De 3 store problemer med pasform i nederdele, der får dig til at give op

Der er ingen grund til at give op på nederdele.

I hvert fald ikke før du har læst denne artikel. Her kan du nemlig blive klogere på de 3 store problemer med pasformen i nederdele, der ofte er skyld i at synørder dropper at sy nederdele til sig selv.

Alle problemerne med pasformen kan løses. Så er du en af dem, der synes nederdele er flotte på andre, men ikke rigtig kan få dem til at fungere på dig selv, er der hjælp at hente.

Hvis du har oplevet bare et af de 3 problemer, når du har prøvet at sy nederdele til dig selv, kan jeg faktisk godt forstå hvis du har givet op eller er tæt på at gøre det. Men inden du helt dropper tanken om at gå i nederdel, så læs med her, og find ud af om det er et af de 3 mest udbredte problemer med pasformen i nederdele, der driller dig.

 

Første problem med pasform i nederdele: hoftevidden

Det første problem er hoftevidden.

Hvis hoftevidden er for stor i din nederdel, risikerer du at få “ridebukselår”. Og der kan komme folder og poser både på tværs og på langs af nederdelen, som ikke er særlig flatterende.

Er hoftevidden omvendt for lille, kan det for det første være svært at få nederdelen på. Lykkes det et krænge den over numsen, kan det blive en udfordring både at sidde ned og at gå på trapper.

En for lille hoftevidde kan også give dig en bagdel, der er mere flad end den burde være. Og det kan resultere i trækninger i forstykket, der peger så tydeligt på selv den mindste antydning af en topmave, at du kun har lyst til at gå i nederdelen, hvis der er en lang bluse ud over. Hvilket så til gengæld vil gøre dig meget firkantet at se på, så det er i de fleste tilfælde en temmelig dårlig løsning.

Men bare rolig, der findes en løsning som er holdbar – læs videre, så afslører vi den.

 

pasform i nederdele

 

 

Andet problem med pasform i nederdele: balancen

Det andet problem er balancen.

Hvis balancen i nederdelen ikke er i orden, vil den tippe enten forud eller bagud. Det giver nogle irriterende folder nederst i nederdelen, og det kan se ud som om du er ved at snuble i den eller den er ved at skubbe benene væk under dig.

Balancen kan godt være skæv, selvom der er plads nok i nederdelen, så du kan godt have nederdele som du kan være i og gå i, men hvor der bare er “et eller andet” forkert ved den og nogle folder, du ikke kan finde ud af hvor kommer fra og hvordan du skal komme af med.

Problemer med balancen kan omvendt også være skyld i at nederdelen føles for lille, selvom den på mål burde passe. Så måske tror du, din hoftevidde er for lille, selvom det i virkeligheden er balancen, den er gal med. Hvis du har prøvet at sy nederdelen ud uden at det har hjulpet på fornemmelsen af at den er for stram, så tjek sidesømmen. Hænger den lodret ned eller tipper den enten markant frem eller markant tilbage i bunden?

Hvis den ikke er (næsten) helt lige, så er det balancen, du skal have styr på.

Læs videre og find ud af, hvordan du får det.

 

pasform i nederdele

 

 

Tredje problem med pasform i nederdele: placering af indsnit

Det sidste store problem er placeringen af indsnit.

Indsnit har en eneste opgave i tøjet, og det er at forme stoffet rundt om kroppen. Det gør de ved at fjerne stof i en trekant, der peger hen mod de steder på kroppen, der er “højest”. I nederdele slutter indsnit der hvor bagdelen er størst på bagstykket, og på forstykket er det ved hoftebenene.

Men der er forskel på, hvordan vores bagdele ser ud, og hvor de fylder mest. Det samme gælder placeringen af vores hofteben, som er helt individuel. Og som faktisk ikke nødvendigvis er det yderste af kroppen foran. Hvis maven ikke er forholdsvis flad, vil hoftebenene sjældent være dem, der træder frem foran på kroppen.
Derfor kan du ikke altid regne med at indsnit kan placeres efter et standardmønster. De skal altid tjekkes og justeres, så de kommer til at passe til lige netop din krop.

Det er der også en løsning på under tegningen her.

pasform i nederdele

 

 

Løsningen på problemer med pasform i nederdele

Problemerne med pasformen kan heldigvis tilrettes væk.

Med tilretning kan du få dine symønstre til at sidde bedre, så de passer til din krops figur. Du kan tilrette købemønstre, hvis du syr en prøvemodel.

Men du kan også gøre noget andet.

Noget, der eliminerer behovet for langt de fleste tilretninger fra starten.

Du kan nemlig konstruere dine egne symønstre til nederdele fra bunden. Efter dine egne mål. Det gør du ved at lave et grundmønster, du kan bruge som udgangspunkt for dine nederdele. Med et grundmønster har du styr på pasformen fra starten, og så slipper du for nederdele der strammer, er for løse, tipper ud af balance eller stritter ved indsnittene.

I onlinekurset Symønstre til nederdel lærer du at:
* Tage dine mål
* Konstruere et grundmønster
* Tilrette dine nederdele
* Designe nye nederdele ud fra dit tilrettede grundmønster.

Du kan få adgang til onlinekurset her:

Lær at lave symønstre til nederdele så de passer dig – hver gang!

 

Sådan slipper du af med de 3 store pasformsproblemer i nederdele

Vi vender lige tilbage til de 3 problemer med pasform i nederdele.

Og ikke mindst løsningerne på dem.

Løsningen ligger ganske enkelt som en indbygget del af processen med at konstruere et grundmøsnter. Følger du vejledningerne i onlinekurset Symønstre til nederdel er alle problemerne stort set forsvundet som dug for solen, inden du overhovedet er nået til modulet om tilretning.

Løsning No. 1 – hoftevidden:
Når du konstruerer et grundmønster til nederdel fra bunden, tager du udgangspunkt i dit hoftemål. Hele mønsteret er bygget op om hoftemålet, hvilket sikrer at der er tilpas med plads i din nederdel fra starten. Vi har endda et trick til at tage mål på en anden måde, hvis du har en mave, der fylder lidt ekstra. På den måde bliver der også plads til maven fra starten, og du slipper for at lave “stor mave”-tilretninger for ikke at se gravid ud.

Syr du efter købemønstre, så vælg størrelse efter hoftevidden. Taljevidden kan du tilrette, hvis den skal være større eller mindre (se løsning 3 – indsnit).

 

Løsning No. 2 – balancen:
Når dit grundmønster bliver konstrueret efter dine mål, er der styr på balancen fra starten. Der er nogle udregninger i konstruktionen (bare rolig, de er på ingen måde svære), der sikrer, at du får designet din taljelinje efter kroppen. Det er meget sjældent, vi oplever behov for tilretninger i forhold til balancen, når et grundmønster er konstrueret efter den metode, du lærer i kurset.

Er der alligevel lidt problemer med balancen, skal du se på sidesømmen. Hvis den tipper bagud, trækker du op i forstykket indtil den hænger lige ned. Derefter kan du tegne din taljelinje ind på mønsteret og sænke taljen på forstykket, til den er vandret rundt om kroppen. Omvendt, hvis sidesømmen tipper fremad, trækker du op i nederdelen midt bag og tegner en ny taljelinje ind på bagstykket.

 

Løsning No. 3 – placering af indsnit:
Placeringen af indsnit tager udgangspunkt i dine mål og udregninger i arbejdet med grundmønsteret. Udregningerne afgør, om du overhovedet har brug for indsnit. Er forskellen mellem dit talje- og hoftemål under 10 cm, skal du formentlig slet ikke have indsnit i forstykket i din nederdel. Og det kommer til at gøre en mærkbar forskel på både balancen og rummeligheden i din nederdel. Hvis nederdelen passer i hoftevidden, så giver indsnittene næsten sig selv. Du kan forme indsnittene ind til kroppen, så de peger let ud mode sidesømmen og ender der, hvor det passer med kroppens facon. Lad placeringen af indsnittene være en intuitiv proces, og hæng dig ikke for meget i tal og formler.

 

Nederdele, der er behagelige at have på – hele dagen!

Når du følger anvisningerne i online kurset får du nederdele, der sidder som de skal og er behagelige at have på – hele dagen!

Når grundmønsteret er på plads, er det bare at designe løs.

Det lærer du også i kurset, som er proppet med konstruktionsteknikker, du kan bruge til at udvikle dine egne nederdele. Du kan enten lave de nederdele, vi har designet til kurset, eller du kan kombinere teknikkerne på nye måder til dine helt egne designs.

Her er et par af mine egne yndlingsnederdele fra online kurset:

Hvornår skal der foer i min nederdel

 

Du kan læse mere om onlinekurset i symønstre til nederdele her:

Symønstre til nederdele

 

 

Oprindeligt blogindlæg fra november 2015.
Opdateret marts 2022.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap