Nem metode til rensning af strygejern.

Det er ikke så tit jeg afslører mine sjuske-dorte hemmeligheder, men her får du en af dem. Fordi jeg er sikker på, at du kan finde på at gøre det samme. Og jeg har en nem løsning, som jeg godt tør dele med dig, selvom jeg har på fornemmelsen, at den er lidt ureglementeret.

Hemmeligheden er, at jeg (ret ofte faktisk) sjusker, når jeg presser vlieseline på stoffet. Jeg er simpelthen for ringe til at huske enten mønster papir eller et presseklæde over vlieselinen, inden jeg presser den på stoffet.

Du kender måske også versionen med at være virkelig træt og vende vlieselinen forkert – altså med limen opad. (og JO, det sker altså også for mig).

Nå, men resultatet af sjusk i denne kategori er altså et beskidt strygejern. Som ret hurtigt kommer til at se sådan her ud:

Rensning af strygejern
Mit strygejern efter det har været i lidt for tæt kontakt med vlieseline.

Rensning af strygejern – hvordan?

Det snavs, det skal af. I en vis fart. For kommer det over på tøjet, så bliver det bogstaveligt talt smeltet ind i stoffet, og kommer kun meget sjældent af igen. Og så er tøjet jo lidt ødelagt fra starten, og sytiden er mere eller mindre spildt. Virkelig øv!

Udover risikoen for at ødelægge tøjet, så hader jeg i øvrigt også at stryge med et klistret strygejern, der ikke vil glide nemt hen over stoffet. Det er livet altså bare for kort til.

Der er helt sikkert en masse specielle rengørings midler og fremgangsmåder til rensning af strygejern. Og det skulle heller ikke undre mig, at det er forskelligt fra strygejern til strygejern. Men til hverdag skal det bare gå lidt hurtigt med rensning af strygejern, så alt det der special grej har jeg altså ikke tid til.

Normalt er jeg ellers en af de der lidt sære typer, der godt kan finde på at læse en brugermanual, for at se hvordan man skal vedligeholde de ting, man køber. Men af en eller anden grund har det aldrig været tilfældet med mit strygejern.

Og når man hverken vil finde sig i et beskidt strygejern eller finde ud af, hvordan man renser det korrekt, så må man jo være lidt kreativ.

Her har du min fremgangsmåde til rensning af strygejern:

Rensning af strygejern – Trin1.

Sluk strygejernet, og lad det køle lidt af uden at det bliver helt koldt!

Rensning af strygejern – Trin 2.

Tag det halv-varme strygejern med ud i køkkenet og tænd for den varme hane. Hold strygejernet ind over vasken, så spidsen peger ned i vasken. Hvis der er vand i dit strygejern (til damp), så vil det typisk løbe ud omkring spidsen, og ved at holde spidsen ned i vasken undgår du at det brænd varme vand fra strygejernet løber ned over dine hænder.

Rensning af strygejern – Trin 3.

Tag et viskestykke og fold det godt sammen, så det bliver en hård “klud”, du kan bruge til at gnubbe på det halvvarme strygejern. Pas lidt på, for vandet damper. Jo varmere strygejernet er, desto mere damp, og du må endelig ikke skolde dig selv!! Snavs og skidt bliver “kogt” af strygejernet, og kluden gnubber strygejernet helt fint og glat igen.

Rensning af strygejern
Et foldet viskestykke giver en hård klud, der kan gnubbe snavs af det halv varme strygejern.

Rensning af strygejern – Trin 4.

Er det helt slemt med skidt, så nupper jeg en grydesvamp. Og ja, jeg kan godt finde på at bruge den grønne side. Og ja, mit strygejern er lidt ridset, men det er ikke pga. grydesvampene. Det er mere fordi jeg tit har det med “ude”, fx. til kurser eller i TV 2 Fri. Det er det ikke så pjattet med.

Hvis du går i krig med en grydesvamp, så fold den lige dobbelt inden du begynder at gnubbe på strygejernet. Jernet er varmt, så du risikerer at brænde fingrene gennem svampen, hvis den ikke bliver foldet.

Og så tør jeg i øvrigt ikke love, at dit strygejern ikke bliver ridset. Der er garanteret nogle vildt sarte eksemplarer derude, så grydesvampen er altså på eget ansvar!

Rensning af strygejern
Er det helt galt, så nup en grydesvamp med i kampen mod vlieseline rester. Men pas på du ikke brænder dig!

Rensning af strygejern – Trin 5.

Tør strygejernet af med den tørre del af viskestykket (eller et nyt viskestykke, hvis du har fået sjasket det hele til i vand), og sæt det til igen. Så er du klar til at fortsætte arbejdet med dit sy projekt.

Rensning af strygejern
Efter en tur under hanen er strygejernet igen fri for vliseline rester.

En rensning af strygejern efter denne guide tager max 5 minutter, medmindre der er virkelig meget vlieseline brændt fast. Hvis du gør det til en vane at rense strygejernet jævnligt, så er det ikke så slemt, og så slipper du for grydesvampen.

Det er måske en “doven” metode til rensning af strygejern, men det virker.

Lad endelig være med at bruge stålsvampe på strygejernet, de vil ridse alt for meget! Vær meget varsom, og nøjes med at bruge viskestykket, hvis du kan. Det er det varme vand og “kno-fedt”, der gør strygejernet rent.

Er du helt uenig i denne guide til rensning af strygejern, så må du gerne skælde mig ud i kommentarerne…hvis du altså bare lige kommer med en anden nem løsning til rensning af strygejern til gengæld 😉

Læs også:

19 thoughts on “Nem metode til rensning af strygejern.

 1. Sus says:

  Jeg har været uheldig med Bistrech og andre “plastik”blandinger har fået lidt for meget varme… (“Jamen, jeg skulle jo bruge den til en skorte” sagde manden … aldrig igen!) her ventede jeg til strygejernet var helt koldt og brugte en klik-skraber – af den slags man bruger til glaskeramiske kogeplader. 3-2-1 så er den fin igen, men ja den kan risse vis man er uheldig! bukserne var desværre ikke til at redde.

  • Signe Eriksen says:

   Åårh, det er bare SÅ ærgerligt, når det går ud over tøjet. Det er derfor jeg renser det med det samme. Er jernet først kølet af, så kommer der et eller andet i vejen og man glemmer alt om det, og så går det først galt! Godt tip med klik-skraberen, hvis det er meget genstridigt skidt, man har fået på 🙂

  • Nina says:

   Tak for rådet. Det reddede mit strygejern, da jeg havde fået strøget en stryge lap på forkerte side. Med klik skaberen fik jeg alle de smeltede rester af. ????

  • Signe Eriksen says:

   Godt tip Sofie, det kendte jeg ikke. Det skal klart prøves af næste gang. Men måske lidt dyrt i kaffefiltre, hvis man er rigtig uheldig og har fået meget vlieseline på strygejernet 😉

 2. Birthe says:

  Man kan også buge skraberen til det glaskeramiske komfur til at fjerne belægninger med. Ganske effektivt og kan gøres på koldt strygejern

 3. Birgit says:

  Jeg har haft held til at få vlieselinen af ved at tage et vådt viskestykke og stryge det i lange seje strøg så vlieselinen rullede af strygejernet og lå tilbage som limklumper på det nu fugtige viskestykke. Lige til at ryste af i skraldespanden ;o)

  • Signe Eriksen says:

   Lidt en variation af min metode. Tusind tak for tippet, måske virker det bedre for nogen. Jeg kan se en fordel i at man ikke risikerer at dampe fingrene på samme måde, som når man holder et varmt strygejern under løbende vand.

 4. Jytte Johansen says:

  Hej Signe. Min metode har i mange år været en uge avisside eller det bedste er simpelt fraklippet fra silke mønsterpapir, som jeg krøller hårdt sammen, lader jernet køle lidt af, og også her lidt knofedt, og vup så sidder alt det sorte på papiret, og du har stadig et rent viskestykke. Men altså silke papiret er det bedste, og når jernet køler lidt af, bløder det sorte lidt op, men det må ikke blive koldt, så går den ikke. Hilsen Jytte Johansen

 5. Lisbeth Roum-Møller says:

  Den metode jeg bruge er at hælde godt med eddike på et foldet viskestykke el.lign.
  Derefter sætte jeg strygejernet, der er lidt varmt, men ikke i stikkontakten på, og glider det hen over viskestykket.
  Man kan evt. lade det stå til dagen efter, hvis der er tid til det.
  Dette har altid fungeret for mig.
  Hilsen Lisbeth

 6. Dan Christensen says:

  Jeg er (også) en klovn med vlieseline.
  Jeg sætter jernet (koldt) på en stor flad tallerken og hælder eddikesyre på, så det lige dækker bunden af sålen. Efter et par minutter er vlieselinen lige til at tørre af med et stykke køkkenrulle.
  Vlieseline er lavet af polyamid, som angribes og blødgøres kraftigt af syrer.
  (Eddikesyren kan iøvrigt sagtens genbruges)

 7. Lise Olsen says:

  Jeg melder mig ind i klovne klubben 🙂
  Tak for dette oplæg, jeg kombinerede flere ideer, og fik et fantastisk rent strygejern.
  Først stod det varmt i eddikesyren, så over i vasken med spidsen ned ad, og så ellers knofedt.
  Det afgav godt nok syredampene, men det var til at holde ud, med åbne vinduer 🙂

 8. Lone Kavin says:

  Jeg bruger gerne et stykke viskelæder til at “viske” den fastbrændte vlieseline af med. Det biler fint.

 9. Ellen says:

  Skal man stryke en 110 år gammel dåpskjole, bør strykejernsålen være ren. Kom inn her da jeg søkte strykejernrens. Hadde holdt på en stund med kaldt jern, salt, natron og tannkrem, men fant ut at kaldt strykejern fungerer ikke. Så kom jeg inn på ikke ukjente Skaberlyst. Hadde nok slurvet med renholdet så nå er jeg svett bak ørene, men endelig ser jernet bra ut. Takk!

  • Signe says:

   Hej Ellen
   Dejligt at du kunne bruge guiden 🙂 Pyh ja, en 110 år gammel dåbskjole kræver ekstra forsigtighed <3

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

 10. Charlotte says:

  Super gode råd.
  Nu er min stryesål ren ved hjælp af eddikesyre og kaffefilter ????
  Men hvad gør jeg ved strygebrættet? ????

  • Signe says:

   Hej Charlotte
   Måske kan du dampe på det og kradse det af. Men hvis det er godt presset ind i betrækket er der nok ikke så meget at gøre. Prøv at vaske det. Der kan godt være mørke pletter bagefter, men det må ikke klistre.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap