Tørklæde guide – Sy selv et cirkel tørklæde.

I 2013 var jeg flere gange gæst hos TV2 Fris formiddags program Frihuset. En af gangene viste jeg, hvordan du kan sy et cirkel tørklæde.

Det er der efterfølgende en del, der har spurgt til.

Og det er jo altså lidt nemmere at læse en guide til at sy et tørklæde og se en video, end at rode rundt med tv udsendelser, så nu har jeg filmet processen til dig, så du bliver guidet igennem i ro og mag.

Tørklæde guide – sy selv et cirkel tørklæde

Til det tørklæde, jeg syede i Frihuset, havde jeg købt 1 meter stof som hoved-stof og 35 cm ekstra i en anden farve, til at give lidt liv til tørklædet.

Du kan også vælge at sy dit tørklæde kun i en slags stof, eller at blande flere forskellige slags stof.

Længden af stoffet (altså i mit tilfælde 1 meter) bliver delt i 2 og udgør bredden af tørklædet, så hvis du følger guiden her bliver dit tørklæde 50cm bredt.

Længden af tørklædet afhænger af hvor bredt stoffet er (altså den vævede bredde, når du køber det. Typisk omkring 140cm), og hvor mange stykker, du syr sammen.

Stofvalg til tørklæde

Denne type tørklæde kan syes både i strikket og vævet stof. Jeg synes det er sjovt at blande, så på det jeg har lavet til mig selv, har jeg blandet en fin uldstrik med Liberty stof.

Et af de tørklæder, jeg havde med i Frihuset var en blanding af en vindtæt metervare og blonde, og prototypen jeg syede for at teste teknikken syede jeg i ensfarvet strikket uld.  Det bruger jeg faktisk rigtig meget, når det er koldt udenfor.

 

Tørklæde guide

 

Tørklæde guide – trin1

Først folder du dit store stykke stof ud, så det ligger med retten op.

Det lille stykke skal du være helt sikker på er klippet lige i enderne. Det er nemmest, hvis du tjekker efter med din vinkel lineal/skrædder lineal, og tegner op med kridt, så du får en linje der er helt vinkelret på ægkanten, du kan klippe efter. Gør det for begge klippede ender af det lille stofstykke.

 

Tørklæde guide – trin 2

Læg det lille stykke stof ret mod ret på det store, så de flugter i den ene ende – altså der hvor det store stykke er 1 meter. Det lille stykke vender du modsat, så det bliver den afklippede kant fra det, der flugter med ægkanten fra det store stykke.

Det roder lidt med trådretningerne, fordi du kommer til at bruge trådretningen på tværs på det lille stykke, i stedet for den normale på langs. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at den klippede kant er præcis vinkelret på ægkanten på det lille stykke, ellers kan det komme til at trække skævt senere.

Sy de 2 stykker sammen og klip det lille stykke til, så det har samme “højde” som det store. Stryg sømmen.

 

Tørklæde guide – trin 3

Fold stoffet ret mod ret på midten på langs, så du får et langt “rør”. Sy sømmen og stryg den bagefter. Se i videoen, hvordan du nemmest gør det, uden at du får strøget “folderne” flade.

 

Tørklæde guide – trin 4

Vend røret, så retten kommer ud. Nu skal enderne samles. Den nemme måde er bare at sy dem sammen, men så får du et synligt sømrum, og det er ikke så pænt. Du kan naturligvis sy et bånd over, for at skjule det, og kan du leve med det, så gør du endelig bare det. Det kan faktisk blive en flot detalje med et bånd, der passer til.

Til mit tørklæde har jeg valgt en anden teknik, hvor sømrummet bliver lukket inde i selve tørklædet.

Sørg for at “røret” ligger helt glat, så du er sikker på, det ikke har drejet sig. Find så sømmen i begge ender, og vend den ene ende over den anden, så stoffet ligger ret mod ret og de 2 sømme ligger præcis oven i hinanden.

Sæt en knappenål igennem præcis i sømlinjen/sømmen, for at holde de 2 stoflag sammen. Denne knappenål skal blive siddende når du syr, så du syr ganske forsigtigt hen over den. På den måde sikrer du, at sømmene mødes i sammensyningen, så det ligner en ubrudt søm. Det kan godt kræve lidt øvelse ikke at få 1-2mm forskel, men når dine fingrer lærer det, bliver det super flot.

Sy enderne sammen med 1cm sømrum, så langt rundt du kan. Stoffet bliver vendt rundt om sig selv, så det bliver sværere og sværere, jo længere du kommer. Tag 3-4cm ad gangen, og sørg for at stoffet ligger glat i sømlinjen – der hvor du skal sy. Hvor meget det krøller og buler alle andre steder, er ligegyldigt.

Start med at sy lidt før sømmene, så du får syet hen over dem, og sy så langt du kan. Når du ikke kan længere, hæfter du og tager stoffet ud af maskinen igen.

 

Tørklæde guide – trin 5

Du har nu et lille hul på ca. 7-14cm afhængig af, hvor langt, du har kunnet sy. Det skal vi have lukket. Det er 2 måder at gøre det på.

1. Sy det sammen i hånden med stafer sting (det bliver mest usynligt).

2. Stryg sømrummet ind i tørklædet, så du har 2 skarpe kanter. Læg kanterne ovenpå hinanden, og sæt nåle i, så hullet bliver lukket. Det er nemmest, hvis du strækker let i stoffet fra hver ende, så de 2 stoflag kommer til at ligge helt glat. De skulle gerne passe sammen. (Det gør mine i videoen ikke, men du skal jo ikke snakke og filme mens du syr, så det gør dine naturligvis 😉

Sy en stikning 3-4mm fra kanten, så de 2 stoflag bliver syet sammen. Start lidt før hullet, og gerne tættere på kanten, og slut lidt efter hullet og igen gerne tættere på kanten.

Til sidst klipper du trådenderne helt ned, så de ikke sidder og stritter, og så er dit tørklæde færdigt.

HUSK at vælge en trådfarve, der passer til stoffet. Så bliver syningen i trin 5 næsten usynlig, uanset om du vælger den ene eller den anden metode.

Tørklæde guide

 

Se alle trin til at sy et cirkel tørklæde demonstreret i videoen her:

Se de 5 trin, der er beskrevet ovenfor, her i videoen.

Et cirkel tørklæde er et super godt begynder projekt. Så er du endnu ikke så rutineret i at sy, er her et godt sted at starte.

Er du allerede rutineret, kan det være et dejligt nemt projekt at putte ind mellem nogle af de mere krævende projekter, du ellers kaster dig over.

Nu er det din tur til at sy et tørklæde. God fornøjelse, og del gerne billeder af dit færdige tørklæde – fx. herinde i Skaberlysts gruppe på Facebook.

Har du brug for lidt mere hjælp til at tage springet ud i at sy selv – til dig selv? Så læs denne guide.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap