Stofbutikker på Goldhawk Road i London

Jeg har tidligere skrevet om stofbutikker i London, og ganske kort været omkring Goldhawk Road.

Men nu har jeg endnu engang været på stofshopping i London, og denne gang havde jeg en hel dag sammen med min værkstedsmakker, skrædder og designer Sabine Petri, hvor vi ikke skulle andet end støvsuge Goldhawk Road for de lækreste kvaliteter, vi  kunne finde.

Okay, en støvsugning kan man ikke ligefrem nå på en enkelt dag. Selvom vi gjorde et ihærdigt forsøg.

Man kan faktisk slet ikke bære så meget stof, at man er bare nogenlunde igennem alt det, der er værd at tage med hjem.

For stofbutikkerne i Goldhawk Road bugner af stof i en sådan grad, at det er lige dele overvældende, kvalmende og helt igennem fantastisk.

Overvældende fordi….
Hvor skal man starte? (Det prøver jeg at guide dig igennem i det her blogindlæg).

Kvalmende fordi….
Vi har en overproduktion af stof og tøj i gang, som planeten slet ikke kan være med til. Og vi har vitterligt ikke brug for alt det stof.

Helt igennem fantastisk fordi….
Udvalget er så kæmpe stort. Jeg tror næsten, du kan finde alt i stofbutikkerne på Goldhawk Road. Måske gemmer det sig på øverste hylde eller i fjerneste hjørne i den sidste butik, du går ind i. Måske i en af de butikker, du ikke når. Men jeg tror faktisk, der er alt.

Det eneste, Goldhawk Road er befriende fri for, er bomuldsjersey med digitalprint af frugter og bær og hvad der ellers er så moderne herhjemme. Den trend er (heldigvis) ikke nået til London. Så er du kun ude efter billigt stof til jerseykjoler i klare farver med jordbær eller popcorn print, så behøver du hverken læse videre eller spare sammen til en tur til London 😉 For alle andre er det simpelthen et must.

 

Stofbutikkerne, der har (næsten) alt

Når man propper (næsten) alt ind i en butik, er det næsten også umuligt at undgå rod.

Det er ellers marketing-tip nr. 1, at man skal vælge en  niche og satse på den, så det er nemt for kunderne at se, hvad man sælger, og finde det, de gerne vil købe.

Stofbutikkerne på Goldhawk Road er (med ganske få undtagelser) det stik modsatte af det.

Der er stof overalt. Det står i flere lag i ruller på gulvet, så man faktisk ikke har en chance for at se alt, hvad der er. Det ligger fra gulv til loft på reoler, der er så høje, at det kræver stiger at komme op til de øverste metervarer. I flere af butikkerne er der flere etager, selvom det på ingen måde ser ud som om, der er åbent for kunder på første salen, i kælderen eller “ude bagved”.

 

stofbutikker på Goldhawk Road

 

Imponerende nok har de ansatte ret godt styr på deres kaos. Og hvis man spøger efter noget bestemt, finder de rullerne frem, og peger ud hvilke ruller man måske kunne være interesseret i. Vi spurgte efter uld jersey i en af butikkerne, og så fik vi vist 10 ruller, som faktisk var ret lækre, men som vi helt ærligt havde overset i mængden. Vi havde slet ikke lagt mærke til at det var jersey. De var desværre ikke helt det, vi ledte efter, selvom de var skønne, så de fik lov at blive stående.

 

5 gode råd til stof-shopping på Goldhawk Road

Når det hele er så uoverskueligt, som det er, er der et par gode råd, du bør overveje, inden turen går til Goldhawk Road. Især hvis det er første gang, du skal afsted.

1) Planlægning

Planlæg hjemmefra, hvilke typer stof, du vil have med hjem. Er du ude efter frakkeuld? Stof til et par sommerkjoler? Uldjersey? Silke til kjoler eller bluser? Denim eller stof til den helt store balkjole?

Hav gerne flere projekter i tankerne, for der er så meget forskelligt at vælge mellem. Men vælg 4-5 ting ud, du går efter, og prøv at lukke af for alt andet end det. Selvom det er svært….der er glitrende pailletter overalt, der stjæler opmærksomheden. Se bare her:

 

 

2) Hav styr på mængderne

Hav nogenlunde styr på, hvor meget stof du skal bruge til dine projekter. Når du ved, hvad du reelt skal bruge, kan du hurtigere sige ja eller nej, hvis du bliver tilbudt fx det sidste på rullen til en god pris. Det kan sagtens være en hel meter, du får med til næsten ingen penge, men skal du reelt bruge det? Du kan også bedre vurdere om der er nok, hvis det er det sidste på rullen, når du på forhånd har styr på hvor meget stof, dine mønstre bruger.

I nogle af butikkerne skal man købe mindst 3,5 meter af jakkesæt stofferne, fordi det er hvad der bruges til et jakkesæt. Forklaringen er at de sælger til mange skræddere, og rullerne er målt af til at have et vist antal sæt pr rulle. Så risikerer de ikke at stå med en skrædder, der skal bruge stof til en kunde, men kun kan få til et halvt sæt, fordi du har fået til en enkelt nederdel. Så hvis du forelsker dig i de metervarer (det kan man hurtigt gøre, de er top lækre), så må du overveje om du får brugt så meget af en slags uldstof, eller om det er bedre at købe noget andet.

stofbutikker på Goldhawk Road

Sidst jeg var på Goldhawk Road, var for et par år siden, da jeg stadig var en del af Sysiden. Dengang fik vi lov at filme hvordan der blev klippet stof af til os. Den teknik havde vi nemlig ikke set før, men det er helt genialt – og en teknik de bruger, når de klipper de lidt dyrere metervarer til jakkesæt, for ikke at klippe det skævt. Videoen her var en del af en reportage vi lavede fra London til Sysiden, men den er altså stadig fascinerende. Sidst i videoen går ekspedienten i gang med at fortælle os, at han lærte teknikken som det første, da han startede i butikken. I starten er der ingen, der kan klippe lige, så for at undgå fejl, bruger de denne metode.

 

 

 

3) Hav god tid

Og giv dig god tid. Det tager tid at finde rundt i virvaret af stof, og det kræver en del energi, fordi der ikke er noget orden nogle steder. Så det er altså ikke som at komme ind i en normal stofbutik, hvor alt ligger fint på hylder, og man rimelig hurtigt kan danne sig et overblik over hvor de forskellige kategorier af stof er placeret.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

4) Spørg om hjælp

Du kommer ikke til at kunne overskue de her butikker, og der er så meget guld gemt rundt i krogene, så er du efter noget bestemt, så spørg efter det. Vil du se en af de ruller, der står længst inde bag alle de andre, så spørg om hjælp. Vil du have stofprøver, så spørg. Personalet er generelt rigtig hjælpsomme. Og hvis du fortæller at du er rejst hele vejen fra Danmark for at besøge deres butik, så går de rigtig langt for at give dig en god oplevelse.

Spørg især efter kompositionen i stoffet (materialerne – hvad det er lavet af). Hvis du spørger til stoffets “composition”, får du at vide om det er polyester, bomuld, uld, silke eller hvad det nu er. Det er ikke altid, de ved det, for meget af det stof, du kan købe på Goldhawk Road, er restpartier. De kommer alle mulige steder fra, og informationer er ofte gået tabt undervejs. Det er blandt andet derfor, priserne er så gode, som de er i de fleste af butikkerne. Vi spurgte i en af butikkerne, hvor de havde stoffet fra. De grinede lidt og svarede “Onslow”. Altså en eller anden mand. Og det var det tætteste vi kom et led længere bagud i stof-kæden.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

5) Kig, hold pause, køb

Se hvad der er i de forskellige butikker, få stofprøver og priser og hold en pause inden du køber. Der er flere cafeer på Goldhawk Road, som er ganske gode, og det kan godt anbefales lige at få en kop kaffe eller en frokost, inden du går tilbage og bruger stofbudgettet. Se dine stofprøver igennem, tænk dine projekter igennem igen, og regn på hvor du får mest for dine penge. Ikke kun i metermål, men også i værdi og kvalitet. Kan du få stoffet til næsten samme pris hjemme i din lokale stofbutik, så er det måske ikke det, du skal have med dig hjem fra London. Køb de ting, der er svære at få fat i herhjemme eller svære at købe på nettet. Og lad de mere almindelige ting være.

Hvis der kun er lidt tilbage på en rulle, eller hvis du er meget forelsket i et stykke stof, så spørg om du kan få det lagt til side til senere på dagen. Så risikerer du ikke at impulskøbe noget, du ikke har brug for (5 meter pailletstof, for eksempel….ikke at jeg har gjort det, men det var tæt på). Og omvendt risikerer du heller ikke at “the one and only” metervare, som du har ledt efter i flere år, pludselig er solgt lige foran næsen på dig, mens du drak kaffe. Det var vi næsten ude for med en af Sabines favoritter. Heldigvis var den bare flyttet op til kassen, fordi der var solgt af den i mellemtiden. Der var jo så desværre lidt mindre af den, men heldigvis var den ikke helt væk.

Vi kan anbefale en frokost på Liz Cafe. Her er vi på vej hjem, og det er altså kun Sabines egne poser, hun har i hænderne. Jeg havde lige så mange….og lige så tunge.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

BUTIKKERNE

Der er rigtig mange stofbutikker på Goldhawk Road. Og de minder ved første kig meget om hinanden. Mange af dem ser – ligeledes ved første kig – ikke ud af meget, og man tror måske ikke, der gemmer sig guld inde bag de overpyntede vinduer og døre, der næsten ikke er til at få op, fordi der bare er stofruller over alt.

Men giv butikkerne en chance.

Her er de bedste af dem, vi nåede i denne omgang:

 

A-One Fabrics

A-one Fabrics bruges meget af skræddere og designere, både professionelle og studerende. De har kunder der kommer ind fra hele landet, og mange der køber stof til forskellige forestillinger på teatrene. Jeg blev anbefalet butikken af en medstuderende på TEKO, der havde taget en designuddannelse i London. A-one var hendes yndlings stofbutik i byen, og den har i mange år også været min.

Her skal du gå hen efter uld. De har både crepe, tweed, frakke/jakke uld og et stort udvalg af pænere uld til mere klassiske jakker og jakkesæt. Kig det igennem, selvom det hele ser lidt for klassisk ud til en start. Pludselig er der de mest fantastiske farver og sammensætninger mellem alt det blå og grå.

stofbutikker på Goldhawk Road

De har også et stort udvalg af denim i forskellige tykkelser og med mere eller mindre elastan. Ofte også et par gode farver eller printede/flock printede denim varer. Det skifter lidt med denim fra gang til gang, men det er næsten altid noget, der er oppe i modebilledet.

stofbutikker på Goldhawk Road

I videoen her ser du det ene rum, hvor der primært er uld og bomuld. I det andet rum, som er det første, man kommer ind i, er der silke, velour og pailletter i mange farver og varianter. Og et stort udvalg af foer og indlægsmaterialer i bunden af butikken.

 

Fabric House Limited

Lige ved siden af A-One Fabrics ligger Fabric House Limited. Det er en lidt mindre butik, men ikke mindre spændende. Her fandt vi lasercuttet kunstskind i mange forskellige farver og mønstre, gode uld kvaliteter og lækre bomulds stoffer i forskellige vævninger. Men der var ret meget forskelligt på hylderne, selvom butikken er ret lille. Blandt andet en del jersey, både med og uden print.

Vi var i tvivl om nogle af kvaliteterne, og spurgte til det. Manden i butikken var ret sikker i sin sag, men lavede en brandprøve på alt hvad vi spurgte til, for at være sikker og for at vi kunne se, han havde ret. Det var super fedt. Så vidste vi med sikkerhed, hvad vi købte. Og der er virkelig meget polyester på Goldhawk Road, så det kan være en god idé at spørge til en brandprøve, hvis du er i tvivl og på ingen måde vil have polyester.

stofbutikker på Goldhawk Road

4 af de metervarer, jeg havde med hjem i kufferten, er fra Fabric House. Det er de 2 øverste som er blød og tynd bomulds satin, den blå/sorte bomuld under pailletterne og den lasercuttede sorte kunstskind i bunden.

Pailletterne er fra A-one Fabrics, hvor jeg også købte lidt denim. Den sorte jacquard er uld/bomuld fra Classic Textiles.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

Classic Textiles

Endnu en lille butik, men i 2 etager. Da vi havde været igennem hele stueetagen hørte vi at andre blev guidet ovenpå efter uld. Vi smuttede med, og så var vi i et mekka af chanel-lignende buclé stoffer (se foto længere oppe i teksten), bløde og lette vævninger, klassisk uld til jakkesæt og en masse der lige var twistet lidt, fx. med metal tern printet på en uld crepe. Og ja, jeg har meget fortrudt at jeg ikke købte de 2 crepevævninger med guldtern.

stofbutikker på Goldhawk Road

Underetagen bød på masser af silke, et lille udvalg fra Liberty, blusestoffer i bunkevis og blødt tyll i så mange farver, at jeg faktisk ikke vidste der fandtes så mange.

stofbutikker på Goldhawk Road

Meget af stoffet er polyester, men ind imellem står der både bomuld, uld og en del silke. Også i stueetagen. Den her med fugleprintet var jeg ret vild med, men det er desværre 100% polyester, og det er lidt et sats om det er godt. Der blev ikke satset denne gang.

stofbutikker på Goldhawk Road

Igen var personalet virkelig søde og hjælpsomme, også selvom der var drøn travlt. Og de var fulde af humor, så det var en fest at handle med dem.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

Misan West

Denne butik er mere som stofbutikker i Danmark.  Her er godt med plads, alle ruller er på hylder og alt er mere ordentligt.  Der er super mange lækre kvaliteter, især nogle lidt tykkere uldkvaliteter, som nærmest er dobbeltvævede, så kraftige er de. Men priserne er også noget helt andet. De er på niveau med danske stofbutikker i den bedre ende.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

stofbutikker på Goldhawk Road

Misan var nok den butik, hvor vi hurtigst fandt mest, vi gerne ville have med hjem. Men vi købte ikke noget, primært på grund af priserne. Om det er fordi, der var mere her, eller om det bare er fordi, det er mere ordnet og overskueligt, at vi fandt en del, det ved jeg ikke.

 

stofbutikker på Goldhawk Road

stofbutikker på Goldhawk Road

Goldbrick Fabrics

Min nye yndlings butik på Goldhawk Road er uden tvivl Goldbrick Fabrics.
Ud over et imponerende udvalg af stof i meget høj kvalitet, så har de som den eneste af stofbutikkerne lavet et fuldt kartotek af hangers med stofprøver. Så kan man kigge det igennem, og finde det man leder efter, uden at skulle på på de øverste hylder under loftet (hvor der er ret højt op). Det er simpelthen genialt. Alt, hvad de har i butikken, hænger også på de her bøjler.

stofbutikker på Goldhawk Road

Og det hele er opdelt i kategorier, fx franske blonder, silke/uld, skjortestoffer, silker, brokade osv. Her er deres bomulds blonder:

stofbutikker på Goldhawk Road

Og her er reolen med silke med print. Og ja, det er alle 3 hylder, der er spækket med silke i forskellige fede prints:

stofbutikker på Goldhawk Road

Det er helt klart den mest luksuriøse butik. Priserne er også derefter. Til gengæld har jeg aldrig set så mange luksusblonder på et sted. Eller bare så meget stof i en butik, tror jeg. Hvor de andre butikker havde 5-10 ruller printet polyester satin i god kvalitet, har Goldbrick Fabrics 3 hylder proppede med printet silkesatin. Barren ligger lige lidt højre i denne butik, end den gør de andre steder.

stofbutikker på Goldhawk Road

Man kan næsten også se det på facaden, ikke? Den er lige en tand mere gennemtænkt og eksklusiv end de andre butikker. Det betyder på ingen måde at dette er den eneste butik, der er værd at besøge. Det er bare den absolut mest lækre.

Jeg fik et stykke silke til en bluse med hjem derfra. Mere havde jeg altså ikke budget til i denne omgang. Men jeg skal helt klart herind igen, når mit lager engang er lidt mere i bund, og jeg trænger til nyt luksustøj.

stofbutikker på Goldhawk Road

 

Vi boede på Brook Green Hotel denne gang. Det var ret godt, kun 10 min gang fra Goldhawk Road. Den anden vej var der også ca. 10 min. til Hammersmith Station, hvor der går undergrundstog ind til centrum. Og der kan en tur i stofbutikkerne i Soho jo altså også anbefales. Hvis du kan holde til mere stof shopping på en dag.

Når du er i London, så tjek også hvad der er af udstillinger på Victoria & Albert Museum. Der er en del mode, om ikke andet så i deres faste udstilling. Det er her jeg fx. har set den helt fortryllende Alexander McQueen udstilling Savage Beauty. Desværre havde vi ikke tid til museums besøg denne gang. Det passede ellers med en Balenciaga udstilling, men man kan desværre ikke nå det hele hver gang.

Det her er altså kun en lille brøkdel af det, du kan finde i Londons stofbutikker. Hvis du er det mindste “hooked” efter at have set billederne, videoerne og læst dette blogindlæg, så tag din bedste syveninde under armen og find et fly til London.

God tur 🙂

stofbutikker på Goldhawk Road

Læs også:

3 thoughts on “Stofbutikker på Goldhawk Road i London

  1. Helle Bringgaard says:

    Sikke en flot og meget fyldestgørende artikel eller indlæg om du vil, man får helt lyst til et “stoftrip” til hovedstaden i England 👏🏻
    Det er helt sikkert at det er en stor hjælp at få den rundtur beskrevet, ellers ville man da være totalt lost i alle de stofrodebutikker de har på den gade. Mange tak skal du have for det.

  2. Nina Brink Larsen says:

    Tak for fin guide ! Den bliver gemt til turen en dag går til London. Mon ikke der er en god pub, hvor min kære mand kan hygge mens jeg shopper silke i metermål😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap