Få sømme til at mødes præcist på den smarte måde

Sømme, der mødes præcist i en sammensyning, er tegn på godt håndværk og gode sykundskaber. Og modsat, så er sømme, der ikke mødes helt præcist (men skulle have gjort det) tegn på manglende rutine eller dovenskab (a.k.a. sjusk).

I de fleste sy projekter kommer du ud for, at du skal sy 2 stykker stof sammen, der hver har en søm. Så er det, du gerne vil have de sømme til at mødes i det samme punkt, så du får en ubrudt søm.

Heldigvis er der en smart teknik, du kan benytte dig af. Det er et super nemt lille trick til at få sømme til at mødes præcis i det samme punkt.

Det ser sådan her ud, når det er syet:

 

Få sømme til at mødes præcist på den smarte måde

 

Den klassiske fejl, du for alt i Verden skal undgå

I den første tid på skrædderskolen, kendte jeg endnu ikke det her trick. Mine sømme mødtes næsten. Men kun næsten. Det var ok til en første semester studerende, men det ville ikke være godt nok til eksamen, fik jeg at vide. Så jeg følte at jeg havde lang vej igen.

Indtil jeg lærte det smarte trick.

Da jeg først opdagede, hvor nemt det er, tænkte jeg “jamen selvfølgelig! Hvordan kunne jeg være så dum ikke at se det før?”

Men du må altså ikke tro, du er den dårligste syer i verden, hvis du får en kæmpe A-ha oplevelse lige om lidt. Du er langt fra den eneste, der laver den her helt klassiske fejl, når du syr sømme sammen.

Det, de fleste gør, er at ligge stoffet ret mod ret, og få sømmene til at passe helt ude i kanten af sømrummet.

Så syr de.

Vender stoffet og opdager (hvordan kunne det ske??) at stoffet har “rykket” sig, og der er kommet en lille afstand på 2-5 mm mellem de 2 sømme.

De mødes altså ikke, sømmene.

Grunden til, at det ikke går, som man forventer, når sømmene ellers passer så fint ude i kanten, er, at det slet ikke er der, de skal passe sammen. Det er faktisk fuldstændig ligegyldigt, hvordan sømmene passer sammen ude i sømrummet. Det kan alligevel ikke ses på retten.

Få styr på sylinjen

Det, der er vigtigt, er hvordan sømmene passer sammen i sylinjen. Det er nemlig den, der kan ses, når tøjet er på.

Når 2 lige sømme mødes, passer de også sammen ude i sømrummet. Men hvis der er lagt bare en lille smule facon ind i sømmen, så peger sømmene, som skal passe sammen, i hver sin retning. Og hvis de bliver syet sammen, så de passer i sømrummet, så passer de altså ikke sammen i sylinjen.

Tricket er, at få dem til at passe sammen lige præcis i det ene punkt, hvor det kan ses – nemlig i sylinjen. Se forskellen på tegningen her. Fig. 1 er en lige søm og fig. 2 er en søm med facon.

 

teknik_sømme-moedes

 

Få sømme til at mødes – sådan gør du

Løsningen er ret simpel.

Men du skal nok alligevel øve dig et par gange, inden det sidder helt perfekt i fingrene. Når det gør det, så virker det til gengæld også hver gang.

Alt du skal bruge er en knappenål.

Stik knappenålen ind i det ene stoflag fra vrangen. Den skal sidde i sømmen, i præcis det punkt, din sylinje går igennem. Dvs. hvis du har klippet med 1cm sømrum, skal nålen sidde 1cm nede fra kanten, præcis i sømmen (IKKE i stoffet).

 

Få sømme til at mødes - sådan gør du

 

Derefter stikker du knappenålen ud gennem det andet stoflag fra retten. Igen i præcis det samme punkt, hvor sylinjen krydser sømmen.

Sæt nålen helt igennem begge stoflag som normalt, så den holder dem sammen.

 

Få sømme til at mødes - sådan gør du

 

Lad nålen sidde i mens du syr, og sørg for at sy præcis, hvor den er sat i. Så kommer sømmen til at gå igennem det punkt, du har bestemt med nålen, og det kommer til at være en hel og ubrudt søm.

 

Få sømme til at mødes - sådan gør du

 

Voilá. Mere er der ikke i det. Tricket kan bruges alle steder, hvor du skal sy 2 stoflag sammen på tværs af en søm.

 

 

UPDATE 2018.
Billederne til dette indlæg er opdaterede i 2018. De nye billeder er stilbilleder fra videoguiden til at få sømme til at mødes. Den videoguide finder du i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy, som er et grundkursus i syning. Hvis du lærte noget af dette blogindlæg, så vil du finde guld i online kurset. Det er proppet med  tricks som dette, som gør det overskueligt og opnåeligt at sy smukt og velsiddende tøj, du kan være stolt af at have skabt.

Få adgang til alle guldkornene og de mere end 80 videoguides her<<

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *