Stofbutikker på Goldhawk Road i London

Hvis du er i London og har en dag i overskud, du kan tillade dig at bruge på at gå i stofbutikker, så kan det varmt anbefales at tage en tur forbi Goldhawk Road. Goldhawk Road ligger i Hammersmith og den nemmeste måde at komme dertil er at tage undergrunden til Goldhawk Road Station. Så er du lige der på gaden, hvor stofbutikkerne begynder.

Jeg har været på Goldhawk Road flere gange. Første gang var i 2006 da jeg læste på TEKO, hvor en studiekammerat, der havde boet og læst i London, anbefalede mig at tage dertil. Siden har jeg både været der alene og sammen med samarbejdsparnere. I 2018 var jeg afsted med designer og skrædder Sabine Petri, som underviser i syning hos Skaberlyst, og i 2022 tog hele Team Skaberlyst til London, hvor vi brugte en formiddag på Goldhawk Road. Dette blogindlæg er en blanding af besøget i 2018 og 2022. Billederne er fra 2018 mens du kan se videoer fra vores besøg i 2022 på vores Instagramprofil HER.

Der er flere stofbutikker i London end dem på Goldhawk Road. Nogle af dem kan du læse om i dette blogindlæg.

 

Derfor er stofbutikkerne på Goldhawk Road noget særligt

Det er kun en lille del af Goldhawk Road, der er proppet med stofbutikker. Den del af gaden er til gengæld netop proppet. Der ligger stofbutikker på begge sider ad gaden, mange af dem lige ved siden af hinanden. Og fælles for dem alle er, at der er stof i overflod. Butikkerne er proppet med stof fra gulv til loft, og ved første besøg kan man godt miste overblikket. Stofbutikkerne i London er noget anderledes end i Danmark, og dem på Goldhawk Road er en verden for sig.

Alle stofbutikkerne på Goldhawk Road bugner af stof i en sådan grad, at det er lige dele overvældende, kvalmende og helt igennem fantastisk.

Overvældende fordi….
Hvor skal man starte? (Det prøver jeg at guide dig igennem i det her blogindlæg).

Kvalmende fordi….
Vi har en overproduktion af stof og tøj i gang, som planeten slet ikke kan være med til. Og vi har vitterligt ikke brug for alt det stof.

Helt igennem fantastisk fordi….
Udvalget er så kæmpe stort. I stofbutikkerne finder du alt fra fine silker og uld til jakkesæt til det værste polyester med grimme prints. Du finder fake fur, pailletstof, bomuldsvoile med smukke prints og tweed til klassiske jakker. Der er et farveudvalg som vi kun kan sukke efter hjemme i Danmark og et udvalg i blonder og feststoffer som vi ikke har set andre steder. Kort sagt: her er (næsten) alt.

 

Stofbutikkerne, der har næsten alt

Når man propper næsten alt ind i en butik, er det næsten også umuligt at undgå rod.

Det er ellers marketing-tip nr. 1, at man skal vælge en  niche og satse på den, så det er nemt for kunderne at se, hvad man sælger, og finde det, de gerne vil købe. Stofbutikkerne på Goldhawk Road er (med ganske få undtagelser) det stik modsatte af det.

Der er stof overalt. Det står i flere lag i ruller på gulvet, så man faktisk ikke har en chance for at se alt, hvad der er. Det ligger fra gulv til loft på reoler, der er så høje, at det kræver stiger at komme op til de øverste metervarer. I flere af butikkerne er der flere etager, selvom det på ingen måde ser ud som om der er åbent for kunder på første salen, i kælderen eller “ude bagved”. Og hvor alle de kvadratmeter egentlig ligger er heller ikke til at begribe. Det er som om man går ind under vejen, når man går igennem de lange kælderetager, og det gør man nok også.

 

stofbutikker på Goldhawk Road

 

Imponerende nok har de ansatte ret godt styr på deres kaos. Hvis man spøger efter noget bestemt, finder de rullerne frem, og peger ud hvilke ruller man måske kunne være interesseret i. På turen i 2018 spurgte vi efter uldjersey i en af butikkerne, og så fik vi vist 10 ruller, som faktisk var ret lækre, men som vi helt ærligt havde overset i mængden. Vi havde slet ikke lagt mærke til at det var jersey. De var desværre ikke helt det, vi ledte efter, selvom de var skønne, så de fik lov at blive stående.

 

5 gode råd til stof-shopping på Goldhawk Road

Når det hele er så uoverskueligt som det er, er der et par gode råd, du bør overveje, inden turen går til Goldhawk Road. Især hvis det er første gang, du skal afsted.

1) Planlægning

Planlæg hjemmefra hvilke typer stof du vil have med hjem. Er du ude efter frakkeuld? Stof til et par sommerkjoler? Uldjersey? Silke til kjoler eller bluser? Denim eller stof til den helt store balkjole?

Hav gerne flere projekter i tankerne, for der er så meget forskelligt at vælge mellem. Men vælg 4-5 ting ud, du går efter, og prøv at lukke af for alt andet end det. Selvom det er svært….der er glitrende pailletter overalt, der stjæler opmærksomheden. Se bare her (video fra 2028):

 

 

 

2) Hav styr på mængderne

Hav nogenlunde styr på, hvor meget stof du skal bruge til dine projekter. Når du ved, hvad du reelt skal bruge, kan du hurtigere sige ja eller nej, hvis du bliver tilbudt fx det sidste på rullen til en god pris. Det kan sagtens være en hel meter, du får med til næsten ingen penge, men skal du reelt bruge det? Du kan også bedre vurdere om der er nok, hvis det er det sidste på rullen, når du på forhånd har styr på hvor meget stof, dine mønstre bruger.

I 2018 havde nogle af butikkerne en regel om at man skulle købe mindst 3,5 meter af jakkesæt stofferne, fordi det er hvad der bruges til et jakkesæt. Forklaringen er at de sælger til mange skræddere, og rullerne er målt af til at have et vist antal sæt pr rulle. Så risikerer de ikke at stå med en skrædder, der skal bruge stof til en kunde, men kun kan få til et halvt sæt, fordi du har fået til en enkelt nederdel. Samme restriktioner mødte vi ikke i 2022, så det kan have ændret sig. Men skulle du komme ud for at du kun kan fålov at købe en vis mængde kan det være forklaringen.

stofbutikker på Goldhawk Road

Ved et af mine tidligere besøg på Goldhawk Road fik jeg lov at filme hvordan der blev klippet stof. Det er en teknik de bruger, når de klipper de lidt dyrere metervarer til jakkesæt, for ikke at klippe det skævt. Sidst i videoen går ekspedienten i gang med at fortælle, at han lærte teknikken som det første, da han startede i butikken. I starten er der ingen, der kan klippe lige, så for at undgå fejl, bruger de denne metode.

Videoen er filmet i A-One Fabrics. Butikken fik nye ejere i 2020 lige da Corona pandemien tog fat. Det er en helt anden butik nu, som du kan se længere nede, og det virker desværre som om det høje faglige niveau er forduftet lidt.

 

 

 

3) Hav god tid

Sørg for at have god tid og at give dig god tid. Det tager tid at finde rundt i virvaret af stof, og det kræver en del energi, fordi der ikke er noget orden nogle steder. Det er langt fra som at komme ind i en normal dansk stofbutik, hvor alt ligger fint på hylder, og man rimelig hurtigt kan danne sig et overblik over hvor de forskellige kategorier af stof er placeret.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

4) Spørg om hjælp

Du kommer ikke til at kunne overskue de her butikker, og der er så meget guld gemt rundt i krogene, så er du efter noget bestemt, så spørg efter det. Vil du se en af de ruller, der står længst inde bag alle de andre, så spørg om hjælp. Vil du have stofprøver, så spørg. Personalet er generelt rigtig hjælpsomme. Og hvis du fortæller at du er rejst hele vejen fra Danmark for at besøge deres butik, så går de rigtig langt for at give dig en god oplevelse.

Spørg især efter kompositionen i stoffet (materialerne – hvad det er lavet af). Hvis du spørger til stoffets “composition”, får du at vide om det er polyester, bomuld, uld, silke eller hvad det nu er. Det er ikke altid, de ved det, for meget af det stof, du kan købe på Goldhawk Road, er restpartier. De kommer alle mulige steder fra, og informationer er ofte gået tabt undervejs. Det er blandt andet derfor, priserne er så gode, som de er i de fleste af butikkerne. Vi spurgte i en af butikkerne, hvor de havde stoffet fra. De grinede lidt og svarede “Onslow”. Altså en eller anden mand. Og det var det tætteste vi kom et led længere bagud i stof-kæden.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

5) Kig, hold pause, køb

Se hvad der er i de forskellige butikker, få stofprøver og priser og hold en pause inden du køber. Der er flere cafeer på Goldhawk Road, som er ganske gode, og det kan godt anbefales lige at få en kop kaffe eller en frokost inden du går tilbage og bruger hele stofbudgettet. Se dine stofprøver igennem, tænk dine projekter igennem igen, og regn på hvor du får mest for dine penge. Ikke kun i metermål, men også i værdi og kvalitet. Kan du få stoffet til næsten samme pris hjemme i din lokale stofbutik, så er det måske ikke det, du skal have med dig hjem fra London. Køb de ting, der er svære at få fat i herhjemme eller svære at købe på nettet. Og lad de mere almindelige ting være.

Hvis der kun er lidt tilbage på en rulle, eller hvis du er meget forelsket i et stykke stof, så spørg om du kan få det lagt til side til senere på dagen. Så risikerer du ikke at impulskøbe noget, du ikke har brug for (5 meter pailletstof, for eksempel….ikke at jeg har gjort det, men det var tæt på). Og omvendt risikerer du heller ikke at “the one and only” metervare, som du har ledt efter i flere år, pludselig er solgt lige foran næsen på dig, mens du drak kaffe. Det var vi næsten ude for med en af Sabines favoritter. Heldigvis var den bare flyttet op til kassen, fordi der var solgt af den i mellemtiden. Der var jo så desværre lidt mindre af den, men heldigvis var den ikke helt væk.

 

 

BUTIKKERNE

Der er rigtig mange stofbutikker på Goldhawk Road. Og de minder ved første kig meget om hinanden. Mange af dem ser ikke ud af meget, og man tror måske ikke, der gemmer sig guld inde bag de overpyntede vinduer og døre, der næsten ikke er til at få op, fordi der bare er stofruller over alt.

Men giv butikkerne en chance.

Her er de bedste af dem:

 

A-One Fabrics

I mange år har A-one Fabrics været en af mine yndlingsbutikker i London. Jeg fik den anbefalet af en studiekammerat, da det var hendes yndlingsbutik. Sådan er det desværre ikke længere – efter seneste besøg i 2022 var jeg noget skuffet. Tidligere kunne du få alle de lækre metervarer til skræddersyet tøj hos A-One. De havde både crepe, tweed, frakke/jakke uld og et stort udvalg af pænere uld til mere klassiske jakker og jakkesæt. Butikken blev tidligere brugt meget af skræddere og designere, både professionelle og studerende, ligesom teatrene købte stof til forskellige froestillinger. Men i 2020 blev butikken solgt og den er overtaget af en af butikkerne på den anden side af vejen, som jeg aldrig har været ret begejstret for.

I 2022 var stemningen i butikken en helt anden. Der var flyttet om på alt, nye metervarer havde fået de gode pladser, uldkvaliteterne havde markant mindre plads at boltre sig på og meget af det lækre skrædderstof var flyttet ned i kælderen. Kældrene på Goldhawk Road er lavloftede, dårligt ventilerede og ærlig talt ikke et sted der egner sig til opbevaring af stof. Så det er virkelig ærgerligt at meget af det gode stof er flyttet derned.

Er du på Goldhawk Road synes jeg stadig A-One er et besøg værd. Men den er ikke længere et must.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

 

Fabric House Limited

Lige ved siden af A-One Fabrics ligger Fabric House Limited. Det er en lidt mindre butik, men ikke mindre spændende. I 2018 fandt vi lasercuttet kunstskind i mange forskellige farver og mønstre, gode uld kvaliteter og lækre bomulds stoffer i forskellige vævninger. Men der var ret meget forskelligt på hylderne, selvom butikken er ret lille. Blandt andet en del jersey, både med og uden print.

Vi var i tvivl om nogle af kvaliteterne, og spurgte til det. Manden i butikken var ret sikker i sin sag, men lavede en brandprøve på alt hvad vi spurgte til, for at være sikker og for at vi kunne se, han havde ret. Det var super fedt. Så vidste vi med sikkerhed, hvad vi købte. Og der er virkelig meget polyester på Goldhawk Road, så det kan være en god idé at spørge til en brandprøve, hvis du er i tvivl og på ingen måde vil have polyester.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

 

Classic Textiles

Endnu en lille butik, men i 2 etager. Da vi havde været igennem hele stueetagen hørte vi at andre blev guidet ovenpå efter uld. Vi smuttede med, og så var vi i et mekka af chanel-lignende tweed stoffer (se foto længere oppe i teksten), bløde og lette vævninger, klassisk uld til jakkesæt og en masse der lige var twistet lidt, fx. med metal tern printet på en uld crepe. Og ja, jeg har meget fortrudt at jeg ikke købte de 2 crepevævninger med guldtern.

Da vi kom tilbage i 2022 var det samme historie: masser af tweed, boucle og klassisk uld på første sal, stadig i de samme uendelige bunker og stakke. Og jeg har stadig fortrudt at jeg ikke købte de 2 uldcrepe i 2018.

I 2022 blev vi også guidet ned i kælderen. Her er næsten lige så meget stof som i gadeplan, men virkelig dårlig luft, så vi havde ikke lyst til at blive dernede ret længe.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

I gadeplan havde Classic Textiles i 2018 et lille udvalg af Liberty bomuld. I 2022 var det udvalg vokset virkelig meget, og det virkede som om at polyester var lidt på retur.

stofbutikker på Goldhawk Road

Meget af stoffet er polyester, men ind imellem står der både bomuld, uld og en del silke. Også i stueetagen. Den her med fugleprintet var jeg ret vild med i 2018, men det er desværre 100% polyester, og det er lidt et sats om det er godt. Så stoffet fik lov at stå. Det stod der stadig i 2022. Hvad det skyldes kan man kun gisne om…. måske en massiv Covid nedlukning i hele England har en del af skylden for det.

 

stofbutikker på Goldhawk Road

Igen var personalet virkelig søde og hjælpsomme, også selvom der var drøn travlt. Og de var fulde af humor, så det var en fest at handle med dem.

I 2022 købte vi ikke noget, men vi mødte samme venlighed og åbenhed.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

Misan West

Denne butik er mere som stofbutikker i Danmark.  Her er godt med plads, alle ruller er på hylder og alt er mere ordentligt.  Der er super mange lækre kvaliteter, især nogle lidt tykkere uldkvaliteter, som nærmest er dobbeltvævede, så kraftige er de. Men priserne er også noget helt andet. De er på niveau med danske stofbutikker i den bedre ende.

I 2022 lagde vi især mærke til at der er virkelig meget jaquardvævet stof og stof i mere interesssante vævninger, der har mere struktur. Danske stofbutikker kan have en tendens til at vælge de lidt kedelige lærredsvævninger og almindelige twillvævninger lidt for ofte. Vi savner i det hele taget noget diversitet i vævningerne, og det finder vi i stor stil i Londons stofbutikker.

Vi lagde også mærke til at farvepalletten er meget mere nuanceret. Det gælder de fleste af stofbutikkerne i London. Der er ikke bare 3-4 nuancer af samme farve, men ofte mere end 10. Så du har gode chancer for at finde lige præcis den blå eller den grønne, du leder efter.

Misan har også butikker i Soho, men den største er den på Goldhawk Road. Her kommer alle de varer, der ikke har solgt hurtigt nok inde i byen ud, så der er ofte bedre priser end i Soho – selvom de er høje nok. Kvaliteten på stoffet er til gengæld også i top, så priserne er helt fair.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

stofbutikker på Goldhawk Road

Både i 2018 og 2022 var Misan den butik, hvor vi hurtigst fandt mest, vi gerne ville have med hjem. I 2018 købte vi ikke noget, primært på grund af priserne, men i 2022 fik både Josephine og Bente de lækreste metervarer med hjem fra Misan.

 

stofbutikker på Goldhawk Road

stofbutikker på Goldhawk Road

Goldbrick Fabrics

En af mine nye yndlingsbutikker på Goldhawk Road er uden tvivl Goldbrick Fabrics.
Ud over et imponerende udvalg af stof i meget høj kvalitet, så har de som den eneste af stofbutikkerne lavet et fuldt kartotek af hangers med stofprøver. Så kan man kigge det igennem, og finde det man leder efter, uden at skulle på på de øverste hylder under loftet (hvor der er ret højt op). Det er simpelthen genialt. Alt, hvad de har i butikken, hænger også på de her bøjler.

Udover alle de mange hangers er selve stofrullerne på hylderne opdelt i kategorier, fx franske blonder, silke/uld, skjortestoffer, silker, brokade osv. Så det er forholdsvist nemt at navigere rundt i butikken.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

Her er reolen med silke med print. Og ja, det er alle 3 hylder, der er spækket med silke i forskellige fede prints:

stofbutikker på Goldhawk Road

Det er helt klart den mest luksuriøse butik. Priserne er også derefter. Til gengæld har jeg aldrig set så mange luksusblonder på et sted. Hvor de andre butikker havde 5-10 ruller printet polyester satin i god kvalitet, har Goldbrick Fabrics 3 hylder proppede med printet silkesatin. Barren ligger lige lidt højre i denne butik, end den gør de andre steder.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

I 2018 købte jeg et stykke silke til en bluse med hjem fra Goldbrick Fabrics. I 2022 blev det til en smuk blonde.

stofbutikker på Goldhawk Road

Silken fra 2018 er sidenhen blevet til denne bluse:

 

Orya textiles

Både i 2018 og 2022 var vi inde i den lille Orya Textiles. Her har jeg flere gange fundet nogle lidt sjove ting, og blandt andet er der et stort udvalg af skind i alverdens farver. I 2022 var der forskel på priserne på skindet. Det, der var leveret før Brexit, havde den gamle pris på 20£ pr stk. Det, der var leveret efter Brexit kostede 35£ stykket, fordi det var så meget prisen var steget for ham for at importere det. Det er et ret tydeligt eksempel på hvad Brexit har haft af konsekvenser for små virksomheder.

Orya textiles er et af de steder, der godt kan gemme sig guld på hylderne eller i en krog, men hvor man skal lede lidt efter det.

 

House of silks

Det er muligvis den mindste af stofbutikkerne på Goldhawk Road, men til gengæld er alt i butikken virkelig lækker silke. Vi var især paf over farverne, da vi var forbi i 2022, og jeg har fortrudt at jeg ikke købte et par meter af en smuk karrygul silketwill. Vi fandt flere vævninger, der er næsten umulige at finde i silke i Danmark, og farveudvalget var virkelig stort i forhold til at det var silke. Mange af metervarerne var både i en let og en tung udgave.

 

Alanaka

Denne butik bød i 2022 på uendeligt meget printet bomuld og silke. Stoffet hang på bøjler i afklippede stykker, men meget af det havde de også på ruller, så man kunne få det, man skulle bruge. Ninna forelskede sig i et par prints, og der gik ikke lang tid før sælgeren havde hevet en masse stof frem fra under disken som var det sidste fra en rulle og som vi derfor kunne få til gode priser. Silken er printet i italien (det står der i hvert fald på den), og både silke og bomuld virker til at være gode kvaliteter.

Der kan være meget at spare hvis man springer til sådan et “det er det sidste på rullen”-tilbud, men pas på ikke at lade dig rive med. Det er dygtige sælgere, der står i butikkerne, og de sælger dig gerne noget, du ikke har brug for, hvis de kan komme afsted med det.

Vi fandt ud af at Alanaka ejes af de samme som har Goldbrick Fabrics.

 

I 2022 filmede vi mere end vi tog billeder i butikkerne. Vores tur til London er samlet i highlights på vores Instagram profil, hvor du kan se videoer fra flere af stofbutikkerne nævnt her.

Se videoer fra Goldhawk Road 2022 HER.

 

Oprindeligt blogindlæg fra januar 2018.
Opdateret og genudgivet juli 2022.

Læs også:

5 thoughts on “Stofbutikker på Goldhawk Road i London

  1. Helle Bringgaard says:

    Sikke en flot og meget fyldestgørende artikel eller indlæg om du vil, man får helt lyst til et “stoftrip” til hovedstaden i England ????????
    Det er helt sikkert at det er en stor hjælp at få den rundtur beskrevet, ellers ville man da være totalt lost i alle de stofrodebutikker de har på den gade. Mange tak skal du have for det.

  2. Nina Brink Larsen says:

    Tak for fin guide ! Den bliver gemt til turen en dag går til London. Mon ikke der er en god pub, hvor min kære mand kan hygge mens jeg shopper silke i metermål????

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap