Hemmeligheden bag en god pasform

tilretning_header

I lørdags holdt jeg min første workshop omkring pasform og tilretning.

En af deltagerne skrev efterfølgende inde på facebook siden:

“Det er mig der takker, virkelig en spændene og meget berigende dag! Jeg håber på et fortsættelses kursus. Og vil klart anbefale alle fritids syere at deltage på dette kursus.”

Det er super fedt at forberede og afholde workshops som denne. Ikke mindst, når man får sådan en tilbagemelding!

Før jeg startede Skaberlyst arbejdede jeg i modebranchen som konstruktør. Det fortæller jeg ofte lidt om, når jeg underviser, fordi der (desværre) er så mange eksempler fra industrien på, hvordan man ikke skal gøre, hvis man vil have en god pasform i sit tøj.

I lørdags sagde en af kursisterne “du har da vist lidt gammelt nag”. Og ja, det har jeg. For jeg synes rent ud sagt at modeindustrien er for dårlig.

For dårlig til at uddanne sit fagpersonale.

For dårlig til at lytte til dem, der rent faktisk ved, hvad de taler om (det er langt fra alle).

Og for dårlig til at implementere den viden, der findes omkring tøj og pasformer. Til trods for, at pasformen netop er den absolut vigtigste faktor for os som forbrugere.

Faktisk synes jeg, at modebranchen behandler sine  kunder – alle os , der ind imellem køber tøj i tøjbutikker – rigtig skidt. Jeg synes de spiser os af med usle pasformer. Med tøj, der ikke er pengene værd, fordi det sidder så dårligt som det ofte gør.

Når man så tænker på, at de mennesker, der sidder i produktionen i Østen og syr tøjet, får så lidt i løn at de næsten ikke kan leve af det, så bliver jeg faktisk lidt sur. Og måske også lidt flov over at have været en del af det cirkus i flere år.

Grunden til, at det går mig på, er at det ikke tager væsentlig længere tid at lave tøj med en god pasform end at lave tøj med dårlig pasform. Det vil derfor ikke have nogen stor indflydelse på produktions rutinerne, at lave et bedre produkt. Og dermed vil det ikke koste voldsomt mange flere penge.

Det eneste det kræver er, at fagpersonalet ved hvad de laver, og får lov at lave deres arbejde. 2 faktorer, der desværre ikke har de bedste vilkår i store dele af modebranchen i dag.

Det er så lidt, der skal til, for at få en god pasform. Men der er en verden til forskel i at tilføje vidde i sidesømmen og lave en rigtig tilretning som denne, der giver plads til en topmave. (Jeg har selv brug for denne tilretning i alle mine nederdele).
Det er så lidt, der skal til, for at få en god pasform. Men der er en verden til forskel i at tilføje vidde i sidesømmen og lave en rigtig tilretning som denne, der giver plads til en topmave. (Jeg har selv brug for bl.a. denne tilretning i alle mine nederdele).

Hvad er så hemmeligheden bag de der pasformer?

Der er ikke så meget hokus pokus i det med pasformer, hvis man går til det på den rigtige måde. Nøglen ligger i, at man tør kigge på kroppen, og tage højde for den menneskelige anatomi, når man tegner sine mønstre.

Hvis man driver en mode virksomhed betyder det, at man må vælge målgruppe efter kropstype og antal børnefødsler, og ikke efter hvilken bil de kører i og hvad for et job de har.

Jo, måske også efter jobbet.

Men i hvert fald ikke efter bilen!

Begynder man at tilrette til den krop, der skal bruge tøjet, så vil man blive overrasket over, hvor meget man kan bevæge sig i tøjet, uden at det generer og hindrer kroppens naturlige bevægelser.

Og man vil måske også opdage at pasform ikke har ret meget med størrelse at gøre.  Det handler om kropstype. Og holdning. Og bevægelighed.

Det handler om at finde den rigtige balance i tøjet.

Og den rigtige rummelighed.

Det er ikke engang særlig svært.

Faktisk er det så let, at hobby syere kan lære grund principperne på en enkelt dag. Naturligvis ikke til perfektion, men alle 6 damer i lørdags lærte i løbet af dagen at se, hvordan de forskellige teknikker skulle bruges, og hvad det gjorde ved tøjet. De kom endda med forslag til tilretninger sidst på dagen – som var rigtige!

Man må tage højde for kroppen.

Kroppe er ikke ens, og man kan ikke lave skrædderi på samlebånd. Det ved jeg godt. Så meget desto mere grund til at gå op i tilretning og kropstyper.

I lørdags viste der sig et mønster med de 6 meget forskellige damer. Et  mønster jeg ser, hver gang jeg underviser. Nemlig at det er de samme teknikker, der skal på banen, igen og igen. Og at teknikkerne hænger sammen med kropstyperne.

Kvinder, der er pære-formede, har brug for de samme tilretninger.

Kvinder, der er æbleformede, har brug for de samme tilretninger.

Kvinder, der har fremstående lår, har brug for samme tilretninger.

Kvinder, der har stor barm, har brug for de samme tilretninger.

Og-så-videre Og-så-videre…

En kombination af tilretninger som flere af workshoppens deltagere havde brug for: mere plads til barmen og bedre balance omkring hals og skuldre.
En kombination af tilretninger som flere af workshoppens deltagere havde brug for: mere plads til barmen og bedre balance omkring hals og skuldre. Det ser kompliceret ud, men det er kun indtil man har set hvordan det bliver gjort.

Indtil modebranchen kommer på banen med pasformer til forskellige kropstyper, så må alle os der ikke har model-figur (for lets’s face it – det er modellerne der sælger tøjet, så det bliver selvfølgelig syet til at passe dem. Og nej, jeg mener ikke model mål. Jeg mener model figur. Det kan man godt have, selvom man er str. 44). Indtil det sker, så må vi sy vores tøj selv, hvis vi vil have en ordentlig pasform.

Det er derfor jeg har startet Skaberlyst.

Og det er derfor, jeg er begyndt at holde workshops i tilretning. For det er vitterligt ikke sværere, end at du kan lære det.

Næste workshop er i Ålborg denne weekend – se mere her.(UPDATE: Workshop er afholdt.)

Hvis du vil have en mail når jeg starter næste workshop runde til foråret, så skriv dig på denne liste.

Læs også:

6 thoughts on “Hemmeligheden bag en god pasform

 1. Hanne says:

  Jow da – også bilen. Hvis bilen altså afspejler ejeren. Du er vel ikke i tvivl om, at jeg har en rød fiat 500 vel?
  Ok det var så vist ikke tilpasninger, men designet jeg fik mig rodet ud i – ku ikke lige lade være 🙂
  Smuk weekend til dig

  • Signe Eriksen says:

   Haha, Hanne. Altså, jeg ved godt at valg af bil og bolig og spisebord osv. siger noget om, hvem man er. Men det siger saft susme ikke noget om, hvordan ens skellet er bygget op, og hvor meget polstring man har valgt at give det. Så lige i forhold til tøjvirksomheder er det bare helt håbløst at kræve perfekte pasformer, og så er det info man kan give om målgruppen at de kører fiat. Men fokus er på design og branding, og ikke på det nørde-tekniske, så derfor er det sådan. Ak, livet som nørd er ikke altid let!
   Smuk weekend til dig også 🙂

 2. Heidi says:

  Hej 🙂

  Skøn side!! Jeg er lidt nysgerrig på, hvilke ændringer der er generelle for pære-formede, æbleformede, fremståendelår osv.? Skriver du noget om det et sted?

  Tak for blog

  Hilsen Heidi

  • Signe Eriksen says:

   Tak, Heidi 🙂

   Jeg skriver på en ebog omkring tilretning. Jeg har det sidste år samlet rigtig meget info omkring hvilke tilretninger de fleste har brug for via mine workshops, og det er jeg nu ved at omsætte til en ebog. Jeg har ikke nogen deadline på den endnu, men skriver naturligvis via nyhedsbrev og sociale medier, når den er klar. Og kommer helt sikkert også til at dele noget af det her på bloggen.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap