Syteknik: Sy ribkant i halsen på en t-shirt

Vil du lære en nem metode til at sy ribkant i halsen på en t-shirt?

Så er du det helt rigtige sted. Det er nemlig præcis hvad du kan lære at sy i videoen længere nede. Men før vi kaster os ud i selve syteknikken, skal vi se nærmere på hvad en ribkant er – og hvordan du kan gå lidt på kompromis, når du syr til dig selv.

Ribkanten i halsen er en af de detaljer, der kendetegner en klassisk t-shirt. Og du kan selv sy en ribkant i halsen på dine t-shirts og jerseykjoler, så det ser lige så flot ud som de t-shirts, du kan købe i tøjbutikkerne.

Rib er en måde at strikke på, som gør stoffet meget elastisk. Ribstrik har markante riller, som kan variere i bredden, og det er ens på ret og vrang.

En anden måde at strikke på er jersey, som giver det velkendte t-shirt stof med den glatte overflade. Jersey er den mest udbredte måde at strikke stof, og du kender det helt sikkert uanset om du har syet i det eller ej.

I t-shirts kombinerer man de to stoftyper på den måde at selve t-shirten er syet i jersey mens halskanten er syet i rib. I tøjindustrien sørger man for at have rib, der passer til den jersey, t-shirten er syet i, så farverne passer sammen. Når du syr selv, kan du ikke altid være heldig at finde rib der passer i farven til din jersey. Men heldigvis kan du fint bruge selve jerseystoffet til at lave dine kanter. Det gør vi i videoen herunder, hvor ribkanten er klippet i samme stof som resten af t-shirten. I de tilfælde kan man argumentere for at det så ikke længere er en ribkant, eftersom stoffet ikke er ribstrikket, men lad os lade være med det. Syteknikken er nemlig helt den samme uanset om stoffet til kanten er strikket som rib eller jersey.

 

Sy ribkant i t-shirt

 

 

Derfor er en ribkant en god idé

Men hvorfor skal du overhovedet have en ribkant i dine t-shirts?

Det skal du heller ikke altid. Der er flere syteknikker, du kan bruge til at kante halsudskæringen i t-shirts og jerseykjoler. Ribkanten er blot en af dem. Omvendt kan du bruge teknikken med ribkanten flere steder end bare i halsudskæringen i t-shirts.

Ribkanten er god til:

* Klassiske t-shirts og sweatshirts med rund hals – her er ribkanten med til at holde halsudskæringen på plads ind til kroppen.

* Bunden af ærmer og krop i sweatshirts

* Ærmegab i tanktoppe og jerseykjoler uden ærmer

* Linning i taljen i nederdele og løse bukser, evt. med en elastik syet ind i ribkanten som ekstra stabilitet.

Du kan variere bredden af dine ribkanter og på den måde give tøjet forskellige udtryk. Jo smallere en ribkant desto lettere bliver det samlede udtryk. I halsudskæringen er der dog også en grænse for hvor brede du kan lave dine ribkanter, hvis de skal have en chance for at ligge pænt ind til kroppen. En færdig bredde på 1,5-2 cm er passende til de fleste rib- og jerseystoffer.

 

 

Sy ribkant i dit tøj – det skal du være opmærksom på

For at udnytte strækket i stoffet optimalt, klipper man ribkanten kortere end selve halsudskæringen. Den kortere ribkant hjælper med at holde halsudskæringen inde på plads. Det betyder at ribkanten må strække sig for at kunne nå hele vejen rundt i halsudskæringen. Det kan den kun til en vis grænse.

Der er stor forskel på hvor meget strikket stof strækker sig, og derfor skal du altid starte med at finde strækprocenten i det stof, du bruger til ribkanten. Derefter kan du regne ud, hvor meget mindre du skal klippe stoffet til din ribkant. Du kan downloade vores strækprocentmåler (incl. vejledning til at bruge den) herunder og bruge den til at finde strækprocenten i dit rib- eller jerseystof.

DOWNLOAD STRÆKPROCENTMÅLER – KLIK HER

En hovedregel er. at du skal trække halvdelen af strækprocenten fra til ribkanten. Dvs. at hvis dit stof har en strækprocent på 40% skal du lave ribkanten 20% kortere end halsudskæringen. Men vi kan godt lide at have lidt mindre fradrag i vores ribkanter, da de nemt kan komme til at se lidt forpinte ud, hvis stoffet bliver strukket for meget. Hvis ribkanten bliver for kort i forhold til halsudskæringen, kan det give buler i sømmen og i værste fald små lus (folder) i stoffet under ribkanten. Derfor laver vi som regel et mindre fradrag end det, vi regner os frem til.

I denne t-shirt har stoffet 40% stræk og vi har klippet ribkanten 15% mindre end halsudskæringen.

 

Sy ribkant i t-shirt

 

 

Syteknik – sådan syr du en ribkant i halsen på din t-shirt

Når der er forskel på længden af ribkanten og halsudskæringen, skal du være opmærksom under syningen. For at få en pæn finish i halsen, er det vigtigt at få det ekstra stof fordelt ensartet rundt i ribkanten. Det sikrer du ved at dele både halsudskæring og ribkant ind i kvarte og sy dem sammen et stykke ad gangen.

Hvordan du gør det i praksis kan du se i videoen herunder.

Videoen er taget fra vores onlinekursus Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler, hvor et af syprojekterne netop er en t-shirt. Modellen i kurset er oversize, men syteknikken er den samme uanset om din t-shirt er tætsiddende, oversize eller kjolelang. Det er også præcis samme fremgangsmåde du bruger i bunden af en sweatshirt, i ærmer eller ærmegab. Kort sagt: hver gang du syr en strækbar kant i en åbning i strækbart tøj.

(Hvis videoen ikke vises på skærmen herunder kan du se den på vores youtube kanal her: https://youtu.be/ekKYV1JV0Rw)

 

 

 

Syrækkefølge til ribkant i t-shirt

Den syrækkefølge til at sy en ribkant i halsudskæringen, du kan se i videoen, kan du læse her trin for trin. I videoen har vi en søm i t-shirten midt bag. Har du ikke det, skal du også markere midt bag med en knappenål, ligesom du markerer midt for. Du kan også markere med små hak i sømrummet i halsudskæringen, ligesom vi gør i ribkanten i videoen. Eller du kan tegne en lille prik eller kort streg med en tekstilpen i sømrummet. Det vigtigste er at du får delt hhv. halsudskæring og ribkant op i 4 lige store dele, og at du kan finde markeringerne hele vejen igennem syprocessen.

Sådan gør du:

1. Fold ribkanten ret mod ret og sy den korte ende. Dette er midt bag.

2. Klip pasmærker i ribkanten midt for i begge kanter af stoffet. Pasmærkerne skal endelig ikke være for store, det er nok at klippe 2-3 mm ind i stofkanten. Fold derefter ribkanten så sømmen (midt bag) ligger ud for pasmærkerne midt for og klip pasmærker i de 2 nye folder. På den måde er ribkanten delt op i 4 lige store dele. Klip pasmærker i begge kanter af stoffet, så bliver det nemmere at sy.

3. Fold halsudskæringen midt bag så skuldersømmene ligger oven i hinanden. Klip et pasmærke midt for, hvor stoffet folder. Fold derefter halsudskæringen så sømmen (midt bag) ligger ud for pasmærket midt for og klip pasmærker i de 2 nye folder. På den måde bliver selve halsudskæringen også delt i 4 lige store dele. De nye folder ligger lidt foran skuldersømmen, fordi halsen på forstykket er længere end halsen på bagstykket.

4. Fold ribkanten vrang mod vrang på midten på langs. Vend kroppen med vrangsiden ud og læg ribkanten ind i halsudskæringen, så den ligger ret mod ret med kroppen.

5. Få sømmene til at passe sammen midt bag. Sømrummene foldes til hver sin side. Sæt en knappenål igennem alle 3 stoflag, så ribkanten holdes fast til yderstoffet.

6. Få pasmærkerne til at passe sammen midt for. Sæt en knappenål gennem alle 3 stoflag. Gentag med de sidste 2 pasmærker, så ribkant og halsudskæring bliver samlet i 4 lige store dele. Ribkanten er kortere end halsudskæringen, så stoflagene passer ikke sammen i længden, hvilket er pointen med denne teknik.

7. Start med at sy lidt før midt bag. Mens du syr strammer du let i stoffet, så ribkanten strækkes til at passe med halsudskæringen. Halsudskæringen skal ligge glat og ikke strækkes ud af facon. Sy den del af halsudskæringen, der er fra trykfoden til næste knappenål, så du hele tiden kun har fokus på den fjerdel af halsen, du er ved at sy. Tag knappenålene ud undervejs når du kommer til dem.

Er du i tvivl om din ribkant passer i længden og bredden, kan du starte med at sy dette trin på symaskinen med en helt almindelig stikning med lange sting. Det giver dig mulighed for at prøve t-shirten og vurdere om du vil have ændret din ribkant, før du syr den fast på overlocker eller med stræksøm. Den almindelige stikning er nemmere at pille ud end stræksømmene, og er derfor at foretrække hvis du har brug for at teste designet. Men i brug duer den almindelige stikning ikke, da den knækker når du strækker stoffet ud for at få det over hovedet. Er du tilfreds med ribkanten kan du sy den fast med stræksøm eller overlock før du fjerner den almindelige stikning igen. Er du ikke tilfreds, kan du pille ribkanten af igen og lave en ny, der ser ud som du ønsker.

8. Når du har syet hele vejen rundt syr du 2-3 cm hen over starten af sømmen, før du syr ud over kanten. Klip trådenderne ned, træk let i dem for at låse sømmen og klip de sidste trådender af.

9. Pres sømrummet ind mod kroppen, så ribkanten ligger sig flot rundt i halsudskæringen. Damp og pres forsigtigt fra vrangen, så du ikke får lavet synlige mærker på retten af stoffet. Har du et presseføl er det nemmere at få placeret ribkanten pænt på det.

 

Lær flere syteknikker på den nemme måde

T-shirten i denne video (og billederne) er fra onlinekurset Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler. I kurset får du både det symønster, t-shirten er lavet ud fra, og grundige vejledninger til 6 meget forskellige syprojekter, lavet ud fra samme mønster. Hvert syprojekt i kurset er delt op i videolektioner, der er nemme at overskue. Du får mellem 40 og 60 minutters undervisning til hvert syprojekt, delt ud i lektioner på maks 15 minutters varighed. Derudover får du mere end 3 timers generel syundervisning, der giver dig gode vaner du får gavn af hver gang, du sætter dig ved symaskinen. I lektionen med t-shirten er videoen med at sy ribkant i halsen blot en af 7 videoer, der guider dig igennem både mønsterkonstruktion, klipning af stoffet og syteknikker.

Du kan blande teknikkerne fra kurset til i alt 24 forskellige toppe, bluser og kjoler, der har det til fælles at de er nemme at sy. Har du aldrig syet før, så bare rolig – du lærer det hele i kurset. Og har du allerede syet en del er mønsteret og kursets modeller gode projekter, når det gerne må være lidt nemt.

Du lærer både at sy i vævet og i strikket stof i kurset, så du efterfølgende kan sy mange forskellige typer kjoler og overdele til dig selv.

Se hvad du lærer i kurset – og få adgang til det hele – her:

Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler

 

Sy ribkant i t-shirt

 

Stofinfo: T-shirten er syet i Red Earth Jersey fra The Fabric Lounge. Køb det her, så længe lager haves: https://www.thefabriclounge.com/vare/red-earth-jersey/
Mønsterinfo: Mønster fra onlinekurset Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler. T-shirten er fra modul 10 i kurset. Få adgang til kurset her.
Foto: malenenelting.com

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap