Derfor skal du sy dit eget tøj

Vores fornemmeste opgave her hos Synoter er at lære dig at sy dit eget tøj.

Men hvorfor skal du kunne sy selv?

Det er der mange gode grunde til. De 5 vigtigste er:

  1. At du selv kan bestemme, hvordan dit tøj skal se ud, og sy tøj der passer til din stil
  2. At du kan sy tøj, der passer til din krop, så det føles mere behageligt at have tøjet på
  3. At du kan reparere og sy om og dermed give dit tøj et længere liv
  4. Syningen er for nogen næsten terapi – du kan slippe hverdagens tanker og gøremål når du syr
  5. Der er altid mere du kan lære og nye veje, du kan gå – hvis du vil. Syningen er derfor en evig rejse i udvikling af nye evner.

Når vi spørger vores kursister, hvorfor de syr selv, er der især 2 svar, der går igen: for at kunne få lige præcis det tøj, de drømmer om, og for at få en bedre pasform i tøjet. Altså de første 2 punkter på vores liste. Men der er flere gode grunde til at sætte dig bag symaskinen. Uanset hvad der står øverst på din egen liste over grunde til at sy, så giver det på mange planer god mening at blive ved med at sy dit eget tøj.

I denne artikel går vi i dybden med de 5 gode argumenter for at sy dit eget tøj. Hvordan du rent faktisk syr det, kan du lære i vores online sykurser og i onlineklubben Synoter Studio. Mere om dem sidst i artiklen. Lad os først få din motivation for at sy dit eget tøj helt i top.

 

 

1. Bestem selv, hvordan dit tøj skal se ud

Det første der falder de fleste ind, når man snakker om gode grunde til at sy, er muligheden for selv at bestemme hvordan tøjet skal se ud. Når du syr selv kan du vælge det design, du vil have, og det stof, du vil sy det i. Jo mere du lærer om syning, desto mere frihed får du i dit designvalg. Efterhånden som du lærer at forstå syningen og tøjets opbygning, kan du lave om på symønstre eller lave dine egne fra bunden. Det giver dig endnu mere selvbestemmelse over designet i dit tøj. Men allerede når du starter på din syrejse, får du masser af muligheder for at vælge mellem forskellige designs i symønstre og stof i stofbutikken.

Syningen er en kreativ legeplads, hvor du kan eksperimentere og skabe noget unikt. Og så kan du sy det tøj, du rent faktisk kan lide. Med tiden kommer din garderobe til at føles som et skatkammer af lækkert tøj fremfor en stor bunke af “ikke noget at tage på”. Jo bedre du bliver til at sy dit eget tøj, desto flere valgmuligheder har du for at klæde dig på til forskelligt humør og forskellige anledninger. Der går ikke længe før du har en følelse af rent faktisk at have en masse valgmuligheder, når du vælger dit tøj om morgenen.

Mode og tøj er ofte blevet beskyldt for at være overfladisk, men man kan ikke ignorere at vores tøj har indflydelse på vores følelser og humør. Ved at klæde dig på i tøj, du kan lide, føler du dig bedre tilpas. Du bliver gladere og mere selvsikker, og det er alt andet end overfladisk. Det er faktisk afgørende for at du kan præstere det, du skal, i din hverdag – både på jobbet og privat. Tøjet er ofte en snydekode til at styre dit humør. Er du træt og uoplagt, kan du hæve energien ved at tage tøj på, du elsker og som giver dig en følelse af fest og power. Og ved selv at sy dit tøj kan du sikre dig, at du har det tøj i garderoben, der giver dig dine yndlingsfølelser.

En stor del af vores identitet som mennesker er vores tøj og vores stil. I de fleste tøjbutikker kan du købe mode. Men moden er ikke nødvendigvis det, der passer med din stil. Nogle gange er du heldig at din personlige stil er “på mode”, og derfor nem at finde i mange variationer i de fleste tøjbutikker. I andre perioder kan der være virkelig langt imellem tøj, du kan lide. I de perioder må du enten gå på kompromis med din stil, når du har brug for nyt tøj, eller ganske enkelt undvære og håbe at tøjet i skabet holder sig i god stand længe nok til at din stil kommer på mode igen, og du kan købe nyt. Når du syr selv, kan du forsyne dig selv med tøj, der passer perfekt ind i din stil, præcis når du har brug for det. Det giver ro på i forhold til fornemmelsen af at have noget at tage på, og det er måske endda med til at mindske dit samlede tøjforbrug, fordi du har tøj nok, du faktisk har lyst til at bruge.

 

 

2. Tøjet skal passe til kroppen

En anden vigtig frynsegode ved at sy selv, er muligheden for at tilrette pasformen i tøjet. I tøjbutikker kan du vælge mellem størrelser, men hvis selve faconen på tøjet ikke passer til din krop, gør det sjældent den store forskel om du vælger den ene størrelse eller den anden. Når du syr selv, kan du ændre faconen på tøjet, så det passer til dig. Du kan tage højde for din krops afvigelser fra standardstørrelserne, om det så er i form af skrå skuldre, topmaven, de brede (eller smalle) hofter, svajet i ryggen eller de stærke overarme. Alt efter hvor din krop afviger fra den industrielle standard, kan du tilføje ændringer i dine symønstre, der får det færdige tøj til at passe til lige netop dig.

Ny forskning viser at det tøj, der hænger i tøjbutikkerne, kun passer mellem 3-12% af moderne mennesker. Det er ikke ret mange, så hvis du har haft svært ved at finde tøj i butikkerne, der føles behageligt, så er du altså langt fra den eneste. Indtil modeindustrien finder ud af at lave bedre pasformer i tøjet, der passer til nutidens menneksekroppe, kan du ganske enkelt stå af ræset og sy dit tøj selv. Det kræver lidt teknikker og en smule øvelse, men du kan hurtigt forbedre pasformen i dit tøj markant ved at sy det selv og tilrette dine symønstre undervejs.

Når du har fået tilrettet et par yndlingssymønstre, så de passer til din krop, kan du bruge dem som udgangspunkt for nye designs. Du behøver på den måde ikke starte forfra med at tilrette en pasform hver eneste gang, du syr et stykke tøj, men kan bygge videre på dit arbejde, jo mere du lærer.

Har du allerede prøvet at tage tøj på, der passer perfekt, så ved du hvor stor en forskel det er fra købetøj, der strammer og begrænser dine bevægelser. Har du ikke prøvet det endnu, kan det være svært at forestille sig hvor stor en forskel, der er. Måske har du vænnet dig til at bukserne strammer så meget, at du er nødt til at knappe dem op når du spiser eller når du kommer hjem fra arbejde. Måske er du blevet immun overfor fornemmelsen af at ærmerne trykker på din overarm, når du rækker armene frem foran kroppen. Og måske ligger du ikke længere mærke til hvor mange gange om dagen, du hiver ned i din kjole, fordi den kravler op over dine lår. Men din krop bruger energi på at forsøge at indrette sig efter tøj, der ikke passer. Den energi kan du få frigivet og bruge på sjovere ting ved at sy tøj, der faktisk passer til din krop.

En af de største klimasyndere i dag er den enorme overproduktion af tøj, der blandt andet er et resultat af de dårlige pasformer i modeindustrien. Ved at sy tøj, du både kan passe og kan lide, kan du sænke dit samlede tøjforbrug. Selvom du kommer til at føle at du har meget mere tøj at tage på, er det højst sandsynligt ikke tilfældet – men du får bedre tøj, og det er med til at sænke dit samlede tøjforbrug, fordi du rent faktisk bruger det, du har, og ikke hele tiden køber nyt i håbet om at finde noget, der føles bedre at have på.

 

 

3.Reparér og sy om

Når du kan sy dit eget tøj fra bunden, kan du også reparere dit tøj og sy det om. Det er en kæmpe fordel både for dig selv og for klimaet. De dårlige pasformer er nemlig kun en enkelt faktor i vores store tøjforbrug. En anden faktor er at det for mange er besværligt at reparere tøjet, når det går i stykker. Og derfor bliver meget tøj smidt ud når der går hul på det, når sømmen knækker eller en knap falder af.

Ved at reparere dit tøj, når det går i stykker, forlænger du dets levetid markant. For hver gang du syr en knap fast, lapper en søm eller et hul fremfor at købe et nyt stykke tøj, har du gjort en kæmpe indsats for en grønnere og mere bæredygtig tilgang til tøj. Udover det sparer du også penge, da du slipper for at købe en ny jakke eller et par nye jeans ved at investere de 10 minutter, det ofte kun tager, at reparere tøj, du allerede har.

Noget modetøj kan desværre ikke repareres, fordi kvaliteten og syningen simpelthen er for ringe fra starten. Men når du syr selv er både tøj og stof som regel i en ganske god kvalitet, det sagtens kan lade sig gøre at reparere. Udover den økonomiske gevinst ved at få tøjet til at holde i længere tid, er det også ganske tilfredsstillende at få det tøj, du har knoklet for at bringe til verden, til at holde et par måneder (eller måske år) mere.

Bliver du på et tidspunkt træt af dit tøj eller vokser du ud af det (ikke i højden – men vægtøgning og vægttab er en del af livet for de fleste af os), kan du sy det om og give det nyt liv. Du kan ændre halsudskæringer og længder, tilføje nye måder at lukke tøjet på eller sy det om til tasker eller andre accessories. Når stoffet er produceres, gælder det om at holde det i brug så længe som muligt, og det kan du gøre ved at reparere dit tøj, når det går i stykker og sy det om, når du ikke længere kan eller vil bruge det, som det er.

Skal du så til at reparere tøj for familie og venner? Det ville være smukt af dig. Men det er som regel ikke det sjoveste at lave, når man syr som hobby. Til gengæld kan du bruge dine syevner til at lære andre at reparere deres tøj selv. Lær din familie og venner at sy en knap i, at lægge et par bukser op og tråde symaskinen, så de selv kan sy de sømme, der er gået i deres yndlingstøj. De kommer til at elske dig for det.

 

 

4. Pas godt på dit mentale helbred

Endnu en fordel ved at sy dit eget tøj er den tid og det håndarbejde, du er nødt til at investere i skabelsen af tøjet. Syning er ikke et quickfix til mere tøj, men derimod et håndværk, der kræver tid og fordybelse. Det er en hobby, der kræver lidt af dig, men som til gengæld betaler tilbage med lækkert tøj og mentalt overskud. Når du syr, skal du lære at bruge dine hænder på en ny måde. Du skal lære et helt nyt sprog og en begrebsverden, der ikke er almen viden. Det er ikke fordi det er svært – det er bare ikke hverdag for de fleste moderne mennesker, og derfor er det noget, du skal bruge lidt tid og energi på at forstå og mestre.

Det at fokusere på det manuelle syarbejde med dine hænder, giver dine tanker et pusterum fra hverdagens gøremål. Syningen trækker dig ind i en verden af fordybelse, og de fleste glemmer helt hvad der sker omkring dem, når de syr. Det er godt for dit mentale helbred, fordi den slags analoge pusterum efterhånden er en sjældenhed i vores travle, digitale verden. De problemer, du pusler med (eller er ved at blive overvældet af) glider i baggrunden når du syr, og du kan bagefter vende tilbage til dit liv med mere mentalt overskud.

Når du lærer noget nyt følger der ofte nye frustrationer med, og vi vil ikke tegne et rosenrødt billede af syning her – der følger også frustrationer med i pakken. Men det meste af tigen er syningen et tiltrængt puserum i en travl hverdag. Det er “mig-tid”, hvor du har mulighed for at gøre noget, du elsker, udelukkende for din egen skyld. Du får fyldt dine egne depoter op, mens du syr, og kan bagefter bedre leve op til de forventninger der er til dig, fra fx familie og arbejdsplads.

Er du sådan en type, der kan finde på at sy til andre end dig selv, bliver du dobbelt belønnet. Så får du både glæden af at udføre arbejdet og fordybe dig i stof og syteknikker, og glæden af at se andre blive glade for noget, du har skabt. Det fylder i høj grad også energi på det mentale barometer.

 

 

5. Lær nyt og vær stolt

Syning kan være nemt, og du kan ret hurtigt få gode resultater og sy tøj, du kan bruge. Men syning kan også være meget kompliceret, og der er altid mere at lære. Har du lyst, kan du blive ved med at udfordre dig selv og lære flere syteknikker. Når du har lært at sy bluser kan du gå videre til kjoler, bukser og jakker, og du kan lære at mestre syning i mange forskellige stoftyper. Hvert nyt syprojekt har sine helt egne krav til dine evner, til dit valg af symønster og syteknikker. Har du ikke lyst til at lære en masse, kommer du langt med helt grundlæggende syteknikker og syviden, men hungrer du efter mere kan du altid fylde et nyt lag viden ovenpå. Du kan på den måde tilpasse din syning til den tid, du har til rådighed og den mængde energi, du er villig til at bruge på at lære nyt.

Uanset om du syr lidt til husbehov eller om du er dedikeret synørd med ambitioner på skrædderniveau, så får du med syningen tilegnet dig viden og kunnen. Du lærer at bruge dine hænder til at skabe et fysisk produkt, som kan forbedre din hverdag og dit humør. Det kan næsten undgå at efterlade dig med en stolthed og en selvtillid på et helt nyt niveau, som du kan trække på mange andre steder i dit liv også. Syningen er en genial genvej til mere selvtillid og større mod på at kaste dig ud i nye projekter.

 

 

 

Lær at sy på den nemme måde

Du kan som nævnt i starten af denne artikel lære at sy i vores onlinekurser og medlemsklubben Synoter Studio. Og det er faktisk en af de nemmeste og hurtigste måder at lære at sy. Vi har nemlig samlet vores faglige uddannelser, årevis af praktisk erfaring med både syning og undervisning og best practice fra ind- og udland i overskuelige sykurser, der lærer dig det, du skal vide.

Er du helt nybegynder anbefaler vi at du starter med vores kursusserie Sy dit yndlingstøj. I kurserne lærer du at sy efter symønstre i standardstørrelser, at lave om på mønstrene og tilføje dine egne ideer om hvordan dit tøj skal se ud, at vælge stof og sy med syteknikker, der giver dig gode resultater helt fra starten. Du kan se kurserne i serien her.

I kurserne lærer du helt lavpraktisk at sy. Men du lærer også at forstå selve processen i at designe og sy et stykke tøj, og at lave ændringer i dine syprojekter, så de passer bedre til lige netop dig. På den måde er du fri til at skabe dit eget yndlingstøj, og du slipper for at være bundet af at følge andres designs.

Er du ikke helt ny i syningen, så har vi proppet vores online medlemsklub Synoter Studio med designideér og helt konkrete teknikker til både mønsterkonstruktion og syning, der hjælper dig med at skabe lige præcis det tøj, du drømmer om at have i din garderobe. Onlineklubben er en medlemsklub på abonnement, hvor du får adgang til nyt indhold hver eneste måned. Du kan blive medlem af Synoter Studio her.

Når du har gennemskuet, hvordan symønstrene er bygget op og hvor du kan ændre dem, uden at det har konsekvenser for pasformen i tøjet, så åbner der sig en helt ny verden af muligheder for dig og dit tøj. Grib de muligheder – det er med dem syningen for alvor bliver sjov, udfordrende og en evig kilde til at få tiden til at flyve. Jo mere du lærer, desto mere vil stoltheden over dine egne evner skinne igennem i din ranke ryg og den måde, dine øjne stråler på.

Den følelse af stolthed – det er den, der for alvor gør det til en fordel at sy dit eget tøj.

 

Billederne i denne artikel er alle fra onlinekurset Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler. Alle modellerne er syprojekter, du bliver guidet igennem at sy i onlinekurset. Få adgang til kurset her:

Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler

 

 

Oprindeligt blogindlæg fra 2013.
Opdateret og genudgivet 2023.

Mønsterinfo: Toppe, bluser og kjoler fra onlinekurset Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler. Bukser og nederdele efter guides fra Synoter Studio.
Foto: Malene Nelting.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap