskellige metoder og skifte mellem dem, afhængig af hvilket design du syr og hvilket stof, du syr i. Derfor er vores kurser bygget op på en måde, så du lærer mange forskellige teknikker der løser de samme udfordringer. I det her ene onlinekursus lærer du fx at afslutte halsudskæringen på 5 forskellige måder. Og ikke nok med det – vi lærer dig også at lave om på halsudskæringen så den får forskellige udtryk.

Ved at kunne sy forskellige teknikker og lave om på dine symønstre, kan du i højere grad selv bestemme, hvordan dit tøj skal se ud.

Og det er en af de største grunde til at de fleste kaster sig over symaskinen: selv at have indflydelse på det tøj, vi tager på dag efter dag.

Tag selv styringen over det tøj, du syr – og går i. Få adgang til onlinekurset Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler her:

 

Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

«

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap