Oplægning af bukser – Jeans med original kant

Noget af det fede ved jeans er det specielle look med de slidte detaljer i designet og de tydelige stikninger i kontrastfarver, der er på mange jeans. Det er ofte vasken, man forelsker sig i, for det er den, der i høj grad er med til at give de specielle detaljer og det specielle look. En del af dette look er kanten forneden i benene.

Hvis bukserne er lagt op med en af de specielle jeans tråde, som er meget kraftigere end almindelig sytråd, og svært at finde i den rigtige farve, er det ekstra surt, hvis man er nødt til at lave en oplægning af sine bukser, for så forsvinder kanten forneden jo.

Eller gør den nu også det?

Behold kanten forneden, når du syr oplægning af bukser.

Det er faktisk ret nemt at lave en oplægning af bukser, hvor man beholder kanten. I almindelige bukser giver det ikke så meget mening, men i jeans giver det rigtig god mening at bevare den originale kant i bunden, netop fordi den er en stor del af designet og hele looket i buksen.

Faktisk har jeg vist denne teknik i Frihuset på TV2 Fri tilbage i november 2013 (jeg har glemt hvilken dag, det blev sendt – hvis du ved det, så skriv det endelig i en kommentar). Men jeg bliver ofte spurgt, hvordan man syr en oplægning af bukser, hvor man bevarer kanten forneden, så da Birthe skrev med lige netop det spørgsmål til min sy-brevkasse, så var det jo oplagt at lave en video her til bloggen.

Oplægning af bukser – Jeans med original kant.
Sådan gør du:

Se alle trin demonstreret i videoen under guiden her.

Den færdige oplægning kommer til at se nogenlunde sådan her ud:

Oplægning af bukser - Jeans med original kant
Den færdige oplægning af bukser med den originale kant bevaret. Super løsning til jeans, der har fede design detaljer i oplægnings kanten.

Oplægning af bukser – Trin 1
Find ud af, hvor meget bukserne skal lægges op. Tag bukserne på, og fold kanten udad, så du har det stykke, der skal fjernes på ydersiden. Så er det nemt at se, hvor meget der skal af. Sæt en nål i et enkelt sted, og tag bukserne af.

Oplægning af bukser – Trin 2
Mål hvor meget der skal fjernes af længden. I eksemplet i videoen er det 5cm. Tag nålen ud, og lav en ny fold, der kun er halvt så bred som den længde, du skal have fjernet. Du skal måle bredden på den nye fold fra lige under den originale kant til folden. Sæt nåle i, så oplægningen bliver holdt på plads.

Oplægning af bukser – Trin 3
Vend vrangen ud på bukserne, så er det nemmere at komme til med symaskinen. Sy “inde i” benet, så du  nemt kan se hvor du syr, og styre hvad du laver. Se hvordan jeg gør i videoen.

Oplægning af bukser – Trin 4
Sy hele vejen rundt i benet. Din stikning (syning), skal ligge lige under kanten af den originale oplægning. Du skal sy så tæt på, som du kan, uden at sy i den originale oplægning. Sy med almindelig sytråd i en farve, der matcher stoffet. Sømmen skal være så usynlig som muligt, så glem alt om jeans tråd og kontrast farver – de er allerede i den originale oplægning, og det er den, der bliver synlige fra retten.

Oplægning af bukser - Jeans med original kant
Sy lige under kanten fra den oprindelige oplægning.

 

Oplægning af bukser – Trin 5
Fold den originale oplægning ned, og skub stoffet, du har “syet væk”, op i buksebenet. Pres sømmen med strygejernet, så den bliver skarp og flot, og så det ekstra stof holder sig oppe i buksebenet. Du skal ikke klippe noget af, medmindre det er virkelig meget, du har lagt bukserne op. Du kan evt. hæfte folden til sømrummet i de 2 sømme (sidesømmen og indersømmen), hvis du er nervøs for, om det kommer til at stritte ud under bunden. Men det gør det altså  meget sjældent.

Se alle trin til oplægning af bukser med original kant demonstreret i videoen her:

NB!
HUSK at vaske dine jeans INDEN du lægger dem op!!

Det er ret forskelligt hvor meget de kryber, og der er jo ingen grund til at lægge dem mere op end højst nødvendigt. Hvis du skulle komme til at lægge dem op, inden de bliver vasket, og finder ud af bagefter at de er krøbet, så kan du lægge dem lidt ned igen, hvis du har syet med denne teknik. Det kan du ikke, hvis du har klippet noget af stoffet af.

Læs også:

23 thoughts on “Oplægning af bukser – Jeans med original kant

 1. Flemming Skeel Kop says:

  Jeg er en mand på 69 år der er kommet til at købe en symaskine, der virker godt. Har aldrig syet på maskine før. Denne vejledning syntes jeg er fantastisk godt lavet. Meget informativ. jeg prøvede den på et par cowboybukser og det virker. Tak for det.:-D

  • Signe Eriksen says:

   Hej Flemming
   Super fedt at du kan bruge guiden! Jeg tænkte nok, der var nogle mænd derude, der kunne bruge lige netop denne guide 😉 Ret imponerende at “komme til” at købe en symaskine – jeg håber du bliver glad for den. Snus endelig rundt på bloggen og lad dig inspirere til flere sy projekter. I showroomet (i menuen foroven) kan du fx. se en kjole som en af mine mandlige kursister har syet til sin kone. Man bliver ret populær som mand, når man lykkes med sådan et projekt, tør jeg godt afsløre…

   Kh
   Signe Eriksen / Skaberlyst

 2. Mette Maria says:

  Det kunne være fantastisk med en guide til at lægge almindelige bukser op uden symaskine. Det er ikke lige til at finde på nettet, men kan se at mange efterspørger det.

 3. L. Petersen says:

  Tusind tak for denne vejledning. Det er supernemt, og jeg ville ønske, at jeg havde kendt det tidligere, for jeg i snart 40 år lagt min mands bukser op – på den grimme måde, men ikke mere. I går lagde jeg to par cowboybukser op efter din vejledning. Det tog ikke en brøkdel af den tid, jeg ellers har brugt. Og så på bonussiden: Min mand er glad 🙂

 4. Malene says:

  Jeg har udskudt projekt bukseoplægning længe, da jeg husker det som temmelig besværligt. I dag skulle det være, og jeg googlede lige “oplægning af bukser” for at tjekke, at jeg kom rigtigt i gang. Så finder jeg denne guide, som kort sagt har gjort bukseoplægning til en fest. Jeg har fået lagt alle bukser op på kort tid, og det ser endda virkelig godt ud. Hurra for denne suveræne guide!

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Så skønt, Malene!! Jeg er glad for at jeg kan være med til at gøre bukse-oplægning til en fest 😀

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 5. Helle says:

  Tusind tak for videoen om oplægning af bukser, hvor man bevarer den originale søm! Jeg har lige brugt metoden på et par af min mands bukser – et par lyse “chinos”. Jeg var nervøs for at den nye søm ville kunne ses mere tydeligt i det lyse stof, men det er simpelthen perfekt! Det var også en fordel, at min gamle symaskine ikke skulle sy over 6 lag i den sidesøm med kapsøm. Så det er faktisk ikke bare pænere, men også nemmere!

  Denne side er helt ny for mig, men det er ikke sidste gang, jeg kommer her for gode tips.
  Mange hilsner og endnu en gang tak! Helle

 6. Lene Drejer says:

  Meget udførlig beskrivelse. Tak. Jeg mangler lige at hære, hvad man gær, hvis bukserne skal lægges meget op?

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Lene

   I princippet gør du det samme, men hvis det er 10 cm eller mere, kan det godt være nødvendigt at klippe det overskydende stof af. Men HUSK at vaske jeansne først, inden du lægger op. Har engang ødelagt et par jeans for en kunde, fordi hun ikke havde vasket dem før hun bestemte hvor meget hun ville have dem kortet af 😉
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 7. Sarah says:

  Tusind tak for god og informativ video! Jeg er kortbenet og ikke ret god med en symaskine, men det dér tror jeg godt, at jeg kan finde ud af. Og det er også dejligt, at jeg er fri for at skulle klippe noget af bukserne.

 8. Pingback: Oplægning af jeans - det ultimative DIY tip - Betina Schou

 9. Jette says:

  Hej tak foren god forklaring hvis man klipper det resterende stof af , skal det så zigxakkes
  Jette

 10. Vivi Christensen says:

  Jeg har lige lagt bukser op efter din anvisning, den er super god.
  Når jeg skal måle fra oplægningdskanten, og tage halvdelen, skal jeg så ikke trække den søm der er på buksebenet fra?

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hvis du følger guiden, så bliver det ikke et problem. Du starter med at finde ud af, hvor meget længde, du skal fjerne. Og så fjerner du det. Selve syningen er skubbet op på den anden side af den originale oplægning, men du fjerner ikke mere, end du har målt dig frem til.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Det kan det godt, men det er ikke helt så nemt at sy i hånden i jeans. Hvis du gør det, så sy med bagsting, så syningen bliver solid. Det kan også være en hjælp at sy med dobbelt sytråd, så det er mere solidt.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap