Moden skifter – og du følger med

At moden skifter kommer nok ikke som den store overraskelse for dig. Det er i modens essens at den skifter. Hvis den ikke gjorde det ville den ganske enkelt ikke eksistere.

Men måske har du ikke tænkt over, at du følger med?

Vi bliver alle påvirket af moden i en eller anden grad, uanset om vi er bevidste om det eller ej. Nogen går meget op i, hvad der er den nyeste trend, og følger modens mikrotendenser hurtigt. Andre går ikke ret meget op i, hvad der er moderne, og skifter stil i et mere langsomt tempo, når modens større linjer ændrer sig.

I dette blogindlæg ser vi nærmere på et af vores symønstre fra Skaberlyst, der er et klart udtryk for at moden skifter. Og for at alle på et eller andet tidspunkt følger med.

Selv os.

Hyggebukser 2022 skaberlyst

Her sad bukserne i mere end 20 år

Det symønster, vi skal se på, er hyggebukserne fra vores onlinekursus Kom Godt I Gang Med At Sy.

Symønsteret udkom sammen med en ny version af kurset i 2017. De bygger på et endnu ældre symønster fra starten af 2016. På det tidspunkt havde taljelinjen i bukser, kjoler og nederdele været sænket i så mange år, at vores kursister på ingen måde kunne forestille sig at have bukser siddende i kroppens naturlige talje.

Baggrunden for det skal vi faktisk endnu længere tilbage i tiden for at finde.

I starten af 1990’erne debuterede den britiske designer Alexander McQueen med en række provokerende kollektioner. Især et af hans designs – the bumster – vakte opsigt. Det var bukser og nederdele, der var så lavtaljede, at det øverste af ballerne blev synlige. På godt jysk var det bukser designet til at give permanent håndværkerrøv.

Den meget lave placering af taljen blev en fast del af modebilledet op gennem 90’erne og 00’erne. Ikke så lave som McQueens bumster-design, men alligevel virkelig lave.

Lavtaljede jeans har efterfølgende bragt endnu et begreb ind i hverdagssproget, nemlig “muffin top”. En muffin top er den delle, man får over linningen i lavtaljede jeans. Den opstår, fordi bukserne er nødt til at være meget stramme, for at blive siddende på den lave placering. Den stramhed under kroppens smalleste sted skaber helt naturligt en delle, både på tykke og tynde mennesker. Der er ikke noget at gøre ved en muffintop i lavtaljede bukser, hvis du vil have bukserne til at blive siddende.

Hvor Alexander McQueen med sin baggrund som skrædder fra Savile Row kunne tilskære bukser og nederdele til at blive siddende på den meget lave bumster-placering, så kan modeindustrien med sin storproduktion slet ikke være med på samme håndværksmæssige niveau. Og resultatet er blevet en masse kvinder, der føler sig tykke og forkerte over at rende rundt med en muffintop, selvom problemet i virkeligheden er en umulig lavtaljet mode.

Ikke desto mindre blev taljen siddende meget lavt i mere end 20 år.

 

Hyggebukser 2022 skaberlyst

Moden begynder at skifte

Som nævnt kunne vores kursister i 2017 ikke drømme om at placere bukser og nederdele i kroppens naturlige talje. På det tidspunkt havde det i flere år været helt normalt at sænke taljelinjen 4 cm. Det var den placering, de fleste følte sig godt tilpas med.

Derfor var det også den placering, vi valgte til hyggebukserne, da vi opdaterede Kom Godt I Gang Med At Sy kurset i 2017. Taljelinjen i de oprindelige bukser var sænket 4 cm og derunder var der en bred elastik i en påsyet løbegang. Den brede elastik fik bukserne til at sidde godt fast til kroppen uden alt for meget muffintop, til trods for den sænkede taljelinje.

Udover problemet med muffintop i bukser, så gav den sænkede talje problemer med nederdele. De kom til at skøjte rundt om kroppen, fordi de faktisk ikke rigtig sad fast. I en lang periode var nederdele da heller ikke en del af modebilledet, medmindre det var tætsiddende, lårkorte miniskirts som dybest set blev holdt på plads af at være stramme over lårene. Men sideløbende med at de fleste havde vænnet sig til den lavtaljede mode, så begyndte moden at skifte til noget mere højtaljet. Eller faktisk bare tilbage til kroppens naturlige talje.

Der kom mere vidde i nederdele og bukseben, end der havde været i mange år. Den ekstra vidde får tøjet til at veje mere, fordi der bruges mere stof. Og den tungere vægt har brug for et godt fundament at hænge fra. I bukser og nederdele er det fundament kroppens talje, som er kroppens smalleste sted. Derfor sneg taljerne i tøjet sig lige så stille op igen, til hvor de havde været før 1990’erne.

 

Hyggebukser 2022 skaberlyst

 

Her sidder bukserne i dag

I dag er moden skiftet. Selv de, der hævder at være helt ligeglade med mode, er fulgt med. Det er de færrste af vores kursister, der har lyst til lavtaljede bukser og nederdele. I dag skal bukser sidde i taljen eller være sænket en ganske lille smule.

Da vi opdaterede Kom Godt I Gang Med At Sy i 2017 vovede vi at placere taljen i kursets nederdel i kroppens naturlige talje. I starten blev det ikke taget ret godt imod, og et af de spørgsmål, vi svarede på ofte, var hvordan man kan sænke taljen i nederdelen.

I dag får vi ingen spørgsmål om hvordan man sænker taljen i nederdele. Men til gengæld kan vi se at flere og flere har problemer med at tilrette hyggebukserne. De problemer kommer, fordi man i dag naturligt trækker bukserne helt op i taljen. Når man gør det med et par bukser, der er designet til at være lavtaljede, så bliver pasformen helt håbløs.

Derfor har vi opdateret mønsteret til hyggebukserne. Eller rettere sagt har vi lavet et helt nyt. Det nye buksemønster har en mere tidssvarende silhuet, der passer til 20’ernes mode. Taljen er kun sænket 2 cm i forhold til den naturlige talje, og det er meningen at du skal sy en smal løbegang med en 2 cm bred elastik i bukserne som linning. På den måde kommer buksernes placering til at være i den naturlige talje men med linningen fra taljen og ned. Så kan alle være med – både dig, der for længst er hoppet med på moden med bukser, der sidder i taljen, og dig, der følger efter i et lidt langsommere tempo.

Det nye mønster er uploadet i onlinekurset, så alle, der har adgang til kurset, kan downloade det mere moderne buksemønster og slippe for moderelaterede pasformsudfordringer.

 

Hyggebukser 2022 skaberlyst

 

Hvor er moden på vej hen?

Moden ændrer sig hele tiden. Men vi spår at placeringen af linninger og taljelinjer bliver i kroppens naturlige talje en lang årrække endnu. Lige nu er vidde og mere kassede faconer på tøjet moderne, og det ekstra stof har brug for et godt fundament for at tøjet bliver siddende på kroppen.

De større vidder bliver kombineret med kortere længder på både bukser, kjoler og nederdele. Ankellængden på bukserne letter det samlede udtryk, som godt kan blive lidt tungt, når der er meget vidde i buksebenene. Derfor har vi lavet det nye mønster både i fuld længde og i ankellængden, du kan se på billederne. Og vi er sikre på at de nye hyggebukser kommer til at holde sig aktuelle i mange år.

Udover at bukserne nu sidder i kroppens naturlige talje, så passer afslutningen med elastik i taljen også rigtig godt ind i modebilledet efter Corona pandemien. Mange går i større grad i mere komfortabelt tøj både i fritiden og på arbejde. Og med hyggebukserne kan du nemt sy både stilede bukser, du kan gå i byen i, og helt dovne hyggebukser til en søndag på sofaen. Alt du skal gøre er at variere stofvalget og style dine bukser med overdele og sko, der trækker dem i den ene eller den anden retning.

På billederne her er de  nye hyggebukser stylet med en sommertop med flæsekant foran. Flæser er et andet modefænomen, der for ganske få år siden var helt og aldeles utænkeligt for flere af vores kursister og for os selv på syværkstedet. Nu er vi helt vilde med flæser som detaljer alle mulige steder, og arbejder på et tema til vores online medlemskub Synoter Studio om netop flæser.

 

Hyggebukser 2022 skaberlyst

 

Du følger med – uanset om du vil eller ej

Moden skifter. Og vi følger alle sammen med.

Også dig, der faktisk er helt ligeglad med, hvad der er moderne.

På syværkstedet går vi ikke ret meget op i mode. Vi synes, det er meget mere interessant at finde frem til sin egen unikke stil og at klæde sig i overensstemmelse med sin egen smag.

Men vi er fascinerede af, hvordan vores smag udvikler sig. Det, vi for 10 år siden syntes var noget så grusomt grimt, er i dag det vi eksperimenterer med at finde gode syteknikker til. Og omvendt: det, vi for 10 år siden syntes var den eneste rigtige måde at gå klædt på er i dag håbløst umoderne. Som fx bukser, der sidder langt under kroppens naturlige talje og giver både muffintop og håndværkerrøv.

Hvad moden bringer os de næste 10-20 år kan vi kun gætte på. Men vi følger med og lader os inspirere og påvirke af verden omkring os. For hvert årti sker det med en større bevidsthed om at moden fucker med vores hjerner og får os til at skifte mening. Derfor sker det også med en større respekt for fortidens designere og en større ydmyghed omkring de teknikker, vi underviser i.

Hver gang moden bevæger sig et nyt sted hen, så byder syningen på nye udfordringer, der skal løses med syteknikker. Og vi bliver ved med at finde de bedste teknikker frem til dig, så du kan sy lige netop det tøj, du drømmer om. Uanset hvad moden får dig til at drømme om.

Mange af de syteknikker, du skal bruge uanset hvordan moden ser ud, har vi samlet til dig i onlinekurset Kom Godt I Gang Med At Sy. Der finder du også det nye symønster til hyggebukserne. Alle, der har adgang til kurset, kan logge ind og downloade mønsteret.

Få adgang til Kom Godt I Gang Med At Sy her:

Kom godt igang med at sy

 

 

Mønsterinfo: Hyggebukser fra Kom Godt I Gang Med At Sy i ankellængde. Sommertop fra junis tema i Synoter Studio med flæsekant fra det kommende julitema.  
Stofinfo: Crispy Crepe fra Metermeter i farven sort.
Foto: Malene Nelting

 

Læs også:

1 thoughts on “Moden skifter – og du følger med

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap