Mønster til hætte – sådan laver du en spids på din hætte

At lave et mønster til hætte om fra den almindelige runde facon til en spids hætte er faktisk ret simpelt. Og hvis du, ligesom jeg, har en svaghed for spidse hætter, så læs med her, og se hvordan du ændrer dit mønster til hætte i videoen nederst i artiklen.

Min svaghed for spidse hætter hænger helt klart sammen med min svaghed for fantasy og eventyr. Om din også gør det skal jeg ikke kunne sige, og det er sådan set også lige meget. Hvis du er vild med spidse hætter, så har du garanteret for længst opdaget, at der kan være ret langt mellem mønstrene til dem.

Netop sådanne svagheder for ting, der er lidt ud over det normale, er en af grundende til at jeg elsker grundmønstre og mønster konstruktion. Det kræver nemlig ikke ret meget viden om tilskæring, før man kan begynde at designe sit eget tøj, og få opfyldt lige præcis de ønsker til tøjet, man går rundt og har.

Det kan være mange ønsker, man har til tøjet, men i dag skal det altså handle om, hvordan man laver et mønster til hætte om til at være spidst.

Du kan bruge denne teknik til mønster til hætte i kjoler, bluser, jakker, kapper og hvor du ellers har en hætte, du vil have spids. Jeg bruger samme teknik til at lave en spids på min drengs huer, med eneste undtagelse at jeg ikke lader den være til fold, men har en let runding på ned til midt for. Ellers bliver den for stor rundt om ansigtet. Det er så dejlig praktisk, at der titter sådan en spids op, når han render rundt på legepladsen. Så er han nemmere at finde. Kombineret med farver, der ikke lige er moderne i butikkerne, gør det endnu nemmere, for så er der kun ham med den hue, og ikke 5 forskellige unger at vælge imellem. Det er i øvrigt også en fordel i vuggestuens garderobe, men det er en anden historie.

Mønster til hætte - Sådan laver du en spids hætte
Spids hue til knægten lavet efter samme teknik, som du kan se i videoen. Den er dog ikke klippet til fold, for så bliver den for stor i åbningen omkring ansigtet.

 

Mønster til hætte – sådan ændrer du det til at være en spids hætte

Maria har samme svaghed for spidse hætter som jeg har, og det er faktisk fordi hun har skrevet til min sy brevkasse og spurgt, hvordan man laver et mønster til hætte med spids, at jeg har lavet videoen og dette indlæg. Maria skrev til mig efter hun havde set billeder her på bloggen af denne kjole, som jeg syede i december. Det er en jeg har lavet fra bunden, som jeg gør med det meste af mit tøj, men selve hætten er ret nem at få lavet ud fra et normalt hætte mønster.

Stoffet til kjolen er købt hos Silkehuset i København. Det er en uld strik, og jeg har nærmest boet i den kjole her i vinter. Den er SÅ dejlig!

Mønster til hætte - Sådan laver du en spids hætte
Maria har forelsket sig i den spidse hætte på min kjole. Jeg er også selv ret vild med den.

Helt kort, så er det faktisk bare et spørgsmål om at tegne nye linjer, der hvor du vil have spidsen. I stedet for rundingen på toppen af hovedet, tegner du 2 lige linjer fra åbningen foran og fra sømmen i nakken, og lader dem mødes i en spids et sted over rundingen.

Der er som sådan ikke nogle regler for, hvor langt væk fra hætten, din spids skal være. Jo længere ude du lader linjerne mødes, desto længere og mere spids bliver din hætte. Der er dog 2 ting, der er rigtig vigtige, når du laver mønsteret om til at være en spids hætte.

2 ting, der er vigtige, når du ændrer i et mønster til hætte!

Den første vigtige ting i mønster til hætte er, at linjen i toppen af hætten er vinkelret på midt for linjen, som er den, der udgør åbningen i hætten. Hvis den ikke er det, så kommer du til at få enten en spids ned i panden (hvilket man kan lege med at lave som en detalje) eller et “V” op mod toppen af hovedet. Begge dele kan være fine, hvis det er en del af designet og lavet flot, men er det kun en lille smule vil det ligne en fejl. Alternativt kan du lade hætten have rundingen foran, men så kan du ikke lægge den øverste kant til fold, men må have en søm, som jeg har på huen til knægten længere oppe.

Den anden vigtige ting i mønster til hætte er, at det bredeste sted på hætten bliver bevaret. Du kan altså ikke lade linjen bagpå skære noget af dybden af hætten, for så er der ikke plads til hovedet. De fleste hætter runder lidt ind forneden ved midt bag, så de faktisk følger hovedets facon det sidste stykke, og det kan jeg godt lide at lade dem gøre, også når de er spidse i toppen. Det giver en bedre fornemmelse, når man har hætten på, og hætten kommer til at falde pænere, når den hænger ned langs ryggen, fordi der ikke er for meget ekstra stof under den.

 

Mønster til hætte - Sådan laver du en spids hætte
Et normalt mønster til hætte med rund top ser nogenlunde sådan her ud.

 

Mønster til hætte - Sådan laver du en spids hætte
Du kan lave mange forskellige spidser på dit mønster til hætte, når blot du overholder de 2 vigtige punkter herover.

Se i videoen, hvordan du laver et mønster til hætte om til en spids hætte

Her i videoen kan du se, hvordan du helt konkret tegner linjerne, og hvordan du sikrer dig at den øverste linje er vinkelret midt for. Du kan også se hvilke linjer i dit mønster til hætte, der svarer til de forskellige linjer på den færdigt syede hætte.


Det var alt for nu. Har du et spørgsmål om syning eller tilskæring, så skriv gerne til min sy brevkasse på info@skaberlyst.dk.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap