Hvor mange sydrømme har du?
Og har du en plan for at nå dem?
Jeg tænker, at du har mindst en sydrøm, eftersom du læser med her. Men man kan godt have flere sydrømme på samme tid, og så kan det være lidt uoverskueligt at nå dem alle sammen.
I det her blogindlæg deler jeg mine bedste tips til at nå dine sydrømme med dig.
Tips, der har virket for mig selv og for utallige af vores kursister på Syværkstedet gennem årene. Hvem ved – måske virker de også for dig. Det kan du finde ud af ved at læse videre og efterfølgende prøve metoden af i praksis. I bedste fald når du ret hurtigt din første sydrøm. I værste fald har du blot fundet endnu en metode, der ikke virker, og det er faktisk også et skridt nærmere målet.
Definér dine sydrømme
Ligesom med alle andre drømme, du måtte have i livet, er du nødt til at vide, hvad du drømmer om, for overhovedet at have en chance for at opnå det. Hvis du ikke ved, hvor du gerne vil hen, kan du hverken finde vejen eller vide, hvornår du er der.
En sydrøm kan være mange ting.
Det kan fx være:
???? At få et grundmønster, der passer til din krop.
????At lære at lave dine egne symønstre fra bunden.
???? At kunne sy en usynlilg lynlås i dit tøj, så den rent faktisk er usynlig.
???? At sy en kjole i silkesatin.
???? At sy et pudebetræk, der ikke er skævt.
Din drøm behøver ikke være noget, andre synes er imponerende. Det behøver ikke være noget, du tænker er uden for rækkevidde. Faktisk er det bedst, hvis dine drømme er noget, du kan se dig selv opnå. Har du aldrig syet før, kan det virke helt uopnåeligt at sy en kjole i silkesatin. Hvis du har det på den måde, er det ikke en helt god drøm at starte med at gå efter. Et pudebetræk, der ikke er skævt, eller en flot lynlås, er mindst lige så gyldige sydrømme. Metoden til at nå de små sydrømme er den samme som til at nå de store. Ved at starte med lidt mindre sydrømme øver du dig i at bruge metoden, og så bliver de store sydrømme nemmere at nå bagefter.
Et af de afgørende elementer i kunsten at nå dine sydrømme er, at du ikke går efter det hele på en gang. Vælg en ad gangen, og gå fokuseret efter at nå den.
Snup et stykke papir eller en tom note på telefonen (eller hvor du nu foretrækker at skrive noter), og skriv en liste over alle dine sydrømme. ALLE dine sydrømme. Både de små og de store. Uden på nogen måde at spekulere over, hvordan du mon når dem.
Når du har lavet hele listen skal du til at prioritere.
Start med at kog listen ned til de 5 vigtigste sydrømme for dig lige nu.
Dernest de 3 vigtigste.
Og til sidst vælger du den ene sydrøm, du først vil have til at gå i opfyldelse.
Listen med de andre sydrømme skal du endelig gemme. Når du har opnået din første sydrøm er det nemlig tid til at gå videre til den næste.
Sådan når du dine sydrømme
Lad os sige at din vigtigste sydrøm lige nu er at lære at sy en nederdel, der klæder dig og sidder godt.
Det er en drøm med flere elementer, du skal have styr på.
???????? For det første skal du vide, hvilke typer nederdele, der klæder dig.
???????? Derefter skal du finde noget stof, der passer til den type nederdel, og som du kan lide både teksturen og farven på.
???????? Så skal du have lavet eller købt et symmønster, der giver dig den ønskede silhuet og detaljer i nederdelen.
???????? Og først til sidst kommer selve syarbejdet, hvor du skal have styr på de syteknikker, der passer til modellen og stoffet.
Når du får delt din sydrøm op i flere mindre opgaver, kan du gå til dem en ad gangen.
I vores eksempel her kan du fx starte med at prøve forskellige nederdele i tøjbutikker, for at finde ud af, hvilken silhuet, du gerne vil have. Du kan i samme omgang se og mærke på det stof, de forskellige nederdele er syet i, og notere hvad du godt kan lide. Det kan du efterfølgende gå i en stofbutik og lede efter. Du finder ikke præcis det samme stof i en stofbutik, som du har set i en tøjbutik, men tyngden, strukturen og følelsen af stoffet kan du finde. Men din drøm er forhåbentlig heller ikke at kopiere noget, andre har syet, men snarere at skabe din egen version ud fra den inspiration, du har hentet enten på gaden, i en tøjbutik, online eller i et magasin.
På den måde løser du delopgaverne i din sydrøm en ad gangen.
Undervejs kommer det sikkert til at føles som om du ikke kommer nogle vegne. Men med et lille skridt ad gangen kommer du hele tiden tættere på målet. Drømme – og det gælder både sydrømme og alle mulige andre drømme – er ikke noget, der bare sker en enkelt gang. Det er en proces, og hver eneste lille ting du gør, bringer dig tættere på at få drømmen til at blive til virkelighed.
Drømme har det også med at udvikle sig undervejs. Især sydrømme. Det er som regel bedst at give dem lov til det, fremfor at insistere stædigt på at holde fast i den første, tænkte idé. Det kan være du troede, at du drømte om en A-formet nederdel, men i din research finder ud af, at pencilskirts klæder dig meget bedre. I så fald kan det være en idé at mærke ind i essensen af din sydrøm: er det at sy en A-formet nederdel eller er det at sy en nederdel, du både ser og føler dig godt tilpas i? Hvis essensen af din drøm stadig eksisterer ved at ændre kurs på overfladen, så er du stadig på rette vej efter samme drøm.
Hold fast i drømmen
Noget af det, der er svært ved sydrømme, er at holde fast i dem og blive ved med at arbejde på at nå dem, også når første prøvemodel ligner en sæk kartofler, symaskinenålen knækker og stoffet kryber i vask.
Der hvor magien for alvor sker, er når du finder ud af, hvad du mangler at lære for at nå dine drømme, og giver dig til at lære det.
Måske er et af dine problemer med nederdele, at du ikke kan finde ud af at sy lynlåse i dit tøj. Så må du lære det. Eller måske ved du ikke hvilken længde, der passer bedst til dine yndlingssko. Så må du finde ud af det. Det kan være halvkedeligt og demotiverende undervejs, men selvom hele vejen ikke er belagt med marmor betyder det ikke, at den ikke er værd at gå. Ofte er det de drømme, vi knokler mest for at få til at gå i opfyldelse, der føles mest tilfredsstillende, når de endelig bliver virkelighed.
En god måde at holde fast i sydrømmen på er at lægge mærke til alle de små mål, du når undervejs.
Husk at bemærke når du finder det rigtige stof.
Når prøvemodellen er tilrettet og pasformen er på plads.
Når du finder en lynlås, der rent faktisk passer perfekt til den umulige farve stof, du har forelsket dig i.
Når det lykkes at sy lommer i kun andet eller tredje forsøg.
Og så videre….
Skriv alle de små sejre ned i dine noter. Verden er nemlig så magisk at det, du fokuserer på, får du mere af. Så når du fokuserer på alle de syteknikker og gode valg, du mestrer hen ad vejen, kommer du automatisk til at sørge for at mestre endnu flere syteknikker og træffe endnu flere gode valg.
Du behøver ikke være perfekt for at lykkes
De seneste år har der været meget snak om, at sociale medier får os til at tro, at vi skal være perfekte hele tiden. Den fornemmelse er det nok de færreste af os, der dagligt tjekker instagram eller facebook, der kan se os helt fri for. Men du behøver ikke være perfekt for at lykkes.
Ingen af os er det.
Og det kommer der heldgivis også mere og mere fokus på.
Hvornår man lykkes med noget er subjektivt. Og jeg kan derfor kun dele min egen holdning med dig.
Jeg synes, at det væsentlige i at lykkes med dine sydrømme er at du:
???? Sætter dig et mål
???? Finder ud af hvad der skal til, for at nå målet
???? Arbejder fokuseret på de opgaver, der er nødvendige
???? Gør dig umage hele vejen igennem processen, uden at blive så hysterisk perfektionistisk at du går i stå
???? Tilgiver dig selv når du falder af på den og kommer tilbage på sporet igen
???? Anerkender når du har udført alle opgaverne og har gjort din drøm til virkelighed.
Det er lige så vigtigt at kunne hvile i lykkebobler i maven over det færdige resultat som at kunne tage sig sammen og arbejde videre, når det er svært. Noget af det, der holder lykkebobler på afstand hos synørder, er for stort fokus på perfektion.
Perfektion er muligvis en utopi indenfor syning. I hvert fald er det meget svært opnåeligt. Der er næsten altid en eller anden lille ting, der kunne have været bedre. Det kan være sytråden i overlocksømmen som godt nok ikke ses, men som kunne have været en enkelt tone mørkere. Det kan være knapperne, der teoretisk set er 2 mm for brede i diameter. Eller længden, der egentlig var tænkt 3 cm længere, men der var ikke mere stof. Den slags småting kan du sagtens banke dig selv i hovedet med og bruge som undskyldning for ikke at have opnået din sydrøm, men det synes jeg du skal lade være med.
Ligesom i starten af processen synes jeg du skal mærke efter om essensen af din oprindelige drøm er blevet til virkelighed.
Står du i den nederdel, der får dig til at føle dig som den bedste udgave af dig selv?
Har du allerede fået de første komplimenter?
Kan du bevæge dig præcis som du drømte om at kunne?
Tillykke – så har du gjort din sydrøm til virkelighed! Også selvom lynlåsen måske burde have været en centimeter længere eller understikningen i belægningen burde have været et par millimeter tættere på sømmen.
Husk at fejre dine drømme
Når du er gået hele vejen og er i mål med dine sydrømme er du faktisk ikke helt færdig.
Det er vigtigt, at du husker at fejre dig selv.
Ligesom du bør lægge mærke til alle de små sejre undervejs i projektet, er det vigtigt at markere den sidste store sejr og dit færdige stykke tøj (eller pudebetræk/taske/gardin eller hvad du har syet).
Hvordan du vælger at fejre dig selv er helt op til dig. Det kan være med en gåtur i skoven, en film i sofaen, en hel aften med en god bog, take-away, friske blomster på spisebordet…. you name it.
Hvis det gør dig glad, så tæller det.
På syværkstedet drikker vi bobler når vi når vores større mål. Privat kan en halv time på altanen med et glas iskaffe og et magasin være lige så meget fejring som kolde bobler – det er nemlig ikke ret tit, jeg får sat mig der.
Endnu en vigtig ting at gøre er at krydse din drøm af på listen. Om du sætter et kryds eller flueben ved siden af din drøm, streger den ud, markerer den med et klistermærke eller noget helt andet er lige meget. Men ved at “gøre noget” sådan rent fysisk med din drømmeliste understreger du, at du er i stand til at nå dine mål. Og når du har gjort det en gang, så kan du gøre det igen.
Så er der bare tilbage at kigge på din liste igen.
Hvad er næste sydrøm?
Er det stadig den, du gerne vil nå nu?
Måske har du faktisk allerede nået en eller to af de andre sydrømme på listen i løbet af processen med at nå den første. Så kan du også markere dem som opnåede.
Gentag processen for hver sydrøm, du har. Og tilføj nye til listen efterhånden som de opstår. Lige pludselig en dag er du blevet en rutineret synørd, der har styr på alt fra pudebetræk til balkjoler, og ikke lader noget stå i vejen for dig.
Dine sydrømme er gode nok
Den nederdel, jeg har på i dette blogindlæg er en af mine sydrømme, der er blevet til virkelighed.
Den har været længe undervejs.
Jeg forelskede mig i stoffet, da vi skrev bogen Sy Nederdele tilbage i 2014/2015, og ville gerne have syet den ene af de rundskårede nederdele i bogen i det. Der var bare ikke andre end mig, der synes det var en genial idé. Jeg fik forhandlet mig til at stoffet kunne komme med som et forslag til materialevalg i bogen, men det var også det.
I de kommende år har jeg utallige gange hevet fat i stoffet og sagt “vi kunne også sy en rundskåret nederdel i det her”. Og hver gang er jeg blevet mødt med hævede øjenbryn og dyb stilhed. Eller direkte afvisninger.
Sådan har stoffet ligget på hylden i årevis. Og drømmen om en dag at sy en rundskåret nederdel i det har været i mit stille sind i lige så mange år.
Da nederdelen endelig blev til virkelighed var jeg alene på værkstedet en eftermiddag. Jeg skulle bruge en underdel til blusen på billederne til fotoshoot to dage senere, og stoffet var igen perfekt. Denne gang var der bare den forskel at jeg ikke lyttede til andre. Jeg klippede stoffet og syede nederdelen og bestemte mig for at være komplet ligeglad med hvad andre ville sige.
Jeg elsker min nederdel.
Den er blevet præcis lige så fantastisk, som jeg drømte om.
Og det sjove er, at nu hvor den er syet kan alle omkring mig godt se at det var en god idé. Selv dem, der tidligere har afvist stoffet flere gange. Det kan der være mange årsager til, blandt andet at moden skifter og vi skifter med den, og at jeg selv elsker nederdelen så meget at jeg stråler, når jeg har den på.
Pointen er at du skal gå efter dine drømme. Dine drømme er dine – ikke andres. Og de er gode nok. Hvis du drømmer om at sy pudebetræk eller lægge gardiner op, så er det gode sydrømme at have. Drømmer du om skræddersyede jakkesæt og balkjoler er det også gode drømme. I takt med at du bliver bedre til at sy og opnår flere og flere af dine sydrømme, vil dine drømme højst sandsynligt blive mere og mere komplicerede. Det er også en del af processen, men det gør ikke de nye drømme til mere gyldige eller ægte end de gamle.
Jeg håber, du tør gå efter dine sydrømme.
Det er det hele værd, når de går i opfyldelse.
Måske har du dine egne metoder til at nå dine drømme, som virker for dig. Ellers er du mere end velkommen til at prøve min metode af. Du får den lige helt kort ridset op her:
- Skriv en (lang) liste med ALLE dine sydrømme
- Vælg først de vigtigste 5, derefter 3 og til sidst den ene drøm, du vil fokursere på først
- Find ud af hvad der skal til for at nå din drøm og del drømmen op i mindre opgaver
- Gå i gang med at løse opgaverne en ad gangen
- Husk at fejre hver gang du har løst en af opgaverne og især når du er færdig med dit drømme-syprojekt
- Streg den opnåede sydrøm over på din oprindelige liste og start forfra med næste sydrøm.
Inden du får set dig om er det blevet en vane at nå dine sydrømme, og dit tøjskab er fuld af yndlingstøj du elsker at have på og er stolt af selv at have syet.
Mønsterinfo: Nederdel er ½ sol med bred linning, tegnet fra bunden efter mål. Toppen er sommertop fra Synoter Tema 13 med flæser inspireret af Synoter Tema 14.
Stofinfo: Nederdelen er syet i en coated polyester fra Citystoffer og foret med polyesterfoer, så både stof og foer skal vaskes og vedligeholdes ens. Toppen er syet i doublegauze fra japanske Nani Iro, købt hos MeterMeter.
Foto: Malene Nelting
Oprindeligt blogindlæg fra 2013.
Opdateret og genudgivet i 2022.
Super lækkert indlæg, Signe, jeg er helt enig.
Fedt Freja – det er jeg glad for, så er jeg ikke alene…hehe
Åh, jeg bliver så glad, netop at kunne sy sit drømme tøj, at det efter en lange rejse, hvor man begiver sig ud i noget af det, som man ikke har prøvet før bliver velsiddende og får en til at føle sig godt tilpas ????????????????
Tak for et godt indlæg