Sådan bruger du en overlocker når du syr dit eget tøj

“Har jeg brug for en overlcoker?”

Det er et spørgsmål, de fleste synørder på et tidspunkt skal tage stilling til.

Dybest set kan du godt undvære en overlocker. Ligesom du dybest set også kan undvære en vaskemaskine. Men når nu vaskemaskinen er opfundet, så er det meget rart at have en, ikke?

Vaskemaskinen klarer det langsommelige men nødvendige arbejde med at holde dit tøj rent. Den gør det hurtigt og effektivt, så du kan bruge din tid på noget, der er sjovere. Sy lækkert tøj til dig selv, for eksempel.

Overlockeren hjælper dig også med nødvendigt men langsommeligt arbejde. Og den gør en uundgåelig del af syningen markant hurtigere og mere effektiv.

Læs videre under billedet for at blive klogere på hvordan overlockeren hjælper dig i din syning – og find ud af om du rent faktisk har brug for en overlocker.

 

 

 

Overlocker – en anden type symaskine

En overlocker er en anden type symaskine end den almidelige symaskine, du sikkert allerede har.

Overlockeren er opfundet i slutningen af 1800 tallet i USA, med det formål at mekanisere og lette processen med at sy strikstof sammen. Den adskiller sig fra den almindelige symaskine ved at sy sømme, der er strækbare og derfor ikke går i stykker, når der strækkes i det strikkede stof.

Strikket stof er fx jersey og isoli, der i dag bliver brugt rigtig meget til tøj. Jersey kender du fra t-shirts, toppe og mange figursyede kjoler og isoli er det stof, der typisk bruges til sweatshirts og joggingbukser. Det strikkede stof er ekstra fleksibelt, og sømmene har brug for at kunne følge med stoffet, når du har tøjet på. Syr du fx t-shirts med en almindelig søm på din almindelige symaskine, går sømmen i stykker ret hurtigt. Tråden knækker, fordi stoffet strækker sig mere end symaskinens søm kan følge med til. Jo mere figursyet tøjet er, desto større et problem er det.

Derfor er det super smart med de strækbare sømme, du kan sy med en overlocker. De sikrer at tøjet holder længere, fordi sømmene kan holde til det stræk de bliver udsat for, når du har tøjet på.

 

 

 

 

Sådan virker en overlocker

Den store forskel på overlockeren og symaskinen er den måde, sømmen bliver dannet.

En almindelig symaskine syr med en overtråd og en undertråd som den “låser” mellem stoflagene. De små knuder, trådene danner mellem stoflagene, holder stoffet samlet.

Overlockeren fungerer på en anden måde. Den kan sy med enten 1 eller 2 nåle og så har den derudover 2 gribere. Det er griberne, der danner den mest synlige del af overlocksømmen med tråde, der går ud over kanten af stoffet og “låser” i stoffets yderkant. Længere inde på stoffet holder nåletrådene løkkerne fra gribertrådende fast til stoffet. Overlockeren har altså ikke en undertråd på samme måde som symaskinen.

For at trådene kan gå ud over kanten af stoffet og danne en pæn søm, skal sømrummet være lige bredt hele vejen. Derfor har overlockeren en kniv ved siden af trykfoden, der skærer kanten af stoffet af, så maskinen er helt sikker på at det er samme bredde på sømrummet, der kommer ind under nålene. Du skal naturligvis stadig være omhyggelig med at klippe dit stof korrekt, men på overlockeren får du altså en ekstra hjælp i form af kniven, der kan skære små skævheder af sømrummet mens du syr.

Overlocksømmen er både en sammensyning og en kantning på en gang. Stoflagene bliver syet sammen og holdt på plads af nåletråden mens gribertrådene går ud over kanten af stoffet og låser trævlekanterne inde. Det sikrer en holdbar søm, der ikke bliver slidt ret meget hverken i brug eller vask, og derfor holder længe. Sømmen er desuden konstrueret på en måde, der gør den elastsisk og meget strækbar i sammenligning med den almindelige søm på symaskinen.

Ligesom symaskinen kan overlockeren sy forskellige sømme. Hvad de mest brugte er – og hvordan du bruger dem, når du syr til dig selv – kan du finde ud af under billedet.

 

 

 

De mest brugte sømme på overlocker

Der er især 2 sømme på overlockeren, der bruges meget til syning af tøj.

Det er 3-trådet overlock og 4-trådet overlock.

 

3-trådet overlocksøm

Syr du primært i vævet stof, er det 3-trådet overlock, du bruger mest. Det er den perfekte søm til at kante sømrummet i dit stof og sikre, at trævlekanterne holdes inde til stoffet. Det kan du også gøre med en zigzag søm på symaskinen, men på overlockeren får du en flottere, mere ensartet og glat kantning af dit sømrum. Og det går markant hurtigere end på symaskinen.

Når du syr 3-trådet overlocksøm bruger du kun en nål i overlockeren. Nåletråden holder gribertrådene fast til stoffet og sikrer en solid kantning i den yderste del af sømrummet.

3-trådet overlocksøm bruger du som kantning i vævet stof, der allerede er syet sammen på symaskinen. Du kan overlocke kanten af sømrummet både i enkelt stoflag og i dobbelt stoflag. I kraftige stoftyper til jakker, bukser og nogle nederdele er det ofte et godt valg at kante sømrummet i enkelt stoflag og presse det til hver sin side. I tyndere stoftyper til bluser, lette kjoler og skjorter er det nemmere at overlocke sømrummet samlet og presse det til samme side. Du kan altid teste i en rest af stoffet, hvilken meteode der bliver pænest, før du begynder at sy.

 

4-trådet overlocksøm

Syr du i jersey, isoli eller andet strikket stof, er det den 4-trådede overlocksøm du skal vælge. Det er den mest fleksible søm, der kan strække sig sammen med stoffet næsten i det uendelige.

Når du syr 4-trådet overlocksøm bruger du begge nåle i overlockeren. Den ekstra nåletråd danner selve sømmen og giver ekstra styrke og elasticitet.

4-trådet overlocksøm bruger du til sammensyning i strikket stof, hvor du derfor ikke skal sy på symaskinen. Sømmen er både sammensyning og kantning på en gang. På nogle overlockere kan du indstille stingbredden, men ikke på alle. Bredden på dit sømrum er derfor bestemt af din overlocker, og du kan ikke splitte sømrummet til hver sin side, når det er syet sammen med 4-trådet overlocksøm. Derfor skal du sørge for kun at klippe med 1 cm sømrum, når du syr med 4-trådet overlocksøm, og efterfølgende presse sømrummet til den ene side.

 

På billedet herunder er det øverst 4-trådet overlocksøm syet i jersey og nederst 3-trådet overlocksøm syet i kanten af sømrum i vævet stof. Under overlocksømmen ses sammensyningen fra symaskinen.

Det er ikke en god idé at bruge 4-trådet overlocksøm som kantning i vævet stof. Den ekstra nåletråd trækker stoffet sammen og gør sømmen stiv, når stoffet ikke er strækbart. Kantningen af sømrummet skal helst fylde så lidt som muligt, og en 4-trådet overlocksøm som kantning fylder for meget. Omvendt er en 3-trådet overlocksøm ikke stærk nok at bruge som sammensyning i strikket stof, der skal kunne give sig og følge med kroppens bevægelser. Derfor er det vigtigt at du skifter mellem de to sømtyper, alt efter hvilket stof, du syr i.

 

 

Det kan du også bruge din overlocker til

De to mest brugte sømme er ikke det eneste, du kan bruge din overlocker til. Overlockeren kan også sy rullesømme, hvor kanten bliver helt smal og dækkes meget tæt af sytråd. I strikket stof kan du endda få kanten af stoffet til at bølge, ved at strække i det mens du syr rullesøm.

Du kan lave efterligninger af industriens sømme i t-shirts ved at sy fladlock, hvor stingene bliver synlige på ydersiden af tøjet.

Og du kan få specialtrykfødder til din overlocker, der gør det nemt at bruge den til at sy elastik, bånd, tittekanter og andre detaljer på stoffet. Overlockeren kan også hjælpe dig med at rynke stoffet og sy stoflag sammen hvor det ene rynkes mens det andet ikke gør.

De ekstra sømme og effekter, du kan sy med din overlocker er dog ikke den primære grund til at du bør overveje at anskaffe dig en overlocker. Det mest geniale ved overlockeren er nemlig de to mest brugte sømme:

3- trådet overlocksøm til kantning af sømrum i vævet stof
og
4-trådet overlocksøm til sammensyning i jersey og andet strikket stof.

 

Du behøver ikke anskaffe dig en overlocker, hvis….

Selvom overlockeren er en genial maskine er det ikke sikkert, du har brug for den.

Hvis du fx aldrig syr i jersey eller strikket stof, så har du ikke brug for at kunne sy de strækbare sømme, overlockeren er designet til at sy.

Syr du altid franske sømme i tøj i lette stoftyper, har du kke brug for en overlocker til syprojekter i let stof.

Syr du altid foer i jakker, nederdele og kjoler, som du lukker i bunden, har du ikke brug for en overlocker til den type syprojekter.

Og elsker du blonde og andre gennemsigtige stoftyper er overlockeren heller ikke oplagt.

Men hvis du syr i flere forskellige typer metervarer og gerne vil have mulighed for at sy:

* Holdbare og pæne kantninger af sømrummet – gerne lidt hurtigt
* Sømme, der skal kunne strække sig sammen med stoffet
* T-shirts, jerseykjoler og andet afslappet tøj
* Tøj i viscose, bomuld, hør og uld, som er for kraftigt til franske sømme,

ja, så er overlockeren altså en helt genial tilføjelse til dit syværelse.

 

 

 

Sådan køber du en overlocker

En overlocker er ikke helt billig, selv hvis du vælger en billig model. Og det kan sjældent betale sig at vælge en billig model, for den kan være makant vanskeligere at få til at fungere optimalt end de lidt dyrere modeller.

En god måde at komme budget-venligt i gang med at sy på overlocker er at købe en brugt maskine. Det kan være en genvej til at få lidt mere kvalitet for pengene, men du skal naturligvis være varsom når du køber brugt og privat. Hvis du køber en overlocker privat  (fx. gennem dba.dk eller Gul&Gratis), så lav en aftale med sælger om at få maskinen tjekket på et symaskine værksted inden du køber den. På den måde kan du sikre dig at der ikke er nogle alvorlige mangler eller slitage på din overlocker, du ikke kan se udefra. Det er især en god idé hvis det er en ældre model, der har stået på loftet noget tid. Selvom det koster lidt i reparation vil det i mange tilfælde stadig være billigere end en tilsvarende ny maskine. Skulle det vise sig at der er behov for en større reparation til 1000-1500 kr, kan du enten lade være med at købe maskinen eller evt. få sælger til at gå ned i pris.

Du kan også være heldig at din symaskineforhandler sælger brugte overlockere eller udstillingsmodeller, og du derfor kan få en lidt lavere pris. Men selv hvis du ikke har mulighed for det, så er en overlocker for langt de fleste synørder på alle måder den fulde pris værd. Den vil spare dig for oceaner af tid med at kante sømrum i dine syprojekter, og du får tilmed et markant flottere resultat ud af den sparede tid.

Hvilken model overlocker der aktuelt er “den bedste” på markedet ændrer sig med et par års mellemrum, efterhånden som der bliver udviklet nye modeller. Spøg hos din lokale symaskineforhandler hvad de anbefaler lige nu. På Syværkstedet bruger vi Guldager Symaskiner i Århus, som vi varmt kan anbefale at besøge hvis du er i nærheden. De har en webshop på deres hjemmeside, og sender både symaskiner og overlockere rundt i hele landet. Tjek Guldagers hjemmeside her.

 

 

Lær at sy tøj med din overlocker

Nu ved du at du bruger 3-trådet overlock til at kante sømrum i vævet stof og 4-trådet overlock til at sy sammen i strikket stof.

Det er den hurtige forklaring på hvordan du bruger en overlocker, når du syr dit eget tøj.

Hvis du gerne vil lære endnu mere og have eksempler på hvordan du bruger overlockeren i helt konkrete syprojekter, så er vores online sykursus Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler det helt rigtige sted at starte. I kurset lærer du at sy begyndervenlige syprojekter i både vævet og strikket stof, og du kan se undervejs hvordan overlockeren bruges som en del af syprocessen. I kurset syr vi både på symaskine og overlocker, og du får derfor en god forståelse for hvordan du bruger de to maskiner i samspil med hinanden.

Når du både bruger din symaskine og din overlocker i syningen, får du nemt et professionelt resultat med det tøj, du syr selv. Du får holdbare sømme, en pæn inderside på tøjet og en flot finish både indvendigt og udvendigt.

Udover selve syningen, så lærer du i kurset også hvordan du:
* Tråder din overlocker
* Skifter mellem 3- og 4-trådet overlocksøm
* Indstiller overlockeren til forskellige stoftyper
* Hvilken type sytråd, du skal bruge i din overlocker.

Har du ikke en overlocker endnu, kan du bruge de sømme, der er på din symaskine. Du kan bruge zigzag til kantning af sømrummet i stedet for 3-trådet overlocksøm og du kan vælge mellem forskellige stræksømme på de fleste symaskiner. Hvilke sømme, du kan bruge til at sy i jersey og andet strikket stof, lærer du også i kurset.

Bliv fortrolig med både din symaskine og din overlocker – få adgang til Sy dit ynlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler her:

Sy dit yndlingstøj – Nemme bluser og kjoler

 

 

Stofinfo: Jerseykjolen på billederne er syet i Mint Slub Jersey fra The Fabric Lounge.
Mønsterinfo: Mønster er fra onlinekurset Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler. Du kan købe kurset her: https://skaberlyst.dk/vare/sy-dit-yndlingstoej-nemme-toppe-bluser-og-kjoler/
Foto: Malene Nelting

 

Oprindeligt blogindlæg fra 2014.
Opdateret og genudgivet 2023.

Læs også:

2 thoughts on “Sådan bruger du en overlocker når du syr dit eget tøj

 1. Kirsten says:

  Jeg har haft en overlocker i mange år, den syede pænt og var stabil, men svær at tråde, som overlockere ofte er. Mit syn er blevet dårligere, så nu har jeg fået en overlocker, der er meget nem at tråde og indstiller trådspænding nemt. Det er en fornøjelse!
  Det er en Baby Lock, ikke billig, men syglæden er blevet meget større

  • Signe says:

   Hej Kirsten
   Overlockere kan godt være lidt drilske i trådningen, ja. Det er nu mest et spørgsmål om at lære sin egen maskine at kende, synes jeg. Men Babylock er en super god mulighed, hvis man ikke gider bøvle med trådningen 😀 Dejligt at det har hjulpet på syglæden.

   Venlig hilsen
   Signe / Synoter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap