Linealer til mønsterkonstruktion – Mine favoritter

En lineal er vel en lineal, ikke?

Nej.

Ikke når man snakker mønsterkonstruktion. Der er faktisk ret mange forskellige linealer, der er gode at bruge, når man tegner snitmønstre fra bunden, eller tegner mønstre af.

Jeg bruger mest 2 forskellige linealer, nemlig en billig udgave af en quiltelineal og en vinkelmåler.

Men jeg vil vise dig 5 forskellige linealer. Eller faktisk 4 linealer og et sømometer. Det er ikke alle de linealer, der findes til mønsterkonstruktion, og hvis du bruger nogle andre typer så skal du ikke skifte dem ud, hvis du er glad for dem. Lad dig inspirere, og vælg de linealer til mønsterkonstruktion, som giver mest mening for dig.

linealer

Lad os starte med det vigtigste. Min absolut favorit lineal er min vinkelmåler. Det er en billig ting fra boghandleren – sådan en rigtig skole lineal. Det er vigtigt at der ikke er sådan en gummi-ring på bagsiden, som der er på nogle af de lidt dyrere udgaver af vinkelmålere. Er der det, kan linealen ikke glide hen over mønsterpapiret, og det er rigtig irriterende.

En anden vigtig ting ved vinkelmåleren, er at tallene på den lange side starter med “0” i midten og går til 9 på hver side. Det kan man bl.a  bruge når man skal udmåle indsnit.

lineal trekant

Min næst-bedste lineal er som sagt quiltelinealen. De findes, så vidt jeg er informeret af quiltere, i flere udgaver og bedre kvaliteter, men min er en billig udgave, der blandt andet kan købes hos Stof&Stil. Den er 60×15 cm, og det er især længden, jeg bruger. Men en god ting ved quiltelinealen er at der er så mange linjer i den, så det er nemt at indtegne sømrum på lange linjer, parallelforskyde linjer, og konstruere fx. linninger og manchetter.

lineal quilte

Inden jeg fik quiltelinealen, brugte jeg min skrædderlineal til de ting, jeg nu bruger quiltelinealen til. Den primære grund til at jeg skiftede til quiltelinealen, er at den har 15 linjer i stedet for skrædderlinealens 3 linjer.

Buen på skrædderlinealen er især god til at tegne hoftebuer, men jeg er uddannet til at tegne buer i fri hånd, så jeg har aldrig rigtig brugt buen på skrædderlinealen. Derfor har den været ret nem at erstatte med quiltelinealen. Hvis man ikke tegner i fri hånd, så kan skrædderlinealen være et rigtig godt værktøj.

lineal skrædder

Den næste lineal er ikke en jeg selv bruger – du kan se i videoen, hvor ringe jeg er til det! Men hvis man ikke tegner i fri hånd, så er den rigtig god til kurvede linjer, som der er mange typer af i et snitmønster.

Kurvelinealen her er en rigtig god udgave, som kan købes hos How To Do Fashion. Linealen er ikke så “tyk” som de andre linealer, og det gør den nemmere at bruge, fordi man bedre kan se hvor man tegner. Du kan se i viedeoen, hvordan der er forskel på tykkelsen af linealerne.

lineal kurvet

Den sidste “lineal” jeg vil vise dig, er faktisk ikke en lineal. Det er et lidt mere avanceret sømometer. Jeg kan i skrivende stund ikke huske hvad det rent faktisk hedder på dansk, og ordbogen er som så ofte før ikke til så meget hjælp med sy-fagord, så hvis en læser ved hvad det hedder, så skriv det lige i en kommentar, så er du sød. På engelsk hedder det “sewing gauge”.

Nå, men fidusen med det her sømometer er at det er ret smalt, og derfor nemt at manøvrere med, og så kan man indstille målet ret præcist, ved at flytte skytten i midten.

lieal sømometer

Jeg bruger dette sømometer både som et almindeligt sømometer, til at lægge sømrum til især i kurver, fordi det er så nemt at flytte og dermed tegne ret præcist sømrum efter. Og så bruger jeg det til at måle knapper, hvilket er ret smart når man skal finde ud af hvor stort et overfald man skal have på jakker, frakker og skjorter.

Denne type “måler” blev jeg introduceret for da jeg arbejdede i modebranchen, hvor vi især brugte det til at måle knapper, når vi skulle angive hvor store knapper der skulle i de forskellige styles. De har ikke været i sybutikkerne sådan generelt, men det virker som om de dukker op nu – den type jeg har her er fra engelske Merchant & Mills, og du kan bl.a. købe det hos MeterMeter.

 

Det var det.

De 5 bedste linealer til mønsterkonstruktion. Ifølge mig, altså.

Tag dem, du synes giver mening, og brug dem til det du synes de er bedst til. Nu har du i hvert fald en god portion inspiration . Se i videoen, hvordan jeg bruger linealerne i praksis.

Hvad er din favorit lineal? Del med os i en kommentar, så vi kan få flere gode sy-værktøjer på banen. Det er ikke alle værktøjer, der passer til alle der syr, så det er rart at have noget at vælge mellem.

 

Læs også:

13 thoughts on “Linealer til mønsterkonstruktion – Mine favoritter

 1. Vejen til Birkin says:

  Jeg er begyndt oftere og oftere at skære mit stof i stedet for at klippe stoffet. Synes derfor jeg mangler en lineal i metal sådan meget lig den quilte lineal du viser, har du nogen ide om hvor jeg kan få fat i sådan én?
  Pft.

  Hilsen Annette

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Annette
   Sådan en lineal kender jeg desværre ikke til. Det eneste jeg har set af metal linealer er lange linealer, men kun 4cm brede. Om der findes en lineal, der er gennemsigtig med afmærkninger, og med metal yderst så man kan skære efter den, aner jeg ikke. Men det lyder som et godt produkt, så den idé kan vi jo hermed give videre til eventyrlystne iværksættere 🙂 Jeg tænker der nok skal være en del aftagere til den type lineal.

   Hvis nogen kender noget i den retning, så skriv det gerne i en kommentar!

   Kh
   Signe

 2. Pernille says:

  Hej Signe
  Din kurvelineal – ved du hvad mærke den er? Jeg kan nemlig ikke finde den på den side du har henvist til, og jeg vil gerne ønske mig sådan en. Dog st¨r skrædderlinealen som første prioritet af de to.

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Pernille
   Lige nu er det desværre meget vanskeligt at finde de kurvelinealer. Jeg er ret sikker på at How to do Fashion får dem igen, så snart hun kan.
   Kh
   Signe

  • Marianne Mai Sørensen says:

   Har Fu fundet en? Ellers har jeg set en model mage til eller utrolig meget lig denne hos METERMETER i Aarhus 🙂

 3. Charlotte Overballe says:

  Hej Signe
  Jeg er selv uddannet fra TEKO i Herning for mange år siden. Og jeg kan sige, at denne lineal, er et af de bedste køb jeg nogensinde har gjort. Jeg har selv købt den i London, men jeg kan se at den også fås på amazon.

  https://www.amazon.co.uk/HAND-Pattern-Marking-Making-Students/dp/B00B90F3R0

  Den har gode kurver, er handy, og den indbyggede 45 grader vinkelmåler er fiks. Men det allerbedste er at den har cm angivelser på begge ledder. jeg elsker den simpelthen og kunne ikke forestille mig at konstruere mønstre uden den som redskab

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Charlotte
   Tusind tak for link og input. Jeg har fundet en lignende lineal, som jeg sælger på mine kurser. Den er i en tyndere udgave, der gør det nemmere at være præcis, fordi der ikke er så meget plastik, man skal se igennem. Jeg er også helt tosset med den!
   Kh
   Signe / Skaberlyst

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Mette
   Jeg mener at jeg købte min hos Stof&Stil på en messe for nogle år siden til under 100 kr. Man kan få både billige og dyre udgaver. Jeg bruger den ikke så meget, så jeg klarer mig fint med den billige, men streger og tal er ved at være slidte efter nogle år, selvom den ikke er i brug hver uge. Måske det sidder bedre fast på de dyre udgaver.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

   • Susanne says:

    Hej.

    Jeg har også den quilterlineal fra stof og stil og er rigtig glad for den. Jeg bruger den når jeg skal skære rib og andre lige stykker til kantningermed min rulleskærer.

    Hilsen
    Susanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap