De 3 store problemer med pasform i nederdele, der får dig til at give op

Er du ked af, du ikke kan gå i nederdele?

Bare rolig – det kan du, når du har læst denne artikel.

Her kan du nemlig blive klogere på de 3 vigtigste problemer med pasformen i nederdele, der ofte er skyld i at synørder dropper at sy nederdele til sig selv. Alle problemerne med pasformen kan løses. Så er du en af dem, der synes nederdele er flotte på andre, men ikke rigtig kan få dem til at fungere på dig selv, så læs videre – du er allerede meget tættere på målet og flotte nederdele, der passer til lige netop din krop.

Inden vi går i gang, så lad os lige slå fast at det er nederdelene, der er noget galt med, hvis de ikke passer dig. Det er aldrig din krop, der er forkert. Det er heldigt, for din krop kan være svær at ændre på, mens nederdelene har masser af muligheder for at blive bygget om.

Når det er sagt, så kan jeg sagtens forstå at du er ved at give op, hvis du har oplevet bare et af de 3 problemer, når du har prøvet at sy nederdele til dig selv. Men inden du helt dropper tanken om at gå i nederdel, så læs videre og find ud af hvordan du løser de 3 mest udbredte problemer med pasformen i nederdele.

 

 

Første problem med pasform i nederdele: hoftevidden

Hvis hoftevidden er for lille (tegning 1), kan det for det første være svært at få nederdelen på. Lykkes det et krænge den over numsen, kan det blive en udfordring både at sidde ned og at gå på trapper. Og ja, din røv og din mave kommer til at se større ud end de egentlig er. Det kan du skjule med en lang bluse ud over nederdelen, men det er en temmelig dårlig løsning. Det er nemlig ikke meningen du skal skjule din krop, fordi dit tøj ikke passer den. Det er meningen du skal klæde den i tøj, der rent faktisk passer.

Er hoftevidden for stor i din nederdel (tegning 2), risikerer du at få “ridebukselår”. Du kan også opleve at der kommer folder og poser både på tværs og på langs af nederdelen, som ikke er særlig flatterende.

Der findes en holdbar løsning – læs videre, så afslører vi den.

 

 

 

Andet problem med pasform i nederdele: balancen

Hvis balancen i nederdelen ikke er i orden, vil den tippe enten forud (tegning 1) eller bagud (tegning 2). Det giver folder nederst i nederdelen, og det kan se ud som om du er ved at snuble i den eller den er ved at skubbe benene væk under dig.

Balancen kan godt være skæv, selvom nederdelen er stor nok til at kunne nå ubesværet rundt om din krop. Derfor kan du godt have nederdele som umiddelbart passer, men hvor “et eller andet” føles forkert. En nederdel, der er ude af balance, føles ikke behagelig, selvom der er masser af plads i den. Faktisk kan den føles for lille, fordi stoffet bremser dine bevægelser, når du går – men det vil ikke hjælpe at sy den større. Du tjekker balancen i din nederdel ved at se om sidesømmene, midt for og midt bag hænger lodret ned eller om nederdelen tipper enten markant frem eller markant tilbage i bunden.

Hvis nederdelen ikke hænger (næsten) helt lige, så er det værd at give balancen i den et eftersyn. Tjek dog først at nederdelen er placeret rigtigt i din talje (eller hvor den er designet til at sidde). Hvis du er sjusket med at tage din nederdel på, og ikke får den placeret korrekt, kan du ikke regne med hvad ud ser.

 

 

 

 

Tredje problem med pasform i nederdele: dybden af indsnit

Indsnit har en eneste opgave i tøjet, og det er at forme stoffet rundt om kroppen. Det gør de ved at fjerne stof i en trekant, der peger hen mod de steder på kroppen, der fylder mest. I nederdele slutter indsnit der hvor bagdelen er størst på bagstykket, og på forstykket er det (i hvert fald teoretisk set) ved hoftebenene.

Men der er forskel på, hvordan vores bagdele ser ud og hvor meget de fylder i forhold til taljen. Det samme gælder placeringen af vores hofteben. Og hos rigtig mange kvinder er det en utopisk tanke at man nogensinde skulle komme i nærheden af at have hoftebenene som det yderste punkt foran. De fleste kvinder har maver, og det er meget vigtigere at tage højde for. Hvis der er plads nok til din mave i nederdelen, sker der nemlig det forunderlige at du går fra at se ud som om du har taget en for lille nederdel på til at se helt almindelig fantastisk ud.

Derfor kan du ikke altid regne med at indsnit kan syes efter et standardmønster. De skal altid tjekkes og justeres, så de kommer til at passe til lige netop din krop. De hyppigste problemer med indsnit er enten at de er for dybe (især fora – tegning 1) eller at de ikke er dybe nok (især bagpå – tegning 2). Du kan også have brug for at sy indsnit længere eller at lave dem kortere, alt efter hvor fylden på din krop sidder.

 

 

 

 

Lær at lave symønstre til nederdele så de passer dig – hver gang!

Problemerne med pasformen kan heldigvis tilrettes væk.

Med tilretning kan du få dine symønstre til at sidde bedre, så de passer til din krops figur.

Men du kan også gøre noget andet.

Noget, der eliminerer behovet for langt de fleste tilretninger fra starten.

Du kan nemlig konstruere dine egne symønstre til nederdele fra bunden efter dine egne mål. Det gør du ved at lave et grundmønster, du kan bruge som udgangspunkt for dine nederdele. Med et grundmønster har du styr på pasformen fra starten, og så slipper du for nederdele der strammer, er for løse, tipper ud af balance, stritter ved indsnittene eller står ud fra ryggen.

I Synoter Studio har vi et helt tema, der lærer dig at lave et grundmønster til nederdel efter dine egne mål.

I temaet lærer du at lave symønster til:

* Glat nederdel / Grundmønster
* Ændre længde på nederdel
* Tilføje slids og gålæg til nederdel
* Pencilskirt
* Nederdel med A-facon
* Linning til nederdel
* Belægning til nederdel.

Udover selve konstruktionen skal du også tage mål og lave de udregninger, du skal bruge, når du tegner mønsteret til nederdelen. Du bliver guidet igennem det hele trin for trin i videoerne i temaet.

Du kan få adgang til temaet her:

Synoter Tema nr. 20: Grundmønster til nederdel

 

 

 

 

Sådan slipper du af med de 3 store pasformsproblemer i nederdele

Vi vender lige tilbage til de 3 problemer med pasform i nederdele.

Og ikke mindst løsningerne på dem.

Løsningen er en indbygget del af processen med at konstruere et grundmønster, så hvis du vælger den retning slipper du af med alle 3 problemer helt automatisk. MEN det er jo ikke sikkert, du har lyst til at lave (alle) dine symønstre fra bunden. Og hvis du bruger købemønstre, har du ofte brug for tilretninger.

Netop derfor underviser vi i tilretning i vores online medlemsklub Synoter Studio. Der kan du blandt andet finde videoguides til løsningerne på de 3 problemer med nederdele. Den ene kan du også se i videoen herunder.

 

Sådan tilretter du hoftevidden i dine nederdele:
Hoftevidden er for de fleste rimelig intuitiv at tilrette. Er nederdelen for stor, syr du den ind i sidesømmene. Er den for lille, syr du den ud. Det gør du ved at sy en ny søm ved siden af den, der ikke passer, og sprætte den gamle søm op.

Se i videoen, hvordan du tilretter en nederdel, der er for stor. Du kan både se hvordan du sætter nåle i nederdelen, når du ikke har en hjælper, hvordan du markerer den nye sylinje i stoffet, så du får den syet korrekt, og hvordan du overfører tilretningen til dit mønster. Det er vigtigt at holde dine symønstre opdateret, så du ikke skal rette de samme problemer hver gang du syr en ny model efter samme mønster. Ved altid at overfører dine tilretninger til symønstrene, sikrer du dig at den gode pasform er med fra starten næste gang, du syr efter det samme mønster.

Et ekstra tip til at få hoftevidden til at passe er at tage dine mål efter det, vi kalder “karton-metoden”. Hvad det går ud på kan du se i dette blogindlæg om måltagning. Du finder naturligvis også vejledningen til måltagning i Synoter Studio. Samme sted finder du også en videoguide til at tilrette nederdele, der er for små.

 

(Hvis videoen ikke vises herunder, kan du se den på vores Youtube kanal her: https://youtu.be/MoRrhXcbhd4?si=k58bgH4i3AKbpzgF)

 

 

Sådan tilretter du balancen i dine nederdele:
Hvis du oplever at sidesømmen i dine nederdele tipper fremad, er det fordi bagsømmen er for lang. Stoffet falder ned under numsen og ind til benene. Du retter balancen ved at forkorte midt bag linjen i taljen, så den bliver trukket op på plads.

Tipper sidesømmen bagud, så stoffet falder tæt ind til dine ben foran på kroppen, så er det midt for linjen, der er for lang. Tilretningen følger samme princip: du forkorter midt for linjen i taljen.

Fra midterlinjen til sidesømmen tegner du en ny taljelinje, der får et harmonisk forløb på tværs af sidesømmen, så der er en god helhed i taljelinjen. Hvordan du gør det kan du se forklaret i videoguides i Synoter Studio.

 

Sådan tilretter du indsnittene i dine nederdele:
Der er typisk 2 forskellige problemer med indsnit i nederdele:

1. Hvis du har en mave, der fylder lidt ekstra, har du formentlig slet ikke brug for indsnit på forstykket, og så kan du ganske enkelt slette dem.

2. Hvis du har et markant svaj i ryggen, har du formentlig brug for dybere indsnit på bagstykket, og så kan du sy dem større end de er tegnet i mønsteret. Du kan også forlænge dine indsnit, hvis du har brug for det.

Hvordan du ændrer dine indsnit i nederdele kan du se forklaret i videoguides i Synoter Studio.

 

Er Synoter Studio noget for dig? Find ud af det her <<

 

 

 

Her kan du finde symønstre til nederdele

Du kan finde symønstre til nederdele i standardstørrelser flere steder. Vi har 2 gode bud.

Det første bud er bogen Sy Nederdele, som er noget så sjældent som syvejledninger i en ægte bog af papir. Sammen med bogen får du symønstre til klassiske nederdele i str. 34-54.

Sy Nederdele bogen kan du købe hos The Fabric Lounge her: https://www.thefabriclounge.com/vare/sy-nederdele-bog-med-moenstre-og-syvejledninger/

 

Det andet bud er vores online Synoter Magasin nr. 9 – Couture Nederdele, hvor du får et mønster til en basisnederdel i str. 32-54 og vejledninger til selv at lave symønstre til yderligere 10 nederdele. De billeder af nederdele, du har set i denne artikel, er alle fra magasinet. Online magasinet kan du købe her:

Synoter Magasin Nr. 9 – Couture Nederdele

 

 

 

 

 

Oprindeligt blogindlæg fra november 2015.
Opdateret marts 2022.
Opdateret og genudgivet september 2023.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap